1. 15/09/2020

  Dit liveblog is gesloten

  Prinsjesdag 2020 zit erop, morgen reageert de Tweede Kamer op de plannen tijdens de tweedaagse Algemene Politieke Beschouwingen. Eén ding is zeker: het wordt geen gemakkelijk debat voor het kabinet. 

  Ook de Algemene Politieke Beschouwingen volg je op onze site, vanaf morgenochtend 09.30 uur.

 2. 15/09/2020

  Studenten- en scholierenorganisaties maken zich zorgen over het toekomstperspectief dat het kabinet jongeren biedt. 

  ,,De crisis brengt jongeren massaal in de knel. Het kabinet blijft benadrukken hoe belangrijk jongeren zijn voor de toekomst, maar acties om de toenemende studieschulden, jeugdwerkloosheid en huurprijzen aan te pakken blijven uit of zijn onvoldoende om jongeren uit de nood te helpen'', zegt voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

 3. 15/09/2020

  Een kabinet dat tientallen miljarden spendeert aan de bestrijding van de coronacrisis kan makkelijker ‘nu even niet’ zeggen tegen andere dure wensen uit de samenleving. Toch telt deze Prinsjesdag een aantal bescheiden winnaars, en verliezers die het gelag betalen. We zetten ze op een rij

 4. 15/09/2020

  Voor PvdA-leider Lodewijk Asscher zijn de plannen van het kabinet voor volgend jaar onvoldoende. ,,De begroting is echt nog niet goed. '' Hij wil dat het kabinet meer geld stopt in werk, woningbouw, zorg en onderwijs.

  De regering is afhankelijk van de oppositie om de plannen door het parlement te krijgen. Zowel in de Tweede als Eerste Kamer heeft het kabinet geen meerderheid. Bij de steunpakketten en de pensioenhervorming zocht het kabinet eerder al steun bij de PvdA en GroenLinks.

  Asscher maakt zich grote zorgen over een tweede besmettingsgolf. Dat de koning waarschuwde in de troonrede voor zware economische terugslag 'is terecht want het aantal besmettingen loopt helemaal uit de hand'. Maar hij had liever gezien hoe het kabinet de besmettingen verder wil indammen. Hij vindt de huidige toestand 'bloedlink'.

  Instanews image
  © ANP — Lodewijk Asscher (PvdA)
 5. 15/09/2020

  Niet elke zorgmedewerker krijgt de beloofde coronabonus van 1000 euro nog dit jaar op de rekening gestort. Het kabinet zegde toe dat het extraatje vóór kerst zou worden overgemaakt, maar dat gaat toch niet in alle gevallen lukken, geven Dat ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Tamara van Ark (Medisch zorg) toe. 

  Opmerkelijk, want premier Rutte deed half augustus nog een toezegging aan de Kamer: ,,We proberen het echt vóór kerst op de salarisstroken te hebben van de mensen die het betreft.” Hij maakte daar 800.000 medewerkers in de zorg blij mee.