VAN AERT WINT!
Hij sprint sneller dan Cavendish en Philipsen. Ongelooflijk!
Laatste kilometer!
Wout van Aert en Mark Cavendish naast elkaar. Wie wint er zo de sprint? Wat een spanning...
Nog 1,5 kilometer
Michael Matthews heeft nog twee ploeggenoten voor zich. Hij moet winnen en hopen dat Cavendish geen punten pakt om kans te houden op de puntentrui.
Nog 2 kilometer
Teunissen zet nu Van Aert goed af. Van alle kanten duiken renners nu op. Het is echt een chaos en een lijn ontbreekt. Cavendish zit nu weer wat verder.
Nog 3 kilometer
Cavendish heeft nog vier renners voor zich, waaronder natuurlijk Morkov. In zijn wiel zit Philipsen al klaar.
Nog 4 kilometer
Er is weer wat meer controle. Deceuninck - Quick-Step is weer terug aan het front met Julian Alaphilippe.
Nog 5 kilometer
De gebroeders Van Poppel zitten goed van voren en rijden op plek 4 en 5. Bora-hansgrohe voert het peloton aan.
Nog 6 kilometer
Geraint Thomas rijdt aan de leiding. De drie koplopers zijn gegrepen. Van alle kanten wordt het tempo nu flink opgevoerd. Echte controle ontbreekt.
Laatste ronde!
De bel klinkt voor de drie leiders. Het pelotn volgt op slechts enkele seconden.
Nog 8 kilometer
Het peloton ziet de drie leiders rijden. Maken ze nog kans? Ja, maar het gaat straks héél erg hard.
Nog 10 kilometer
De mannen van Deceuninck - Quick-Step laten zich even terugzakken. Het zijn nu de ploeggenoten van Greipel, Philipsen en Bol die we van voren zien.
Nog 12 kilometer
B&B Hotels laat zich even zien met een duo-aanval. Bonnamour en Gautier vallen aan.
Nog 2 rondjes
Voorin zitten de meeste sprinters. Mark Cavendish zit wat verder van achteren. Het verschil tussen de drie leiders en het peloton is nog maar 18 seconden.
Nog 16 kilometer
Het gat is nog altijd groot: 27 seconden. De mannen van Deceuninck - Quick-Step leiden samen met DSM de achtervolging.
Nog 20 kilometer
Nog 3 rondjes te gaan! Schelling rijdt met zijn vluchtmakkers nog altijd aan de leiding. Het verschil: 23 seconden.
Nog 24 kilometer
Schelling, Van Moer en Valgren hebben 23 seconden voorsprong op het peloton.
Nog 27 kilometer
Nog vier rondjes te gaan. Schelling rijdt met Van Moer en Valgren aan de leiding. De voorsprong op het peloton bedraagt 18 seconden.
Nog 29 kilometer
Schelling en de rest wordt weer gegrepen. Dat is voor de Hagenaar het teken om opnieuw aan te vallen. Brent Van Moer krijgt hij mee.
Nog 31 kilometer
Daar herkennen we Ide Schelling! De man van de bolletjestrui in de beginfase van de Tour laat zich op de Champs-Élysées zien. Samen met Philippe Gilbert en Julian Alaphilippe rijdt hij weg. Een mooie kopgroep.
Nog 33 kilometer
Tadej Pogacar geniet met volle teugen van de rondrit door Parijs. Hij steekt zijn duim op naar de cameraman nadat een peloton straaljagers over Parijs vliegt met bijbehorende rode, witte en blauwe rook. Mooi om te zien.
Nog 34 kilometer
De traditionele beelden.
© AP © AP © REUTERS Cavendish sprint naar punten
Achter de drie koplopers wint Cavendish de sprint van het peloton. Matthews probeerde het wel, maar wordt voorbijgereden door Cavendish én Morkov. Een mentaal tikje voor Matthews.
Bissegger pakt overigens de volle buit.Nog 42 kilometer
De drie aanvallers hebben al 33 seconden voorsprong op het peloton.
Nog 48 kilometer
Bissegger, Konrad en Sweeny vallen nu aan. Ze hebben al een mooie voorsprong op het peloton, al zegt dat op dit parkoers niets.
Nog 53 kilometer
Er wordt eindelijk aangevallen. We danken Jonas Rutsch voor de eerste tempoversnelling na 54 saaie kilometers. Nu zal het hard gaan.
Nog 54 kilometer
Dit is de eerste passage! En opvallend: de renners van UAE zwaaien naar het publiek en rijden breed over de weg. Het is tijd voor koers!
Plaatselijke parkoers
Het peloton rijdt op bekend gebied. Ze rijden nu de laatste strook op en kunnen dus al de laatste meters verkennen. Hier ligt de streep dus een stukje verder dan normaal.
Nog 56 kilometer
Eén keer per jaar mogen hier wielrenners rijden, maar normaal gesproken is het verboden terrein voor tweewielers. Het gaat natuurlijk over het museum Louvre. Het levert altijd mooie beelden op.
Ondertussen stijgt het gemiddelde: 33,4 kilometer per uur. Dat houdt de gemiddelde wielertoerist wel bij.© Pool via REUTERS © BELGA Meeste overwinningen in Parijs voor Cav
Mark Cavendish won maar liefst vier keer op de Champs-Élysées. André Greipel won tweemaal, net als zijn landgenoot Marcel Kittel, Bernard Hinault, Djamolidine Abdoujaparov en Robbie McEwen.
© Cor Vos Nog 65 kilometer
De ploeggenoten van Tadej Pogacar rijden op kop van het peloton en voeren het tempo iets op. Aangevallen wordt er zoals altijd in de slotrit niet. Nog niet, want zodra het plaatselijke parkoers wordt opgereden gaat het los.
Nog 72 kilometer
Bravo Tadej!
Nog 77 kilometer
© EPA — Beeld uit de Tour: Tadej Pogacar viert de eindzege. Nog 86 kilometer
We zouden hier een update kunnen plaatsen over het koersverloop, maar er gebeurt gewoon niets. Het is wachten tot het binnenrijden van Parijs voor spektakel.
Pogacar met eerbetoon aan Roglic
Mooi moment. Tadej Pogacar krijgt van Matej Mohoric het rugnummer van Primoz Roglic uitgereikt. Roglic, landgenoot en de grote uitdagers van Pogacar, moest na een val de Tour verlaten. Samen met de andere Sloveense deelnemer Luka Mezgec én dus het rugnummer gaat hij op de foto.
Laatste Touretappe voor Greipel
Na dit seizoen zet André Greipel een punt achter zijn imposante carrière. Hij won maar liefst 11 Tourritten.
Bergpunt voor Bjerg
Een sprintje werd het niet. Mikkel Bjerg rijdt voor zijn ploeggenoten en pakt het enige bergpuntje. Pogacar waardeert de 'inspanning' van zijn Deense ploeggenoot wel en geeft hem een applaus.
Nog 101 kilometer
Het peloton doet het zoals verwacht rustig aan, maar over 1,5 kilometer vindt wel de bergsprint plaats. Is er nog iemand geïnteresseerd in dat ene puntje?
Nog 105 kilometer
Pogacar en zijn ploeggenoten van UAE Emirates rijden nu samen voor het peloton uit voor een fotomomentje. In tegenstelling tot vorig jaar - toen Pogi grotendeels zelf de Tour won - kon hij dit jaar écht rekenen op de steun van zijn ploeggenoten. UAE Emirates rijdt in speciale kleding. Niet zwart, wit en rood, maar vooral wit en geel.
Gestart!
Voor de laatste keer dit jaar is een Touretappe van start gegaan. Op kop zien we alle dragers van de truien: Wout Poels, Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard en Mark Cavendish. Slechts twee renners zijn ook daadwerkelijk eigenaar van de trui(en). Pogacar is de grote slokop, het groen is van Cav.
© AP Pogacar dolt met Poels
De Sloveen vraagt aan de Limburger om een handtekening. Poels rijdt naar Parijs in de bolletjestrui, maar zal de befaamde trui straks niet officieel uitgereikt krijgen.
Renners zitten op de fiets
Na een korte neutralisatie wacht over 10 minuten de officiële start, al zal het tempo dan niet heel veel hoger liggen.
Cavendish voor zijn 35ste
De vraag van vandaag: komt Mark Cavendish op eenzame hoogte? De Brit won deze Tour al 4 ritten, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met Eddy Merckx. Vandaag kan hij het zelfs beter doen dan de Belg die vijfmaal de Tour won.
Meeste etappezeges in de Tour de France:
1. Mark Cavendish en Eddy Merckx (34)
3. Bernard Hinault (28)
4. André Leducq (25)
5. André Darrigade (22).© ANP — Cavendish en Merckx. Fuglsang start niet en geeft corona-vaccin de schuld
Jakob Fuglsang haalt Parijs niet. De Deen heeft een onzichtbare Tour achter de rug en geeft daar het corona-vaccin de schuld van. Zojuist maakte zijn ploeg bekend dat hij niet van start zal gaan en zicht iets eerder dan verwacht richt op de Olympische Spelen. ,,Hij voelde zich vanmorgen niet lekker."
© BELGA Wint er überhaupt wel een sprinter?
Alexandre Vinokourov won in 2005 als laatste niet-sprinter op de Champs-Élysées, maar hoe groot is de kans dat er dit jaar voor het eerst in zestien jaar opnieuw geen massasprint plaatsvindt om de winst? Best groot, want veel topsprinters zijn er niet meer en met het duo Morkov-Cavendish naar de streep rijden staat nagenoeg gelijk aan genoegen nemen met een tweede plek.
Deceuninck - Quick-Step zal er alles aan doen om het wél op een sprint uit te laten draaien. Maar als we kijken naar de deelnemerslijst: wie heeft er baat bij een sprint? Misschien Alpecin-Fenix voor Jasper Philipsen. Wout van Aert heeft nog maar steun van drie renners: Jonas Vingegaard, Sepp Kuss en Mike Teunissen. Vingegaard zal geen onnodige risico's nemen, Teunissen is normaal gesproken de sprintaantrekker en dus blijft alleen Kuss over om een gat te dichten.
Kortom: vanavond is alles mogelijk.© Cor Vos — Vino in 2005. Andere finish
Wie kent de beelden niet. In de laatste honderden meters van de slotetappe lijkt het wel alsof je wordt meegezogen in de koers door de naast het peloton rijdende cameramotor. Je ziet de lead-outman nog een laatste inspanning leveren en vervolgens de sprinters aangaan. Dit jaar zal het anders zijn. De welbekende laatste bocht ligt niet op zo'n 400 meter van de finish, maar op ongeveer 700 meter. De finish is namelijk met 300 meter naar achteren geschoven. Gelukkig krijgen de renners acht rondjes de tijd om alvast aan het nieuwe parkoers te wennen.
© Pool via REUTERS — Sam Bennett won vorig jaar in het groen. De favorieten
Wie moeten we vandaag in de gaten houden? We beginnen met de topfavoriet. Vijf keer werd er deze Tour gesprint en vier keer was Mark Cavendish de beste. Alleen in de door valpartijen ontsierde rit naar Pontivy won een andere sprinter dan Cavendish, die vorig jaar nog twijfelde over zijn toekomst als profrenner en zelf contact zocht met Deceuninck - Quick-Step. Tim Merlier won toen die rit, daags nadat Mathieu van der Poel zegevierde op de Muur van Bretagne.
Merlier is er niet meer bij en dat geldt ook voor de sprinters Caleb Ewan, Peter Sagan, Nacer Bouhanni, Arnaud Démare en Bryan Coquard. Daarom kunnen alleen Jasper Philipsen en Wout van Aert hem op papier van zijn vijfde zege afhouden. Philipsen finishte al vijf keer bij de beste drie en is na Cavendish de snelste. Van Aert won deze Tour al een bergrit én zaterdag de tijdrit, dus ontbreekt alleen nog het winnen van een massasprint op zijn bingokaart. De snelheid en kracht heeft hij, maar hoe fris is hij na zaterdag?
Outsiders voor de zege zijn er volop, maar ze hebben allemaal een wonder nodig. Denk aan Cees Bol, de afscheidnemende André Greipel, Christophe Laporte, Sonny Colbrelli, Michael Matthews, Mads Pedersen en Danny van Poppel.© BELGA — Mark Cavendish naast Philippe Gilbert. Het parkoers
Om 16.15 uur stappen de renners op de fiets. Een kwartier later volgt in Chatou de officiële start en wacht al na 7,4 kilometer de beklimming van de Côte des Grès. Dat is een klim van vierde categorie (1,9 kilometer à 5 procent). Veel maakt het niet meer uit voor het bergklassement, want de top-vijf ligt al vast. De rest verdient geen prijzengeld meer. Alleen een paar honderd euro (en de eer) wacht er dus op de top.
Daarna is het wachten op het binnenrijden van het centrum van Parijs. Dat gebeurt na zo'n 42 kilometer, waarna zo'n twaalf kilometer laatste de eerste doorkomst wacht. Op 26,5 kilometer van het einde wacht de laatste tussensprint. Michael Matthews (269) kan daarin nog iets goedmaken op Mark Cavendish (304) punten, want de winnaar verdient 20 punten. Aan de streep liggen er 50 punten te wachten. Op papier kan Matthews de groene puntentrui dus nog winnen, maar dan moet Cavendish eigenlijk pech kennen en Matthews een goede sprint rijden.
Na acht rondjes langs onder andere de Arc de Triomphe wacht tussen 19.00 en 19.30 uur de verwachte massasprint. De laatste bocht zal dit jaar iets minder bepalend zijn dan anders, want de streep ligt door werkzaamheden een paar honderd meter verderop. Een belangrijk detail.© ANP — Profiel van de laatste etappe van de Tour van 2021. © ASO — 21ste etappe Tour de France Welkom
Goedemiddag en welkom in ons liveblog. Na meer dan 3.414 kilometer en 80 uur op de fiets zit de 108ste Tour de France er straks op. Hoewel de traditionele slotrit naar Parijs altijd garant staat voor grappen en grollen, ligt er op de Champs-Élysées nog wel een serieuze prijs te wachten. Wint Mark Cavendish zijn vijfde etappe en zet hij zijn totaal daarmee op maar liefst 35 etappeoverwinningen, waarmee hij er één meer heeft dan Eddy Merckx? Volg het hier!