1. 19/12/2020

  Het afgelopen etmaal zijn er 12.282 nieuwe besmettingen gemeld, 281 meer dan gisteren. Er werden vandaag 56 nieuwe sterfgevallen gemeld. Dat betekent overigens niet dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met een kleine vertraging doorgegeven. Gisteren werden 85 sterfgevallen door corona gemeld.

  In Amsterdam waren de meeste nieuwe besmettingen (581), gevolgd door Den Haag (268) en Rotterdam (247).

  Ook het aantal patiënten in het ziekenhuis nam toe. In totaal liggen er nu 2065 mensen in het ziekenhuis, waarvan 560 op de intensive care. 

  Volgens de cijfers zijn in de afgelopen zeven dagen 73.322 nieuwe besmettingen gemeld en 444 sterfgevallen. De week ervoor was dat respectievelijk 53.330 en 362. Sinds het begin van de uitbraak zijn 676.696 besmettingen gemeld en 10.461 sterfgevallen.

 2. 19/12/2020

  Tientallen actievoerders trekken vanmiddag door Maastricht om te protesteren tegen de geldende coronamaatregelen. De naar schatting tachtig actievoerders dragen onder meer borden met het opschrift 'Vrijheid' en 'Stop de Sloop'.

  De groep trekt in een zelfbenoemde 'mars voor de vrijheid' van het station naar het Vrijthof in de Limburgse hoofdstad. Ze slaan onder meer op potten en pannen, blazen op fluitjes en dragen lampjes mee. De demonstratie verloopt rustig, onder het toeziend oog van enkele agenten en handhavers.

  Op het Vrijthof zijn er sprekers en gaat de groep rond 16.00 uur een hart vormen. De demonstratie wordt onder meer gesteund door de groep Viruswaarheid Limburg.

 3. 19/12/2020

  De Britse premier Boris Johnson houdt later vandaag een persconferentie, nu het aantal nieuwe besmettingen mede dankzij de nieuwe mutatie van het coronavirus in rap tempo toeneemt. Chris Whitty, een topadviseur voor gezondheidszaken van de Britse regering, is ook aanwezig bij de persconferentie.

  De Britse gezondheidsautoriteiten hebben vandaag ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de nieuwe stam van het coronavirus gewaarschuwd, zo maakte gezondheidsadviseur bekend in een verklaring.

  De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft aangekondigd vanmiddag een kabinetsvergadering te houden over de nieuwe mutatie. De nieuwe variant zou mogelijk voor de snelle verspreiding van het virus zorgen in delen van het Verenigd Koninkrijk.

  ,,In Schotland ligt het aantal gevallen lager dan in het Verenigd Koninkrijk, maar mogelijk zijn er maatregelen nodig om verdere verspreiding te voorkomen", deelt Sturgeon op Twitter.

 4. 19/12/2020

  DEEN Supermarkten ziet niks in het plan van vakbond FNV Handel om met kerst de deuren te sluiten. De keten vindt het juist van belang open te blijven voor een goede doorstroming in de winkels.

  Eerder op de dag pleitte de vakbond ervoor alle supermarkten op slot te gooien tijdens de kerstdagen. Dat moet er vooral voor zorgen dat het winkelpersoneel rust krijgt, zegt sectorhoofd van FNV Handel Mari Martens 
  in deze krant. Martens verwacht niet dat zo'n sluiting voor problemen zorgt. ,,De meesten zorgen er echt wel voor dat ze hun boodschappen tijdig in huis hebben."

 5. 19/12/2020

  Bondskanselier Angela Merkel heeft haar landgenoten opgeroepen vooral met elkaar te videobellen tijdens de kerstdagen, in plaats van bij elkaar op bezoek te gaan. Ze hoopt dat Duitsers een voorbeeld nemen aan uitgezonden militairen.

  ,,Vrouwen en mannen die ver van huis zijn gestationeerd om onze veiligheid te verdedigen, weten wat het is om beperkt contact te hebben met hun dierbaren", zei Merkel tijdens haar wekelijkse videopodcast.


  Instanews image
  © AP