1. 07/08/2021

Volleyballers Frankrijk winnen zenuwslopende vijfsetter

De Franse volleyballers hebben zaterdag het grootste succes in de historie geboekt door in de finale van het olympisch toernooi in Tokio Rusland te verslaan. Dat gebeurde in vijf sets: 25-23 25-17 21-25 21-25 15-12. De eindstrijd duurde in totaal 2 uur en een kwartier.

Argentinië veroverde het brons door eerder op de dag het Zuid-Amerikaanse onderonsje met Brazilië te winnen, eveneens met 3-2 (25-23 20-25 20-25 25-17 15-13).

Instanews image
    © AFP — Franse volleyballers vieren de olympische titel.
  2. 07/08/2021

Dochter van Bruce Springsteen pakt zilver

Jessica Springsteen, de dochter van de wereldberoemde zanger Bruce Springsteen en zijn vrouw Patti, heeft zaterdag een medaille gewonnen op de Olympische Spelen in Tokio. Als onderdeel van het Amerikaanse team won de springamazone zilver bij de landenwedstrijd op haar paard Don Juan van de Donkhoeve.

In de beslissende barrage bleef de dochter van 'The Boss' net als de andere twee Amerikaanse ruiters foutloos maar het goud ging naar Zweden omdat zij het parcours sneller aflegden. Nederland eindigde op de vierde plaats.

Voor Springsteen is het haar eerste Olympische Spelen. Afgelopen week kon ze bij het individuele toernooi geen rol van betekenis spelen. De amazone wist zich toen niet te kwalificeren.

© AP — Jessica Springsteen op haar paard Don Juan van de Donkhoeve tijdens de olympische finale.
  3. 07/08/2021

Franse handballers voor derde keer olympisch kampioen

De Franse mannenhandbalploeg heeft voor de derde keer in de historie de olympische titel gewonnen. In de finale waren de Fransen met 25-23 te sterk voor Denemarken.

In de herhaling van de door Denemarken gewonnen finale bij de Spelen in Rio de Janeiro 2016 stond Frankrijk vrijwel de hele wedstrijd meerdere doelpunten voor. De Denen kwamen in de slotfase nog terug tot één punt, maar Frankrijk hield stand. Frankrijk won eerder goud bij de Spelen van 2008 en 2012.

Het brons ging naar Spanje dat in de troostfinale met 33-31 won van Egypte. Het was al de vierde keer dat Spanje olympisch handbalbrons won.

Zondag is de finale bij de vrouwen. Ook in die wedstrijd maakt Frankrijk kans op het goud. Tegenstander van de ploeg die Nederland eerder in het toernooi uitschakelde is het Russische team. De strijd om het brons gaat tussen Noorwegen en Zweden.

© EPA — Franse handballers vieren de winst in de finale op Denemarken.
  4. 07/08/2021

Goud voor honkballers Japan

De Japanse honkballers hebben de olympische titel gewonnen. In de finale hielden de werpers van het thuisland de Amerikaanse slagploeg in bedwang en waren twee runs voldoende voor een 2-0-overwinning. Het was de eerste gouden medaille ooit voor Japan in deze sport.

In de wedstrijd om het brons versloeg de Dominicaanse Republiek Zuid-Korea, de laatste kampioen in 2008, met 10-6. Het was de eerste olympische medaille ooit bij een teamsport voor de Dominicanen.

Het honkbal keerde, net als softbal na een afwezigheid van 13 jaar, eenmalig terug op het olympisch programma. Nederland ontbrak dit jaar voor het eerst sinds 1992 bij het honkbal.

© REUTERS — Japanse honkballers na het winnen van goud in Tokio.
  5. 07/08/2021

Ingebrigtsen wint 1500 meter in olympisch record

De Noorse atleet Jakob Ingebrigtsen heeft op de Olympische Spelen de 1500 meter gewonnen. Dat deed de 20-jarige Ingebrigtsen in een olympisch record van 3.28,32. Voor de Noren is het de eerste gouden medaille in de atletiek sinds 1996, toen Vebjørn Rodal de 800 meter won. Ingebrigtsen passeerde in de slotfase de Keniaanse wereldkampioen Timothy Cheruiyot, die in 3.29,01 genoegen moest nemen met zilver. De Brit Josh Kerr was 0,04 langzamer dan Cheruiyot en pakte het brons.

Het oude olympisch record stond op naam van de Keniaan Abel Kipsang, die twee dagen eerder in de halve finales in Tokio tot 3.31,65 kwam. Kipsang werd in de finale vierde. In de finale zetten zes finalisten een persoonlijk record neer.