1. 05/06/2020

  Dit liveblog is afgesloten

 2. 05/06/2020

  Ruim een derde van de Amerikanen heeft, nadat president Trump zich openlijk afvroeg of het injecteren van bleekmiddel een behandeling tegen Covid-19 kon zijn, op een verkeerde manier gebruikgemaakt van desinfectie- en schoonmaakmiddelen.

  Om besmetting met het virus tegen te gaan, werden voeten gewassen met bleekmiddel, werden desinfectiemiddelen op de blote huid aangebracht, en werden huishoudelijke schoonmaakmiddelen opzettelijk geïnhaleerd of ingenomen

  Een online-enquête onder 502 Amerikaanse volwassenen liet, volgens het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), zien dat dit de meest voorkomende, en 'hoogst gevaarlijke', toepassingen waren. 

  Het onderzoek volgde nadat gezondheidsinstanties een 'scherpe toename' zagen in telefonische hulpvragen na blootstelling aan de middelen. De enquête toonde aan dat bijna 39 procent van de ondervraagden tenminste één poging hadden ondernomen.

  Zo worden verder het gebruik van bleekmiddel om voedsel 'schoon' te maken gemeld, het insprayen van het lichaam met desinfectiemiddel, en het drinken of gorgelen met een verdunde chlooroplossing of zeepwater.

  Een kwart van de deelnemers aan het onderzoek, zei zeker één nadelig effect op de gezondheid te hebben bemerkt in de maand na hun 'schoonmaakpoging' en er zeker van te zijn dat dit door het gebruik van de middelen kwam. 

  Instanews image
  © EPA — Een demonstrant voor het Amerikaanse consulaat in Hongkong trapt op een op president Trump lijkende pop, waaraan een fles chloorbleekmiddel vastzit.
 3. 05/06/2020

  De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines sluit drie van zijn vier zijn internationale bases. Het gaat om Frankfurt, Hongkong en Tokio. Dat heeft het bedrijf in een interne memo aan het personeel bekendgemaakt. De wijzigingen gaan per 1 oktober in.

  De sluiting heeft direct effect op zo'n 840 stewardessen en stewards. Volgens het bedrijf is de situatie in de luchtvaartsector, die gebukt gaat onder de coronacrisis, momenteel zo dat het geen zin heeft om de internationale bases open te houden. American Airlines blijft nog wel in Londen actief.

 4. 05/06/2020

  Wereldgezondheidorganisatie WHO is door recent onderzoek overtuigd geraakt van het nut van mondkapjes en heeft haar richtlijnen voor de bestrijding van de coronapandemie een update gegeven.

  Ze raadt nu regeringen wereldwijd aan de bevolking te vragen in publieke ruimtes, waar voldoende afstand houden niet of nauwelijks mogelijk is, deugdelijke beschermingsmaskers over mond en neus te dragen.

  Dat helpt de verspreiding van het virus tegen te gaan en het aantal Covid-19-patiënten te verminderen. De WHO benadrukt dat het dragen ervan slechts één maatregel is die virusoverdracht kunnen beperken en geen vals gevoel van veiligheid mag geven.

 5. 05/06/2020

  In de Verenigde Staten mogen wekelijks voortaan nog maar twee Chinese passagiersvliegtuigen landen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Transport bekendgemaakt. Het is een halvering van het aantal vluchten dat de Chinese luchtvaartmaatschappijen momenteel uitvoeren.

  Het besluit komt na gekibbel tussen de twee economische grootmachten. Zo weerde China buitenlandse luchtvaartmaatschappijen vanwege de zorgen over het coronavirus. Peking kwam daarop terug nadat president Trump dreigde de landingsrechten voor Chinese maatschappijen in de VS vanaf  juni helemaal in te trekken.