Het afgelopen etmaal zijn er 12.282 nieuwe besmettingen gemeld, 281 meer dan gisteren. Er werden vandaag 56 nieuwe sterfgevallen gemeld. Dat betekent overigens niet dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met een kleine vertraging doorgegeven. Gisteren werden 85 sterfgevallen door corona gemeld.
In Amsterdam waren de meeste nieuwe besmettingen (581), gevolgd door Den Haag (268) en Rotterdam (247).
Ook het aantal patiënten in het ziekenhuis nam toe. In totaal liggen er nu 2065 mensen in het ziekenhuis, waarvan 560 op de intensive care.
Volgens de cijfers zijn in de afgelopen zeven dagen 73.322 nieuwe besmettingen gemeld en 444 sterfgevallen. De week ervoor was dat respectievelijk 53.330 en 362. Sinds het begin van de uitbraak zijn 676.696 besmettingen gemeld en 10.461 sterfgevallen.
Tientallen actievoerders trekken vanmiddag door Maastricht om te protesteren tegen de geldende coronamaatregelen. De naar schatting tachtig actievoerders dragen onder meer borden met het opschrift 'Vrijheid' en 'Stop de Sloop'.
De groep trekt in een zelfbenoemde 'mars voor de vrijheid' van het station naar het Vrijthof in de Limburgse hoofdstad. Ze slaan onder meer op potten en pannen, blazen op fluitjes en dragen lampjes mee. De demonstratie verloopt rustig, onder het toeziend oog van enkele agenten en handhavers.
Op het Vrijthof zijn er sprekers en gaat de groep rond 16.00 uur een hart vormen. De demonstratie wordt onder meer gesteund door de groep Viruswaarheid Limburg.
De Britse premier Boris Johnson houdt later vandaag een persconferentie, nu het aantal nieuwe besmettingen mede dankzij de nieuwe mutatie van het coronavirus in rap tempo toeneemt. Chris Whitty, een topadviseur voor gezondheidszaken van de Britse regering, is ook aanwezig bij de persconferentie.
De Britse gezondheidsautoriteiten hebben vandaag ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de nieuwe stam van het coronavirus gewaarschuwd, zo maakte gezondheidsadviseur bekend in een verklaring.
De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft aangekondigd vanmiddag een kabinetsvergadering te houden over de nieuwe mutatie. De nieuwe variant zou mogelijk voor de snelle verspreiding van het virus zorgen in delen van het Verenigd Koninkrijk.
,,In Schotland ligt het aantal gevallen lager dan in het Verenigd Koninkrijk, maar mogelijk zijn er maatregelen nodig om verdere verspreiding te voorkomen", deelt Sturgeon op Twitter.DEEN Supermarkten ziet niks in het plan van vakbond FNV Handel om met kerst de deuren te sluiten. De keten vindt het juist van belang open te blijven voor een goede doorstroming in de winkels.
Eerder op de dag pleitte de vakbond ervoor alle supermarkten op slot te gooien tijdens de kerstdagen. Dat moet er vooral voor zorgen dat het winkelpersoneel rust krijgt, zegt sectorhoofd van FNV Handel Mari Martens in deze krant. Martens verwacht niet dat zo'n sluiting voor problemen zorgt. ,,De meesten zorgen er echt wel voor dat ze hun boodschappen tijdig in huis hebben."Bondskanselier Angela Merkel heeft haar landgenoten opgeroepen vooral met elkaar te videobellen tijdens de kerstdagen, in plaats van bij elkaar op bezoek te gaan. Ze hoopt dat Duitsers een voorbeeld nemen aan uitgezonden militairen.
,,Vrouwen en mannen die ver van huis zijn gestationeerd om onze veiligheid te verdedigen, weten wat het is om beperkt contact te hebben met hun dierbaren", zei Merkel tijdens haar wekelijkse videopodcast.© AP De gezondheidssituatie van de Franse president Macron is stabiel. De Fransman testte donderdag positief. Hij vertoont vandaag dezelfde symptomen van corona als gisteren, meldt zijn kantoor. Toen klaagde hij over vermoeidheid en hoofdpijn. Macron kan zich met de belangrijkste zaken, zoals brexit en de pandemie, blijven bezighouden, maar wel in een trager tempo. Hij liep het coronavirus hoogstwaarschijnlijk vorige week op tijdens de Europese top in Brussel.
Iran zucht onder de zwaarste corona-uitbraak van het Midden-Oosten én onder de Amerikaanse sancties. Het land heeft grote problemen om aan genees- en zorgmiddelen te komen, zo liet het president Rouhani al eerder weten. Internationale bedrijven en banken staan, uit angst voor Amerikaanse represailles, niet te springen om Iran tegemoet te komen. Als het land al de hand op bestellingen weet te leggen, moet er vaak contant worden afgerekend.
Iran heeft officieel 1,1 miljoen coronabesmettingen vastgesteld en telde inmiddels ruim 52.000 doden. Het aankopen van een vaccin zou een grote stap zijn in het bezweren van de crisis. Ondanks de VS-sancties blijken er toch mogelijkheden voor Teheran te zijn om aan een vaccin te komen. Iran heeft zich aangesloten bij COVAX, een internationaal hulpprogramma, dat coronavaccins distribueert onder deelnemende landen. COVAX wordt gerund door vaccin-alliantie Gavi.
Volgens Gavi heeft het Amerikaanse ministerie van Financiële Zaken - de afdeling Beheer van Buitenlandse Activa - al goedkeuring verleend aan de deelname van Iran. Het ministerie wil dat echter niet bevestigen. Om zich bij COVAX in te kopen, moest Iran een vliegtuig met geld richting het Zwitserse Geneve sturen. Gavi houdt de kaken op elkaar over de Iraanse deelname en hoeveel geld daarmee gemoeid is. Feit is, zo weet persbureau AP, dat Iran voor maximaal 50 procent van de bevolking vaccins krijgt.
Alireza Miryousefi, woordvoerder van de Iraanse afgevaardigde naar de Verenigde Naties, is duidelijk niet te spreken over de Amerikaanse sancties en bankrestricties. ,,Deze wrede manier van doen, werpt veel obstakels voor Iran op bij het verkrijgen van het Covid-19-vaccin.'' Miryousefi spreekt de hoop dat de internationale gemeenschap en farmaceutische bedrijven hun 'humanitaire verplichtingen' nakomen en de bestellingen uitvoeren. De vraag rijst of Iran een Amerikaans vaccin zal aannemen.
© AFP — Verse graven voor coronaslachtoffers op de grootste begraafplaats van Teheran. Honderden bewoners van verpleeghuizen in de regio overleden dit jaar aan of met corona. Een ongekende golf aan sterfgevallen. Nog altijd zijn er grote uitbraken. Personeel van het Ridderkerkse verpleeghuis ‘t Ronde Sant vertelt over afscheid nemen in tijden van corona. ,,Bij onze eerste stervende patiënt stond er steeds veel familie voor het raam. Is dat nog verantwoord?’’
Om gek van te worden! De 96-jarige vrijwel blinde mevrouw Kruger-Slats zit zonder telefoon, haar enige levenslijn in deze lockdown. Oorzaak: gesteggel over haar huisnummer. ‘De een zegt op 150, de ander op 152, terwijl het adres Doorniksestraat 150-152 is’, zegt haar zwaar gefrustreerde zoon Ger.
Een lunch met de Franse president Macron gooit voor de Portugese premier António Costa roet in het kerstdiner. Woensdag prikte Costa met Macron een vorkje op het Élysée-paleis in Parijs. 's Anderdaags bleek de Fransoos besmet met corona.
De politici droegen overigens beiden mondkapjes tijden de ontmoeting. Ze kwamen echter wel dicht bij elkaar in de buurt. Costa deed gisteren een test die negatief uitviel, maar gaat uit voorzorg en in lijn met de regels tot 29 december in quarantaine.
De premier zit daarom tijdens de kerstdagen noodgedwongen thuis, voor zover hij dat al niet van plan was natuurlijk. Costa heeft al zijn fysieke afspraken afgezegd, maar zal wel vanuit zijn officiële residentie blijven werken.
© AP — Ondanks het mondkapje te dichtbij en dus in quarantaine. Pakistan meldt vandaag 3297 nieuwe coronabesmettingen en 87 overlijdens. De totalen lopen daarmee op tot respectievelijk 454.673 en 9250. Volgens de gezondheidsautoriteiten begint Pakistan in maart met het inentingsprogramma tegen Covid-19.
Mensen die werkzaam zijn in de zorg en personen ouder dan 60 jaar krijgen voorrang bij de vaccinatie. Tot die tijd dringt de overheid erop aan om de afstandsregels te volgen en mondkapjes te dragen. In veel delen van het land zijn gedeeltelijke of complete lockdowns van kracht.Ook Zwitserland heeft het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd. Volgens de Zwitserse medicijnautoriteit Swissmedic voldoet het aan alle eisen en is het veilig en effectief. Anders dan in andere landen heeft het bergland geen noodprocedure doorlopen, maar de normale gang van zaken gevolgd. Zij het wel extra snel.
De Zwitsers verklaarden eerde deze maand 'zorgvuldigheid boven snelheid' te verkiezen. De veiligheid van patiënten was essentieel voor een positieve beoordeling. De goedkeuring die nu is afgegeven, geldt voor personen ouder dan 16. De uitwerking van het middel op kinderen wordt nog onderzocht.Een garnalenmarkt in de Thaise provincie Samut Sakhon wordt in verband gebracht met de grootste lokale corona-uitbraak in zeven maanden. Zeker negen bezoekers van de nabij Bangkok gelegen markt zijn geïnfecteerd geraakt, nadat gisteren al vier besmettingen op de markt werden geconstateerd.
De bron van de besmetting is vermoedelijk een 67-jarige vrouw die schaaldieren verkoopt. Drie van haar familieleden blijken het virus eveneens te hebben. Thaise Covid-19-specialisten zeggen dat een lockdown nog niet noodzakelijk is, maar kijken het nog een tweetal dagen aan.
,,Als het aantal gevallen morgen of overmorgen niet lager wordt of een cluster vormt, dan stellen we de maatregelen bij van licht naar zwaar'', klink het. Om het zekere voor het onzekere te nemen zijn al 2000 mensen in de regio getest. Het merendeel van Thailands coronabesmettingen kwam vanuit het buitenland.
Thailand, dat toe nu toe slechts 4331 besmettingen en 60 coronadoden telt, moet het economisch gezien vooral van het toerisme hebben. De overheid heeft afgelopen week de reisrestricties versoepeld. Het land hoopt dit jaar acht miljoen buitenlandse bezoekers te mogen verwelkomen. Vorig jaar waren dat er nog bijna 40 miljoen.Lange rijen vandaag bij de testlocaties in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Duizenden mensen hebben zich gemeld voor het massale testprogramma van de overheid. Iedereen die reden heeft om te vermoeden dat hij of zij het virus heeft, kan zich gratis laten testen. Met of zonder symptomen.
Het land stelde vandaag 1053 coronabesmettingen vast. De vierde dag op rij met meer dan duizend nieuwe gevallen. De autoriteiten breken zich het hoofd over de aanpak van het virus en krijgen daarbij nogal wat kritiek te verduren. De angst bestaat dat het nog verder aantrekken van de maatregelen de economie zal lamleggen.
Met de jongste cijfers komt het totaal aantal besmettingen in Zuid-Korea op 48.570, waarvan ruim 7000 in de afgelopen week werden vastgesteld. De afgelopen 24 uur kwamen veertien mensen om het leven.
De angst dat het dagelijkse aantal doden zal toenemen, groeit naarmate de ic-afdelingen voller komen te liggen. Vooral in de regio Seoel komt de zorg bedden te kort en zeker 275 mensen met ernstige klachten liggen noodgedwongen thuis in plaats van in het ziekenhuis.© REUTERS — Inwoners van Seoel wachten voor het stadhuis om getest te worden op corona. De coronacrisis haalt niet bij iedereen het beste boven, zo blijkt uit een peiling van EenVandaag onder 22.000 deelnemers. Bijna twee derde van de Nederlanders bemerkt vaker een 'kort lontje' bij anderen. We ervaren niet alleen meer agressie, maar één op de zes geeft toe zelf ook weleens agressief te zijn.
Zeven van de tien deelnemers zeggen te maken hebben gehad met verbale agressie of een opgestoken middelvinger. Drie van de tien maken dit soort reacties elke maand wel een keer mee. Één op de zes zelfs wekelijks. Vooral bij het afstand houden in de supermarkt krijgen mensen te maken met vervelende reacties, aldus EenVandaag.
De deelnemers aan het onderzoek ervaren meer stress en onzekerheid door de crisis. De voortdurende situatie maakt moe. De angst om besmet te raken of andere te besmetten zorgt voor spanning. Het feit dat anderen zich minder druk maken, levert nog meer stress en daarmee vaker botsingen op. Situaties escaleren sneller.
,,We moeten nu investeren en ons wapenen tegen een volgende uitbraak'', zegt viroloog en OMT-lid Marion Koopmans in een interview met dagblad Trouw. Ze ziet daarin een rol weggelegd voor de wetenschap. ,,Het lijkt me een enorme uitdaging om te onderzoeken of je zo'n uitbraak kunt voorspellen."
Terug naar een normale situatie, noemt Koopmans 'geen vanzelfsprekendheid'. ,,Die fout moeten we niet maken. Ik hoop dat het besef blijft hangen dat we moeten nadenken over onze eigen rol in het ontstaan van pandemieën'', zegt ze, wijzend op onze manier van leven waardoor virussen steeds vaker overspringen.
De artsen en verpleegkundigen op de Spoedeisende Hulp in het Haagse ziekenhuis HMC Westeinde zijn voor de komende jaarwisseling op alles voorbereid. Het is door het vuurwerkverbod en de andere coronamaatregelen nog nooit zo onvoorspelbaar geweest wat er die nacht binnen gaat komen.
Sydney, de grootste stad in Australië, dacht het coronavirus onder de duim te hebben. Twee weken lang waren er geen lokale besmettingen, maar de afgelopen dagen kwamen er 39 aan het licht in het noorden van de stad. Uit voorzorg moeten nu een kwart miljoen inwoners tot donderdag zoveel mogelijk thuisblijven.
,,Ga alsjeblieft, alsjeblieft de komende dagen niet de deur uit, tenzij het echt moet'', zegt premier Berejiklian van deelstaat New South Wales. Horeca en publieke voorzieningen gaan dicht en de stedelingen mogen alleen voor het broodnodige de deur uit, zoals boodschappen, doktersbezoek of werk.© Getty Images — Premier Berejiklian vraagt inwoners van Sydney om binnen te blijven. Voetbalstadions zijn leeg en blijven dat voorlopig, maar op televisie wordt het Nederlandse betaalde voetbal nog altijd goed bekeken. Hoe beleef jij, als liefhebber, als fan, de wedstrijden?
Kijk je nog, snak je naar het stadion of neemt de belangstelling af nu de sfeer rond de wedstrijden is verdwenen? Doe mee aan onze supportersenquête en deel wat jij voelt bij voetbal in coronatijd.De Japanse hoofdstad Tokio heeft voor de vierde dag achter elkaar te maken met meer dan 600 nieuwe besmettingen. Vandaag worden 736 corona-infecties gemeld. In totaal raakten sinds het begin van de virusuitbraak 50.890 bewoners van Tokio besmet.
Amsterdam verbiedt het drinken van alcohol op en rond de Noordermarkt en op diverse plekken in de Pijp. Ook is het niet toegestaan alcoholhoudende drank in aangebroken flessen, blikjes of glazen mee te nemen.
Hiermee wil de gemeente groepsvorming op deze plekken - waar het de laatste tijd vaak te druk was - tegengaan. De maatregel gaat vandaag in en duurt tot het einde van de lockdown op 19 januari. Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete van 95 euro.Panama hoopt het coronavirus in te dammen door mannen en vrouwen hun eigen winkeldag te geven. De ene dag mogen alleen heren inkopen doen, de andere dag alleen de dames. Zo zijn veel minder mensen tegelijk op pad is het idee.
De Panamese regering voert de maatregel, die lokaal al gold, nu ook landelijk in. Tijdens de kerstdagen en van 1 tot 4 januari gelden nog striktere regels. Alles gaat dan in lockdown. Onder meer winkels en stranden zijn dan gesloten.
Het aantal coronabesmettingen in het Midden-Amerikaanse land is fors toegenomen. Donderdag werden 3348 positieve testuitslagen en 42 sterfgevallen gemeld. Records voor het iets meer dan 4 miljoen inwoners tellende land.
In Turkije zijn vandaag acht mensen om het leven gekomen bij een brand op een ic-afdeling waar coronapatiënten werden verpleegd. De brand zou, volgens Turkse media, zijn veroorzaakt door een exploderende zuurstoffles van een beademingsapparaat. Universiteitsziekenhuis Sanko in de plaats Gaziantep meldt dat de slachtoffers tussen de 56 en 85 jaar oud zijn.
De brand was snel onder controle en veertien coronapatiënten die brand overleefden zijn overgebracht naar andere ziekenhuizen. De Turkse overheid is een onderzoek naar de oorzaak gestart. Turkije meldde gisteren 26.410 nieuwe besmettingen. Sinds maart zijn er bijna twee miljoen Turken geïnfecteerd geraakt. Het dodental steeg gisteren met 246 naar 17.610.Door het coronavirus blijft het ook de komende jaren druk in de Nederlandse ziekenhuizen, vooral in de winter. Artsen denken dat Covid-19 een vergelijkbaar verloop krijgt als de griep. ,,De golf zal minder groot worden dan nu, maar ’s winters zal corona terugkomen.'' Daarom wordt gepleit voor speciaal ‘winterpersoneel’, seizoenswerkers in de zorg.
De Coronawacht. Ze staan er allemaal op, de coronahelden van het eerste uur. Zelfs voor criticus Maurice de Hond is een plekje ingericht op deze eigentijdse versie van Rembrandts Nachtwacht. De dag voor kerst staat het werk in volle glorie in de krant.
China zegt snel te beginnen met het inenten van zorgmedewerkers, personeel van vervoerbedrijven en grensbewakers. De Chinese gezondheidscommissie stelt daartoe een lijst met risicogroepen op. Ook mensen die in de logistiek of met vlees en vis werken, worden hoger op de vaccinatielijsten gezet. Oudere Chinezen en personen met onderliggende medische klachten staan al bovenaan. Een aantal vaccins van Chinese farmaceuten wacht op toelating in Turkije, Indonesië en Brazilië.
De afgelopen maanden zijn de middelen in meer dan 12 landen, waaronder Rusland, Egypte en Mexico, getest op veiligheid en werkzaamheid. Gisteren kwam een lading van twee miljoen doses van het Sinovac-vaccin aan in Brazilië. Een in de Verenigde Arabische Emiraten beproefd vaccin zou voor 86 procent effectief zijn. Critici zeggen dat er al een miljoen mensen zijn ingeënt met een Chinees coronavaccin, zonder dat de veiligheid en effectiviteit door wetenschappers was getoetst.De Amerikaanse ondernemer Andrew Yang, voormalig democratisch presidentskandiaat en oprichter van de beweging Move Humanity Forward, heeft zich de verontwaardiging van veel twitteraars op de hals gehaald.
Yang opperde in een tweet of mensen die zich laten vaccineren tegen het coronavirus niet voorzien kunnen worden van een barcode. Dat als bewijs voor hun inenting om zo toegang tot concerten of sportwedstrijden te krijgen.
Uiteraard doelt Yang een barcode op hun telefoon, maar op Twitter wordt al snel de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog getrokken. ,,Waarom geen getatoeëerde barcode op iemands voorhoofd of onderarm?'', klinkt het. ,,Of een gele ster.''Voor de derde dag op rij meldt Duitsland meer dan 30.000 coronabesmettingen. De afgelopen 24 uur werden 31.300 van onze oosterburen positief getest op het longvirus. Weliswaar iets minder dan gisteren, toen er 33.777 nieuwe gevallen werden gemeld, maar dat kwam doordat er 3500 besmettingen van een dag eerder moesten worden opgeteld. Die waren door een fout niet meegegaan in de cijfers. Het totaal aantal infecties in Duitsland bedraagt nu ruim 1,4 miljoen. In het afgelopen etmaal stierven er 702 patiënten aan de gevolgen van een besmetting, waardoor nu 25.640 coronadoden zijn geregistreerd.
India is volgens de officiële data van de regering de grens van 10 miljoen geregistreerde coronabesmettingen gepasseerd. Daarmee telt het land na de Verenigde Staten het hoogste aantal bekende virusgevallen wereldwijd. Ondanks het torenhoge totaalaantal infecties, is het aantal nieuwe besmettingen in India de afgelopen weken juist hard gedaald.
Volgens het Indiase ministerie van Volksgezondheid kwamen er de afgelopen 24 uur iets meer dan 25.000 besmettingen bij. Sinds het begin van de coronapandemie heeft het land ruim 145.000 coronadoden geregistreerd. 9,6 miljoen patiënten herstelden van Covid-19.
Tijdens de piek in september meldde het land met circa 1,3 miljard inwoners dagelijks bijna 100.000 nieuwe besmettingen en lag het op koers de Verenigde Staten in te halen. Waar het virus in de VS echter opnieuw oplaait, is het aantal nieuwe besmettingen in India sterk afgenomen. De regering heeft de meeste eerder ingestelde coronamaatregelen daarom weer opgeheven. Sommige Indiase staten of deelgebieden hebben echter zelf beperkingen opnieuw ingesteld om het virus te beteugelen.
India heeft nog geen vaccin tegen het coronavirus goedgekeurd voor gebruik, maar verschillende farmaceuten hebben zich aangemeld voor het toelatingsproces, waaronder AstraZeneca. Op het gebied van de gezondheidszorg speelt India mondiaal een vooraanstaande rol met de productie van naar schatting meer dan de helft van alle coronavaccins. Het land gaat meer dan een miljard doses maken van het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford.
© REUTERS — Een als de kerstman verklede welzijnswerker deelt op straat gratis mondmaskers uit in de Indiase stad Ahmedabad. Belgische winkelsteden als Antwerpen en Hasselt zetten zich zaterdag schrap voor de komst van veel Nederlanders. Het laatste weekend voor Kerstmis zouden ze weleens veel Nederlandse winkelaars kunnen trekken, nu in Nederland het leeuwendeel van de winkels heeft moeten sluiten omdat het coronavirus er weer om zich heen grijpt. De autoriteiten vrezen dat dat het ook in België weer aan kracht winnende virus nog eens een extra duwtje geeft.
Burgemeesters van grensgemeenten hebben aangekondigd dat ze streng optreden als mensen zich bij de kerstinkopen niet aan de coronaregels houden of als het te druk wordt. Ze onderstrepen dat winkelen voor je plezier er in België ook niet bij is. Winkelen mag in principe alleen in je eentje en hooguit een halfuur lang. De regering vroeg de gemeentebesturen vrijdagavond nog eens om wat ze doen ,,tegen ongeoorloofde samenscholingen, funshoppen en grensshoppen onverminderd voort te zetten en indien nodig op te voeren''.
Maar de grens is nog gewoon open en dat blijft voorlopig zo. Reizen is wel ,,dom'', aldus zorgminister Frank Vandenbroucke, en wordt ,,ten stelligste'' afgeraden, maar is niet verboden. Wel moeten Nederlanders en ander buitenlands bezoek straks een negatieve coronatest kunnen laten zien, van hooguit twee dagen oud. Maar dat is pas vanaf Kerstmis, als de kerstkoopwoede weer voorbij is, en alleen bij een verblijf van langer dan twee dagen.
© BELGA — Winkelpubliek op de Meir in Antwerpen. De Chileense president Sebastián Piñera heeft een boete van 3500 dollar (zo'n 2800 euro) gekregen, nadat eerder deze maand een selfie met hem opdook waarop hij geen mondmasker droeg. In Chili is het dragen van een mondmasker vanwege het coronavirus in alle openbare ruimtes verplicht. Wie dat niet doet, riskeert onder meer een boete of zelfs een celstraf.
Piñera bood direct zijn excuses aan toen de foto begin december opdook op sociale media en gaf zichzelf aan. Het gaat om een selfie die een vrouw met hem nam in de buurt van zijn woonplaats Cachagua, verklaarde Piñera later. De vrouw sprak hem aan terwijl hij een strandwandeling maakte, stelde de president, en vroeg om een foto samen. Op het beeld is te zien dat Piñera en de vrouw dicht bij elkaar staan en beiden geen mondkapje dragen.
Chili heeft te kampen met een heropleving van het coronavirus. Na de piek in mei en juni leek de uitbraak er grotendeels onder controle, maar het aantal gevallen neemt nu weer rap toe. De regering heeft daarom nieuwe beperkingen ingevoerd. Sinds het begin van de pandemie zijn in het Zuid-Amerikaanse land ruim 580.000 coronagevallen geregistreerd en meer dan 16.000 patiënten overleden.
De Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA heeft het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Moderna goedgekeurd voor gebruik. Daarmee kan de distributie van 5,9 miljoen doses van het middel in de Verenigde Staten op korte termijn van start, zeiden overheidsfunctionarissen eerder, mogelijk al dit weekend.
President Donald Trump claimde eerder op vrijdag dat de toezichthouder toestemming had gegeven voor het vaccin, maar de FDA ging daar niet in mee. Nu is er officieel groen licht. Moderna heeft een deal met de Amerikaanse overheid om dit jaar nog 20 miljoen doses te leveren. Volgens de overeenkomst levert de farmaceut tot eind juni 2021 in totaal 200 miljoen doses af.
Eerder werd het vaccin van het Amerikaanse Pfizer en Duitse BioNTech al goedgekeurd in de VS. Amerikanen worden al ingeënt met dat middel.
Een panel van medische experts bepaalde onlangs dat het Moderna-vaccin veilig is. Uit een studie kwam naar voren dat het middel voor bijna 95 procent effectief is. Het vaccin wordt naar verwachting vooral ingezet op plekken in de VS die moeilijker te bereiken zijn, zoals ziekenhuizen op het platteland. Het middel moet bevroren opgeslagen en vervoerd worden, maar hoeft niet zoals het vaccin van Pfizer en BioNTech bij een temperatuur van -70 graden Celsius te worden bewaard.
,,Met de beschikbaarheid van twee vaccins voor de preventie van Covid-19, heeft de FDA een nieuwe cruciale stap genomen in het gevecht tegen deze globale pandemie die iedere dag voor grote aantallen ziekenhuisopnames en doden in de Verenigde Staten zorgt'', zei FDA-baas Stephen Hahn in een verklaring. De VS zijn het zwaarst getroffen land door het virus. Het land telt ruim 16 miljoen besmettingen en meer dan 313.000 doden als gevolg van Covid-19.
© AFP — Het vaccin van Moderna is officieel goedgekeurd voor gebruik in de VS. Reizigers naar Brazilië moeten vanaf 30 december een negatieve coronatest overleggen om het land in te mogen. Daarnaast moeten ze een verklaring ondertekenen waarin staat dat ze de in het land de geldende coronaregels zullen volgen. De maatregel geldt zowel voor buitenlandse reizigers als voor Brazilianen.
Ook Brazilië zucht onder de tweede coronagolf, met de afgelopen weken fors oplopende sterfte- en besmettingscijfers. Vrijdag meldde het ministerie van Gezondheid 823 nieuwe coronadoden, nadat gisteren voor het eerst sinds 15 september meer dan duizend sterfgevallen waren geregistreerd (1092). Het gemiddeld aantal doden per dag over de laatste zeven dagen bedraagt 748, 29 procent hoger dan twee weken geleden. Het aantal doden als gevolg van Covid-19 bedraagt inmiddels 185.650, meer dan 7,1 miljoen mensen in het land zijn besmet of besmet geweest.
Er kwamen vandaag 52.544 nieuwe besmettingen bij, aldus het ministerie. Het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen over de laatste zeven dagen bedraagt 46.800, 14 procent meer dan twee weken geleden.
In 17 van de 27 deelstaten van het land lopen de coronacijfers op. Dat geldt ook voor de twee grootste steden van het land, São Paulo en Rio de Janeiro. Daar is sprake van de hoogste aantallen coronadoden sinds respectievelijk oktober en november. In Rio is daarbij inmiddels een groot tekort aan ziekenhuisbedden voor coronapatiënten.
Brazilië is na de Verenigde Staten (320.673) het land met de meeste coronadoden. Het aantal besmettingen met corona is het hoogste na de VS (17,8 miljoen) en India (10 miljoen).
© AP — Het iconische beeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro, verlicht met een mondmasker en de tekst: 'Maskers redden'. Dat de medische zorg moeite had de corona-uitbraak bij te benen, heeft veel te maken met de marktwerking in de zorg. Dat zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in het tv-programma Op1.
,,De gezondheidszorg in Nederland staat internationaal bijna altijd op één, maar altijd in de top drie. Dan gaat het om toegankelijkheid en gelijkheid van behandeling. Dat is een groot goed. Het is een publiek betaald systeem. Het maakt bij ons niet uit of je een baan hebt, of je een eigen inkomen hebt: als je een dure behandeling nodig hebt, dan krijg je die. We hebben uitstekend opgeleide mensen, vakkundige artsen, prachtige instellingen.
Hij vervolgt: ,,Tegelijkertijd zijn er nogal wat dingen waarop we kunnen verbeteren. Dat heeft te maken met de grote versnippering van het systeem. Dat heeft ons bijna opgebroken. Want er is te weinig samenhang. We houden van marktwerking in de zorg, en dat vraagt dat er heel veel versnipperde, individuele partijen zijn. Dat werkt niet voor de goede aanpak."
Kuipers pleit ervoor om weer meer samenhang te scheppen: ,,We moeten echt zorgen dat we veel sterkere netwerken bouwen, dit jaar heeft ons daar gewoon toe gedwongen."
Alleen wie langer dan 48 uur in België verblijft moet een negatieve coronatest kunnen overleggen. De Veiligheidsregio Zeeland heeft hiervan een bevestiging gekregen van het nationaal crisiscentrum.
Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum heeft de voor morgen aangekondigde demonstratie 'Stop de Lockdown' verboden. Hij zegt onvoldoende vertrouwen te hebben dat de organisatie zich houdt aan de voorgestelde voorschriften, zowel op het gebied van de coronamaatregelen als de ter beschikking gestelde locatie.
Volgens de gemeente Hilversum zijn de afgelopen dagen meerdere gesprekken gevoerd met de organisatie van de demonstratie. Daarin werd geen overeenstemming bereikt over de plaats waar de demonstratie kan plaatsvinden. De organisatoren wezen de door de gemeente aangeboden locatie af.
De gemeente zegt daardoor niet te kunnen instaan voor de gezondheid van de deelnemers, omstanders en de professionals die betrokken zijn bij het toezicht. ,,Ook is het hierdoor niet mogelijk om de openbare orde te handhaven en de veiligheid van haar bewoners te waarborgen", aldus de gemeente Hilversum.
De gemeente roept de demonstranten op om niet naar Hilversum te komen.
In heel Italië geldt tijdens de komende feestdagen de zogenoemde code rood, wat betekent dat er op die dagen tussen 24 december en 6 januari niet veel mag. Dat het land met Kerstmis, Nieuwjaar en Driekoningen praktisch op slot gaat, is nodig om coronabesmettingen te vermijden en een derde golf te voorkomen, aldus de regering in Rome.
Op werkdagen zullen de regels iets minder streng zijn, zoals ze normaal gelden bij code oranje. Het zal voor iedereen een andere kerst en nieuwjaar zijn, maar het offer moet worden gebracht omdat het zal helpen lijden te vermijden en levens te redden, twitterde minister van Cultuur Franceschini.
Op en rond de feestdagen blijven veel winkels, bars en restaurants gesloten. De horeca is verder alleen open voor afhaalmaaltijden. De avondklok blijft van kracht van 22.00 uur tot 05.00 uur, en wordt niet vervroegd naar 20.00 uur, zoals was geopperd. Thuis mag je maar een paar mensen uitnodigen, melden Italiaanse media.
Een kleine honderd demonstranten protesteren vanavond op de Coolsingel in Rotterdam tegen de coronamaatregelen. De politie kijkt of de demonstratie ordelijk verloopt. Agenten hebben twee fakkels afgepakt. Daarnaast zijn er meerdere vuurwerkbommen afgegaan. De politie verrichtte één arrestatie. De reden van de arrestatie is op dit moment nog niet bekend.
© MediaTV — De politie houdt de demonstratie in de gaten. Het Nationale Aftelmoment met oud en nieuw, dat zou worden gehouden op het Museumplein in Amsterdam, gaat niet door. Burgemeester Femke Halsema heeft besloten het helemaal af te gelasten, meldt haar woordvoerster vanavond.
De live tv-show met het aftellen tot de jaarwisseling was al vereenvoudigd tot een registratie zonder publiek. Vanwege de afgelopen week aangescherpte coronamaatregelen vindt Halsema het beter om de viering helemaal te schrappen.
Het aftelmoment zou live worden uitgezonden vanaf 23.50 uur op NPO 1 en had een alternatief moeten vormen voor het traditionele vuurwerk, dat komende oudejaarsavond niet mag worden afgestoken. Er zou een viering aan voorafgaan met muziek, entertainment en dans. Het programma werd een maand geleden door Halsema aangekondigd.
Bij de cyberaanval die het Europees Geneesmiddelenbureau EMA onlangs trof, hebben de hackers zich toegang verschaft tot maar een beperkt aantal documenten van 'derde partijen'. Deze partijen zijn op de hoogte gesteld, meldt EMA vandaag.
Eerder werd al bekend dat het gaat om Pfizer en BioNTech. Het medicijnenagentschap is bezig met de beoordeling van het coronavaccin van deze twee bedrijven, genaamd BNT162b2, voor de Europese markt. Documenten daarover waren opgeslagen op de server van EMA. De bedrijven zelf zijn buiten schot gebleven, zo lieten ze na de hack weten.
Het EU-geneesmiddelenbureau, dat op Amsterdamse Zuidas zit, heeft een gespecialiseerde provider in de arm genomen voor het onderzoek naar de cyberaanval. Dat bedrijf gaat samenwerken met de opsporingsdiensten en zal extra veiligheidsmaatregelen invoeren, aldus EMA. Het agentschap komt naar verwachting maandag met zijn eindoordeel over het vaccin.
Meer stress, meer angst voor corona. De tweede golf heeft veel impact op de gemoedstoestand. Dat blijkt uit een vervolgstudie van professor Godfried Engbersen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daaruit blijkt ook dat het vertrouwen in de overheid, het RIVM en de GGD verder afneemt.
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft de bedrijven Pfizer en BioNTech bekritiseerd, omdat in het contract met hen zou staan dat zij niet verantwoordelijk zijn voor eventuele bijwerkingen van hun coronavaccin. ,,Als je in een kaaiman verandert, is het jouw probleem", zei Bolsonaro op een evenement in de stad Porto Seguro, lachend.
,,Ook als iemand Superman wordt, bij een vrouw een baard begint te groeien of als een man met verwijfde stem begint te praten, hebben zij (Pfizer) er niets mee te maken", aldus Bolsonaro, die het virus zelf al heeft opgelopen en zegt zich niet in te laten enten.
© EPA — De Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
Terwijl het ene na het andere land aankondigt dit jaar nog te beginnen met vaccineren, staat die datum in Nederland nu op vrijdag 8 januari. Eerder is de GGD er niet klaar voor, herhaalde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdag, tot frustratie van de Kamer. De reden: de ICT-systemen zijn nog niet op orde.
Het leidt ook buiten Den Haag tot ongeloof. Hoe is het toch mogelijk dat iets dat er al zolang aan zit te komen, nog niet tot in de puntjes is voorbereid? ,,Je had dit allemaal al kunnen voorzien", zegt Herman van der Weide. Hij was in 2009 programmamanager van de vaccinatiecampagne tegen Mexicaanse griep.
Nederlanders en andere buitenlanders moeten een recente negatieve uitslag van een coronatest laten zien als ze naar België willen komen. Dat hebben de Belgische regeringen vandaag besloten, meldt persbureau Belga op gezag van ingewijden.
België vreest een grote toestroom van Nederlanders die in België willen winkelen omdat de meeste winkels in Nederland hebben moeten sluiten. In heel België is het dit weekend ook nog eens koopzondag.
Inwoners van Oostenrijk die zich laten testen op corona en niet besmet zijn, krijgen meer vrijheden dan andere inwoners. Dat maakte de Oostenrijkse regering bekend bij de aankondiging dat het Alpenland van 26 december tot 24 januari voor de derde keer grotendeels op slot gaat.
Inwoners kunnen zich midden januari laten testen. Mensen die zich niet laten testen moeten zich tot 24 januari aan de lockdownmaatregelen houden. Als je na de test negatief blijkt, mag je gaan winkelen en personen van andere huishoudens ontmoeten. Ook kun je dan weer naar een restaurant of een cultureel evenement. Als je positief bent, moet je sowieso tien dagen in afzondering.
Tijdens de nieuwe lockdown gaan veel winkels weer dicht. Ook blijven scholen na de kerstvakantie tot 18 januari gesloten en is het onderwijs online. Restaurants zijn al sinds november dicht, maar gaan op 18 januari weer open voor mensen die zich hebben laten testen, net als musea en theaters.
De Franse president Emmanuel Macron zegt dat het goed met hem gaat, een dag nadat hij positief had getest op het coronavirus. Dat zei hij in een toespraak via Twitter. Hij erkende wel dat hij zijn activiteiten in een langzamer tempo zal voortzetten als gevolg van de aanhoudende symptomen.
,,Het gaat goed met mij. Ik heb dezelfde symptomen als gisteren: vermoeidheid, hoofdpijn, overal droog. Zoals honderdduizenden anderen van jullie", zei Macron in de videoboodschap die hij zelf leek te hebben opgenomen met een telefoon.
,,Mijn activiteit is een beetje vertraagd door het virus. Maar ik blijf zorgen voor zaken die prioriteit hebben zoals de epidemie of bijvoorbeeld de brexit." Hij zei verder dat hij op een transparante manier verslag zal doen over zijn medische toestand.
Utrecht, Rotterdam en Hart voor Brabant zijn de eerste drie GGD-regio's die beginnen met het vaccineren tegen corona. Dat zegt een woordvoerder van GGD-koepel GGD GHOR.
Utrecht start op 8 januari, zegt een woordvoerster van de GGD Utrecht. De precieze locatie is nog niet bekend, daar wordt volgens haar nog over onderhandeld. ,,Het moet een locatie zijn die we voor langere tijd kunnen huren, omdat we na de zorgmedewerkers ook de bevolking gaan vaccineren." Of dat in de stad zelf of daarbuiten is, is dus ook nog niet bekend.
Een woordvoerster van de GGD-regio Rotterdam bevestigt dat ook daar vroeg in januari een begin met vaccineren wordt gemaakt. Maar waar dat gaat gebeuren en wat de precieze datum is, kan ze nog niet zeggen. Dat wordt volgens haar maandag bekendgemaakt.
Een woordvoerster van de GGD-regio Hart voor Brabant (Den Bosch en Tilburg en omstreken) kon nog niets bevestigen.
Ook Rutte wordt niet 'dolenthousiast' van het idee om voordelen te geven aan mensen die een vaccinatiebewijs kunnen tonen. Hij vindt dat je 'ontzettend moet oppassen met dwang of drang', omdat dit mensen ervan kan weerhouden zich te vaccineren.
Rutte heeft zich niet laten afleiden door de demonstratie tijdens zijn toespraak aan Nederland, zegt hij. Vlak voor hij zich maandag vanuit zijn Torentje in Den Haag tot het Nederlandse volk richtte, begon daarbuiten een demonstratie tegen de aangekondigde lockdown.
Demonstranten sloegen onder meer op potten en pannen om hun ongenoegen met de maatregelen te uiten. Rutte is niet zo'n techneut, zegt hij. ,,Mijn enige zorg was eigenlijk: is het geluid niet zo hard dat je mij niet meer hoort."
,,Ik kan niet vragen om zendtijd en me dan laten afleiden door potten en pannen," zei de premier tijdens zijn persconferentie vandaag. Daarom besloot hij zich alle 'mooie Nederlanders' in te beelden die zijn boodschap wilden horen. ,,Ik heb toen bedacht, ik ga me vol richten, via die camera, op de huiskamers."
© ANP — Rutte in het Torentje. Zorginstellingen zijn optimistisch over de vaccinatiebereidheid onder personeel. De komende weken bereiden verpleeghuizen, gehandicaptenzorg en de thuiszorg zich voor op de start van het vaccineren van hun zorgpersoneel. Op 8 januari moet de eerste prik met het Pfizer-vaccin gezet worden.
"We hebben gisteren een podcast opgenomen, waarin zorgverleners, een ethicus en een cliënt in gesprek gaan over het vaccin", vertelt een woordvoerder van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). ,,Uit dat gesprek, maar ook uit instellingen zelf, blijkt dat veel mensen in de gehandicaptenzorg bereid zijn tot inenting, maar ze willen wel meer informatie over bijvoorbeeld bijwerkingen." Die informatie komt pas als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het Pfizer-vaccin volgende week goedkeurt.
Sinds de tweede lockdown is aangekondigd heeft uitkeringsinstantie UWV 7000 nieuwe aanvragen voor het doorbetalen van loon binnengekregen van werkgevers. Voor de derde NOW-regeling zijn sinds 16 november in totaal 65.000 aanvragen gedaan, waarvan 55.000 zijn goedgekeurd.
In totaal heeft het UWV nu 1,2 miljard euro aan voorschotten uitgekeerd. Het opgegeven verwachte omzetverlies is gemiddeld 55 procent. De overige aanvragen zijn nog in behandeling.
Inwoners van Zweden krijgen alsnog het advies een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. De Zweedse premier Löfven deed de aanbeveling vandaag. Hij kondigde ook andere maatregelen aan om het aantal coronabesmettingen in te dammen, zoals een beperking van het aantal klanten in winkels en hooguit vier personen aan een tafel in een restaurant.
Zweden ging tot voor kort een eigen weg bij de aanpak van de coronacrisis, met nauwelijks beperkingen. Maar de laatste tijd worden de teugels geleidelijk strakker aangehaald.
Het geld dat het kabinet opzij zet om de voorraden van winkeliers te vergoeden, staat pas begin volgend jaar op de rekeningen van winkeliers. Dat zegt minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Het gaat in totaal om enkele tientallen miljoenen. Per bedrijf kan het gaan om enkele duizenden euro's maar dat verschilt sterk per winkelier.
De voorraadvergoeding wordt berekend op basis van het omzetverlies en de omvang van de winkel, en kent een maximum van iets meer dan 20.000 euro. Premier Mark Rutte kondigde de vergoeding eerder deze week aan in een debat over de lockdown.
In de weken rond kerst, waarin veel winkeliers een groot deel van hun jaarlijkse omzet draaien, moeten de winkels dicht. ,,Na de feestdagen hebben de voorraden lang niet altijd dezelfde waarde. Dat is verdrietig",, zegt Wiebes. ,,Daar willen we een vergoeding voor geven, zoals we destijds ook voor de horeca hebben gedaan."
De huis-aan-huis werving voor goede doelen wordt tijdelijk opgeschort. Dat meldt brancheorganisatie Goede Doelen Nederland. In de afgelopen dagen is overal in het land de huis-aan-huis werving vrijwel volledig stopgezet. Met ingang van morgen ligt alles helemaal stil.
De partijen betrokken bij de huis-aan-huis werving voor goede doelen hebben eerder een protocol ontwikkeld voor veilige huis-aan-huiswerving in coronatijd. Met de sluiting van de niet essentiële winkels, is de richtlijn van de organisatie om de huis-aan-huis werving nu helemaal op te schorten tot nader orde.
Het kabinet trekt nog eens 15 miljoen euro uit om leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs van een tablet of laptop te voorzien zodat zij thuis onderwijs op afstand kunnen volgen. Met het geld kunnen zo’n 60.000 leerlingen worden ondersteund. Vanaf begin januari worden de eerste apparaten beschikbaar gesteld.
Minister Slob voor Basis- en Voortgezet onderwijs: ,,Natuurlijk blijft fysiek onderwijs voor kinderen het beste. Maar met een eigen laptop of tablet kunnen we van afstandsonderwijs het beste maken en leerlingen ook in deze tijd zo goed mogelijk onderwijs blijven geven."
Eerder trok het kabinet al 9,3 miljoen euro uit voor devices. Daarvan werden al ruim 15.000 leerlingen geholpen. Van een deel van dat geld worden momenteel ook nog extra apparaten aangeschaft.
Ook justitieminister Ferd Grapperhaus vindt het geen goed idee als mensen bij het tonen van een vaccinatiebewijs bepaalde voordelen krijgen, zoals toegang tot de horeca. ,,Het uitgangspunt is niet dat we met allerlei verschillen gaan werken", zei hij vandaag na afloop van de ministerraad.
Belangrijker vindt hij het in te zetten op het overtuigen van mensen. Eerder zei coronaminister Hugo de Jonge al dat extra rechten bij een bewijs er voorlopig niet inzitten. Een officieel besluit van het kabinet komt begin volgend jaar.
Premier Mark Rutte hoopt dat we in 2021 corona achter ons kunnen laten. Dat zei hij vanmiddag tijdens een persconferentie na de laatste ministerraad van dit jaar. ,,Nu eerst de feestdagen, maar dat betekent niet dat de strijd tegen corona stilligt. Die voeren we ook tijdens kerst en oud en nieuw, samen."
Het nieuwe jaar biedt volgens Rutte perspectief. Hij doelt daarmee op het testen en de doorbraak wat betreft medicijnen en vaccins. ,,Daarna komt de fase van herstel. Er moet nog heel veel gebeuren, maar het moment dat we daarover nadenken is wel het punt waarop we de pandemie een stuk achter ons laten."
2020 was toch tamelijk bizar, aldus Rutte. Dat had niemand zich voor kunnen stellen, een jaar waarin de wereld er totaal anders uitzag. Ingrijpend en heel anders dan andere jaren. ,,De pandemie en de maatregelen ertegen duren lang, al negen maanden. Het is voor iedereen moeilijk de motivatie erin te houden. Maar ik merk wel dat de meeste Nederlanders enorm hun best doen. Tegelijkertijd heeft het virus geluk en weet nog steeds over te springen."
© Videostill Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 12.028 nieuwe positieve coronatesten geturfd. Donderdag waren het er 12.823. Het aantal vastgestelde besmettingen ligt inmiddels structureel boven de vorige piek van de tweede golf, eind oktober. Gemiddeld werden de afgelopen zeven dagen ruim 10.000 besmettingen per dag vastgesteld. Dat is een verdubbeling ten opzichte van twee weken geleden. Toen lag dat gemiddelde nog iets boven de 5.000. Daarbij moet wel worden aangetekend dat er door de GGD's nu meer tests worden afgenomen dan toen.
Ook in de ziekenhuizen wordt het drukker. Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten bedraagt 2034. Dat zijn er 31 meer dan donderdag en ruim 400 meer dan twee weken geleden. Er liggen nu 1485 op een verpleegafdeling (plus 18 ten opzichte van gisteren). Op de intensive care liggen 549 covid-patiënten, 13 meer dan de dag ervoor. Het aantal nieuwe opnames bedraagt 264 op de verpleegafdeling en 52 op de ic.
Het aantal gemelde sterfgevallen steeg van donderdag op vrijdag met 85. Een dag eerder waren het er 76. Een en ander wil niet zeggen dat al die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.
Gemiddeld werden er de afgelopen week 212 patiënten per dag opgenomen. Dat is ruim 40 procent meer dan twee weken terug.
Een internationaal samenwerkingsverband dat wil garanderen dat ook minder welvarende landen toegang hebben tot coronavaccins, heeft naar eigen zeggen al zo'n 2 miljard doses veiliggesteld. De eerste doses worden naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 afgeleverd in de betreffende landen.
De snelheid waarmee vaccins in arme landen in gebruik genomen kunnen worden, hangt af van een aantal factoren. Het gaat om de snelheid waarmee de middelen worden goedgekeurd door toezichthouders en de mate waarin landen zelf klaar zijn om vaccins te verwerken.
De wethouders van de zes grote steden maken zich zorgen over de toekomst van de binnensteden. Ze zijn bang dat die hun unieke karakter verliezen als gevolg van leegstaande panden. In een brief vragen ze minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer om ruimte om met ondernemers in de binnensteden te experimenteren en zo verloedering te voorkomen.
Volgens de wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen is de kans groot dat er na de huidige lockdown veel leegstand ontstaat. Als vastgoed in ongewenste handen komen, kan verloedering ontstaan, menen ze.
,,Wij willen ruimte om samen met ondernemers in onze binnensteden te experimenteren met veilige maatregelen", stellen de wethouders.
De Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich vrijdag live op televisie laten inenten tegen het coronavirus. De publieke vertoning was opgezet om het nationale vertrouwen in het vaccin te vergroten.
,,Het opbouwen van vertrouwen in het vaccin is wat ons hier vanmorgen brengt", zei Pence nadat hij in het Witte Huis was geprikt. ,,Ik voelde niets."
Aankomend president Joe Biden wordt volgende week gevaccineerd. Dat wordt ook live op televisie uitgezonden. President Donald Trump zegt nog niet aan de beurt te zijn om het coronavaccin te krijgen. Hij zegt er wel naar uit te kijken op een geschikt moment gevaccineerd te worden.
© AP Zeker honderden winkels met een pakketpunt zijn vanaf maandag niet meer open. Zowel Primera als Audax, eigenaar van Bruna, AKO en The Read Shop, sluit het merendeel van de winkels. Dat meldt NOS.
De winkels mogen openblijven tijdens de lockdown, maar mogen geen producten verkopen. ,,Dat leidt tot vervelende situaties in de winkels", laat een woordvoerder van Audax aan NOS weten. ,,Daarnaast is het economisch ook niet aantrekkelijk zo om open te blijven."
Primera zegt dat de meeste van zijn 520 winkels dichtgaan. Ook bij Audax gaat het om honderden zaken.
De Slowaakse premier Igor Matovic is positief getest op het coronavirus. Dat bevestigt de regering van het Centraal-Europese land.
Matovic is niet de eerste Europese leider die het besmettelijke virus oploopt. Dat is deze week ook vastgesteld bij de Franse president Emmanuel Macron. Eerder raakte de Britse premier Boris Johnson besmet. Die belandde in het ziekenhuis, maar herstelde uiteindelijk weer.
Als het coronavaccin van Pfizer en BioNTech maandag wordt goedgekeurd, heeft de GGD nog een aantal weken nodig om de mensen die vaccinatie-afspraken inplannen en de prikken zetten te informeren over bijwerkingen en contra-indicaties. Dat meldt GGD GHOR Nederland.
Zorgmedewerkers krijgen begin januari een oproep van hun werkgever, waarna ze kunnen bellen naar de GGD voor een afspraak. Tijdens dat gesprek worden vragen gesteld om zeker te weten dat iemand de inenting kan krijgen.
Het kabinet maakte donderdag bekend dat Nederland op 8 januari kan beginnen met inenten, terwijl sommige omringende landen al eind december de eerste prikken zetten. ,,We wachten met de laatste details tot het Pfizer-vaccin is goedgekeurd", stelt een woordvoerder van de GGD GHOR.
Het nieuwe vakantiemeldpunt van de Consumentenbond heeft in een paar uur tijd al bijna 500 klachten binnengekregen. Ruim de helft van de klachten gaat over vliegtickets. Verder gaan ze veelal over pakketreizen en accommodaties, meldt de Consumentenbond.
,,We zijn verbaasd over de hoeveelheid klachten dat al binnen is gekomen", zegt een woordvoerster. Ze benadrukt dat de bond niet de individuele problemen gaat oplossen, maar de knelpunten in kaart wil brengen om vervolgens met de vakantieaanbieders in gesprek te gaan om de problemen op te lossen.De vertrekkende Amerikaanse president Trump laat weten dat het Moderna-vaccin door de federale medicijnwaakhond FDA is goedgekeurd en dat er direct met de distributie van het middel wordt gestart. Met zijn bericht op het sociale medium lijkt de president voor de muziek uit te lopen.
'Overweldigend goedgekeurd', roept Trump op Twitter. De FDA zelf heeft daarentegen nog geen officiële bekendmaking gedaan over de toelating van het vaccin, maar slechts een vooraankondiging gedaan. De verwachting was dat het bureau niet eerder dan vrijdag met het definitieve 'ja' zou komen.Schoonheidsspecialisten vragen om meer financiële noodsteun vanwege de nieuwe coronasluitingen. Brancheorganisatie Anbos benadrukt in een noodbrief aan de overheid dat de kerstperiode voor schoonheidsspecialisten normaal de drukste tijd van het jaar is en dat de beroepsgroep daarom hard wordt getroffen.
De organisatie waarbij circa 4500 schoonheidsspecialisten zijn aangesloten, schrijft: ,,Juist omdat bedrijven in onze branche nu tijdens deze lockdown geen ophaalpunt mogen inrichten en zelf bezorgen alleen voor de winkelier wordt toegestaan, valt de schoonheidsbranche op meerdere fronten tussen wal en schip."Verpleeghuis Sonneburgh in Rotterdam wordt hard geraakt door het coronavirus. Zo'n tachtig van de 114 bewoners zijn besmet en achttien van hen overleden aan de gevolgen ervan. Ook raakten tientallen medewerkers van het tehuis besmet.
Vandaag zijn in de Braziliaanse stad São Paulo twee miljoen doses van het Chinese Sinovac-vaccin aangekomen.
De Nederlandse coronavaccins en bijbehorende medische hulpmiddelen worden in Oss opgeslagen, bevestigt nu ook de gemeente. Dat gebeurt bij het bedrijf Movianto op bedrijvenpark Vorstengrafdonk, zoals eerder deze week al werd gemeld.
© Van Assendelft Fotografie — Movianto in Oss speelt een cruciale rol in verspreiding coronavaccin. De gemeente Amsterdam haalt een streep door de 'oud en nieuw-challenge'. In de wedstrijd zouden creatieve ideeën om oud en nieuw ondanks de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod op een leuke manier te vieren, beloond worden. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen wordt nu van de wedstrijd afgezien, ook al begon die vorige week maandag al.
In de Verenigde Staten heeft één op de vijf bajesklanten het coronavirus onder de leden gehad. Zowel in de staats- als federale gevangenissen ligt de besmettingsgraad vier maal hoger dan onder de niet-gedetineerde bevolking. In sommige staten is zelfs ruim de helft van alle gevangenen geïnfecteerd geweest met het virus.
Zeker 275.000 gedetineerden raakten sinds het begin van de pandemie, nu bijna 10 maanden geleden, besmet met het coronavirus. Meer dan 1700 van hen kwamen erdoor om het leven. Vooralsnog is de verspreiding van het virus achter de tralies niet af te remmen. Het aantal nieuwe coronagevallen is nu hoger dan in april en augustus.
Homer Venters, voormalig hoofd van de medische dienst in New Yorks Rikers Island-gevangenis, zegt dat die cijfers waarschijnlijk behoorlijk hoger liggen. Hij heeft ruim twaalf inspecties gedaan en geconstateerd dat veel zieken niet worden getest of worden gehandeld. ,,Ze worden zo zieker dan noodzakelijk'', aldus Venters.
Om de toename van het aantal coronapatiënten op te vangen, is het aantal ic-bedden in ons land is inmiddels geleidelijk opgeschaald naar 1233, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat is inclusief enkele reservebedden.
Normaliter zijn er 1050 ic-bedden, maar dat aantal kan stapsgewijs worden uitgebreid naar 1150, 1350 en uiteindelijk naar 1750 bedden, In dat laatste geval moet worden gestopt met alle andere niet-spoedeisende zorg.De op- en afschaling heeft vooral te maken met het beschikbare personeel. Op de intensivecareafdelingen lagen vandaag 536 mensen met Covid-19, tien meer dan 24 uur eerder. De situatie van morgen wordt in de loop van de middag bekend.
Veel basisscholen en kinderdagverblijven hebben fors meer kinderen in de noodopvang dan tijdens de eerste lockdown. In de kinderopvang zijn er zelfs uitschieters naar zestig procent van het normale aantal kinderen. ‘Noodopvang met zoveel kinderen kan niet de bedoeling zijn.’
Spanje begint op 27 december met het vaccineren van burgers tegen het coronavirus. De Spaanse minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, zegt dat de eerste doses van het vaccin van Pfizer en BioNTech op 26 december aankomen in het land. Het middel wordt eerst centraal opgeslagen en vandaaruit onder bewaakt transport naar 50 geheime verdeelpunten gebracht.
Griekenland begint naar verwachting op 27 december met het inenten van zorgmedewerkers en bewoners en verzorgers van bejaardentehuizen. De prikken worden uitgedeeld in ziekenhuizen in Athene en Thessaloniki, meldt premier Mitsotakis. De start van de inentingscampagne start een dag na levering van de eerste lading Pfizer- en BioNtech-vaccins. Die komen de 26ste aan in Griekenland.
Er vallen in de Belgische woonzorgcentra inmiddels meer dan 10.000 coronadoden te betreuren, zegt de Vlaamse viroloog Steven Van Gucht. De 10.270 omgekomen bewoners vormen 56 procent van het totale aantal sterfgevallen (18.370) ten gevolge van Covid-19 bij onze zuiderburen. 13 procent van alle woonzorgcentra heeft te maken met een grote uitbraak van 10 besmettingen of meer. De afgelopen week ging het om ruim 17 besmettingen per 1000 bewoners.
© BELGA — Van Gucht. Het aantal coronabesmettingen in Zwitserland en het aangrenzende Liechtenstein is vandaag met 4,478 opgelopen tot 403,989. Tot nu toe overleden 6003 mensen in het Alpenland aan de gevolgen van een besmetting met het longvirus. De overheid overlegt vandaag over striktere maatregelen om de opmars van het virus te bestrijden.
Na de kerstdagen gaat Oostenrijk voor de derde keer in lockdown, melden Oostenrijkse media. De tweede eindigde begin deze maand. De nieuwe lockdown, waarover morgen definitief wordt beslist, zou tot 18 januari moeten gaan duren. Er wordt een tweede massale testronde gestart.
Mensen die zich laten testen en het coronavirus niet hebben, zouden eerder uit de lockdown mogen. Wie dat niet doet, moet zich net als zij die positief testen aan alle maatregelen houden. In Oostenrijk is het virus bij ruim 334.000 mensen vastgesteld. Het geregistreerde dodental ligt boven de 5100.Ziekenhuizen ondervinden toenemende problemen met patiënten en bezoekers die zich niet aan de coronamaatregelen houden, meldt de Leeuwarder Courant. Vier Friese ziekenhuizen beginnen hiertegen een gezamenlijke campagne.
,,We proberen met zijn allen dat virus eronder te krijgen, dat gaat ontzettend vaak goed. Maar dat lukt niet als mensen de grenzen van de maatregelen opzoeken, en dat merken we heel soms ook”, aldus woordvoerder Frits Mostert namens de ziekenhuizen.
Haaks op de oproep die de Belgische premier De Croo eerder deze week aan Nederlanders deed, zegt de Belgische detailhandelsorganisatie Comeos geen problemen te hebben met de komst van winkelende Nederlanders. ,,Funshoppers zijn in België niet welkom'', klonk het bij monde van De Croo.
België hoopt Nederlanders, nu de winkels in Nederland dicht moeten, ervan te weerhouden de grens over te steken. 'Nederlanders zijn van harte welkom in onze winkelsteden', laten de winkelbedrijven nu gek genoeg weten. ,,Als mensen de coronaregels respecteren hebben wij daar geen probleem mee", zegt Comeos.
De organisatie wijst erop dat er in België strenge regels gelden. Een klant mag alleen in zijn eentje binnen, met een mondkapje op en voor maximaal dertig minuten. De winkeliers mogen niet meer dan één klant per 10 vierkante meter toelaten. ,,Geen funshoppen", is de waarschuwing.
© BELGA — 'Blijf weg', riep premier De Croo eerder deze week tegen Nederlanders. De Nederlandse bisschoppen roepen in een video op om vooral thuis Kerstmis te vieren, nu er dit jaar op kerstavond geen publieke vieringen zijn in de rooms-katholieke kerken. In hun videoboodschap lezen ze het evangelie van de nachtmis voor om iedereen aan te moedigen kerst dit jaar niet over te slaan.
Nu de meeste winkels gesloten zijn, kopen we onze kerstcadeautjes massaal online. Er wordt zoveel besteld, dat pakketdiensten de bezorging nauwelijks aankunnen. In het distributiecentrum van Blokker staan nog 18.000 pakketjes die nog niet zijn opgehaald. De verwachte bezorgtijden dreigden op te lopen tot meer dan een week. Reden voor Blokker om eigen personeel in te zetten bij de bezorging aan huis.
Zorgminister De Jonge denkt dat aan een 'vaccinatiebewijs', waarmee mensen hun eigen gegevens over het coronavaccin kunnen inzien, waarschijnlijk geen extra rechten verbonden. Nederlanders lijken, volgens een onderzoek door een aantal universiteiten, wel te porren voor dat idee. ,,Dat is niet waar het kabinet nu op inzet." Begin volgend jaar neemt het kabinet een officieel besluit.
De Jonge meent ook dat er geen indirecte vaccinatieplicht moet komen. ,,Een beloning voor mensen die al gevaccineerd zijn, daar willen we niet voor kiezen", zegt de bewindsman. ,,Omdat we denken dat dat uiteindelijk ook de vaccinatiebereidheid gaat ondergraven." Mensen moeten zich volgens hem vooral laten inenten uit de overtuiging dat het beter is voor de gezondheid.Zodra een deel van de bevolking is geprikt, en een ander deel nog niet, komen er mogelijk wel 'maatregelen' waardoor de gevaccineerde mensen iets meer kunnen. Toch is het kabinet daar heel voorzichtig mee. ,,Je moet niet willen dat daar een impliciete druk vanuit gaat, of toch een vorm van drang en dwang wordt", zegt De Jonge. Het kabinet laat zich nog adviseren over het ethische dilemma.
Vliegtuigmaatschappij Cathay Pacific breidt de opslagfaciliteiten in Hongkong verder uit om daar 8,6 miljoen doses coronavaccin op te kunnen slaan. De maatschappij speelt naar verwachting een grote rol bij het transport van de middelen via die metropool, bericht de lokale krant South China Morning Post.
Cathay Pacific, een van de grootste vrachtvervoerders ter de wereld, heeft aan klanten laten weten dat nu meer dan zeven miljoen doses per dag verwerkt kunnen worden. Er komt binnenkort nog een nieuwe gekoelde opslagruimte bij, met plek voor nog eens 1,6 miljoen extra doses.
Een geavanceerd volgsysteem geeft klanten van Cathay de mogelijkheid hun bestelling van minuut tot minuut te volgen. Ultra Track, zoals het heet, houdt precies bij waar de vaccins zijn en hoe met de temperatuur en vochtigheid is gesteld. De dienst is gratis voor ladingen coronavaccins.De Portugese premier António Costa, die zelf in thuisisolatie zit, laat weten dat grote nieuwjaarsvieringen in het land niet toegestaan zijn. ,,Anders dan de aankondigden'', zegt Costa in een videoboodschap, ,,moeten we nieuwjaarsfeesten helemaal overslaan.'' Het nieuws komt voor veel Portugezen als een schok.
Oud en Nieuw moet, volgens regering, worden 'opgeofferd' ten gunste van de kerstperiode. Van 23 tot 26 december mogen de Portugezen zich vrij bewegen, om kerst met hun families door te brengen, maar de jaarwisseling is 'een normale pandemiedag'', klinkt het bij monde van de premier.Het terugdringen van het aantal sociale contacten tijdens Oud en Nieuw moet de mogelijk toename van de besmettingen tijdens de kerstdagen binnen de perken houden. ,,We moeten ons ervan bewust zijn dat iedereen een risico vormt.'' Dat houdt in dat iedereen van straat moet zijn voor de avondklok om 23.00 uur ingaat.
© AFP — De Portugese premier Costa had een minder leuke mededeling. Het coronavaccin is er, maar nu moet de wereldwijde vaccinatie nog worden uitgerold. Dat verloopt in het ene land voortvarender dan in het andere en kan daardoor nog heel lang op zich laten wachten. Wie ongeduldig wordt, kan te rade gaan bij ’s werelds grootste fabrikant van medicijnen: het Indiase Serum Institute. Dat liet weten dat er tot 2024 of misschien zelfs nog later niet genoeg doses van het vaccin zullen zijn om echt de hele wereld te beschermen tegen het virus. Een tussenstand.
Een man die zonder mondkapje, maar voorzien van een complete duikuitrusting, boodschappen wilde doen bij een supermarkt in het Limburgse Tienray is opgepakt. Uitgerust met een duikbril, snorkel en zwemvliezen, weigerde de man de winkel te verlaten toen het personeel hem op de mondkapjesplicht wees. De gealamereerde politie hield de duidelijk verwarde man daarop aan en droeg hem over aan een hulpverleningsinstantie.
© Instagram/Wijkagenten Horst Zuid Een christelijke basisschool in de Amerikaanse staat Kentucky, die de sluiting van onderwijsinstellingen aanvocht op basis van religieuze gronden, heeft nul op rekest gekregen. In Kentucky is met het oog op het besmettingsgevaar sinds november een schoolsluiting van kracht.
De Danville Christian Academy dacht de maatregel, die voor zowel openbare als op religieuze leest geschoeide scholen geldt, te kunnen pareren door te stellen dat het om een 'onwetmatige stopzetting van religieuze activiteiten' ging. De gang naar de rechter kreeg steun van een groot aantal Republikeinse senatoren in Kentucky.
Daar trok het hooggerechtshof zich echter weinig van aan. Waar eerder een lagere rechtbank de school nog gelijk gaf, veegden de hoogste rechters - met een meerderheid van 7 tegen 2 - de zaak van tafel. Alle scholen moeten dicht blijven, ook de christelijke. Soortgelijke zaken spelen ook in andere staten.
Gisteren kozen rechters in Colorado en New Jersey de kant van een aantal scholen, met als argument dat de regels in kerken niet strikter kunnen zijn dan die binnen essentiële bedrijven. En dus gaat dat, volgens de rechters, ook op voor religieuze scholen. Critici wijzen op een alarmerende trend, waarbij conservatieve rechters hun eigen mening boven die van gezondheidsexperts stellen.Het is voor cabinepersoneel niet mogelijk om vliegtuigpassagiers die tijdens de vlucht hun mondkapje weigeren op te houden het toestel uit te zetten. Handhaven moeten ze echter wel. Reden voor de Russische luchtvaartbedrijf Aeroflot om stoelen aan te wijzen voor maskerweigeraars.
,,Het waarborgen van de veiligheid van onze passagiers is zeer belangrijk voor ons'', zegt woordvoerder Yulia Spivakova. Rusland grootste vliegmaatschappij kent de verplichting om aan boord mond-neusmaskers te dragen, maar die mogen alleen worden afgezet tijdens het eten of drinken.
Wie dat niet kan of wil, moet verkassen naar een van speciaal gereserveerde plekken in het vliegtuig. Zo'n plek vrijwaart de weigeraars niet van de andere veiligheidsmaatregelen tijdens de vlucht, maar geldt alleen voor het dragen van een kapje, laat Spivakova weten.Hongarije wil op 27 of 28 december beginnen met vaccineren tegen Covid-19, laat premier Viktor Orbán vandaag weten. Ook een aantal andere Europese landen wil nog voor het einde van het jaar starten met inenten met het Pfizer-vaccin. Daarmee wordt wel gewacht op het 'ja' van het Europese Geneesmiddelenbureau EMA.
De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, liep afgelopen alvast vooruit op de EU-goedkeuring en zei dat de vaccinaties in heel de Europese Unie op 27, 28 en 29 december beginnen. De eerste vaccinaties in Nederland zullen echt pas op 8 januari plaatsvinden.Met het kunstwerk Urban Sun wil de Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde het mogelijk maken om mensen in een virusvrije ruimte samen te brengen. ,,De eerste Urban Sun ruimt het coronavirus in openbare ruimtes op", deelt Studio Roosegaarde in een bericht op Twitter. ,,Hiermee draagt het bij aan het welzijn van de mensheid.”
Reisaanbieders hielden zich sinds de corona-uitbraak niet altijd aan de spelregels als het gaat om het annuleren of omboeken van reizen. De Consumentenbond ontving sinds het begin van de crisis 'vele honderden' klachten over luchtvaartbedrijven, reisorganisaties, vakantieparken en boekingswebsites.
Sommige aanbieders dwongen consumenten om vouchers te accepteren of betaalden geld van geannuleerde vluchten niet op tijd terug. Soms ook werd niet de hele reissom vergoed, of werden bij het omboeken onterecht kosten berekend. Klantenservices waren bovendien vaak slecht, of helemaal niet bereikbaar.
Een deel van de klachten werd na overleg opgelost of er werd beterschap beloofd. Om helder te krijgen welke problemen er nog zijn, start de Consumentenbond nu een meldpunt. Er is begrip voor de situatie, maar 'reisaanbieders moeten zich, ook in deze bijzondere omstandigheden, houden aan de wettelijke regels'.
Banken hebben sinds het uitbreken van de coronacrisis in Nederland voor 33 miljard euro aan steun verleend aan consumenten en bedrijven. Het gaat daarbij om hulp in de vorm van extra leningen of uitstel van aflossingen. Daar maakten 172.000 bedrijven en 37.000 particuliere bankklanten gebruik van, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken.
Banken verstrekten sinds het begin van de crisis 42.000 nieuwe financieringen aan bedrijven, met een totale waarde van 29,9 miljard euro. Van die financieringen werden er ongeveer 6500 verstrekt met garanties van de overheid. Met die garantieregelingen is ruim 1,8 miljard euro gemoeid, aldus de NVB. Daarnaast kregen 129 bedrijven uitstel van betalingen ter waarde van 3,1 miljard euro.
Onderzoek van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, RIVM, Universiteit Maastricht en Roskilde University, onder 1640 Nederlanders wijst uit dat zij veel zien in het 'belonen' van gevaccineerden. Wie zich laat inenten, zou daarmee meer vrijheden en toegang krijgen tot winkels, horeca, verpleeghuizen en fitnesscentra.
,,73 procent van de ondervraagden was voor de optie waarin mensen die een vaccin hebben gehaald een vaccinatiebewijs krijgen, waarmee zij op bepaalde plaatsen mogen blijven komen, wanneer er in hun regio een uitbraak van het virus is", zegt Niek Mouter, onderzoeker aan de TU Delft.Ook is er veel steun voor het uitgeven van een bewijs waarmee gevaccineerden weer op plaatsen mogen komen waar grote groepen bij elkaar komen en het niet mogelijk is 1,5 meter afstand te houden. Voorbeelden van die plekken zijn concerten, festivals, sportwedstrijden en andere grote evenementen.
Gesproken wordt over een 'vaccinatiebewijs light', omdat de maatregel pas zou ingaan als alle Nederlanders de kans hebben gekregen zich te laten vaccineren. ,,Waarschijnlijk dus ergens in de zomer'', aldus Mouter. De eerste variant geldt bij een regionale uitbraak en de tweede alleen voor grootschalige evenementen.
Zorginstelling Vitalis, dat in Eindhoven verschillende woonzorgcentra heeft met zo'n 6500 cliënten, maakt het bewoners onmogelijk om kerst te vieren bij familie of vrienden thuis. Vitalis sluit mensen op. Niemand van de bewoners die verzorging ontvangen, mag naar een afspraak buiten de deur. Wie dat toch doet, mag twee weken lang niet van zijn kamer af of diens appartement uit.
Australiërs die een bezoek brachten aan de regio Northern Beaches, nabij Sydney, moeten veertien dagen in quarantaine als zij de deelstaten Queensland, Victoria en Northern Territory in willen. De staten treffen deze maatregel, nadat er 28 nieuwe besmetting zijn vastgesteld in Northern Beaches.
Bewoners van Sydney's buitenwijken krijgen het dringende advies drie dagen binnen te blijven. Het eiland Tasmanië laat zelfs helemaal niemand toe die daar is geweest. Na bijna twee weken zonder besmettingen was een chauffeur van internationaal vliegtuigpersoneel in New South Wales de bron van de uitbraak.De besmetting stam vermoedelijk uit de VS, maar de gezondheidsautoriteiten moeten de exacte oorsprong nog vaststellen. Vooruitlopend daarop heeft New South Wales de quarantaineregels voor luchtvaartpersoneel, die tussen Sydney en de Verenigde Staten vliegen, aangescherpt. Sydney had al 12 dagen geen lokale besmettingen meer.
Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is de afgelopen 24 uur toegenomen met 33.777 nieuwe gevallen. Een dag eerder lag het aantal besmettingen voor het eerst boven de 30.000.
Het cijfer van vrijdag is een nieuw record, zij het wel dat er ongeveer 3500 gevallen bij zitten die een dag eerder zijn wel zijn gemeten, maar door een fout niet zijn geteld.
Het totale aantal besmettingen in Duitsland staat bijna op 1,5 miljoen. Er zijn het afgelopen etmaal 813 personen overleden aan het virus. Dat zijn er 115 meer dan een dag eerder. Het geregistreerde dodental staat nu op 24.938.
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland lag donderdag voor het eerst boven de 30.000. Donderdagochtend meldde het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM, nog dat het aantal besmettingen met 26.923 iets lager was dan woensdag. Na het herstellen van een technische fout in de deelstaat Baden-Württemberg kwamen daar nog ongeveer 3500 gevallen bij, die bij de cijfers van vrijdag opgeteld worden.
Sinds woensdag is in Duitsland een harde lockdown van kracht. Onder meer veel bedrijven en scholen moeten gesloten blijven tot in januari, kwam bondskanselier Angela Merkel zondag overeen met de deelstaatregeringen.
België denkt na over maatregelen om te voorkomen dat grote aantallen Nederlanders in België komen winkelen. De kwestie staat op de agenda van de leiders van de zes Belgische regeringen die vrijdagmiddag weer coronacrisisberaad hebben belegd.
Nu de winkels in Nederland zijn gesloten, wijken Nederlanders misschien uit naar België, vrezen de Belgische autoriteiten. Maar de sluiting van de grens met Nederland is ,,zo'n verregaande maatregel'' dat die tot dusver ,,niet aan de orde'' was, zei het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken eerder. Al kan dat wel snel veranderen, merkte het ministerie ook op.
Nu het virus ook in België weer aan kracht wint, denken de ministers mogelijk ook over extra maatregelen. Wellicht besluiten ze de avondklok in heel het land te vervroegen naar 22.00 uur, zoals nu bijvoorbeeld al in Brussel geldt. Ze willen in ieder geval strenger op de regels toezien.
Een langere kerstvakantie voor kinderen, zoals in Nederland, zit hoogstwaarschijnlijk niet in het vat. Onder meer de Vlaamse onderwijsminister is daar mordicus tegen, ook al lijken kinderen nu een grotere rol te spelen in de verspreiding van het virus dan lang gedacht. Wie aanvoert dat de sluiting van de scholen helpt ouders thuis te houden, zoals het kabinet in Nederland doet, ,,misbruikt kinderen als een loden gevangenisbol aan de enkel van hun ouders'', zei hij.
De Verenigde Staten hebben het afgelopen etmaal opnieuw bijna een kwart miljoen (241.000) coronabesmettingen gemeld. Daarnaast stierven meer dan 3400 personen aan de gevolgen van het virus. De cijfers zijn iets lager dan een dag eerder, toen nieuwe records werden gevestigd.
De piek van de pandemie in de Verenigde Staten zet, net als in veel andere landen voorlopig wel door. Het aantal Covid-patiënten dat momenteel in ziekenhuizen door het hele land ligt steeg de afgelopen dag tot ruim 114.000.
De Amerikaanse gezondheidsdiensten testten de afgelopen week gemiddeld 1,8 miljoen mensen op corona. In totaal zijn nu ruim 310.000 Amerikanen overleden aan Covid-19 en hebben 17,2 miljoen mensen in de VS een coronabesmetting opgelopen, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University.
De Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA zal ook het coronavaccin van Moderna goedkeuren voor gebruik in de Verenigde Staten. Dat zeggen ingewijden tegen zakenkrant Financial Times, nadat een groep deskundigen gisteren al een positief advies gaf over noodtoelating.
De FDA zou van plan zijn dat advies over te nemen. Het besluit om het Moderna-vaccin goed te keuren, zou bij de toezichthouder achter gesloten deuren al zijn genomen. Een formeel besluit van de FDA zou in de komende dagen worden verwacht. Ook bij noodtoelating kan het middel op grote schaal worden gebruikt.
Vorige week was al het vaccin van Pfizer en BioNTech toegelaten. De Europese toezichthouder EMA besluit begin volgende week over dit middel, en vervroegde ook de beslissing over het vaccin van Moderna. Dat is nu zes dagen eerder, op 6 januari. Ook Nederland heeft doses van Moderna besteld.© REUTERS — Het coronavaccin van Moderna is op noodbasis goedgekeurd voor gebruik in de VS. Hoewel de coronacrisis ook het werk in de Tweede Kamer voor enige tijd grotendeels platlegde, werd er dit jaar bijna net zo vaak gedebatteerd als in 2019. Dit jaar waren er 1605 overleggen met het kabinet, vorig jaar waren dat er twee minder. En hoewel de Kamer de werkwijze aanpaste vanwege corona, werden toch nog 341 fysieke debatten gehouden in de plenaire zaal. Dat zei Kamervoorzitter Khadija Arib na afloop van waarschijnlijk het laatste Kamerdebat dit jaar, dat over de vaccinatiestrategie ging.
Verder is het dit jaar volgens Arib ,,helemaal uit de hand gelopen'' wat betreft moties. Met maar liefst 4323 is het record van vorig jaar verbroken. Toen waren het er ruim 4000.
Arib stond ook stil bij 75 jaar vrijheid, dat dit jaar uitgebreid aan bod had moeten komen in het parlement. Maar door corona konden veel activiteiten, waaronder een bezoek aan concentratiekamp Auschwitz, niet doorgaan. Wel herdacht de Kamer op 25 september dat 75 jaar geleden de Tweede Kamer voor het eerst weer vergaderde na de oorlog.
De Tweede Kamer heeft ,,een ongekend jaar'' achter de rug, zei Arib. Vaak liepen de emoties hoog op. ,,Iedereen was boos op iedereen, laat ik het zo zeggen'', aldus de Kamervoorzitter. ,,En dan moet de campagne nog beginnen.''
© ANP — Kamervoorzitter Khadija Arib in de Tweede Kamer. Tijdens de tweede coronagolf zijn de angst- en stressgevoelens onder de bevolking weer toegenomen en is er sprake een verdere afname in het vertrouwen in de overheid, het RIVM en de GGD. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Tijdens het voorlopige hoogtepunt van de corona-uitbraak, in april, bleek dat een groot deel van de Nederlandse bevolking angstig en onzeker was. Bij de heropening van de samenleving, begin juli, waren de angst en onzekerheid afgenomen, maar dat heeft zich in de tweede golf niet doorgezet.
De gevoelens van angst en stress ten gevolge van het virus zijn in november 2020, tijdens de tweede golf, weer sterk toegenomen en soms zelfs hoger dan het niveau van april van dit jaar. Meer mensen zien Covid-19 als bedreiging voor zichzelf, hun vrienden en vooral hun familie. Bijna 40 procent van de 25.185 respondenten zegt dat ze het gevoel hebben dat ze niets hebben om naar uit te kijken.
Jongeren en mensen met kwetsbare maatschappelijke posities, zoals een laag inkomen, een lage opleiding, geringe werkzekerheid, en een beperkt ondersteunend netwerk, hebben relatief meer onvrede over het overheidsbeleid dan groepen met een sterkere maatschappelijke positie en een sterker ondersteunend netwerk.
De tweede coronagolf heeft volgens de onderzoekers op nationaal niveau niet geleid tot een nieuwe toename van zorgmijding. In de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is het beeld anders. Daar is, in vergelijking met de meting van juli, wel een toename van het aandeel respondenten dat een bezoek aan een huisarts liever vermijdt en zorgverleners liever niet thuis langs ziet komen. Dit past in het beeld van de tweede golf waarin juist de grote steden brandhaard zijn van de pandemie.
De GGD kiest voor zorgvuldigheid en veiligheid in plaats van snelheid bij het vaccineren tegen het coronavirus. Dat zei Sjaak de Gouw, directeur van de GGD GHOR in het televisieprogramma Op1. In veel landen wordt in december begonnen met het vaccineren.
,,We hebben een lange traditie van vaccineren en dat doen we via een bepaalde procedure die we ook nu willen volgen. Op 24 december komt de bijsluiter en dan weten we welke doelgroepen we als eerste kunnen uitnodigen. We kunnen dan de systemen regelen en de callcentra op orde brengen. We kiezen hierbij liever voor zorgvuldigheid en veiligheid dan snelheid, zodat we straks niet hoeven te denken 'oeps' als er dingen mis gaan. We leren nu ook bijvoorbeeld van Engeland. Mensen zijn daar flauwgevallen. Dat is iets waar wij nu rekening mee kunnen houden."
De GGD wil de eerste week gebruiken om te kijken of alles goed loopt. ,,Er zijn verschillende manieren van prikken van de vaccins en we hebben nog nooit een situatie gehad waarin naast de minister ook de werkgevers ons vragen om de vaccinatie te organiseren. Wat we nog niet weten, dat willen we in de eerste week uitproberen", aldus De Gouw.
In de Verenigde Staten komt binnenkort een tweede coronavaccin op de markt. Een groep deskundigen adviseerde donderdag positief over de noodtoelating van het vaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna.
Het advies is bedoeld voor de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA, die snel de knoop wil doorhakken. Het agentschap zelf maakte eerder al duidelijk geen specifieke veiligheidsproblemen te zien. De VS is het eerste land dat het Moderna-vaccin gaat gebruiken.
Vorige week was al het vaccin van Pfizer en BioNTech toegelaten. De Europese toezichthouder EMA besluit begin volgende week over dit middel, en vervroegde ook de beslissing over het vaccin van Moderna. Dat is nu zes dagen eerder, op 6 januari. Ook Nederland heeft doses van Moderna besteld.
Moderna vroeg afgelopen maand in de VS om versnelde toelating van het vaccin.
Cateraars krijgen ondanks alle maatregelen nog geregeld aanvragen voor grote kerstdiners. Waar de een deze met een aarzeling accepteert, omdat het toch werk is, maakt het anderen - op zijn zachtst gezegd - boos. „Juist dit zorgt ervoor dat mijn zaak gesloten blijft!”
Stichting Armoedefonds is een actie begonnen om ouderen te helpen die in armoede leven. Bekijk hier de video.
De lockdown in Rotterdam zorgt inmiddels voor legere straten, maar zo stil als in het voorjaar is het nog niet. In de Koopgoot en op de Lijnbaan lopen wat lunchwandelaars rond, maar nergens is het druk. Aan de de rand van de stad, in Ommoord bijvoorbeeld, is dat wel het geval. Hier moet de lockdown nog goed in werking treden.
© Frank de Roo — Op de Lijnbaan, normaal het kloppend winkelhart van Rotterdam, is het uitgestorven. De Tweede Kamer is kritisch op coronaminister De Jonge en premier Rutte. Momenteel is een Kamerdebat gaande over de coronavaccins en wanneer die in Nederland toegediend gaan worden.
Oppositiepartijen hameren erop dat andere landen al in december beginnen met vaccineren. PVV-leider Geert Wilders zei: ,,Wat een blamage. We weten al maanden dat er een vaccin aankomt, callcenters hadden allang klaar moeten zijn, zo'n IT-systeem had al klaar moeten zijn. We lopen weer eens achteraan.”
PvdA-leider Lodewijk Asscher was eveneens fel: ,,We moeten zorgvuldig zijn, zegt de minister. Maar doen de Duitsers het dan minder zorgvuldig? Of de Belgen? Al die andere landen?”
SP-fractieleider Lilian Marijnissen: ,,Waarom hebben we nu nog geen IT-systeem? We weten dit al maanden. Zijn we weer te laat begonnen?"
Het kabinet moet onderzoeken of er bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer ook in de buitenlucht gestemd kan worden. Een motie van die strekking van de Partij voor de Dieren kreeg donderdag unanieme steun in de Tweede Kamer.
Volgens de Kamer is de kans op besmetting met het coronavirus in de buitenlucht kleiner dan in binnenruimtes. Het kabinet onderzoekt momenteel al of drive-through stembureaus mogelijk zijn bij de verkiezingen in maart.
Omdat er op drie dagen gestemd kan worden, wil de Kamer ook dat tussentijdse exitpolls zoveel mogelijk worden beperkt. Zo moet beïnvloeding worden voorkomen. Het kabinet moet hierover afspraken maken met de opiniepeilers. Een motie hierover van DENK kreeg een meerderheid.
Er zijn al een reeks bijzondere maatregelen genomen om de verkiezingen door te laten gaan. Naast de extra stemdagen mogen de ruim twee miljoen mensen van 70 jaar en ouder per post stemmen. Verder mogen mensen drie volmachtstemmen uitbrengen, in plaats van de gebruikelijke twee.
© ANP — Bewoners van een verpleeghuis in Boxtel brengen tijdens een herindelingsverkiezing eerder dit jaar hun stem uit. De hele Tweede Kamer wil sneltestlocaties op het mbo, hbo en de universiteit. Zo kunnen docenten en studenten vaak een test krijgen en is er meer onderwijs op locatie mogelijk. Alle partijen stemden voor dit voorstel van Jesse Klaver (GroenLinks) en Rob Jetten (D66).
Ze wijzen op de meer dan een miljoen studenten die nu vooral afstandsonderwijs volgen door corona. Het openen van collegezalen en praktijklokalen levert 'een cruciale bijdrage' aan de kwaliteit van de lessen, aldus Klaver en Jetten. Meerdere instellingen hebben al aangegeven meer fysiek onderwijs te kunnen geven als ze sneltesten kunnen gebruiken.
Eerder werd al besloten sneltesten in te zetten bij de voordeur van basis- en middelbare scholen.
Diverse Europese lidstaten beginnen nog deze maand met het vaccineren van de bevolking tegen het coronavirus. België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Oostenrijk starten vlak na het akkoord van de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA, naar verwachting maandag, met het inenten met het BioNTech/Pfizer-vaccin. Nederland zet pas op 8 januari de eerste prikken.
In Italië gaat het vaccineren eind deze maand van 'start' en wordt daarna begin januari 'enorm' opgevoerd, zei de verantwoordelijke Italiaanse topfunctionaris Domenico Arcuri in een interview met de krant Corriere della Sera. Duitsland begint op 27 december, hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Dat is ook de datum die Oostenrijk aanhoudt, twitterde bondskanselier Sebastian Kurz.
België ent 'onmiddellijk na Kerstmis' de eerste mensen in tegen het coronavirus, aldus minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid). Voorwaarde is wel dat fabrikanten Pfizer en BioNTech volgende week een eerste partij vaccins leveren. De Franse premier Jean Castex heeft woensdag tegen het parlement gezegd dat Frankrijk in de laatste week van dit jaar begint met inenten tegen het longvirus.
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zei eerder donderdag dat de vaccinatie in de hele Europese Unie op 27, 28 en 29 december begint. Nederland heeft echter laten weten pas op 8 januari te beginnen. Hoe lang het duurt voordat andere EU-lidstaten zoals Luxemburg, Spanje en Griekenland hun campagne aftrappen is nog niet bekend.
In Groot-Brittannië worden sinds 8 december al mensen ingeënt met het vaccin van Pfizer. Het middel werd daar op 2 december al goedgekeurd voor gebruik. In Rusland is de vaccinatiecampagne met een eigen Russisch vaccin al op 5 december begonnen. Het land was daarmee het eerste in Europa.
De Belgische staatssecretaris voor Begroting, Eva De Bleeker, heeft per ongeluk de prijzen van de coronavaccins vrijgegeven op sociale media. Een flater, want de Europese Unie heeft het publiek maken van de prijzen verboden.
Een halfuur nadat ze de geheime prijzen op Twitter gooide, werd de tweet weer verwijderd. Het zou een fout van haar communicatieteam zijn.
Uit gemaakte screenshots van de verwijderde tweet is te zien hoe duur vaccins van bijvoorbeeld Pfizer en Moderna zijn. Vaccins waar ook Nederland voor heeft getekend.
Nu de prijzen bekend zijn, valt op dat er enorme verschillen zijn. Zo is het vaccin van AstraZeneca nog geen 2 euro per dosis. Bij Pfizer is dat 12 euro per dosis. Ook het vaccin van Moderna is met 18 dollar per dosis (14,70 euro) opvallend duurder dan de rest.
© Twitter/Eva De Bleeker Aangezien de meeste vaccins in twee dosissen gezet moeten worden, betekent het dat voor iemand die ingeënt wordt met het Moderna- of Pfizer-vaccin respectievelijk 30 euro en 24 euro betaald moet worden.
De prijzen zijn voor elke EU-lidstaat hetzelfde, want ze komen voort uit Europese onderhandelingen. De Belgische overheid heeft het vaccin gratis gemaakt voor de inwoners.
Lees hier of België nu sancties riskeert, na het delen van vertrouwelijke informatie over de vaccins.
De Franse president Macron heeft het coronavirus hoogstwaarschijnlijk opgelopen op de Europese top vorige week in Brussel. Dat laat zijn kantoor weten.
Eerder donderdag werd bekend dat Macron positief is getest. Meerdere Europese leiders die vorige week ook op de top waren, en leiders die de president eerder deze week nog ontmoetten, gingen uit voorzorg meteen in zelfisolatie.
Meerdere Europese leiders die vorige week ook op de top waren, en leiders die de president eerder deze week nog ontmoetten, gingen uit voorzorg meteen in zelfisolatie.
De Belgische premier De Croo wil vrijdag zijn werkzaamheden volledig hervatten omdat hij negatief is getest. Ondertussen is immers ook de periode van zeven dagen verstreken sinds het zogenoemde hoogrisicocontact met Macron, meldt het Belgische persbureau Belga.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel ging niet in zelfisolatie. Ze liet zich 'zoals altijd na een Europese Raad' testen op een eventuele coronabesmetting. ,,Die PCR-test vond plaats met een tussenpoos van enkele dagen en was negatief'', liet een perswoordvoerder eerder vandaag weten.
De vrouw van Macron testte ook negatief. De Franse president ging de laatste tijd steeds losser om met de Franse coronaregel nummer 1: afstand houden, geen omhelzingen en geen gekus. Maandag schudde hij nog handen met de baas van een internationale organisatie en omarmde hem. Zijn kantoor noemde het een ongelukkige vergissing. De afgelopen dagen gaf hij een lunch waarbij ongeveer twintig politici aanwezig waren en hij dineerde met een tiental gasten. Ondertussen roept zijn regering de bevolking op de feestdagen met hooguit zes personen aan tafel door te brengen.
© AFP — Macron tijdens een videovergadering vandaag. Vaccinontwikkelaar Pfizer zegt dat de levering van 500.000 doses van het coronavaccin nog voor het einde van het jaar geen probleem is. Het kabinet maakte donderdagavond bekend dat die eerste partij vaccins naar verwachting nog in 2020 geleverd wordt, waarna vanaf 8 januari volgend jaar wordt begonnen met inenten. De levering wordt verwacht kort na het besluit van de Europese Commissie over de toelating van het vaccin.
Eerder op de middag meldde Pfizer dat het bedrijf eerst een kleinere levering van 10.000 doses aan Nederland doet. ,,Wanneer er begonnen wordt met vaccineren is aan het kabinet", aldus een woordvoerder van Pfizer.
Of dat betekent dat die snelle levering van 10.000 doses samengevoegd wordt met de grotere levering van 500.000 doses, kan hij niet zeggen. ,,In theorie zou het kunnen dat we morgen een telefoontje krijgen, met de vraag die twee leveringen samen te voegen."
De Britse regering verlengt haar programma voor loonsteun met nog eens een maand. Minister van Financiën Rishi Sunak gaat tot eind april door met de regeling, waarbij de overheid voor tijdelijk werkloze medewerkers tot 80 procent van het loon doorbetaalt.
Naast de loonsubsidie verlengde Sunak ook een steunmaatregel voor leningen aan bedrijven die door de coronacrisis in de problemen zitten. Britse ondernemers hebben nog tot het eind van maart de mogelijkheid om gebruik te maken van leningen met kredietgaranties van de overheid.
De Britse overheid heeft tot nu tot 46,6 miljard pond (51,7 miljard euro) uitgetrokken om loon door te betalen van getroffen werknemers. Ook gaf Londen garanties af voor 68 miljard pond aan leningen voor bedrijven in coronanood.
De GGD begint op 8 januari met het 'kleinschalig' vaccineren van mensen met het Pfizer-vaccin, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Wie er in de eerste dagen worden gevaccineerd tegen corona, waar en om hoeveel mensen het gaat, wil het RIVM donderdagavond niet zeggen.
Uiterlijk 11 januari zal de GGD op drie locaties in het land gaan vaccineren. Dat wordt vervolgens binnen uiterlijk een week uitgebreid naar 25 locaties.
De Europese geneesmiddelenwaakhond EMA heeft donderdag bekendgemaakt dat het besluit over goedkeuring van het coronavaccin van Moderna niet op 12 januari, maar zes dagen eerder valt.
Het in Amsterdam gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau zegt dat het Amerikaanse bedrijf eerder dan gepland extra gegevens heeft verzonden. Reden voor EMA 'een buitengewone vergadering te plannen op 6 januari om zijn beoordeling af te ronden, indien mogelijk'.
Maandag 21 december besluit de EMA ook over de goedkeuring van het vaccin van Pfizer en BioNTech, twee dagen later zal de Europese Commissie het besluit over de markttoelating nemen. Een dag later brengt de Gezondheidsraad een spoedadvies uit over de inzet van het vaccin bij de verschillende doelgroepen.
In de Verenigde Staten buigen onafhankelijke adviseurs van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA zich donderdag over het coronavaccin van Moderna. Naar verwachting stemmen de experts later deze dag over de vraag of het middel goedgekeurd moet worden voor gebruik in de Verenigde Staten. De FDA heeft daarna het laatste woord, maar neemt de aanbevelingen van die experts doorgaans over.
Aan de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA vroeg Moderna afgelopen maand om een versnelde toelating in dat land.
De Tweede Kamer debatteert vanavond, de laatste dag voor de kerstvakantie van het parlement, alsnog over de vaccinatiestrategie. De Tweede Kamer is ontstemd, omdat omringende landen aangeven dat ze in de laatste week van december de eerste vaccinaties gaan zetten.
De eerste Nederlandse vaccinatie vindt pas op 8 januari plaats, meldde zorgminister Hugo de Jonge vanavond. Dat kan alleen als het Europees geneesmiddelenbureau EMA het vaccin van Pfizer en BioNTech volgende week goedkeurt.
© ANP — Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid De eerste coronavaccinatie kan plaatsvinden op 8 januari 2021, als het vaccin Europees wordt goedgekeurd. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.
Vanaf maandag 4 januari worden de eerste uitnodigingen verstuurd. De eerste groep die wordt opgeroepen bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal.
Uiterlijk maandag 11 januari zal de GGD op drie locaties in het land gaan vaccineren. Vanaf maandag 18 januari vindt het vaccineren plaats op 25 centrale locaties.
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
Als het vaccin van Pfizer maandag wordt goedgekeurd, heeft de farmaceut nog voor het eind van het jaar een kleine voorraad voor ons land beschikbaar.
Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd. Het zou om een voorraad van 10.000 vaccins kunnen gaan.
Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland wil niet zeggen wat de snelle levering van Pfizer betekent voor het vaccinatieprogramma. Hoever de gezondheidsdienst is met het voorbereiden van de vaccinatiecampagne wordt 'begin volgende week' pas bekendgemaakt, aldus een woordvoerster. ,,Er zijn een heleboel zaken die nog geregeld moeten worden, waaronder de ICT.'' Het RIVM wil ook niks kwijt over de versnelde levering.
Het RIVM heeft bekendgemaakt dat er het afgelopen etmaal 12.844 nieuwe besmettingen bij zijn gekomen in Nederland. Dat is een nieuw dagrecord. Dat hoge cijfer heeft mogelijk te maken met een inhaalslag na een storing in het registratiesysteem van de GGD'en eerder deze week.
De vraag is of er nog extra gevallen bijzitten die eerder deze week niet doorkwamen vanwege een systeemstoring bij de GGD. Hoe dan ook: de trend van het aantal besmettingen blijft oplopen. Gemiddeld waren het er de afgelopen week 9605 per dag. Een week geleden was dat gemiddelde over zeven dagen nog 6861. Dat komt neer op een toename van 40 procent in een week tijd. De week daarvoor steeg het aantal besmettingen ook al met 36 procent.
Daarbij moet wel aangetekend worden dat er sinds een paar weken ook fors meer getest wordt. Dat lijkt echter niet de complete toename van het aantal besmettingen te verklaren. Ook het aantal ziekenhuisopnamen neemt namelijk toe. Deze week zijn dat er gemiddeld 203 per dag. Een week geleden waren dat er 179, de week daarvoor 154. Hierbij gaat het om het aantal opnamen op verpleegafdelingen van ziekenhuizen.
België ent 'onmiddellijk na Kerstmis' de eerste mensen in tegen het coronavirus. Dat heeft minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid) aangekondigd. Dan moet fabrikant Pfizer-BioNTech wel woord houden en volgende week al een eerste 'symbolische' partij vaccins leveren.
België zou volgende week al mogen rekenen op 10.000 doses, zei Vandenbroucke eerder. Dat is genoeg voor 5000 mensen.
De koning van Zweden Carl Gustaf erkent dat de corona-aanpak van het land is mislukt. In een eindejaarsinterview van de openbare omroep SVT vertelt de koning van mening te zijn als land 'gefaald te hebben.' ,,Wij hebben een hoog aantal doden, en dat is verschrikkelijk."
,,Het Zweedse volk heeft moeten lijden onder zware omstandigheden”, aldus koning Gustaf. Het Scandinavische land vormde lange tijd een buitenbeentje en weigerde in een strenge lockdown te gaan. Dat leidde tot bewondering in eigen land en over de grens, maar met regionaal niet al te beste sterftecijfers.
© EPA — Carl Gustaf De organisatie van het coronavaccinatiebeleid is slecht en de logistiek ervan komt te traag op gang, menen de Nederlandse vakbonden. FNV zegt dat al heel lang duidelijk is dat het vaccin eraan komt. ,,We hadden ons hierop voor kunnen bereiden", aldus een woordvoerder.
In andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, wordt eerder gevaccineerd dan in Nederland. De vakbond zegt dat het zorgpersoneel in de steek wordt gelaten. ,,Dat betekent voor hen dat zij straks weken onder extra hoge druk moeten doorwerken."
Ook mensen die als gevolg van de crisis geen baan hebben worden door het kabinet in de steek gelaten, meent FNV. ,,In Duitsland is al een routekaart, die hebben we hier nog niet gezien. Daar hebben we bij het kabinet al op aangedrongen in een eerder overleg. Het kabinet heeft wel gezegd welke groepen gevaccineerd worden, maar het is niet precies duidelijk wie wanneer het vaccin krijgt."
Vakbond CNV zei begin december al dat het vaccinatiebeleid van het kabinet tekort schoot en riep op tot een grootschalig vaccinatieplan.
De Europese Commissie is dicht bij de aankoop van nog een coronavaccin. De verkennende gesprekken met het Amerikaanse Novavax zijn afgerond, laat de commissie weten. Ze wil 100 miljoen doses kopen en een optie op nog eens zoveel.
De commissie onderhandelt namens de EU-lidstaten. De vaccins worden op grond van hun aantal inwoners over de landen die meedoen verdeeld. Er zijn inmiddels contracten gesloten met zes leveranciers, onder wie koploper Pfizer-BioNTech. Dat vaccin wordt hoogstwaarschijnlijk nog voor Kerstmis toegelaten.
Het vaccin van Novavax, dat in de loop van het voorjaar klaar moet zijn, steekt anders in elkaar dan de andere middelen die de EU heeft besteld. Het roept een immuunreactie van het lichaam op met een corona-eiwit en een hulpstof. Bij proefpersonen leverde het veelbelovende resultaten op. Daarvoor zijn wel twee prikken nodig, met wat tijd ertussen.
De commissie gaat nu met Novavax onderhandelen over een koopcontract. Ze onderstreept nog eens dat het, ook als de eerste vaccins waarmaken wat ze beloven, belangrijk is straks over een zo groot mogelijk palet aan vaccins te beschikken. Het ene middel is misschien geschikter voor ouderen of juist voor jongeren. Het andere is weer gemakkelijker te bewaren of toe te dienen.
Vorige maand reisden er zo'n 900.000 mensen via Schiphol. Dat was een afname van 83 procent ten opzichte van de 5,3 miljoen reizigers van een jaar eerder, heeft de luchthaven bekendgemaakt. Zowel binnen als buiten Europa was de afname ongeveer even sterk.
Het aantal vluchten lag 61 procent lager en kwam uit op 14.858. Daarvan waren er 2396 vrachtvluchten, wat een verdubbeling is van het aantal uit november 2019. Door die verdubbeling werd de afname van de beschikbare vrachtruimte aan boord van passagiersvluchten meer dan goedgemaakt. Met 145.000 ton aan vervoerde vracht zat Schiphol 7 procent boven de hoeveelheid die een jaar geleden werd verwerkt.
De luchtvaartsector is zwaar getroffen door het coronavirus. Daardoor zijn er onder meer reisbeperkingen opgelegd en is er ook minder animo om te vliegen.
Stemmen per post bij de komende Tweede Kamerverkiezingen blijft voorbehouden aan mensen van 70 jaar en ouder. Verscheidene partijen in de Tweede Kamer zouden die mogelijkheid ook graag bieden aan jongere mensen die wegens een kwetsbare gezondheid liever niet naar het stemlokaal gaan, maar volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is dat niet uitvoerbaar en niet wenselijk.
Van 70-plussers staat volgens Ollongren wel vast dat zij meer risico lopen ernstig ziek te worden door het coronavirus. ,,Je bent 70 of niet, dat is heel duidelijk". Maar verder is volgens de minister niet objectief vast te stellen wie nog meer kwetsbaar zijn. ,,Dan zou je het voor iedereen in principe mogelijk moeten maken. Er is gewoonweg te weinig tijd om dat nog te regelen", aldus de minister van Binnenlandse Zaken.
Daar komt bij dat briefstemmen echt een noodgreep is volgens Ollongren. ,,We willen dat de opkomst niet lager wordt door het virus. Daardoor accepteren we op sommige onderdelen iets meer risico".
Het is de bedoeling dat mensen helemaal vrij, zelfstandig en zonder beïnvloeding hun stem uitbrengen. In een stembureau is dat te controleren, bij stemmen per post niet. Ollongren vindt dat onder deze omstandigheden een te accepteren risico, maar niet op nog grotere schaal.
Rijinstructeurs mogen motor- en bromfietsrijlessen blijven geven tijdens de strenge lockdown tot 19 januari, heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloten. ,,Dat kan omdat ze buiten plaatsvinden en mensen niet in elkaars nabijheid komen", laat een woordvoerder weten.
De 1,5 meter afstand kan voldoende worden bewaard en bovendien dragen zowel instructeur als leerling een helm en speciale kleding, is de overweging.
Het CBR blijft echter wel gesloten, dus praktijk- en theorie-examens zijn voor deze kandidaten niet mogelijk om af te leggen tot en met 19 januari. ,,Wij blijven bij het bericht van maandag en blijven dus gesloten om zo min mogelijk verplaatsingen, contacten en stromen van mensen te hebben", verklaart een woordvoerder de keuze van het examencentrum.
Reisorganisaties als TUI, Corendon en Sunweb schrappen voorlopig alle vakantievluchten, nu sinds woensdag voor de hele wereld een oranje reisadvies geldt. Veel landen kregen al 'code oranje', maar nu worden ook toeristenvluchten naar de Canarische Eilanden en de Antillen niet meer aangeboden.
,,Het aangepaste reisadvies dwingt ons om, zolang het advies oranje blijft, vakantiereizen te annuleren", zegt TUI. Sunweb zegt in ieder geval tot 19 januari geen vakantievluchten aan te bieden, en daarna een verdere beslissing te maken op basis van de reisadviezen van Buitenlandse Zaken. Corendon schrapt vooralsnog alle vakantiereizen tot half maart. De reizigers die nu nog op een vakantiebestemming verblijven mogen hun vakantie wel afmaken, de vluchten vertrekken nog wel om hen op te halen.
Het kabinet roept al tijden op alleen strikt noodzakelijke reizen te maken in verband met het coronavirus. Deze week is de oproep om niet naar het buitenland te reizen en geen reizen te boeken, verlengd tot 15 maart. Als mensen toch op vakantie gaan, is dat ,,zeer onverantwoord en ongepast", zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) woensdag.
© ANP — Een informatiebord in de vertrekhal van Schiphol. Het aantal coronabesmettingen in Duitsland lag de afgelopen 24 uur voor het eerst boven de 30.000. Donderdagochtend meldde het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM, nog dat het aantal besmettingen met 26.923 iets lager was dan woensdag. Na het herstellen van een technische fout in de deelstaat Baden-Württemberg kwamen daar nog ongeveer 3500 gevallen bij.
Woensdag werden er 27.728 besmettingen gemeld. Dat was bijna een verdubbeling ten opzichte van dinsdag. Daar zijn er donderdag dus nog eens ruim 30.000 bijgekomen. RKI komt donderdag niet met een precieze update van de cijfers, de 3500 worden bij de besmettingen van vrijdag opgeteld.
Het totale aantal besmettingen in Duitsland is hoger dan 1,4 miljoen. Er zijn het afgelopen etmaal 698 personen overleden aan het virus, waardoor het geregistreerde dodental op 24.125 staat.
Sinds woensdag is in Duitsland een harde lockdown van kracht. Onder meer veel bedrijven en scholen moeten gesloten blijven tot in januari, kwam bondskanselier Angela Merkel zondag overeen met de deelstaatregeringen.
© REUTERS — Angela Merkel Zo'n twee derde van de mantelzorgers van mensen met dementie zeggen zwaarder belast te zijn dan normaal, als gevolg van de coronacrisis, meldt Alzheimer Nederland op basis van onderzoek onder ruim 3500 mantelzorgers. De oorzaak voor de toegenomen druk op mantelzorgers is volgens de koepelorganisatie het wegvallen van professionele ondersteuning.
Zo'n 45 procent van de mantelzorgers krijgt in de coronacrisis minder steun van de dagbesteding en vrijwilligers. Bij 20 procent van de mantelzorgers viel de zorgmanager weg. Daardoor waren mantelzorgers van mensen met dementie de afgelopen maanden vaak op zichzelf aangewezen, aldus Alzheimer Nederland. En dat terwijl mantelzorgen voor een dementerende naaste gemiddeld evenveel tijd kost als een fulltime baan. Partners van iemand met dementie zijn gemiddeld zelfs 65 uur per week kwijt aan de zorg.
Het merendeel van de mantelzorgers heeft veel problemen om dagelijkse activiteiten te combineren met zorgtaken. Zodoende geeft 28 procent van de mantelzorgers aan de zorg nog maar een jaar langer vol te houden.
Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland: ,,Als overbelaste mantelzorgers uitvallen, staan mensen met dementie in de kou. We moeten beter voor onze mantelzorgers zorgen. Juist nu moeten beleidsmakers, gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars creatief zijn en samenwerken aan voldoende passende ondersteuning voor mantelzorgers en mensen met dementie."
Het ministerie van Volksgezondheid komt pas volgende week met meer informatie over wanneer Nederland start gaat met de vaccinatiecampagne, zegt een woordvoerder. Eerder donderdag zei voorzitter Ursula van der Leyen van de Europese Commissie dat het inenten in heel de Europese Unie start op 27, 28 en 29 december, maar het ministerie kan nog niet zeggen wat deze uitspraak betekent voor Nederland.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) geeft zeer waarschijnlijk aanstaande maandag de goedkeuring voor het eerste coronavaccin. Binnen twee dagen daarna wil de Europese Commissie het vaccin toelaten op de markt, zodat het vanaf tweede kerstdag verspreid kan worden.
Na de goedkeuring door het EMA moet er nog een hoop gebeuren, zei coronaminister Hugo de Jonge eerder. Hij benadrukte dinsdag dat het vaccineren ,,niet valt of staat met een week eerder beginnen", maar wel met een veilig en zorgvuldig verloop. Eerder zei hij dat Nederland ,,zo vroeg mogelijk in januari" van start gaat.
De Amerikanen en Britten zijn al begonnen met inenten. Het ongeduld in Europa neemt daardoor toe. Duitsland dringt al langer aan op meer voortvarendheid.
© ANP — Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, komt aan bij het ministerie van Algemene Zaken. Een derde van de 65-plussers wil dat het kabinet duidelijker communiceert over de coronavaccinatiecampagne, meldt ouderenorganisatie ANBO. ,,Er worden keer op keer verwachtingen gewekt bij ouderen, die dan later weer moeten worden bijgesteld", aldus een woordvoerder.
,,Het beleid zwalkt. Informatie over wie als eerste gevaccineerd worden, over de datum waarop gestart wordt met inenten, over het type vaccin en over de logistiek wijzigt continu. Je loopt het risico dat mensen die in principe bereid zijn een vaccin te nemen, nu afhaken door alle onduidelijkheid." Volgens ANBO zijn veel senioren bereid om zich te laten vaccineren. ,,Ze hebben er ook begrip voor dat het wellicht wat langer duurt voor ze aan de beurt zijn. Maar heldere communicatie daarover is wel heel belangrijk."
Het beleid over wie als eerste een vaccin krijgt aangeboden en wanneer begonnen wordt met inenten is de afgelopen tijd meerdere malen gewijzigd. Op dit moment is het plan dat eerst medewerkers van verpleeghuizen, instellingen in de gehandicaptenzorg en de thuiszorg aan de beurt zijn.
Een man is liggend een supermarkt uit gesleept in Den Helder, nadat hij weigerde een mondkapje te dragen. Dat meldt NH nieuws. Op een video is te zien hoe de man door een bewaker aan zijn benen de zaak wordt uitgesleept.
Het inenten met het eerste coronavaccin begint in de hele Europese Unie op 27, 28 en 29 december. Dat zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. ,,We beschermen onze burgers samen", twittert ze.
EU-landen gaan zelf over hun vaccinatiecampagne, maar willen graag samen optrekken.
De commissie wil het vaccin van Pfizer en BioNTech binnen twee dagen toelaten op de Europese markt, als het Europees Geneesmiddelenbureau het maandag inderdaad goedkeurt. Vanaf Tweede Kerstdag worden de vaccins vanuit België en Duitsland, waar ze worden gemaakt, over de EU-landen verspreid.
Het ongeduld in Europa groeit, nu onder anderen de Amerikanen en Britten al met inenten zijn begonnen. De EU hamerde steeds op zorgvuldigheid, maar onder meer Duitsland drong aan op grotere voortvarendheid.
Door de nadruk die Von der Leyen legde op een gezamenlijke start rees de vraag of dat betekende dat landen zouden moeten wachten tot langzamere lidstaten ook klaar zouden zijn om te beginnen. Dat is niet de bedoeling, verduidelijkte de commissie daarop.
© AP — Emmanuel Macron en Ursula von der Leyen Het Italiaanse vaccinatieprogramma voor het coronavirus gaat naar verwachting eind december symbolisch van start. Het wordt daarna begin januari opgevoerd, zei de verantwoordelijke Italiaanse topfunctionaris Domenico Arcuri in een interview met de krant Corriere della Sera.
Overheidscommissaris Arcuri benadrukte dat zijn land helemaal klaar is om te beginnen met inenten. ,,We zullen geen minuut verliezen", beloofde hij. Italië wacht net als andere EU-lidstaten nog wel tot het Europees Geneesmiddelenbureau het vaccin van Pfizer en BioNTech goedkeurt. Dat gebeurt naar verwachting komende maandag. Daarna moet ook de Europese Commissie nog groen licht geven.
Het kantoor van Arcuri maakte woensdag bekend dat 1,8 miljoen doses van het coronavaccin klaarstaan om gedistribueerd te worden in Italië. Mensen die werken in de gezondheidszorg en bewoners van verpleeghuizen komen eerst aan de beurt. Bij een tweede vaccinatieronde, later in 2021, worden miljoenen ouderen en mensen met cruciale beroepen ingeënt. Het gaat onder meer om agenten, docenten en gevangenispersoneel.
Zorgbond NU'91 maakt zich drukker over zorgmedewerkers die zich niet willen laten inenten dan het precieze tijdstip dat Nederland begint met vaccineren, zegt een woordvoerster van de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden.
,,Natuurlijk willen wij dat het zo snel mogelijk gebeurt, maar zorg dat als je het doet dat je het goed doet. En als er dan een paar weken extra voor nodig zijn en we weten dan dat het op een veilige en verantwoorde manier gebeurt, dan maken die paar weken ook niet uit", aldus de woordvoerster.
De organisatie is volgens haar nu vooral bezig met de vraag hoe ze ervoor kunnen zorgen dat zorgmedewerkers er ook klaar voor zijn. ,,We merken dat er nog veel twijfels zijn, er moet nog veel meer geïnvesteerd worden in goede informatievoorziening. Mensen hebben allerlei vragen, over de effecten op de lange termijn, zwangere vrouwen vragen zich af of het nou wel slim is om dat vaccin te nemen, kortom er is heel veel onzekerheid", stelt de zegsvrouw.
NU'91 vindt dat het ministerie van Volksgezondheid met betere informatievoorziening moet komen.
© AP MacKenzie Scott, de ex-vrouw van Amazon-baas Jeff Bezos, heeft in de afgelopen maanden ruim 4 miljard euro weggegeven aan goede doelen die de coronapandemie helpen te bestrijden. ,,Maar ik heb mijn belofte nog steeds niet volbracht.”
© Evan Agostini/Invision/AP — MacKenzie Scott De winkels van parfum- en make-upwinkelketen Douglas gaan toch dicht in Duitsland nadat daar woensdag ophef over was ontstaan. Een kwart van de winkels was woensdag opengebleven als drogisterij.
Volgens de nieuwe lockdownregels in Duitsland moesten vanaf woensdag alle niet-essentiële winkels sluiten, net als in Nederland. Drogisterijen mochten nog wel openblijven. Douglas is vooral bekend vanwege de verkoop van make-up en parfum, maar zei dat de keten in zijn recht stond. ,,Wij bieden in de winkels die openblijven alles aan wat ook in drogisterijen te koop is", zei Douglas woensdag nog. Vandaag bood de topvrouw van de winkelketen haar excuses aan. ,,Het spijt ons als we mensen hebben gekwetst."
In Nederland speelt dezelfde discussie. Winkels als Action en Hema wilden openblijven om onder meer eten te kunnen verkopen.
Er wordt in Den Haag deze ochtend opnieuw gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Een stoet met demonstranten liep, gewapend met pannen, door de binnenstad. Ze willen dat 'het regime' aftreedt en zich moet verantwoorden voor ,,een tribunaal", aldus Viruswaarheid-voorman Willem Engel.
© ANP — Tegenstanders van de coronamaatregelen houden een lawaaidemonstratie voor de Tweede Kamer. In een gezamenlijke videoboodschap verspreid op sociale media roepen de regeringsleiders van Nederland, België en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hun burgers op de komende weken thuis te blijven. ,,Als goede buren moeten we solidair zijn", zegt premier Mark Rutte.
Samen met de Belgische premier Alexander De Croo en minister-president Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen roept Rutte op alleen voor noodzakelijke reizen de grens over te gaan. ,,De realiteit is nu dat niet alleen wij de grens oversteken, maar het virus ook", aldus Rutte. Hoe beter we deze regels opvolgen, hoe sneller we elkaar weer kunnen ontmoeten, besluit De Croo.
Nu niet-essentiële winkels de deuren dicht moeten houden, snellen winkeliers zelf naar de klant. Massaal zijn middenstanders begonnen met bezorging aan huis. ,,Je moet wel. De dagen voor kerst zijn altijd piektijden voor ons”, zegt Sjoerd Barends, mede-eigenaar van een Intersport-filiaal in Goes.
© Marcelle Davidse — Sjoerd barends (L) bezorgt schoenen. De Franse president Emmanuel Macron is positief getest op het coronavirus. Dat heeft het Franse presidentschap zojuist bekendgemaakt. Macron deed de test zodra hij de eerste verschijnselen kreeg. In het statement werd niet gezegd welke verschijnselen dat waren.
Macron gaat voor zeven dagen in quarantaine. ,,Hij blijft werken en zijn taken uitvoeren op afstand", alus het persbericht. Het is nog onduidelijk waar Macron het virus heeft opgelopen. Het presidentieel paleis zei in een verklaring dat er een onderzoek is gestart om de bron van de besmetting te achterhalen.
Macron moet een aantal geplande ontmoetingen schrappen. Hij zou binnenkort onder meer naar Libanon gaan, maar die reis kan niet doorgaan.
Premier Jean Castex gaat uit voorzorg ook in zelfisolatie, omdat hij de afgelopen dagen nog heeft gesproken met Macron. Hij heeft negatief getest op het coronavirus.
Macron wordt volgens een hoge EU-functionaris sinds afgelopen maandagavond als een potentieel besmettingsrisico voor anderen beschouwd. Dat is ruim na de EU-top, vorige week donderdag en vrijdag. Bij de top in Brussel waren naast Macron ook premier Mark Rutte en andere EU-leiders aanwezig. Volgens de functionaris zijn tijdens de top alle coronamaatregelen gevolgd en zijn er in Brussel sindsdien geen meldingen binnengekomen van personeel of deelnemers die positief getest zijn.
Meerdere Europese leiders zijn in zelfisolatie gegaan nadat ze de afgelopen dagen contact hebben gehad met de Franse president Emmanuel Macron. De premiers van Spanje, Portugal en België, Pedro Sánchez, António Costa en Alexander De Croo, blijven voorlopig thuis.
Ook EU-president Charles Michel gaat in quarantaine. De Franse autoriteiten hebben Michel op de hoogte gesteld van de besmetting maar ,,beschouwen hem niet als een nauw contact" van Macron, twittert Michels woordvoerder.
Desondanks zondert Michel zich "uit voorzorg" af. Michel zag en sprak Macron maandag in Parijs. Hij wordt volgens zijn woordvoerder regelmatig op een mogelijke besmetting gecontroleerd en had dinsdag nog een negatieve test. Hij blijft vanuit huis werken.
Een woordvoerder van Angela Merkel heeft laten weten dat de bondskanselier enkele dagen na de top negatief heeft getest op het virus. De Duitse regering heeft laten weten dat Merkel tijdens de top constant een mondkapje op had en dat ze zich aan alle maatregelen heeft gehouden.
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaat volgens haar woordvoerder niet in quarantaine. Zij heeft zondag nog met Macron gedineerd, aldus de woordvoerder. Maandag heeft zij negatief getest. Volgens een hoge EU-functionaris beschouwen de Franse autoriteiten Macron sinds afgelopen maandagavond als een potentieel besmettingsrisico voor anderen.
In Frankrijk zijn strenge maatregelen tegen het coronavirus van kracht. Het aantal vastgestelde besmettingen ligt op ruim 2,4 miljoen. Het geregistreerde dodental staat op ruim 59.000.
© AFP — Emmanuel Macron Stilte, donkere etalages, lege straten. Dat is wat je verwacht bij een lockdown. Maar in Zeist zien de winkelstraten er nu anders uit. Ondernemers bedenken mazen in de wet, zoeken een manier om tóch van hun (kerst)waar af te komen, terwijl de bewoners nieuwsgierig zijn en kopen wat ze nog kunnen kopen.
Momenteel zijn de cijfers in België beter dan in omringende landen. Volgens de minister van Gezondheid heeft dat te maken met het feit dat België een veel stabieler beleid voert. Verslaggever Mark van Assen licht toe:
Het Spaanse koningshuis heeft berichten tegengesproken dat de voormalige Spaanse koning Juan Carlos I in Abu Dhabi in een ziekenhuis ligt, omdat hij besmet zou zijn met het coronavirus. De naar de Emiraten uitgeweken Juan Carlos zou volgens een aantal Spaanse media afgelopen week al zijn opgenomen. Het 'huis' heeft wel bevestigd dat Juan Carlos definitief niet met de kerst naar Spanje komt vanwege de pandemie.
Zijn mogelijke komst leidde tot verhitte debatten in de Spaanse politiek. Premier Pedro Sánchez heeft daarbij beklemtoond dat het de regering helemaal niet aangaat waar de gepensioneerde vorst de kerstdagen doorbrengt. Dat is volgens de sociaaldemocratische premier uitsluitend een zaak van het koninklijk huis.
Juan Carlos is in opspraak geraakt over duistere transacties en betalingen. Afgelopen week nog betaalde een advocaat van hem in Spanje bijna 700.000 euro aan de belastingdienst om te voorkomen dat die Juan Carlos zou vervolgen wegens vermeende belastingontduiking in de jaren 2016 - 2018.
Een kerstbezoek van het omstreden voormalige staatshoofd zou mogelijk ook zijn zoon, koning Felipe VI, slecht uitkomen. Die houdt kerstavond zijn jaarlijkse kersttoespraak en zijn vader zou dat kunnen overschaduwen.
© EPA — Juan Carlos I (R) en koningin Sofia (L) Saudi-Arabië is begonnen met het vaccineren van burgers tegen het coronavirus. Op beelden van lokale media is te zien dat een man en een vrouw worden ingeënt tegen het virus. Het land kreeg woensdag twee ladingen van het vaccin van Pfizer/BioNTech. Het middel werd vorige week goedgekeurd door Saudi-Arabië.
Mensen kunnen zich via een app aanmelden voor een inenting. Binnen 24 uur waren er al 150.000 aanmeldingen. In Saudi-Arabië zijn er drie fases van inenten. Tijdens de eerste fase krijgen mensen met een slechte gezondheid en mensen van 65 jaar of ouder voorrang. In de tweede fase geldt dat voor 50-plussers. De rest van de bevolking wordt in de laatste fase ingeënt.
Woensdagavond (lokale tijd) hebben ook Ecuador en Chili het vaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd. In Chili komen deze maand nog 20.000 doses van het vaccin aan. Ecuador krijgt in januari de eerste 50.000 doses.
De verkeersdrukte nam af op dinsdag, de eerste dag van de lockdown, maar lang niet zo veel als tijdens de eerste lockdown in maart. Dat meldt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). Met name op de snelwegen rijden minder auto's.
Afgelopen dinsdag was het aantal auto's op de snelweg 18 procent lager dan begin maart, toen er nog geen coronamaatregelen van kracht waren. In de weken voor de nieuwe lockdown was het telkens nog 15 procent rustiger op dinsdag.
Nederlanders pakten ook al minder de auto nadat de gedeeltelijke lockdown half oktober was afgekondigd en dat effect lijkt nu iets versterkt. Het was deze dinsdag nog wel drukker op de weg dan eind maart, toen de 'intelligente lockdown' was afgekondigd vanwege de eerste coronagolf. De drukte op de snelwegen was destijds bijna gehalveerd.
De verkeersdrukte tijdens de spitsuren is sneller afgenomen dan gemiddeld, met ongeveer een kwart vergeleken met begin maart. In de avonduren is een nog sterkere daling te zien. Dat is volgens de NDW mogelijk het gevolg van maatregelen en oproepen om het aantal sociale en recreatieve verplaatsingen te beperken.
Met name in het noordelijke deel van de Randstad is te merken dat de verkeersdrukte is afgenomen. In Groningen, Drenthe, Twente en Zeeuws-Vlaanderen lijken de beperkende maatregelen de minste invloed te hebben.
Op de regionale wegen is het verkeer ook afgenomen, maar wel minder dan op de snelweg. ,,Dat zou een indicatie kunnen zijn dat korte afstandsverplaatsingen minder worden geraakt door de maatregelen dan lange", schrijft een onderzoeker van de NDW hierover.
De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) verwacht zijn coronavaccin in het voorjaar van volgend jaar klaar te hebben. In maart of april zou het middel ingezet kunnen worden voor vaccinatie. Dat zei de Belgische topbestuurder Paul Stoffels van J&J op de Belgische televisie. ,,De eindmeet voor ons vaccin is in zicht."
Het vaccin wordt ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen in Leiden. Volgens Stoffels loopt er een grote klinische studie met 40.000 mensen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika en wordt geprobeerd om in januari tot resultaten te komen. Hij hoopt begin maart goedkeuring in de Verenigde Staten te krijgen en daarna redelijk snel in Europa. ,,Tegen eind maart of april zullen we kunnen vaccineren op grote schaal."
Stoffels wijst er op dat het vaccin van J&J bewaard kan worden tussen 2 en 8 graden. ,,Dat is in de ijskast bij wijze van spreken. Dat zal een grote impact hebben bij de vaccinatie, ook in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden."
Ruim een derde van de Nederlanders heeft, met de kennis van nu, spijt dat het de afgelopen jaren niet meer geld achter de hand heeft gehouden om op terug te vallen bij onverwachte gebeurtenissen. Dat meldt platform Wijzer in geldzaken op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders. Bij jongeren tot en met 34 jaar zegt meer dan de helft liever meer te hebben gespaard om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.
Als werkloosheid en faillissementen volgend jaar oplopen, denkt 22 procent van de Nederlanders die nu nog een baan of eigen zaak heeft daar financieel slecht op voorbereid te zijn. Een derde denkt juist goed voorbereid te zijn op werkloosheid of een faillissement als gevolg van de coronacrisis.
Het aantal Nederlanders dat het belangrijk vindt om goede financiële voornemens te hebben, ligt dit jaar met 65 procent iets hoger dan twee jaar geleden. Toen vond 55 procent van de Nederlanders dat belangrijk. De meest genoemde goede voornemens zijn sparen voor een buffer en minder onnodige uitgaven doen.
Ook leggen iets meer mensen geld opzij (83 procent) dan twee jaar geleden (78 procent). Toch heeft nog steeds een substantieel deel van de Nederlanders niet genoeg gespaard om 2000 euro op te kunnen brengen als ze volgende maand te maken krijgen met onverwachte kosten. Dat percentage schommelt al enkele jaren rond de 30 procent.
De Britse acteur Sir Ian McKellen (Lord of the Rings, X-Men) is dolblij met zijn vaccinatie. Via Twitter laat hij weten: ,,Het is een bijzondere dag, ik voel me euforisch. Ik raad het iedereen aan. Ik voel me erg bevoorrecht dat ik het vaccin gekregen heb."
Het CDA wil dat alle kerken op oudejaarsavond om 12 uur hun klokken luiden als alternatief voor vuurwerk. Tweede Kamerlid Chris van Dam deelt via Twitter een video waarin hij kerken oproept mee te doen. ,,Als subtiel alternatief voor het vuurwerk, maar vooral als teken van verbondenheid."
De oproep kan alvast op steun rekenen van ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. ,,Laat het luiden van de kerkklokken een onderstreping zijn van de boodschap van de kerken aan iedereen die het in deze pittige tijd nodig heeft om te horen: je bent niet alleen", schrijft hij op Twitter.
De Rooms-Katholieke kerken (RKK) lieten woensdag al weten dat de ,,op een aantal plaatsen bestaande traditie om op oudejaarsavond om 24.00 uur de kerklokken te luiden, wordt voortgezet". De RKK meldde het in een verklaring waarin werd aangekondigd dat in katholieke kerken geen nachtmis zal zijn wegens het coronavirus.
De RKK laat het al dan niet luiden wel over aan individuele kerken. ,,Om praktische redenen", aldus een woordvoerster, die erbij zegt dat het luiden vooral is bedoeld voor onderlinge verbondenheid en niet als alternatief voor vuurwerk.
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) steunt het initiatief van harte en roept de aangesloten kerken op gehoor te geven aan de oproep. ,,Het is een sympathiek initiatief van het CDA, het raakt aan oude tradities", zegt een woordvoerster. Volgens haar heeft de directeur van de dienstenorganisatie van de PKN de steun persoonlijk aan CDA-Kamerlid Chris van Dam toegezegd.
Een groep kritische artsen heeft een stichting opgericht om aandacht te vragen voor de in hun ogen disproportionele coronamaatregelen. Ze zijn bezorgd over de gevolgen op lange termijn, onder meer op de mentale gezondheid van mensen. ,,Gezondheid is meer dan de afwezigheid van corona.’’
De verkozen Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting begin volgende week gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Biden is van plan zichzelf in het openbaar te laten inenten. Hij wil hiermee mogelijke zorgen over de veiligheid van het vaccin wegnemen. Dat meldt nieuwszender CNN.
,,Ik wil niet voor de troepen uit lopen, maar ik wil er zeker van zijn dat we het Amerikaanse volk laten zien dat het veilig is om het vaccin te nemen", zei Biden woensdag tegen verslaggevers. ,,Wanneer ik het doe, doe ik het in het openbaar, zodat jullie er allemaal getuige van kunnen zijn dat ik het heb laten doen", aldus de aanstaande president.
Afscheidnemend vice-president Mike Pence wordt vrijdag gevaccineerd, eveneens in het openbaar. Dat maakte het Witte Huis bekend. Oud-presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton toonden zich eerder ook al bereid zich op termijn in het openbaar te laten inenten tegen het coronavirus.
© Getty Images Eén op de 10 mensen die besmet zijn met het coronavirus ervaart symptomen die drie maanden of langer aanhouden, aldus het Office for National Statistics (ONS). De analyse toont ook aan dat een op de vijf symptomen heeft die vijf weken of langer aanhouden.
Bij ondernemers van tabaks- en gemakswinkels bestaat onduidelijkheid over de nieuwe coronaregels. De zaken die open zijn, mogen momenteel niet hun volledige assortiment verkopen. Om dat te veranderen stuurt branchevereniging NSO Retail een brandbrief aan minister Grapperhaus (Handhaving), meldt RTL Nieuws.
Alleen tabaks- en gemakswinkels met afhaalpunten voor pakketjes mogen nu nog open blijven. Ook postzegels mogen worden verkocht, maar als klanten in dezelfde winkel bijvoorbeeld een krant, ansichtkaart of Staatslot willen kopen, moeten winkeliers dat weigeren. Volgens NSO Retail is die situatie niet houdbaar.
,,Wij sturen onze klanten naar de supermarkt aan de overkant waar ze bij de servicebalie in de rij staan om alsnog een pakje sigaretten, Staatslot of wenskaart te kopen", schrijft de belangengroep. ,,Dit levert per saldo alleen maar extra bewegingen van personen op."
Ondernemers die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis, kunnen vanaf donderdag uitstel van betaling vragen zodat ze een dreigend faillissement kunnen afwenden. De tijdelijke regeling is opgenomen in de Tijdelijke wet Covid-19. Daarmee kunnen ondernemers zich beter verweren tegen schuldeisers.
De ondernemer kan bij de rechter om betalingsuitstel verzoeken als het faillissement wordt aangevraagd of als een schuldeiser beslag- of executiemaatregelen wil nemen waardoor het voortbestaan van het bedrijf in gevaar komt. De rechter kan de onderneming uitstel van betaling verlenen voor deze schuldeisers, waardoor het bedrijf meer tijd heeft om de tijdelijke liquiditeitsproblemen op te lossen.
De betrokken ondernemers zouden daarbij gebruik kunnen maken van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord, die op 1 januari ingaat. Met deze regeling kunnen ze makkelijker een akkoord bereiken met schuldeisers en aandeelhouders over de herstructurering van hun schulden.
Door de coronacrisis en alle beperkende maatregelen komen steeds meer ondernemingen in geldproblemen. De overheid heeft ook steunpakketten ingesteld om noodlijdende bedrijven te ondersteunen.
De horeca heeft nog jaren last van de naweeën van de coronacrisis. Dit jaar zal de sector zijn omzet met 40 procent zien dalen in vergelijking met een jaar eerder. Voor volgend jaar is de situatie iets rooskleuriger, maar de omzet zal dan nog altijd 20 procent lager zijn dan in 2019. Door het langdurige verlies aan inkomsten en het onzekere perspectief zal het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen volgend jaar flink stijgen. Verder is de vraag of de niveaus van voor de crisis nog wel zullen worden gehaald.
Dat voorspelt het Economisch Bureau van ING in een rapport over de sector. Volgens ING zal het herstel vaart krijgen op het moment dat wordt begonnen met vaccineren en maatregelen stapsgewijs kunnen worden teruggedraaid. Het exacte omslagpunt laat zich volgens ING lastig voorspellen.
De terugkeer naar normale omzetniveaus duurt bij hotels en cafés gemiddeld genomen langer dan bij restaurants en vakantieparken. Dit komt mede doordat hotels en cafés dit jaar met het grootste omzetverlies kampen. Daarbij blijven volgens ING beide branches volgend jaar relatief lang last houden van coronamaatregelen.
Pas na het intrekken van negatieve reisadviezen en het opstarten van evenementen keren de voor hotels belangrijke buitenlandse gasten en zakenreizigers weer geleidelijk terug. Voor cafés en het nachtleven is het na het opheffen van de lockdown vooral de anderhalvemetermaatregel die het herstel vertraagt.
Door thuisbezorgen en afhalen is de impact van alle maatregelen bij restaurants iets minder groot dan bij cafés. Verder is het in restaurants makkelijker te regelen om afstand te bewaren.
Voor volgend jaar rekent ING op een verdubbeling van het aantal faillissementen. Vanwege de dubbele lockdown hebben bedrijven drastisch in de kosten moeten snijden en reserves moeten aanspreken. Overheidssteun dekt daarbij niet alle kosten. De economen rekenen erop dat 500 tot 600 horecazaken volgend jaar faillissement zullen aanvragen.
Verder zullen consumenten ook na 2021 terughoudender zijn met een café- of restaurantbezoek door oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid. Ook zullen toeristen vaker wegblijven. De vraag is ook of de zakelijke reiziger terugkeert op de niveaus van voor de crisis. Daarbij speelt in het nadeel voor de horeca dat videobellen de drempel om weer te gaan reizen hoger heeft gemaakt.
Verder zit ook het thuiswerken de sector in de weg. Dit heeft weer grote gevolgen voor cateraars.
Ook David Bernhardt, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, is positief getest op het coronavirus. Dat gebeurde woensdag, voor een geplande bijeenkomst met president Donald Trump in het Witte Huis. Bernhardt is de zoveelste persoon in Trumps entourage die besmet is geraakt met het coronavirus.
Bernhardt ging na zijn positieve testresultaat niet meer naar de afspraak met Trump, die begin oktober positief werd getest en enkele dagen in een militair hospitaal moest doorbrengen. De test bij Bernhardt was bij wijze van routine afgenomen.
,,Hij is momenteel asymptomatisch en blijft namens het Amerikaanse volk werken terwijl hij in quarantaine is", stelt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in een email. De positieve test kwam na een reeks ontmoetingen met topambtenaren op het ministerie vorige week, waar ook een portret van voormalig minister Ryan Zinke werd onthuld.
© AFP — David Bernhardt