1. 22/05/2019

  Dit liveblog is gesloten

  We zijn klaar met het laatste debat met alle lijsttrekkers voor het Europees Parlement. Morgen gaat Nederland naar de stembus.  

  Straks om 23.00 uur gaan VVD'er Mark Rutte en FvD-voorman Thierry Baudet nog met elkaar in debat in de Rode Hoed in Amsterdam. Ook dat debat is live te volgen op deze site. 

 2. 22/05/2019

  Ook debatteren de lijsttrekkers nog even kort over de onkostenvergoedingen in Brussel. 

  Esther de Lange (CDA) stelt voor het geld voor de maandelijkse verhuizing naar Straatsburg, voor vergaderingen, in een fonds te stoppen voor jeugdwerkloosheid. 

  Frans Timmermans (PvdA) erkent dat het soberder kan. ,,Maar wij kunnen hier niets aan doen.''

  Arnout Hoekstra (SP) vindt dat te makkelijk. Hij wil dat er domweg minder gebruik wordt gemaakt van die onkostenvergoedingen. ,,Gewoon niet elke dag inschrijven.''

  Ook Peter van Dalen (CU/SGP) is voorstander van het verlagen van de vergoedingen. 

 3. 22/05/2019

  Het laatste debat gaat over bevoegdheden van de EU en wordt gevoerd door SP, CU/SGP, CDA en PvdA. De vraag: Wat heeft Europa betekent voor de normale mens? 

  Esther de Lange (CDA) benadrukt dat veel mensen het gevoel hebben dat de dingen 'door de vingers glippen'. Daar moeten we iets aan doen, betoogt ze. Als voorbeeld haalt ze het stimuleren van schonere auto's aan. 

  Frans Timmermans (PvdA) noemt een wet die vervuiling door plastic in de zee tegengaat. ,,Dat is een concreet voorbeeld dat meteen effect heeft op de gezondheid.''

  Peter van Dalen (CU/SGP) oppert dat straks voor hetzelfde werk, 'hetzelfde loon wordt betaald'. 

  Arnout Hoekstra (SP) vindt dat de EU vooral veel gedaan heeft voor grote bedrijven. Hij vindt dat Brussel zich veel te veel bezighoudt, zoals de zorg. 

 4. 22/05/2019

  Door met een ander thema: migratie. VVD, Denk, FvD en 50Plus gaan met elkaar in debat. Is Brussel klaar voor een volgende golf migranten?

  Toine Manders (50Plus) stelt dat Nederland daar zeker niet klaar voor is. Hij is voorstander van opvang in de regio. Als Hongarije niet mee wil doen met de verdeling van oorlogsvluchtelingen, moet dat land uit het verdrag stappen. 

  Ayhan Tonça (Denk) zegt dat Brussel er niet klaar voor is. Hij benadrukt dat er veel verdeeldheid is, onder meer veroorzaakt door partijen als Forum voor Democratie. Hij pleit ervoor mensen in nood te helpen 'met alle middelen die we hebben'. 

  Malik Azmani (VVD) zegt dat het al over twaalf is. ,,Er moet nu gehandeld worden.'' Hij verwijt de EU nalatigheid. Azmani wil bijvoorbeeld met Tunesië afspraken maken om verdrinkingen op zee te verminderen en mensensmokkelaars de wind uit de zeilen te halen. Hij wil afspraken met landen in Afrika om de vluchtelingenstroom te stoppen en controle te krijgen. 

  Derk Jan Eppink (FvD) vindt dat Azmani 'pronkt met zaken waar hij geen recht op heeft'. Volgens hem heeft de Turkije-deal de instroom helemaal niet verkleind, maar kwam dat door de hekken rond Hongarije. Ook doet de Nederlandse overheid net alsof het probleem minder groot is, meent hij. ,,Daarom moest staatssecretaris Harbers ook opstappen.''

  © ANP — Derk Jan Eppink (FvD)
 5. 22/05/2019

  Het volgende debat gaat over landbouw en dierenwelzijn. Tegenover elkaar staan PvdD, CDA, ChristenUnie/SGP en GroenLinks. Centraal staat de vraag: hoe moet de verduurzaming bekostigd worden? 

  Anja Hazekamp (PvdD) wijkt af van de vraag en hekelt vooral de bioindustrie en de situatie van dieren. 

  Esther de Lange (CDA) benadrukt dat de kleinere bedrijven geholpen moeten worden, ondanks dat er gesneden wordt in de landbouwsubsidies. 

  Peter van Dalen (CU/SGP) wil dat er gezorgd wordt voor duurzame voedselproductie. Het budget moet dan wel overeind blijven. ,,Het budget is bij CDA niet in veilige handen.'' 

  Bas Eickhout (GroenLinks) noemt het Europese landbouwbeleid een 'schandvlek'. Het systeem is niet eerlijk en niet groen. ,,Dus dat moet echt beter. Tachtig procent van de subsidies gaat naar twintig procent, namelijk de grootgrondbezitters.''


  © ANP — Esther de Lange (CDA)