Zorginstelling Driestroom plant uit voorzorg vrije dagen in vanwege de hogere kans op bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin.
De Gelderse instelling houdt er in de roosters rekening mee als medewerkers geprikt worden. Waar te veel ziekmeldingen dreigen, worden vrije dagen ingepland. Ook andere zorginstellingen treffen maatregelen.
Driestroom-medewerkers die zich laten inenten, worden standaard één, soms twee dagen vrij gepland. ,,De reactie op het vaccin verschilt van persoon tot persoon, maar een groot aantal kampt met griepachtige verschijnselen als koorts, moeheid en spierpijn. Gelukkig weten we ook al uit ervaring dat de klachten bij de tweede ronde veel minder heftig zijn", aldus Corona-coördinator Karen Tijssen van Driestroom
Omdat het aantal positief geteste mensen in Suriname nog niet voldoende is gedaald, blijft de regering het middel van de lockdown inzetten. Zowel op Moederdag als aanstaande donderdag als het einde van de vastenperiode wordt gevierd, moeten de Surinamers thuis blijven.
Ook op andere komende nationale feestdagen zal het land op slot gaan, heeft minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin zaterdagavond tijdens een digitale persconferentie bekendgemaakt.
Na sluitingstijd van de terrassen in Brussel zijn veel mensen op straat blijven hangen. Op het Flageyplein had zich een feestende menigte van zeker 1.500 jongeren verzameld.
Zaterdag mochten in België de terrassen voor het eerst weer open, tot 22.00 uur. Volgens Belgische media was op sociale media opgeroepen om het einde van de lockdown te vieren. Jongeren hadden zelf luidsprekers meegebracht en er werd gedanst en gedronken, waarbij niemand zich nog aan een veilige afstand hield of een mondkapje droeg.
De massaal aanwezige politie bleef in eerste instantie op afstand. De burgemeester, Christos Doulkeridis, kwam ter plaatse en riep de jongeren herhaaldelijk op om te vertrekken. Rond 1.30 uur waren er nog altijd zo'n 500 feestgangers op straat, waarna de politie ingreep en het plein met behulp van een waterkanon ontruimde. Er werd daarbij met projectielen naar de politie gegooid.
De Belgische viroloog Marc van Ranst sprak op Twitter zijn afkeur uit over het gedrag van de feestende jongeren. "Verkloot het niet voor de rest van de bevolking. Of willen jullie tonen waarom een avondklok nodig was?", schrijft hij.
Curaçao heft dinsdag de kentekenregeling op die sinds 24 maart was ingevoerd als coronamaatregel. Ook de autoloze zondag wordt afgeschaft. Dat betekent dat automobilisten weer zeven dagen per week de straat op mogen in plaats van twee op basis van hun kenteken. Dat heeft de regering zaterdagmiddag bekendgemaakt. De avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur blijft voorlopig nog wel gelden.
Vanaf dinsdag worden alle beperkingen op bouwactiviteiten opgeheven en ook worden de tijden om naar het strand te gaan verlengd. Tot nu mochten mensen alleen tussen 04.30 en 08.00 uur naar het strand. Vanaf dinsdag mag dat van 04.30 tot 09.00 en van 16.30 tot 18.30 uur.
Ook kan er, met restricties, weer gesport worden in fitnessruimtes en sportscholen. Gebeurt dat in de open lucht, dan zijn er geen beperkingen meer. Kapsalons en schoonheidssalons mogen weer open, maar klanten mogen alleen op afspraak komen.
Het aantal coronabesmettingen op het eiland neemt flink af, evenals het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis. Vanuit de toeristische sector werd vorige week geklaagd dat de versoepelingen te langzaam verlopen. Volgens de regering wordt er met beleid versoepeld, om te voorkomen dat er later toch weer striktere maatregelen moeten worden genomen.
Minister-president Eugene Rhuggenaath benadrukte zaterdag dat hij betreurde dat tijdens Moederdag er nog wel een verbod geldt om op straat te rijden. Volgens hem hebben mensen juist in deze tijden behoefte hun moeder op deze dag te bezoeken en omhelzen.
Op een tanker die eind april uit Rotterdam vertrok, is in Zuid-Frankrijk een corona-uitbraak vastgesteld. Op de onder Maltese vlag varende FMT Bergama, die in de haven van Narbonne ligt, testten twaalf van de achttien bemanningsleden positief.
Vier matrozen bleken er ernstig aan toe. Twee van hen zijn op de intensive care opgenomen. De overige veertien bemanningsleden zitten op het schip in quarantaine.
Toen de Bergama de Straat van Gibraltar was gepasseerd, had de kapitein van het schip het vermoeden van Covid-19 gemeld. De Franse autoriteiten kwamen daarop in actie.
Italië is van plan om de quarantaineplicht voor reizigers uit EU-landen, Groot-Brittannië en Israël half mei op te heffen in een poging de toeristische sector nieuw leven in te blazen, zei minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio vandaag. De quarantaineplicht voor Amerikaanse reizigers zal in juni worden opgeheven, zei Di Maio na een overleg met de Italiaanse gezondheidsminister Roberto Speranza.
,,We werken eraan om de 'mini-quarantaine' op te heffen voor mensen uit EU-landen, het VK en Israël, als ze een negatieve test of een bewijs van vaccinatie hebben of in de afgelopen zes maanden zijn hersteld van Covid-19. Hetzelfde geldt voor de VS", schreef Di Maio op Facebook.
Vakbond FNV stapt naar de rechter om te voorkomen dat medewerkers van Wibra in de zomer onbetaald de uren moeten inhalen die ze niet konden werken omdat de winkels dicht moesten tijdens de lockdown. FNV eist dat alle uren die de Wibra via de zogeheten NOW-regeling gecompenseerd gekregen heeft, worden kwijtgescholden.
Via de NOW-regeling kan 80 procent van de loonkosten in coronatijd door de overheid worden gecompenseerd. Wibra heeft de niet-gewerkte uren tijdens de lockdown genoteerd en wil dat de medewerkers die in de zomer gratis komen inhalen. Volgens FNV eet de discounter daarmee van twee walletjes. ,,Het is ongehoord dat Wibra deze lockdown-rekening die al door de belastingbetaler is betaald, ook nog eens bij de werknemers neerlegt", zegt Linda Vermeulen, FNV-vakbondsbestuurder.
Het aantal in te halen uren kan volgens FNV oplopen tot zo'n 40, 50 of zelfs 100 uur, die bovenop de te werken uren in de zomer komen. ,,Wij hadden liever dat de minister had ingegrepen, we zijn nu genoodzaakt om naar de rechter te stappen. Aan de NOW moeten veel meer voorwaarden worden gesteld", zegt Vermeulen.
© ANP — Exterieur van een filiaal van Wibra. De politie gaat met behulp van beeldmateriaal op zoek naar mensen die agenten hebben belaagd tijdens een uit de hand gelopen mars tegen het coronabeleid in Barneveld. Zo'n 80 tot 100 betogers zochten vandaag de confrontatie met de politie op in de Gelderse plaats, schat een politiewoordvoerster.
,,Ze gooiden met stokken en stenen die ze van het treinspoor haalden. Deze mensen hebben echt het geweld opgezocht. Daarvan hebben we als maatschappij duidelijk gezegd dat we dat niet accepteren", aldus de woordvoerster. Een agent werd tijdens de onlusten tegen zijn hoofd geschopt.
Ter plaatse zijn geen aanhoudingen verricht. Dat heeft er volgens de woordvoerster mee te maken dat tussen de mensen die gewelddadig werden ook vreedzame demonstranten liepen. ,,Maar er zijn wel veel beelden gemaakt. We hebben eigen beeldmateriaal, er waren diverse livestreams. Daar gaan we natuurlijk onderzoek naar doen."
De betoging van actiegroep Police for Freedom trok volgens de organisatie in totaal zo'n duizend demonstranten.
Bondskanselier Angela Merkel roept president Joe Biden op Covid-19-vaccins die in de Verenigde Staten zijn geproduceerd naar landen te sturen die ze dringend nodig hebben. ,,Nu een groot deel van de Amerikaanse bevolking is ingeënt, hoop ik dat we tot vrije uitwisseling van ingrediënten kunnen komen en de markt voor vaccins kunnen openen", zei ze op een persconferentie vanuit Berlijn, na afloop van een EU-top in het Portugese Porto die ze digitaal volgde. Volgens haar is het vrijgeven van patenten, waar de VS wel voor voelen, niet de oplossing om snel meer mensen te kunnen inenten.
,,Ik vind dat we de creativiteit en innovatiekracht van ondernemingen nodig hebben. Het ter discussie stellen van de bescherming van intellectueel eigendomsrecht is niet de weg die tot meer en betere vaccins leidt", aldus Merkel. Ze wees erop dat de EU wel gul in Europa geproduceerde vaccins heeft geëxporteerd. De VS heeft tientallen miljoenen ongebruikte vaccins liggen. Ook premier Mark Rutte denkt niet dat het vrijgeven van patenten de juiste oplossing is voor de korte termijn. ,,Het klinkt wel heel mooi dat je zegt: laat patenten vrij. Maar dat betekent niet dat er ineens miljarden extra vaccins beschikbaar komen voor Afrika", zei hij in Den Haag. Ook hij deed online mee aan de tweedaagse EU-top.
© EPA — Premier Rutte wil flink vaart maken met de coronapas, die liefst nog een zo groot mogelijk deel van de zomer het reizen binnen Europa moet vergemakkelijken. Dat zou, denkt hij, vanaf eind juni of begin juli het geval moeten kunnen zijn.
Rutte zei dat vanmiddag na afloop van een informele top in Porto, waaraan hij per video deelnam. Europa streeft ernaar om rond 21 juni een klap te kunnen geven op de verordening die de invoering van de coronapas regelt. Normaal wordt zo’n besluit dan zes weken later van kracht, maar Rutte vindt begin augustus te laat. Als de technische voorbereiding parallel aan de besluitvorming verloopt moet het sneller kunnen, denkt hij. ,,Dat heb ik niet in de hand en ook 21 juni is nog maar een streefdatum, maar ik denk dat veel landen belang hebben bij snelheid.” En even later: ,,Dan denk ik eerder aan één à twee dan aan zes weken.”
© ANP — Demissionair minister-president Mark Rutte . Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 7521 nieuwe coronagevallen geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 51.545 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Die weekcijfers geven een gemiddelde van 7364 meldingen per dag, waarmee het gemiddelde na drie dagen van daling weer iets omhoog gaat.
Het aantal sterfgevallen steeg met 29, dat zijn er 7 meer dan een dag eerder.
In de ziekenhuizen liggen 2478 coronapatiënten, 43 minder dan op vrijdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het totale aantal opgenomen patiënten van vandaag is het laagste sinds medio april. Op 17 april waren het er 2428 en op 18 april net als nu precies 2478. Eind april piekte het tot net boven de 2700.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1700 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 24 minder dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares bedraagt 778, dat zijn er 19 minder dan op vrijdag.
© AFP — Het Emma Kinderziekenhuis, onderdeel van het Amsterdam UMC, heeft een polikliniek opgezet voor kinderen met langdurige klachten na Covid-19. Het is in Nederland de eerste in zijn soort. Wel zijn er soortgelijke poli’s in onder meer Israël en Zweden.
Net als volwassenen kunnen kinderen nog vele maanden na de infectie in de kreukels liggen, zegt een van de initiatiefnemers van de poli en kinderlongarts Suzanne Terheggen van het Emma Kinderziekenhuis tegen Het Parool.
Op de polikliniek worden de kinderen uitgebreid onderzocht en zo nodig verwezen naar zorgverleners in de buurt van het kind. Ook willen de artsen graag onderzoeken waar deze klachten vandaan komen en welke behandelingen hier het beste tegen werken.
Voor de Designer Outlet in Roermond stond vanmiddag, net als vorig weekend, een lange rij automobilisten met Duitse kentekens te wachten voor de ingang van de parkeerplaatsen rond het koopcentrum. De gemeente had gisteren al gewaarschuwd voor grote drukte in de binnenstad en bij de outlet en riep mensen op niet op de drukste momenten van de dag te komen.
De gemeente doet er naar eigen zeggen alles aan om een bezoek aan Roermond in goede banen te leiden. ,,Kunnen we de veiligheid voor bezoekers niet meer garanderen, dan zijn we genoodzaakt maatregelen te nemen om die toestroom te beperken. Op toegangswegen en in de binnenstad. Om het niet zover te hoeven laten komen, vragen we iedereen het gezonde verstand te gebruiken."
In Venlo viel het rond 14.00 uur mee met de drukte. In Venlo Noord, de zogenoemde Duitse hoek, waren de parkeergarages voor 80 procent gevuld. In de andere garages was nog plek. ,,Het is allemaal goed te doen op dit moment, vooral ook omdat we vroegtijdig spreiden", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Een paar wachtrijen bij enkele winkels maar dat is logisch met het maximum aantal klanten dat winkels in mag."
In België zijn meer dan een miljoen mensen volledig gevaccineerd tegen het coronavirus, meldt gezondheidsinstituut Sciensano. In totaal gaat het om 1.059.852 mensen die beschermd zijn. Dat komt overeen met 9,2 procent van de totale bevolking. 3.448.561 Belgen kregen hun eerste prik, goed voor exact 30 procent van de bevolking.
Het overkomt ons allemaal wel eens. Je bent lekker aan het wandelen en ineens is daar die druk in de blaas. De huidige coronamaatregelen maken het nog lastiger ergens binnen te lopen en naar het toilet te gaan. Ook als je de burgemeester van Den Haag bent. Hij werd door een agent naar een plaszuil verwezen.
In Barneveld is vanochtend om tien uur een grote protestmars tegen de coronamaatregelen gestart. De mars werd georganiseerd door Police for Freedom en was niet aangemeld bij de gemeente. Er liepen enkele honderden, zo mogelijk een paar duizend, mensen mee.
Ze scandeerden teksten als 'Liefde, vrijheid, geen dictatuur'. Het protest had bij kasteel De Schaffelaar moeten eindigen. Een groot aantal deelnemers ging echter niet weg, waarna de politie ingreep. Verschillende deelnemers kregen ervan langs met de wapenstok.Zes deelnemers aan een testvakantie van Corendon naar Gran Canaria zijn positief getest op corona, bevestigt topman Steven van der Heijden van de reisorganisatie. De besmette toeristen verblijven in een aparte vleugel van een hotel, afgescheiden van de andere gasten. De mensen voelen zich volgens hem niet ziek, maar moeten tien dagen in isolatie blijven en worden voor de zekerheid nogmaals getest.
Het kan zijn dat de tweede test wel negatief uitpakt, zoals eerder bij een testreis naar Rhodos ook is gebeurd, aldus Van der Heijden. De andere 183 deelnemers aan de reis vliegen vanmiddag zoals gepland naar Nederland. Waar en hoe de reizigers de besmetting hebben opgelopen is niet bekend. Bij aanvang was iedereen negatief. Er staan geen nieuwe proefvakanties meer op de planning.Europa heeft zich met de ondertekening van een contract met farmaceut Pfizer de komende twee jaar nog eens verzekerd van 1,8 miljard doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin. Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen laat vandaag weten dat de deal met de medicijnmaker beklonken is.
Brussel heeft bij verschillende vaccinmakers al miljarden doses besteld, meer dan genoeg om alle ongeveer 450 miljoen EU-burgers in te enten. Mogelijk blijkt het nodig om de prik te herhalen of duiken er virusmutanten op die een extra dosis vergen. Daar wil de commissie op voorbereid zijn.
Pfizer gaat vanaf eind dit jaar nog eens 900 miljoen doses leveren en de EU kan aanspraak maken op nog eens zoveel, laat Von der Leyen weten. De vaccins die de EU aankoopt worden in principe eerlijk verdeeld over de lidstaten. Nederland zou daardoor aanspraak kunnen maken op minstens 70 miljoen doses.
Wat Europa voor het vaccin betaalt, blijft geheim. Het Pfizer-vaccin is een van de duurdere coronavaccins. Daarom zagen sommige EU-landen eerder af van de Pfizer-vaccins die Brussel voor hen had bedongen. Daarvan zijn ze teruggekomen omdat het de farmaceut, anders dan andere vaccinfabrikanten, wél lukt om op tijd te leveren.
Sri Lanka, dat vandaag 1914 nieuwe besmettingen en 19 sterfgevallen meldt, heeft het vaccin van Pfizer/BioNTech noodgoedkeuring verleend. Het land moet het bij de inentingscampagne van vaccins uit India hebben, maar wordt geconfronteerd met tekorten, omdat India de levering van het AstraZeneca-vaccin Covishield heeft opgeschort vanwege het hoge aantal besmettingen in eigen land.
Epidemieminister Sudharshani Fernandopulle zegt nu dat Sri Lanka vijf miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin heeft besteld, waarmee het land het eerste Zuid-Aziatische land is dat het coronamiddel gaat gebruiken. Naast het vaccin van Pfizer/BioNTech heeft Sri Lanka ook het Russische Spoetnik V- en het Chinese Sinopharm-vaccin noodtoestemming verleend.