Dit blog is afgesloten. Een nieuwe vind je hier.
De regering van Curaçao heeft besloten de geldende coronamaatregelen met nog eens drie weken te verlengen. Daarbij gaat het onder meer om een avondklok van 11 uur 's avonds tot half vijf 's ochtends, beperkende maatregelen voor restaurants en casino's en een verplichting van mondkapjes in de openbare ruimte.
Op het eiland zijn nog maar weinig coronabesmettingen: 62 op 1 februari tegenover ruim 1800 halverwege december 2020. Maar de regering is bang voor de komst van nieuwe coronavarianten. Op Aruba zijn al mensen besmet met de Britse variant en in de Caribische regio waart de Braziliaanse variant rond. Daarom kan het eiland nu niet de maatregelen versoepelen, zo zei minister-president Eugene Rhuggenaath maandag.
De EU maakt zich grote zorgen of het op tijd de bestelde coronavaccins van farmaciebedrijf Johnson & Johnson (J&J) zal krijgen zodra deze worden goedgekeurd. De vaccins worden geproduceerd in Leiden, maar gebotteld in de VS.
De EU heeft 200 miljoen doses van het vaccin besteld, met een optie voor nog eens 200 miljoen. Het vaccin hoeft maar een keer bij iemand te worden toegediend.
Diplomaten hadden gevraagd of het bottelproces ook in Europa kon worden uitgevoerd. Maar volgens een hoge EU-functionaris staat in het contract dat het vullen en afwerken van het vaccin in de VS gebeurd en dat daarover niet opnieuw kan worden onderhandeld. J&J heeft beloofd dat het zijn leveringsverplichtingen voor het hele jaar 2021 na zal komen.
Het vaccin dat is ontwikkeld door Janssen is waarschijnlijk het vierde dat wordt toegelaten in de EU. Het vaccin beschermt voor 66 procent, heeft geen ernstige bijwerkingen en voorkomt ziekenhuisopnames en sterfgevallen.
Een op de zeven werkende Nederlanders draait volgens statistiekbureau CBS soms of regelmatig nachtdiensten. Het merendeel moet daarvoor tijdens de avondklok op pad en heeft daarvoor nu dus ook een verklaring nodig.
In 2020 werkten 1,2 miljoen mensen vaak of af en toe tussen middernacht en 06.00 uur. Dat zijn er 117.000 minder dan een jaar eerder. Onder meer bij kelners en barpersoneel was een daling te zien, omdat zij vanwege de coronamaatregelen een groot deel van het jaar niet konden werken.
Ruim de helft van de mensen die in de nachtelijke uren werkt, doet dat regelmatig. Nachtwerk komt vooral veel voor bij mensen in de zorg. Zo zijn ongeveer 70.000 artsen wel eens 's nachts op de been voor hun werk.
Een op de tien mensen die 's nachts moeten werken, doet dat vanuit huis.
De ziekenhuizen hebben bij 26.500 medewerkers in de acute zorg de tweede vaccinatie gezet. Het gaat om medewerkers van de IC, SEH, ambulance en Covid-afdeling.
Daarnaast hebben de ziekenhuizen inmiddels 7000 huisartsen en medewerkers van huisartsenposten een eerste prik gegeven. Deze week komen er voor deze groep meer vaccins beschikbaar en krijgen nog zo'n 8000 huisartsen een eerste vaccinatie.
Door de nieuwe rekenmethode die het ministerie van Volksgezondheid zondag naar buiten bracht, zijn duizenden vaccinaties dubbel geteld. Bij de update van het coronadashboard is de fout hersteld, en komt het totaalcijfer op 343.881 prikken.
Op zondag ging het aantal gezette prikken door de nieuwe rekenmethode ineens van 226.000 naar 346.000. Hier kwam echter kritiek op van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), waarop het ministerie de cijfers nog eens tegen het licht hield.
Lees hier het hele verhaal
Door de ‘ongekend hoge vraag naar producten’ heeft Ikea de drastische beslissing genomen om tijdelijk minder nieuwe bestellingen aan te nemen. De huidige situatie met het coronavirus brengt volgens het woonwarenhuis ‘grote uitdagingen met zich mee’. ‘De klantenservice is drukker dan ooit tevoren. Het spijt ons dat we niet iedereen kunnen helpen zoals we zouden willen’, valt te lezen op de site van Ikea. Lees hier het hele verhaal.
Leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten vanaf volgende week minstens één keer per week naar school kunnen. Daarvoor is ook ruimte in het recente advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, stelt de VO-raad, een vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs.
,,Grote groepen leerlingen in het voortgezet onderwijs gaan al vanaf half december niet meer naar school. Het is onwenselijk en onverantwoord om dit nog veel langer te laten voortduren", aldus de raad, die daarom wil dat de middelbare scholieren in ieder geval één keer per week fysiek onderwijs krijgen. Volgens de VO-raad is minstens één schooldag per week "cruciaal voor het welzijn van de leerlingen".
Twee medewerkers van de zwaarbeveiligde EBI in Vught zijn positief getest op corona, waarna een deel van de gedetineerden in quarantaine is geplaatst en de cel niet uit mag. In de EBI zitten bekende verdachten als Ridouan Taghi, ‘Rico de Chileen’ en Willem Holleeder momenteel gedetineerd. De EBI is de strengst beveiligde gevangenis van Nederland. Lees hier het hele verhaal.
© ANP Het totaalverbod op de verkoop van alcohol in Zuid-Afrika wordt versoepeld nu het coronavirus iets meer onder controle is. De avondklok wordt met drie uur ingekort en gaat nu pas om 23.00 uur in. Stranden, parken en meren die eind vorig jaar werden gesloten mogen weer open en religieuze bijeenkomsten zijn ook weer mogelijk.
,,We hebben de piek van de tweede golf achter ons", zei president Cyril Ramaphosa in een televisietoespraak. Ondanks de vooruitgang is het aantal nieuwe besmettingen nog altijd hoog dus de kans dat het virus weer oplaait is groot, waarschuwde het staatshoofd. Winkels mogen desondanks na ruim een maand sluiting tussen maandag en donderdag weer alcohol verkopen en cafés en restaurants de hele week.
De coronamaatregelen hebben grote gevolgen en de tijd is wellicht rijp ze daarom te versoepelen. En dan moeten we als maatschappij ook accepteren dat er daardoor meer patiënten met corona zullen overlijden. Die opmerkelijke boodschap komt van vier ic-artsen, die stellen dat we meer schade hebben van sommige maatregelen dan van het virus zelf.
De intensivisten Hugo Touw, Hans van der Hoeven en Alec Veenendaal van het Radboudumc in Nijmegen en Nynke Postma van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk gooien de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok door er voor te pleiten de focus niet alleen te leggen op de ic, maar de blik ook verder dan het ziekenhuis mee te nemen in overwegingen. Zeker nu de de crisis langer duurt en we er voorlopig nog niet vanaf zijn.
Als voorbeeld noemen ze een patiënt van 75 jaar met suikerziekte die niet meer in staat is om thuis de trap op te lopen en een patiënt van 69 jaar met flink overgewicht en een eerder herseninfarct.
,,Een groot aantal van dat soort patiënten komt toch te overlijden of belandt na verblijf op de ic in een zware en langdurige revalidatie. Daarbij moet je je afvragen of dat opweegt tegen de negatieve gevolgen die coronamaatregelen hebben voor andere groepen", stelt hoogleraar intensive care Hans van der Hoeven.
© Radboudumc — Hans van der Hoeven Hoofd Intensive Care Radboud umc Op de Caribische eilanden binnen het koninkrijk is de coronasituatie inmiddels stabiel. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.
Rond de feestdagen ging het nog slecht op onder meer Curaçao en Bonaire, maar na scherpe maatregelen daalde het aantal ziekenhuisopnamen daar sterk. Op Curaçao zijn de maatregelen inmiddels weer iets versoepeld, schrijft Blokhuis.
Dat eiland meldde op 26 januari tien nieuwe coronagevallen ten opzichte van de dag ervoor. In totaal werden er toen 4558 coronagevallen gemeld. Op Aruba waren die aantallen respectievelijk 26 en 6768. Op de kleinere eilanden Saba en Sint-Eustatius werden op 26 januari geen nieuwe gevallen gemeld.
Uiterlijk na de zomer heeft iedere volwassen Duitser een aanbod voor een coronaprik gekregen. Daarvan is de Duitse bondskanselier Merkel overtuigd na een coronatop in de Duitse hoofdstad. Het beraad moest duidelijkheid verschaffen over de nu nog stroef verlopende vaccinatiecampagne in de Bondsrepubliek.
De regering, de zestien Duitse deelstaten, grote farmaceutische bedrijven en vertegenwoordigers van de Europese Unie schoven aan bij het crisisberaad om het inentingsbeleid verder uit te stippelen. Merkel concludeerde na het overleg dat het voor eind september lukt om voor de 73 miljoen volwassen Duitsers een vaccinatie te regelen, zoals Berlijn al eerder van plan was. Zowel regeringspartijen als de oppositie hadden aangedrongen op de speciale vaccinatietop om meer duidelijkheid te krijgen.
De Duitse vaccinatiecampagne dreigde vertraging op te lopen door gebrek aan vaccins, wat tot felle kritiek leidde. Maar volgens Merkel gaat het, zo begreep ze van de fabrikanten, zelfs zonder toelating van nieuwe vaccins lukken.
© AFP — Angela Merkel. Voor de boekenbranche is het openen van afhaalloketten 'een stap in de goede richting', maar het is 'zeker niet voldoende'. Dat zegt directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond Anne Schroën in reactie op het nieuws dat winkels en horeca vanaf volgende week afhaalloketten mogen openen.
Volgens Schroën 'is een loket niet hetzelfde als de deur openzetten', en dat is waar de branche reikhalzend naar uitkijkt. De omzet van de gemiddelde boekhandel is zo'n 90 procent gekelderd in vergelijking met de omzet in andere jaren, vertelt de directeur.
De EU betaalde een vergelijkbare prijs voor de Covid-19-vaccins van AstraZeneca als de Britse regering. Een hoge ambtenaar van de Europese Commissie heeft dat in de begrotingscommissie van het Europees Parlement gezegd. Ze ontkende dat het dagelijks EU-bestuur bij de onderhandelingen over het vaccin meer inzette op een lage prijs dan op zoveel mogelijk doses.
,,Onze prijs is volledig vergelijkbaar met die voor het Verenigd Koninkrijk", zei Sandra Gallina, topvrouw van het directoraat-generaal van gezondheid en medeonderhandelaar namens de lidstaten. De Britten zouden 2,50 euro per dosis hebben betaald. De prijs van 1,78 euro per dosis, die een Belgische staatssecretaris in december per ongeluk twitterde, is niet correct, stelt Gallina.
De Britse variant kan zich waarschijnlijk sneller en uitgebreider via kinderen verspreiden dan het ‘gewone’ coronavirus. Dat is een van de belangrijkste lessen uit het grote onderzoek in Lansingerland, die het Outbreak Management Team (OMT) noemt in het advies over het weer openen van de scholen. ‘Maar kinderen zijn geen motor van de uitbraak, zoals bij de griep.' Lees hier het hele verhaal.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ziet heel weinig ruimte om de huidige lockdown te versoepelen. Dat zei hij maandag na overleg met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad.
,,Als je gewoon eerlijk bent over het epidemiologisch beeld dan is daar gewoon heel weinig ruimte om een stap te zetten", aldus de bewindsman. Er komt een derde golf aan en 'en dat betekent dat je heel behoedzaam moet zijn' met de eerste stappen die je kunt zetten. Hij gaat er vanuit dat er pas in het tweede kwartaal van 'flink wat maatregelen afscheid' genomen kan worden.
Het kabinet maakt dinsdag op een persconferentie met premier Mark Rutte en minister De Jonge bekend welke versoepelingen er komen. De Jonge wil eigenlijk ook niet van versoepelingen spreken. Daar is 'heel weinig aanleiding' voor.
Het lijkt erop dat veel maatregelen van de huidige lockdown zullen worden verlengd. Eerder is al wel naar buiten gekomen dat het kabinet eraan denkt om de avondklok te beëindigen. Ook zou er over gedacht worden om meer winkels open te stellen voor het afhalen van bestellingen.
Minister Arie Slob van Onderwijs maakte zondag al bekend dat de basisscholen en de kinderdagverblijven volgende week weer open mogen gaan.
© ANP Oostenrijk versoepelt over een week de lockdownmaatregelen. Winkels, scholen, kappers, musea en dierentuinen kunnen vanaf 8 februari weer open. Inwoners moeten vanaf 20.00 uur wel binnenblijven tot 06.00 uur 's ochtends. Ook komen er strengere grenscontroles.
Het Alpenland is sinds 26 december in een harde lockdown. De regering heeft besloten de zwaarste maatregelen niet nog eens te verlengen, hoewel het aantal besmettingen nog altijd hoger is dan gewenst.
In Oostenrijk is veel geprotesteerd tegen de avondklok en de lockdown. Zondag werden ongeveer 850 mensen aangehouden bij een verboden betoging in Wenen.
Doordat het aantal besmettingen met het coronavirus in Japan is toegenomen, staat het land vanaf 2 februari niet meer op de lijst van veilige landen van de Europese Unie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies vanuit Japan daarom aangepast. Vanaf 4 februari moet een reiziger uit Japan een negatieve pcr-coronatest en een negatieve sneltest hebben om naar Nederland te mogen reizen.
Naast de twee testen moet iemand die uit Japan komt in thuisquarantaine. Vanuit Nederland is het ook niet mogelijk om Japan in te reizen zonder geldig visum. Het uitgeven van visa is tijdelijk opgeschort door het land.
© AFP De Limburgse zorgaanbieder Meander heeft afgelopen weekend een groot aantal thuiszorgmedewerkers zelf ingeënt met vaccins die overgebleven waren na vaccinatie van bewoners van verpleeghuizen. Dat kon door efficiënter gebruik van de eigen beschikbare ampullen, maakte Meander maandag bekend.
,,Wij hebben zes doses uit een ampul gehaald, waar er regulier vijf doses uit komen. Daarmee konden we extra medewerkers vaccineren", aldus bestuursvoorzitter Jack Jansen. Zodoende kon Meander 200 van de 1200 personeelsleden vaccineren.
Meander ging tot deze maatregel over omdat de thuiszorgmedewerkers volgens Jansen 'achteraan in de rij staan' met vaccineren. Daardoor dreigt overbelasting. En dat terwijl Meander een hoog ziekteverzuim kent: 170 medewerkers zitten thuis, dat is 13 procent van de thuiszorgmedewerkers.