Laatste update: dit live-blog over de boerenprotesten is afgesloten. Voor alle verdere en laatste ontwikkelingen houd onze website in de gaten!
De blokkade van afvalverwerkingsbedrijf Attero in het Drentse Wijster is kort na 20.00 uur beëindigd, zegt de burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe. De demonstranten vertrokken na een telefonisch gesprek met burgemeester Cees Bijl. Er hoefde niet door de politie ingegrepen te worden.
Actievoerders hadden de ingang van het bedrijventerrein sinds vrijdagochtend geblokkeerd met landbouwvoertuigen vanwege de landelijke stikstofwetgeving. De burgemeester was vrijdagmiddag al naar de demonstranten gegaan om met ze te praten. In beide gesprekken heeft Bijl gezegd dat de gemeente Midden-Drenthe voor aanpassing van de huidige stikstofplannen van de regering is. ,,Er moet meer perspectief komen voor de boeren."
De demonstranten die het industrieterrein in het Gelderse Eerbeek blokkeerden zijn rond 18.00 uur begonnen met het opruimen van de blokkades. Het boerenprotest tegen de stikstofwetgeving is daar beëindigd, nadat het industrieterrein bijna de hele dag was geblokkeerd.
De toegangswegen werden vrijdagochtend geblokkeerd door ongeveer vijftien tractors en hooibalen. De boeren spraken volgens een woordvoerder van de gemeente Brummen rond 17.00 uur met aanwezige journalisten en vertrokken daarna. De burgemeester zei toen ook dat hij vond dat het genoeg was geweest en dat ze weg moesten. Het protest werd redelijk lang getolereerd, omdat de openbare veiligheid niet in het geding was.
De burgemeester is vrijdagmiddag met de boeren in gesprek geweest en heeft beloofd hun zorgen door te geven aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.
© Arjan Gotink Door het hele land vinden ook vandaag nog diverse acties plaats. Zoals in het Twentse Goor waar boeren hun trekkers voor een producent van vleesvervangers hebben geparkeerd. De boeren zijn het oneens met bepaalde passages op de website van de producent.
En in Raalte stappen boeren naar de rechter, omdat ze de ingestelde noodverordening van tafel willen hebben. Ze willen zonder belemmeringen kunnen gebruikmaken van hun recht op demonstratie op deze belangrijke locatie voor de boeren
Supermarktketen Boni raamt de schade van de boerenblokkades de afgelopen dagen op enkele tonnen. Financieel directeur Frank Klören van het supermarktconcern legt uit dat dit bedrag alleen gaat om de derving van de verkoop van verse producten zoals brood, vlees en zuivel. De omzetschade en het extra moeten uitbetalen van personeel dat extra heeft gewerkt, zit daar bijvoorbeeld nog niet bij.
Boni benadrukt in een verklaring dat er tot op heden veel aandacht is voor de positie van de boeren. Na vier dagen van blokkades bij het distributiecentrum van Boni is het tijd om aandacht te vragen voor de gevolgen van de blokkades, zo klinkt het. Het optreden van de boeren zou op sommige momenten voor het personeel intimiderend zijn geweest. Ook zijn de autobanden van een van de medewerkers van Boni lekgestoken.
Alle verdachten die betrokken waren bij de uit de hand gelopen boerenprotesten in Stroe en Kootwijkerbroek en van wie de politie beelden had gepubliceerd, hebben zich gemeld. ,,De laatste twee verdachten die gezocht werden hebben contact gezocht met de politie en melden zich binnenkort op het bureau. Zij worden verdacht van openlijk geweld", zo maakt de politie vrijdag bekend.
De politie heeft de beelden van hen inmiddels verwijderd. Bij de ongeregeldheden in Kootwijkerbroek en Stroe werden agenten belaagd en in het nauw gedreven. Ook werden er vernielingen aangericht.
Boeren hebben sinds vanmorgen de toegangswegen naar een industrieterrein in het Gelderse Eerbeek geblokkeerd. Er staan trekkers op de weg en er zijn hooibalen neergelegd, zegt een woordvoerder van de gemeente Brummen. De boeren blokkeren volgens hem onder meer papierfabrieken op het terrein.
Het gaat om zo'n vijftien trekkers. ,,De situatie is vooralsnog rustig en er is op dit moment geen noodzaak om in te grijpen", aldus de woordvoerder. Hoelang de boeren willen blijven staan, is niet duidelijk.
De burgemeester is met de boeren in gesprek geweest en heeft beloofd om hun zorgen door te geven aan de gemeenteraad en het college van wethouders. ,,Het gaat ook om boeren uit de buurt. Reden te meer voor de burgemeester om goed naar hun zorgen te luisteren", aldus de woordvoerder.
Het terrein, Eerbeek-Zuid, ligt bij een natuurgebied dat volgens regionale media niet is meegenomen in de stikstofplannen van het kabinet. In die plannen is berekend dat de stikstofuitstoot in de buurt van bepaalde natuurgebieden fors teruggedrongen moet worden. Dat heeft grote gevolgen voor boeren.
Minister-president Mark Rutte roept boeren op toch om tafel te gaan met bemiddelaar Johan Remkes. ,,Ik zou tegen de boeren willen zeggen: geef deze man een kans.” Lees hier meer.
Het verkeer op de A6 rijdt weer nadat ditvoor korte tijd werd gestremd door boerendemonstranten. Verschillende trekkers en personenauto's blokkeerden de Ketelbrug, de verbindingsader tussen Lelystad en de Noordoostpolder. Rijkswaterstaat meldt dat de politie ter plaatse kwam nadat demonstranten de rijbaan tijdens een brugdraaiing wisten te blokkeren.
Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat staan de tractoren nog wel parallel aan de Ketelbrug, maar wordt het verkeer niet meer gestremd. De ANWB adviseerde reizigers eerder om over de A28 via Zwolle om te rijden, dit advies is met het beëindigen van de demonstratie komen te vervallen.
Het verkeer op de A6 richting het noorden staat vast boven Lelystad-Noord door een demonstratie op de Ketelbrug, de verbindingsader met de Noordoostpolder. Rijkswaterstaat meldt dat demonstranten de rijbaan tijdens een brugdraaiing hebben geblokkeerd en dat mensen op de weg lopen die folders uitdelen. Het is onduidelijk of het om boeren gaat.
Rijkswaterstaat geeft aan niet te weten wanneer het verkeer er weer langs kan, de politie is onderweg. De ANWB adviseert reizigers over de A28 om te rijden via Zwolle.
Zo'n 100 trekkers hebben zich vrijdag verzameld bij het provinciehuis van Zeeland in Middelburg. De demonstratie is een steunbetuiging aan het provinciebestuur, dat de stikstofplannen van het kabinet afwijst, aldus organisator van de demonstratie ZLTO Walcheren. Tegelijk willen de boeren met de demonstratie nog eens benadrukken dat ze het niet eens zijn met de stikstofplannen.
Een woordvoerder van de provincie laat weten dat het 'gezellig druk' zal worden op het plein voor het provinciehuis, maar verwacht een 'vreedzaam protest'. De commissaris van de Koning zal in gesprek gaan met de boeren. Die zullen rond 14.00 uur weer vertrekken uit Middelburg. Dan begint de vergadering over de brief die het provinciebestuur in juni stuurde naar Provinciale Staten, waarin ze de stikstofdoelen van het kabinet afwijzen.
Actievoerende boeren hebben in Nijkerk een grens overschreden door zich te richten op de privésfeer van gemeentelijke bestuurders en door bedrijven met blokkades te dreigen, als die een verklaring niet willen ondertekenen. Dat stellen de gezamenlijke fracties van de gemeenteraad van Nijkerk in een vrijdagochtend gepubliceerde verklaring.
,,We hebben begrip voor de zorgen die de boeren hebben over het beleid dat is gepresenteerd. Veel boeren zitten al langere tijd in onzekerheid over hun toekomst, hebben gebrek aan perspectief en voelen zich niet gehoord. Wij begrijpen deze zorgen, en snappen dat dit een grote impact heeft op bedrijven en families. Dat zij daarover hun mening kenbaar maken, is natuurlijk geoorloofd’’, schrijven ze.
,,Maar intimideren en dreigen zijn niet de juiste methodes om steun te verwerven. Wij doen daarom een dringend beroep op alle betrokkenen om daarmee te stoppen.''
Een groep van zo’n 50 tot 100 boze Twentse boeren vertrok vrijdagochtend in alle vroegte voor een actie bij transportbedrijf Müller in Holten. Daar bleken ze echter al op de hoogte van de komst van de boze boeren en stond een ‘blokkade’ klaar.
In het Drentse Wijster is sinds vrijdagochtend de weg naar afvalverwerkingsbedrijf Attero geblokkeerd door boeren. Bij RTV Drenthe is te zien dat boeren grind en puin op het wegdek hebben gestort en ook een tiental trekkers hebben geparkeerd. Burgemeester Cees Bijl van Midden-Drenthe zou een noodverordening hebben afgegeven, maar dat kon een gemeentewoordvoerster nog niet bevestigen.
De boeren beschouwen het bedrijf als een grote uitstoter van stikstof, melden lokale media. Het Dagblad van het Noorden stelt dat de boeren willen blijven totdat de burgemeester hen garandeert dat de stikstofplannen van het kabinet ook op Attero worden toegepast. De industrie blijft volgens hen nu te veel buiten schot in de plannen voor het terugbrengen van de stikstofuitstoot.
Het kabinet wil geen andere bemiddelaar in het conflict met de boeren over de stikstofplannen. Dat zei minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) vrijdag voor het begin van de ministerraad. Bemiddelaar Johan Remkes begint volgende week met zijn werk.
Verscheidene organisaties hebben al laten weten niet aan tafel te willen gaan zitten met Remkes, omdat het kabinet blijft vasthouden aan de doelen van het stikstofplan. Het gaat onder meer om Farmers Defence Force, Agractie, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.
Minister Van der Wal denkt dat alle partijen uiteindelijk wel aanschuiven bij Remkes. ,,Ik vertrouw erop dat LTO gewoon aan tafel komt." Volgens de planning moeten kabinet, bemiddelaar en boerenorganisaties medio augustus met elkaar gaan praten. Premier Mark Rutte zei eerder deze week ook nog 'heel veel vertrouwen' te hebben in Remkes als bemiddelaar.
Ook minister Henk Staghouwer (Landbouw) zegt ervan uit te gaan dat de partijen aan tafel willen komen. ,,Ik denk dat dit de enige manier is om goed met elkaar in gesprek te gaan en naar de toekomst van de agrarische sector te kijken."
De politie heeft woensdag een 52-jarige man uit Kootwijkerbroek aangehouden op verdenking van het bedreigen van stikstofminister Christianne van der Wal. Achterop de vrachtwagen van de man stond onlangs een boodschap waarin de naam van de minister genoemd werd achter die van de vermoorde Pim Fortuyn en Theo van Gogh.
Van der Wal deed aangifte vanwege die tekst. Naast bedreiging is de man ook opruiing ten laste gelegd. Hij is inmiddels vrijgelaten en moet later voor de rechter verschijnen.
,,Rondom de boerenprotesten spelen de emoties soms hoog op", stelt de politie in een verklaring. ,,Maar er is een grens. Als meningen en actievoeren omslaan in bedreigingen, dan wordt er opgetreden."
Boze boeren zijn vanmorgen vroeg begonnen met het blokkeren van alle toegangswegen tot bedrijventerrein Eerbeek-Zuid. Het terrein ligt naast een Natura 2000 gebied dat niet is meegenomen in de stikstofplannen van de overheid.
Boeren zijn voorlopig niet meer welkom met hun tractoren bij het distributiecentrum van Jumbo in Woerden. Per vandaag wordt een noodverordening van kracht. Wie toch hier verschijnt, riskeert een boete.
Burgemeester Victor Molkenboer heeft dat vrijdagochtend bekendgemaakt. ,,Met een noodverordening kunnen we eerder ingrijpen’’, zei hij na overleg met de politieleiding en het Openbaar Ministerie (OM).
Vanochtend stonden weer protesterende boeren bij het distributiecentrum in Woerden. In alle vroegte blokkeerden ze met trekkers de poorten. Relatief lang duurde de protestactie deze keer niet.
De familie van Jouke (16) doet vrijdag aangifte tegen de agent die dinsdag op hem schoot bij het boerenprotest in Heerenveen. De moeder van Jouke laat dat weten. Donderdag had de advocaat van de familie al gesuggereerd dat Jouke mogelijk aangifte zou doen, maar dat dit een 'persoonlijke afweging' betreft.
De moeder van Jouke laat weten dat het 'logisch' is dat de familie aangifte gaat doen. ,,Er is op mijn kind geschoten, zo simpel is dat." De aangifte zal vrijdag in de loop van de dag worden gedaan bij het politiebureau in Heerenveen.
In de loop van volgende week staat er ook een gesprek gepland tussen de familie van Jouke en de agent die in de richting van de 16-jarige bestuurder van de tractor schoot. In dat gesprek wil de familie duidelijk krijgen waarom er zo gehandeld is door de schietende agent.
Met de agent die schoot gaat het niet goed, stelt hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Noord-Nederland Gery Veldhuis. Hij zit ziek thuis. ,,Hij heeft ook niet gewild dat Jouke in zo'n situatie zou zijn gekomen dat hij gewond zou zijn geraakt, of erger."Lokale media meldden donderdagavond dat de agent in kwestie vanwege bedreigingen zou zijn ondergedoken. Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie konden dit echter niet bevestigen.
Op de A37 ter hoogte van Hoogeveen heeft donderdagavond een 'protestactie' plaatsgevonden, meldt de politie. Daar stonden meerdere auto's op de weg stil. Tegen het einde van de avond werd de actie beëindigd. Agenten hebben de kentekens van een tiental voertuigen genoteerd.
Volgens de politie zorgde de actie voor gevaarlijke situaties op de weg, doordat automobilisten omkeerden of uitstapten. Iedereen werd opgeroepen om niet te gaan spookrijden. Op foto's is te zien hoe meerdere voertuigen stilstonden met mensen ernaast.
Boeren protesteren op dit moment in Nijmegen, op het Keizer Karelplein. Met een aantal trekkers rijden ze langzaam rondjes over het bekende plein. Het verkeer staat grotendeels vast, de politie heeft de omliggende wegen afgesloten.
Een aantal boeren laat weten dat het een ‘spontane actie’ betreft. Vooralsnog lijkt het te gaan om een bliksembezoek aan de stad. Een verslaggever ter plaatste meldt dat de laatste trekkers van het Keizer Karelplein worden geleid.
Boerenactivisten hebben vanavond kortstondig de snelweg A7 bij het Friese Tijnje geblokkeerd, meldt Rijkswaterstaat. In de rijrichting naar Drachten waren alle rijstroken dicht. Op de locatie was ook sprake van een bermbrand.
Verkeersdeelnemers moesten hun snelheid aanpassen en rekening houden met beperkt zicht door de rook van de brand, luidde het advies van Rijkswaterstaat.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de zaak tegen de 16-jarige Jouke uit Akkrum geseponeerd. Hij werd dinsdag tijdens een protestactie langs de snelweg bij Heerenveen aangehouden en woensdag door het OM op vrije voeten gesteld.
‘Op basis van een zorgvuldig en tegelijkertijd snel onderzoek komt het OM achteraf bezien tot de conclusie dat er geen aanknopingspunten zijn voor het vervolgen van deze jongeman’, aldus het OM in een persbericht.
De beslissing om Jouke niet te vervolgen, staat los van een conclusie over het vuurwapengebruik door de politie. Dat wordt onderzocht door de Rijksrecherche.
De Europese Commissie steunt de zoektocht naar een compromis met boeren die protesteren tegen het Nederlandse stikstofbeleid. Verantwoordelijk Eurocommissaris Janusz Wojciechowski gaat de kritiek van de boeren ook goed bekijken, laat hij weten.
De Eurocommissaris sprak vandaag met landbouwminister Henk Staghouwer en voorman Sjaak van der Tak van boerenbelangenorganisatie LTO Nederland. Tegenover de minister heeft hij 'het belang van een vriendelijke dialoog met de boeren onderstreept', zegt hij. 'En mijn steun voor het bereiken van een compromis.'
Wojciechowski beloofde Van der Tak dat hij 'serieus en grondig zal bestuderen' wat die over het stikstofbeleid aandroeg. LTO verzet zich tegen de manier waarop het kabinet de Europese stikstofregels uitlegt en toepast. Dat kost boeren volgens de organisatie onnodig de kop.
Dat er aan de Europese regels zelf wat verandert is volgens ingewijden nog altijd ondenkbaar.
© ANP — Minister Henk Staghouwer (Landbouw) ,,Demonstreren mag, blokkeren niet.” Dat was het motto van de Nieuwegeinse burgemeester Frans Backhuijs, toen het distributiecentrum van de Jumbo in zijn stad maandag en dinsdag door de boeren werd geblokkeerd. Toch greep hij, in tegenstelling tot andere burgervaders, in eerste instantie niet in, en liet zijn gezicht niet zien. Hoe kijkt hij hierop terug? We spraken hem uitgebreid.
Ook het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), een organisatie voor jonge boeren en tuinders in Nederland, gaat niet in gesprek met bemiddelaar Johan Remkes. Hij is door het kabinet aangewezen als gespreksleider tussen boeren en regering, over de stikstofplannen.
De jonge boeren en tuinders zien in de uitgangspunten en doelstellingen van het kabinet rond stikstof een groot probleem. ,,Hiermee zegt het kabinet onder andere dat over de stikstofkaart en de kritische depositiewaarde in de doelstelling niet gesproken kan worden. Zolang dit het geval is, heeft praten met een bemiddelaar geen zin'', aldus het NAJK.
Als het aan de LTO had gelegen, was niet Johan Remkes maar oud-SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf bemiddelaar geworden tussen boeren en het kabinet. Dat staat in de brief die de boerenorganisatie vanochtend naar minister Van der Wal heeft gestuurd. 'Helaas is een eenzijdige keuze vanuit het kabinet gemaakt', staat daarin te lezen.
De LTO kan niet leven met het feit dat de bemiddelaar alleen is aangesteld om begrip te kweken. Er moet volgens de organisatie ook wat veranderen aan de stikstofwet. 'Pas als serieus kan worden gesproken over doel, tijdspad en invulling van maatregelen is praten zinvol.'
LTO Nederland gaat niet in gesprek met Johan Remkes. Dat heeft de landbouworganisatie bekendgemaakt. Andere boerenorganisaties zeiden eerder al hetzelfde. Het is daarmee hoogst onzeker of er iets terechtkomt van de bemiddelingsplannen van het kabinet. Dat wees Remkes vorige week aan als bemiddelaar of 'gespreksleider'.
'Er kan wat het kabinet betreft niet over doelen en uitgangspunten worden gesproken, het vormt géén onderdeel van het mandaat van de heer Remkes. Daarmee blijven de kernbezwaren van LTO overeind; het geheel blijft een dictaat en we vrezen met dergelijke grootschalige ingrepen op korte termijn kaalslag op het platteland', laat LTO weten.
Eerder lieten de boerenorganisaties Farmers Defence Force en Agractie al weten niets te voelen voor overleg met Remkes, die eerder dit kabinet formeerde en als voorzitter van het Adviescollege Stikstofproblematiek adviseerde om vergaande maatregelen te nemen. Remkes is nu nog met vakantie en zou volgende week beginnen aan zijn klus.
© ANP / ANP — Johan Remkes. De negentien mensen die vanmorgen werden opgepakt bij een demonstratie in Bleiswijk zijn weer op vrije voeten. De tien volwassenen onder hen hebben een boete gekregen wegen het overtreden van de wet openbare demonstraties. De negen minderjarigen worden later nog verhoord.
De groep werd vanmorgen rond 03.00 uur uit hun tractoren gehaald, nadat ze voor de derde dag op rij de wegen rond het distributiecentrum van Hoogvlieg blokkeerden. Hun tractoren zijn weggereden en kunnen later, tegen betaling van de onkosten, worden opgehaald.
Burgemeester Servaas Stoop van West Betuwe heeft een noodverordening afgekondigd voor de plaatsen Geldermalsen en Meteren in zijn gemeente. De burgemeester wil geen blokkades, betogingen of demonstraties van boerenactievoerders meer rond het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen. De noodverordening geldt voor een week en geeft de politie meer armslag om op te treden.
Stoop verbiedt in de noodverordening onder meer het vervoeren van strobalen, betonblokken en vuurwerk. Ook vermommingen als bivakmutsen en mondkapjes zijn verboden, net als het meenemen of gebruiken van alcohol.
In de afgelopen week was het distributiecentrum in Geldermalsen telkens doelwit van blokkades en protesten. Maandag was het distributiecentrum tot ver in de middag geblokkeerd. Dinsdagavond gebeurde hetzelfde. Eerder stonden er ook al boeren met tractoren voor de hekken van het bevoorradingscentrum van AH.
,,De boeren blijven hun weg vinden naar het distributiecentrum. Afgelopen week is het op meerdere plaatsen in het land flink geëscaleerd door vernielingen en geweld tegen de politie en andere hulpdiensten. Hierdoor is sprake van onrust in de omgeving van Geldermalsen", aldus Stoop.
De 16-jarige Jouke uit Akkrum reed dinsdagavond ‘van de schrik door’ toen hij bij het boerenprotest in Heerenveen door de politie werd beschoten. Dat heeft hij tijdens zijn verhoor verklaard, zo vertelt zijn advocaat.
De moeder van Jouke laat weten aangifte van poging doodslag te willen doen tegen de betrokken agenten. ,,We laten het hier absoluut niet bij zitten.” De jongen heeft aan het incident een piepend oor overgehouden.
In een schriftelijke verklaring, waar deze site met toestemming uit mag citeren, stelt de 16-jarige Jouke dat hij het ‘onbegrijpelijk’ vindt dat de politie heeft geschoten. ‘Op de beelden is ook zeer goed te zien dat ik niks fout doe. Ik mag van geluk spreken dat ik het overleefd heb’.
© ANP / ANP — De politie heeft dinsdag gericht geschoten bij een boerenprotest in Heerenveen. Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse politiebond wil dat de politiek beter in gesprek gaat met ontevreden burgers. In tv-programma Op1 sprak hij gisteren over een 'veenbrand in de maatschappij'. ,,Ga in godsnaam werken aan oplossingen, want de politie loopt op zijn tandvlees", zegt hij tegen politici.
De politie staat nu tussen de politiek en de ontevreden burgers en voelt de boosheid in de samenleving, stelt Struijs. ,,Ga in gesprek, maar breng dan ook wat mee."
Op meerdere plekken in het land waren woensdagavond demonstraties van boeren. Zo stonden actievoerders op een viaduct boven de A67 bij Liessel, waar ze een hooibaal in brand staken.
De opgepakte minderjarige boeren in Bleiswijk zijn rond de 16 en 17 jaar oud. Op beelden van actievoerders zelf is te dien hoe de arrestatie van de negentien actievoerders bij het distriebutiecentrum van Hoogvliet verloopt. Zo'n tien minuten na de aankomst van de boeren vertellen agenten dat ze moeten vertrekken. Weer tien minuten later arriveert de Mobiele Eenheid.
Agenten van de ME halen de boeren uit de tractoren, laten hen zitten op de weg en brengen hen even later weg met busjes. De tractoren die gebruikt werden voor de blokkade van de wegen zijn afgevoerd. Daarbij kreeg de politie hulp van Defensie, die met een dieplader enkele tractoren heeft weggebracht.
© Screenshot video / Donna van der Horst — De tractoren die gebruikt werden bij de blokkade zijn met een dieplader van Defensie weggebracht. Dankzij de boerenprotesten doet de Vlissingse ondernemer Thomas Siahaya goede zaken met zijn app Lekkerder bij de Boer. De applicatie schoot deze week van plek 197 naar nummer 1 in de categorie Winkelen in de appstore. ,,Dit gaat door het dak!", zegt hij.
Hij zag de app rap stijgen na de eerste boerenprotesten tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Mogelijk spelen ook de blokkades van voedseldistributiecentra een rol, waardoor mensen naar alternatieven zoeken als ze een leeg schap in de supermarkt treffen. ,,Een eenduidige verklaring is er niet, maar het is duidelijk dat de acties van boeren een flinke rol spelen in de gestegen populariteit van Lekkerder bij de Boer.”
Bij het opheffen van een boerenprotest bij Bleiswijk zijn vanochtend vroeg rond 05.00 uur negentien mensen aangehouden. Onder hen zijn negen minderjarigen. Het gaat om nagenoeg alle boeren die op dat moment meededen aan de blokkade. Volgens de politie in Rotterdam heeft de ME op verzoek van de burgemeester ingegrepen, omdat de boeren zelf niet wilden vertrekken. De sfeer zou gemoedelijk zijn geweest.
Het was de derde avond op rij dat de boeren distributiecentra aan de Facetlaan en de Laan van Mathenesse blokkeerden. Daar staan onder meer distributiecentra van supermarkten Albert Heijn en Hoogvliet. De twaalf tractoren van de boeren zijn niet in beslag genomen, maar wel naar een andere plek gebracht. Daar kunnen ze volgens de politie later worden opgehaald, tegen betaling van de onkosten.
Bleiswijkse boeren lieten zich woensdagavond ook horen langs de snelweg A12. Ze hingen een spandoek op voor de toen nog vastzittende boerenzoon Jouke (16) en staken hooibalen in brand. De rook trok over de snelweg.
© Regio15 — Boeren eisen vrijlating van 16-jarige Jouke door hooibalen in brand te steken langs de A12 bij Bleiswijk Gelderland wil vasthouden aan zijn eigen stikstofmaatregelen en wil van het Rijk geld om die uit te voeren. Een voorstel met die strekking is woensdagavond aangenomen door een meerderheid van de Provinciale Staten.
Voor de vergadering woensdag waren zo'n tweehonderd boeren naar het Gelderse provinciehuis in Arnhem gekomen. Volgens burgemeester Ahmed Marcouch was de sfeer gemoedelijk. Aan het einde van de avond vertrokken de boeren weer.
De motie 'Gelderland verdient een Gelderse aanpak stikstof' werd gesteund door zowel conservatieve (CDA, VVD, SGP, 50PLUS en ChristenUnie) als progressieve partijen (GroenLinks, PvdA, D66 en SP). Ze werd ingediend door de SGP.
Het provinciebestuur meldde vorige maand al dat het zich niet kon vinden in een deel van de stikstofaanpak van minister Christianne van der Wal. En dan met name in de genoemde percentages waarmee de stikstofuitstoot van de landbouw in de Gelderse Vallei en op en rond de Veluwe omlaag moet, waardoor veel boerderijen naar verwachting moeten verdwijnen.
De provincie is eerder al met een eigen stikstofaanpak gekomen. Volgens gedeputeerde Peter Drenth worden daarin de landelijke doelen voor stikstofreductie gehaald. De Gelderse partijen roepen het provinciebestuur nu op vast te houden aan de eigen aanpak en bij de minister aan te dringen op meer geld voor de uitvoering.
Een groep boeren heeft zich woensdagavond opnieuw verzameld voor het distributiecentrum van de Jumbo in Nieuwegein. Het zou gaan om ongeveer vijftig trekkers. Volgens een woordvoerder van de gemeente willen de boeren een petitie aanbieden aan burgemeester Frans Backhuijs. Hij is om die reden ook ter plaatse.
Boeren zijn opnieuw aan het demonstreren bij een distributiecentrum van supermarktketen Boni in Nijkerk. Er stonden tientallen trekkers en andere landbouwvoertuigen die ervoor zorgen dat de af- en aanvoer van het distributiecentrum niet kan plaatsvinden. Een woordvoerder van de politie kan nog niets melden over eventueel ingrijpen.
Eerder deze week vonden ook al boerenacties plaats bij het distributiecentrum. De Nijkerkse burgemeester Gerard Renkema kondigde daarom maandagavond al een noodverordening af 'om de boerenprotesten in te dammen'.
Boeren zijn vanavond aanwezig bij het Gelderse provinciehuis om daar te protesteren tegen het stikstofbeleid. De provincie vergadert daar onder meer over de Gelderse stikstofmaatregelen. Daarbij maakt Gelderland nadrukkelijk de keuze om haar eigen beleid te voeren, dat veel minder harde doelen stelt dan het kabinet. Naar schatting zijn bijna 100 trekkers aanwezig op het parkeerterrein voor het provinciehuis.
Het Gelderse bestuur wil geen enkele boer verplicht uitkopen en denkt het dat in de Gelderse Vallei de uitstoot van stikstof met 40 procent terug moet en niet met 58 procent, zoals stond ingetekend op het kaartje van minister Christianne van der Wal. Volgens boerenvoorman Rutger van Lier zijn er zo’n 300 trekkers onderweg naar het provinciehuis.
Een aantal boeren gaat het gesprek aan met gedeputeerde Peter Drenth. Hij probeert een groepje boeren gerust te stellen en laat weten dat de provincie vanavond nog niks besluit over de aanpak van stikstof.
Net als vorige week trekken zo’n 4 Eemlandse boeren met nu tractoren naar Hilversum. Weer werd er vertrokken bij afrit A1 Eembrugge, maar nu gaan ze via de Eempolder, naar de mediastad. Vorige week werd het een rit over de A1 knooppunt Eemnes en de A27. Een politiewagen rijdt met de stoet mee.
© Caspar Huurdeman — Boeren op weg naar Hilversum Op de Dam in Amsterdam staat een aantal tractoren, bevestigt een woordvoerder van de politie berichtgeving door de lokale nieuwszender AT5. Het is niet duidelijk wat ze precies willen, maar volgens de zegsman willen ze "ongetwijfeld laten zien dat ze ergens tegen zijn".
De politie zegt dat het mogelijk gaat om boeren uit de regio boven Amsterdam. De politie heeft met hen goed contact, zegt hij, en zal met de bestuurders in gesprek gaan.
Boerenactivisten hebben vanavond op meerdere plekken hooibalen in brand gestoken langs snelwegen. Dat gebeurde bij een weg die parallel loopt aan de A12 bij Bleiswijk en langs de A15 bij Geldermalsen, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Bij de brand langs de A12 zijn een weginspecteur aanwezig en de politie, aldus de woordvoerder.
De twee mannen en de 16-jarige Jouke, die gisteren zijn opgepakt op verdenking van poging tot doodslag tijdens een boerenprotestactie langs de A32 bij Heerenveen, zitten niet langer vast, zo meldt het Openbaar Ministerie vanavond. ,,Er is geen aanleiding de verdachten langer vast te houden op de verdenking van poging doodslag.''
De drie blijven wel verdachten. Naast de 16-jarige uit de gemeente Heerenveen, gaat het om een 46-jarige man uit de gemeente Opsterland en een 34-jarige man, eveneens uit de gemeente Heerenveen. De officier van justitie heeft nog niet besloten of ze voor mogelijk een ander strafbaar feit vervolgd worden, dat moet nog worden onderzocht.
Bij het boerenprotest is geschoten door de politie, zowel gericht als ter waarschuwing. Een trekker werd daarbij door een kogel geraakt bij een oprit naar de A32. Dit zou de trekker zijn van de 16-jarige jongen die werd opgepakt.
Ook langs de A1 bij Holten hebben zich meerdere tractoren verzameld. Ook is er langs de autobaan stro in brand gestoken. De politie is met meerdere eenheden aanwezig, maar grijpt tot nu toe niet in.
Iets verderop zijn boeren en sympathisanten samengekomen bij een viaduct op de Markeloseweg in Rijssen. Ze vragen onder meer aandacht voor Jouke, de jonge boer die dinsdagavond werd beschoten en gearresteerd bij een boerenprotest in Heerenveen. Hierbij zijn geen tractoren betrokken.
Op internet circuleert een oproep om ‘actie te voeren’ op viaducten.
Opnieuw blokkeren boze boeren het distributiecentrum van de Boni in Nijkerk. Op beelden is te zien hoe tientallen tractoren en andere landbouwvoertuigen ervoor zorgen dat de af- en aanvoer van producten niet kan plaatsvinden.
Het is de tweede keer deze woensdag dat de boeren in actie komen, zo bevestigt ook de politie. Een woordvoerder wil nog niet kwijt of de politie gaat ingrijpen.
De politie neemt geen risico’s meer rondom de woning van minister Van der Wal in Hierden. Wie niet in de bosrijke buurt thuishoort, wordt direct aangesproken door een agent. Daarnaast zijn bij vier toegangswegen slagbomen en betonblokken geplaatst, om een herhaling van de chaotische boerenprotesten van vorige week te voorkomen.
Vorige week kondigde burgemeester Harm-Jan van Schaik al aan dat er extra veiligheidsmaatregelen getroffen zouden worden rondom de woning van de stikstofminister. Hij wilde daar toen geen details over geven, maar inmiddels is duidelijk waar hij op doelde: op vier punten in de wijk zijn slagbomen geplaatst. Ook hangen er beveiligingscamera’s op strategische plekken in en rond het dorp.
Boeren hebben pal naast de A12, ter hoogte van Bleiswijk, hooibalen in brand gestoken. Ook hebben ze verderop een spandoek aan een viaduct gehangen met daarop de tekst: ‘Jouke moet vrij’.
De boeren eisen met de actie vrijlating van 16-jarige Jouke uit Akkrum, die gisteravond bij het boerenprotest in Heerenveen werd aangehouden nadat zijn trekker door de politie was beschoten. De politie loste daar waarschuwingsschoten en schoot gericht omdat er een ‘dreigende situatie’ was ontstaan. Hierbij werd de trekker waar de jongen in zat geraakt.
De gemeente Midden-Drenthe heeft per direct een noodverordening afgekondigd voor het gebied rondom het terrein van een distributiecentrum van de Jumbo in Beilen. Afgelopen maandag en dinsdag werd het distributiecentrum geblokkeerd door actievoerende boeren.
"We hebben nu twee dagen van blokkades meegemaakt en op sociale media gaan oproepen rond om opnieuw blokkades op te werpen", aldus burgemeester Cees Bijl. "Ik vind dat niet wenselijk vanwege verstoring van de doorstroming van het verkeer, de stagnatie van de voedselvoorziening en de openbare orde en veiligheid."
De noodverordening geldt in elk geval voor vier weken. Door de maatregel is het verboden voor mensen zonder "redelijk doel" zich op het terrein te begeven. Wie zich er niet aan houdt, kan drie maanden celstraf krijgen of een boete tot 4350 euro.
De tientallen boeren die sinds woensdagochtend 09.00 uur bij Groningen Airport Eelde actievoerden tegen de stikstofplannen van het kabinet hebben hun boeltje gepakt en zijn weer vertrokken. Dat bevestigt een woordvoerster van de gemeente Tynaarlo, waar het vliegveld ligt.
De boeren stonden met vijftien trekkers en andere voertuigen urenlang geparkeerd voor de hoofdingang van de luchthaven. Zij demonstreerden omdat het vliegveld volgens hen veel stikstof uitstoot en aan de rand van een natuurgebied zit, maar niet zou worden meegenomen in de reductieplannen van het kabinet. Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo sprak van tevoren met de boeren af dat landingsbanen niet zouden worden geblokkeerd. Ook mochten de traumahelikopter en het orgaantransport van en naar het UMCG in Groningen niet worden belemmerd.
Dat is ook niet gebeurd, zegt de gemeentevoorlichtster. ,,Het clubje breidde zich in de loop van de dag niet uit. De sfeer bleef gemoedelijk en iedereen hield zich aan de afspraken. We zijn blij dat alles zo ordentelijk is verlopen."
De blokkade van het distributiecentrum van supermarkt Aldi in Drachten is opgeheven, laat een woordvoerster van de gemeente Smallingerland weten.
Boeren hadden in de nacht van dinsdag op woensdag met trekkers opnieuw het distributiecentrum geblokkeerd. De politie ging daarop in gesprek met de boeren bij het distributiecentrum aan het Helmhout. Aldi was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.
Opnieuw blokkeert een handjevol boeren de toegang tot het distributiecentrum van de Boni in Nijkerk. Ze sluiten sinds woensdagmiddag de toegang naar het pand af.
Om hoeveel boeren het precies gaat is niet bekend, zo laat de gemeente weten. Ook is niet duidelijk of er tot ingrijpen wordt overgegaan. Wel benadrukt de woordvoerder dat de noodverordening, die maandag om 18.00 uur werd afgegeven, nog altijd van kracht is. „Die is er niet voor niks.”
De drie mensen die de politie dinsdag tijdens de boerenprotestactie langs snelweg A32 bij Heerenveen heeft aangehouden, worden verdacht van een poging tot doodslag. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.
Het zijn een 46-jarige man uit de gemeente Opsterland, een 34-jarige man en een 16-jarige jongen die beiden uit Heerenveen komen. Het drietal zit nog vast. Het OM doet onderzoek naar de feiten en omstandigheden.
De politie Fryslân roept op om te stoppen met het delen van berichten waarin persoonsgegevens van agenten worden gedeeld. Het gaat om agenten die dinsdagavond betrokken waren bij het schietincident bij een boerenprotest in Heerenveen.
,,Er verschijnen berichten die erg intimiderend en bedreigend zijn waarin er persoonsgegevens van de betrokken collega's worden gedeeld. We roepen iedereen op om hiermee te stoppen. Dit is strafbaar en wordt ook wel doxing genoemd", aldus de politie.
Bij het boerenprotest dinsdagavond kwam de politie in actie. Daarbij werd gericht geschoten en ook waarschuwingsschoten gelost. Een trekker werd daarbij door een kogel geraakt. Dat gebeurde bij een oprit naar de A32. In totaal zijn drie mensen opgepakt. Op sociale media gaan beelden en filmpjes rond van het incident.
Supermarkten zijn woensdag hard aan het werk om alle winkels weer te bevoorraden, na de blokkades van distributiecentra door boeren afgelopen dagen. ,,Her en der zijn er nog lege schappen, de impact van de blokkades kan je in de winkels nog wel zien. Maar vandaag zal alles wel weer snel aangevuld zijn", zegt een woordvoerster van supermarktketen Plus.
Volgens haar is ongeveer een derde van de winkels geraakt door de acties. Daarbij loopt de schade in de miljoenen. De zegsvrouw wil er niet op vooruitlopen of de schade verhaald gaat worden op de actievoerders.
Vomar Voordeelmarkt zegt de zaken weer 'redelijk op de rit' te hebben. ,,Maar het is nog niet 100 procent. Ik hoop dat we alles voor het weekend opgelost hebben", zegt Aart van Haren, directeur van de supermarktketen. Hij schat de schade van de acties ergens tussen de 200.000 en 300.000 euro.
Ook bij Albert Heijn kampen nog verschillende winkels met lege schappen. ,,Ons distributiecentrum Zwolle is het laatst geblokkeerd geweest. De winkels in die omgeving zien er misschien iets anders uit dan in andere regio's", zegt een woordvoerster.
Eerder meldde ook Lidl dat vanuit alle distributiecentra in het land de winkels weer kunnen worden bevoorraad. Supermarktconcern Jumbo wilde woensdag geen commentaar geven.
© Anton Kappers — LEEUWARDEN - Boeren demonstreren bij het politiebureau in Leeuwarden. Hier zit de 16-jarige jongen gevangen die gisteren in Heerenveen door de politie is beschoten. De eerste actievoerders en trekkers hebben zich verzameld bij het politiebureau in Leeuwarden, waar een 16-jarige actievoerder zou vastzitten die dinsdagavond werd aangehouden bij een boerenprotest in Heerenveen. Een kleine twintig trekkers staan daar in een rij opgesteld, bestuurders en sympathisanten staan ernaast. Politiebusjes en agenten blokkeren de straat naar de ingang van het bureau.
Mark van den Over van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) had via een videoboodschap op YouTube opgeroepen te demonstreren bij het politiebureau. Volgens de voorman zit de minderjarige onterecht vast.
Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland laat weten dat de politie van de oproep van FDF op de hoogte is. ,,In dit soort situaties bereiden we ons altijd voor. We zullen zien hoe de situatie zich zal ontwikkelen."
De politie kon niet zeggen of de aangehouden verdachte nog steeds vastzit of dat er naar aanleiding van het protest in Heerenveen inmiddels nog andere verdachten zijn aangehouden.
De provincie Flevoland heeft stikstofruimte van een boerderij opgekocht in de gemeente Noordoostpolder. Daarmee wil de provincie de uitstoot van stikstof van andere boeren in de omgeving legaliseren. Hoeveel boeren hiermee geholpen zijn is nog niet duidelijk, laat een woordvoerder van de provincie weten.
Het is ook nog onbekend op welke manier de boeren de stikstofruimte zullen ontvangen. Het gebeurt niet vaak dat er stikstofruimte vrijkomt, maar in principe wil de provincie op deze manier meer boeren helpen met de legalisatie van hun uitstoot.
In 2019 werd door een uitspraak van de Raad van State het Nederlandse stikstofbeleid op de schop gegooid. Voor die tijd hoefden boeren alleen een zogenoemde PAS-melding te doen van hun stikstofuitstoot, maar sinds de uitspraak hebben ze een vergunning nodig. Daarmee werden in een klap ruim 3500 boerenbedrijven illegaal, aangezien vaak geen stikstofruimte over was om de bedrijven een vergunning te geven.
Als het aan het kabinet ligt, moet de vrijgekomen boerderij waar de provincie de stikstofrechten van kocht een aanmeldcentrum voor asielzoekers worden. Dat moet de gemeente Noordoostpolder nog wel goedkeuren. Woensdag liet de gemeente weten daar nog niet direct achter te staan.
Nederlandse vlaggen die ondersteboven worden opgehangen; bij vrijwel ieder boerenprotest zie je ze voorbijkomen. Maar waarom eigenlijk?
Om dit te duiden, moeten we volgens Davied van Berlo, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde, terug naar de 16e eeuw. ,,In de scheepvaart werd het omkeren van de vlag gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. De boodschap nu is vaak: ik draai de vlag om, want ons land is in nood."
Op internet wordt massaal gesuggereerd dat rood de kleur van het volk, zou zijn, en wit voor de kerk staat en blauw voor de adel. Bij het ondersteboven hangen van de vlag zou de symboliek zijn dat de adel het volk onderdrukt, maar klopt dit wel? Van Berlo: ,,Dit is gewoon internetwijsheid."
Lees hier het hele verhaal.
Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) roept boeren op om vanmiddag naar een politiebureau in Leeuwarden te komen, waar een 16-jarige actievoerder zou vastzitten die gisteravond werd aangehouden bij een boerenprotest in Heerenveen. Die oproep doet voorman Mark van den Oever in een videoboodschap die op YouTube is geplaatst. Ook op andere sociale media roept FDF mensen op naar de Friese hoofdstad te gaan.
De minderjarige in kwestie is aangehouden na een politieactie waarbij gericht geschoten werd en ook waarschuwingsschoten zijn gelost. Een trekker werd daarbij door een kogel geraakt. Dat gebeurde bij een oprit naar de A32. In totaal zijn drie mensen opgepakt.
Op sociale media gaan beelden en filmpjes rond van het incident. Ook wordt een kogelgat in een tractor getoond. Op een van de filmpjes is te zien dat agenten ogenschijnlijk met getrokken wapens op de weg staan als een tractor met aanhanger langs een blokkade van de politie rijdt. Dan zijn er op het filmpje schoten te horen. Er is daarop niet te zien dat er op agenten wordt ingereden.
Volgens Van den Oever zit de 16-jarige jongen in kwestie onterecht vast op verdenking van poging tot doodslag en moet hij 'meteen absoluut' vrijgelaten worden. ,,Want dit kan allemaal niet door de beugel. Die agent moet achter de tralies. Want er was helemaal geen levensbedreigende situatie en hij hield voldoende afstand. Hij reed niet in op de agent."
In een aparte boodschap roept FDF boeren op 'NU op de trekker, in de auto, op de brommer, of op de fiets' te stappen en naar Leeuwarden te gaan. ,,De overheid zal proberen jullie te weren uit de stad. LAAT DIT NIET TOE", aldus FDF.
De bestuurder van de trekker die gisteravond door de politie bij Heerenveen werd beschoten was de 16-jarige boerenzoon Jouke uit Akkrum. Volgens zijn moeder was hij, samen met zijn broer, op weg naar huis. ,,Jouke zit nu vast op het politiebureau, we zijn erg verdrietig.”
Op beelden is een kogelgat in het frame van het voertuig te zien. De trekker is in beslag genomen en Jouke zit vast op het politiebureau in Leeuwarden. Zijn 17-jarige broer, die in een ander voertuig achter de trekker reed, zit niet vast.
In de Tweede Kamer is geen steun voor een nieuw debat over de veiligheid in Nederland naar aanleiding van een schietincident bij de boerenprotesten van gisteren. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas stelde dat de uitspraak dat we 'in een burgeroorlog belanden, nu bewaarheid lijkt te worden'. Maar ze kon alleen rekenen op steun van PVV-voorman Geert WIlders, Forum voor Democratie, Groep Van Haga en JA21. Volgens de andere partijen draagt speculatie over de schietpartij van gisteren 'niets bij', zo verwoordde vice-fractievoorzitter Benthe Becker van de VVD.
Een meerderheid staat erachter dat de rijksrecherche - zoals altijd gebeurt wanneer een politieagent zijn wapen gebruikt - het incident onderzoekt. Zowel de coalitie als voor oppositiepartijen willen dat onderzoek afwachten. GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet: ,,Als we de rust willen bewaren, moeten we het niet verder opstoken.'' Van de Plas reageerde teleurgesteld: ,,Ik hoop dat het rustig blijft, maar ik vrees het ergste.''
De politie heeft vooralsnog acht mensen aangehouden voor het boerenprotest voor de deur van het huis van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) vorige maand, maakt de politie zojuist bekend. Vorige week werden er beelden gedeeld van de ongeregeldheden, waarbij boeren door een politie-afzetting braken. Er werden eerder al vier mensen aangehouden. De boeren gooiden vuurwerk naar het huis, een giertank werd geleegd, en een hakselaar strooide stro en hooi door de straat. Niemand raakte gewond.
De politie heeft daarop beelden van elf verdachten gepubliceerd. Met tien van hen heeft de politie contact gehad, waarop er acht zijn aangehouden. Het moet nog duidelijk worden wie de laatste persoon is, 'als het nodig is kan het zijn dat er alsnog beelden gepubliceerd worden', aldus de politie.
De politie deelde ook beelden van de ongeregeldheden in Kootwijkerbroek en Stroe, waar vorige week de politie werd belaagd door demonstranten. Daarvoor zijn inmiddels twee verdachten aangehouden. Een 33-jarige man uit Kootwijkerbroek en een 24-jarige man uit Barneveld zijn aangehouden voor een poging tot zware mishandeling, openlijke geweldpleging, vernieling en opruiing.
© ANP / Persbureau Heitink — Boeren braken bij de actie door een politie-afzetting heen De eerste boeren zijn per trekker gearriveerd voor een protestactie bij Groningen Airport Eelde. Even na 09.00 uur reden circa twintig voertuigen het terrein op. Een aantal staat op de stoep geparkeerd, pal voor de vertrekhal van het vliegveld.
Burgemeester Marcel Thijsen heeft met de boeren afgesproken dat landingsbanen niet geblokkeerd mogen worden. Ook moet de traumahelikopter naar het UMCG in Groningen onbelemmerd kunnen vertrokken. Hoeveel boeren er verwacht worden, kan de woordvoerster niet zeggen. Dagblad van het Noorden meldde dat er zo'n duizend actievoerders worden verwacht, maar dat kan de gemeente niet bevestigen. ,,Dat is voor ons ook afwachten.'' Burgemeester Thijsen laat ter plaatse weten dat hij eerder rekening houdt met enkele tientallen boeren.
De sfeer ter plaatse is gemoedelijk, ziet een verslaggever. De boeren richten ter plekke een koffiehoek in. De actievoerders mogen van wat de burgemeester betreft 'desnoods' tot middernacht blijven, zolang ze zich maar aan de afspraken houden. Later op de middag zijn er plannen om te barbecueën. Hoe lang de boeren willen blijven, is niet duidelijk. De toegangswegen naar de luchthaven zijn open.
© ANP — Actievoerende boeren blokkeren de aankomst- en vertrekhal van Groningen Airport Eelde Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland reageert geschrokken en herhaalt dat het zorgen heeft over het kabinetsbeleid. Volgens de organisatie wordt de zorg door vele boeren op een passende manier onder de aandacht gebracht. Dat dit op sommige plaatsen ‘ongepast en onwettig’ gebeurt, noemt LTO onaanvaardbaar. Daarbij wijst de landbouworganisatie er ook op dat het overgrote deel van de boeren en de tuinders er ook zo over denkt. ,,Het helpt ook niet. We hebben steun op de inhoud nodig, geen verontwaardiging over de actie’’, aldus LTO.
De politie schiet echt alleen in heel bedreigende situaties, benadrukt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs. De politie schoot gisteravond gericht op boerendemonstranten, nadat zij zouden hebben geprobeerd in te rijden op agenten bij een oprit naar de A32 in Heerenveen. ,,De politie schiet niet zo vaak en niet zo veel, het moet dan echt een gevaarlijke situatie zijn geweest'', aldus Struijs.
Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil meer informatie over wat er precies gebeurd is in Heerenveen voordat zij daarop reageert, aldus een woordvoerder. Die wijst er eveneens op dat de Rijksrecherche nog onderzoek doet.
De voedselproductie in Nederland kan hand in hand gaan met het leveren van maatschappelijke diensten als biodiversiteit, schone lucht, schoon water, een vruchtbare bodem en gezonde voeding. Dat kan met minder stikstof en zonder gebruik van kunstmest, althans dat beweren duizenden biologische, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren.
Zij overhandigen later vandaag een tienpuntenplan aan landbouwminister Henk Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal. Om de problemen in de landbouw zoals de stikstofproblematiek aan te pakken is een langetermijnvisie voor de landbouwsector nodig, zo klinkt het. Het ontbreken daarvan is volgens de bioboeren een van de oorzaken voor de ontstane maatschappelijke onrust onder een grote groep boeren.
Voor de 'noodzakelijke omslag' zijn volgens de boeren veranderingen nodig in het agrarisch onderwijs, het grondbeleid en in de wet- en regelgeving. Daarnaast moet worden gezorgd dat duurzaamheid daadwerkelijk loont. ,,Voor de gezondheid van mens en planeet moet veel vaker gekozen worden voor plantaardige productie en consumptie. Dit alles zorgt voor een transitie in de landbouw: van een landbouw gericht op maximalisatie van productie met hoge bijkomende maatschappelijk kosten, naar een herstellende, toekomstbestendige landbouw'', aldus de ondertekenaars van het plan.
Het tienpuntenplan is onder meer ondertekend door Biohuis, Caring Farmers, Federatie van Agro-ecologische Boeren en Herenboeren Nederland. Het plan heeft ook de steun van instanties en organisaties als Bionext, Louis Bolk Instituut, Stichting Aardpeer, Stichting Demeter en de Triodos Bank.
Boeren hebben vannacht opnieuw een distributiecentrum van supermarkt Aldi in Drachten geblokkeerd. Volgens lokale media is de politie in gesprek met de boeren bij het distributiecentrum aan het Helmhout. Het is nog onduidelijk hoelang de blokkade zal duren.
Boeren blokkeerden gisteren ook al hetzelfde distributiecentrum. Die blokkade werd in de middag weer opgeheven.
© Anton Kappers — De gemeente Tynaarlo verwacht dat er vanmorgen zo'n duizend boeren komen demonstreren bij Groningen Airport Eelde. Burgemeester Marcel Thijsen zegt tegen regionale media dat met de boeren is afgesproken dat de landingsbanen vrij blijven. ,,De boeren hebben aangegeven het protest netjes te willen houden. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat het ordentelijk zal verlopen'', stelt Thijsen bij RTV Noord.
De boeren zouden mogelijk van plan zijn om vanaf 09.00 uur de aankomst- en vertrekhal van het vliegveld te blokkeren. Volgens een woordvoerder van de marechaussee zijn er vandaag geen commerciële vluchten. ,,Wat ik begrepen heb is dat er geen bezetting zal zijn van de start- en landingsbaan'', aldus een woordvoerder.
Groningse media meldden dat er wel orgaanvluchten zijn voor het UMCG in Groningen. ,,Orgaanvluchten en traumahelikopters moeten er terechtkunnen'', zegt Thijsen tegen RTV Noord. De marechaussee zegt vooral toezicht te houden op de luchthaven. ,,Buiten wordt er samengewerkt met de politie'', zegt de woordvoerder. Volgens hem zijn daarover 'goede afspraken gemaakt' met de driehoek van politie, Openbaar Ministerie en burgemeester.
Het uitkopen van boeren die veel stikstof uitstoten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden lijkt te mislukken. Hierdoor komt onteigening van boerenbedrijven steeds dichterbij, schrijft NRC.
De provinciale uitkoopregeling sluit in september, maar tot nu toe heeft nog geen enkele boer van de regeling gebruikgemaakt. Dit blijkt uit interne stukken van de RVO, ingezien door de krant.
De tegenvallende interesse heeft het Rijk grotendeels aan zichzelf te danken, aldus landbouwgedeputeerden. Er is sprake van talloze regeltjes en voorwaarden waardoor de regeling volgens hen onwerkbaar is. 'De Haagse werkelijkheid' geeft, volgens de Brabantse stikstofgedeputeerde Erik Ronnes (CDA), 'een vereenvoudigd beeld van de vaak complexe en diverse werkelijkheid van de boerenpraktijk'.
Het kabinet komt binnenkort met een nieuwe uitkoopregeling, die boeren over de streep moet trekken. Maar provincies twijfelen of ze ook onder die nieuwe regeling wel mee willen werken aan het uitkopen.
© ANP — Een groep van circa 2500 boeren presenteert vandaag het Groenboerenplan, dat 'alle boeren' perspectief moet bieden. ,,Met minder stikstof en zonder kunstmest kunnen boeren een goed inkomen verdienen. Dat is ook voor anderen mogelijk", licht melkveehouder Arie van den Berg toe in Trouw.
De overheid, supermarkten en banken moeten het over een andere boeg gooien om boeren een toekomst te bieden, betoogt de groep. Het tienpuntenplan wordt woensdag aangeboden aan de ministers Henk Staghouwer (landbouw) en Christianne van der Wal (natuur en stikstof).
,,Biologische boeren kunnen een oplossing bieden voor de crisis waarin de landbouw zit", stelt Van den Berg, bestuurslid van het Biohuis, een vereniging van circa 1200 biologische boeren. De groep die het plan opstelde, bestaat voornamelijk uit biologisch of biologisch-dynamisch gecertificeerde boeren.
De bioboeren willen dat boeren die duurzaam werken daarvoor extra worden beloond. Een andere aanbeveling is om op een bedrijf niet meer dieren te houden dan er grond beschikbaar is voor het eigen voer en de verspreiding van de mest.
Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) wil woensdag een spoeddebat met premier Mark Rutte over de escalatie van de boerenprotesten.
'Heb de beelden gezien van schoten die zijn gelost op #boeren in Friesland. Al langer waarschuw ik voor escalatie van protesten. (...) Dit gaat mis, zei ik vorige week. En het gaat mis", reageerde Van der Plas dinsdagavond laat op Twitter.
Een tractorbestuurder heeft rond 22.40 uur geprobeerd in te rijden op agenten en politievoertuigen tijdens een protest bij Heerenveen Daarbij is door de politie geschoten, zowel gericht als waarschuwingsschoten, schrijft Politie Friesland op Twitter. Er raakte niemand gewond.
Er ontstond volgens de politie een dreigende situatie bij de oprit naar de A32. Door het schieten is een tractor geraakt. Daar circuleren ook foto's van op sociale media. Na het incident reed de tractor weg, maar de politie kon het even later alsnog tegenhouden op de Jousterweg. Er zijn drie verdachten opgepakt.
De weg is op dit moment afgesloten voor onderzoek. De Rijksrecherche doet zoals altijd onafhankelijk onderzoek omdat een agent heeft geschoten.
De politie heeft in Heerenveen een waarschuwingsschot gelost bij het stoppen van een boerenprotest de op- en afrit van de A32. Dat meldt de Leeuwarder Courant. Het gebeurde toen tractoren de A7 op wilden rijden.
Op sociale media gaan foto's rond van een tractor met een kogelgat. In een Friese boerenappgroep wordt bevestigd dat een tractor door de politie is beschoten. Het voertuig zou daarna in beslag zijn genomen en de bestuurder gearresteerd. De politie is nog niet bereikbaar commentaar.
Volgens een getuige staat het verkeer stil op de snelweg A50 vanaf knooppunt Beekbergen richting Zwolle. De ANWB meldt dat het gaat om een boerenblokkade bij Apeldoorn.
Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio gaat het om hooibalen en autobanden die in brand staan. De brandweer is bezig met blussen. Volgens Rijkswaterstaat Verkeersinformatie hebben actievoerende boeren eerder op de avond 'in groten getale' hooibalen in de berm van de weg gegooid en in brand gestoken.
Brandweer, politie en de weginspecteur van Rijkswaterstaat zijn ter plekke. Er wordt gekeken of er schade is voordat de weg weer open kan, aldus de woordvoerster. Verkeer kan via de afrit van de afgesloten weg af.
De hooibalen worden met een kraan van de snelweg gehaald en op een andere plek verder geblust. Op die manier kan de snelweg zo snel mogelijk weer open.
© Luciano de Graaf — Brand op de A50. De tractoren en landbouwvoertuigen in Nijmegen lijken de weg niet te versperren. In het Nijmeegse Goffertpark is vanavond een concert van Rammstein aan de gang. Een blokkade zou dan tot een verkeersinfarct kunnen leiden, maar de boeren lijken het te laten bij rondjes rijden en claxonneren.
Bij een distributiecentrum van de Spar in Heerenveen was even een boerenblokkade gaande. Na een gesprek met de politie zijn de demonstranten weer vertrokken, meldt de Leeuwarder Courant.
Op het Keizer Karelplein in Nijmegen rijden meerdere tractoren rondjes. De voertuigen worden gevolgd door agenten.
© DG — Boeren in Nijmegen. Na een gesprek met de burgemeester is de boerenblokkade bij de AH in Geldermalsen rond 21.30 uur opgeheven. Er stonden meerdere tractoren voor het distributiecentrum die de weg versperden voor vrachtwagens die wilden laden en lossen.
Supermarkten krijgen de achterstanden veroorzaakt door de boerenblokkades van distributiecentra niet zomaar weggewerkt, waarschuwt supermarktkoepel CBL.
,,Supermarkten doen er alles aan om de achterstanden in te halen, maar omdat ook de aanvoer naar de distributiecentra stil heeft gelegen, is dat alleen niet 1, 2, 3 opgelost", aldus een woordvoerder. Zij zegt dat met name bij versproducten de bevoorrading wat lastiger is.
Albert Heijn liet eerder al weten dat de bevoorrading van alle winkels vanochtend weer werd opgestart. Daarbij verschilde het sterk per winkel of er lege schappen zijn. Sommige winkels zijn namelijk wel volledig bevoorraad. Bij andere verschilt het per regio en het moment van de dag of klanten nog misgrijpen, omdat de problemen bij steeds minder winkels zullen spelen.
CBL stelt verder blij te zijn dat burgemeesters gehoor hebben gegeven aan de oproep om de blokkades te stoppen.
De ME moest eraan te pas komen, maar na twee roerige dagen werd de boerenblokkade bij het Boni distributiecentrum in Nijkerk vandaag rond vijf uur uiteindelijk toch nog vredig beëindigd. Om dat voor elkaar te krijgen, dreigde politie wel eerst met geweld.
Lees hier het artikel: Na anderhalve dag is het over voor de blokkeerboeren in Nijkerk: ‘Het is zeker niet voor niets geweest’
© ANP — Boeren heffen een blokkade op, na verzoek van de politie, bij een distributiecentrum van supermarktketen Boni. Protesterende boeren hebben vanavond het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen geblokkeerd met trekkers. Het overslagpunt was gisteren ook al doelwit van een protestactie.
De boeren hebben rond 18.00 uur hun trekkers voor de poorten van het distributiecentrum aan de Randweg geparkeerd. Hierdoor kunnen vrachtwagens niet bij de loods komen om te laden of lossen.
De boeren besloten de blokkade maandag aan het einde van de middag zelf op te heffen. Dat zei melkveehouder Bart Belser uit Spijk, die ook bij de actie aanwezig was. Na meerdere gesprekken met politie en leiding van het distributiecentrum, werd er volgens hem gedreigd met schadeclaims. Uit voorzorg zijn ze met hun tractoren vertrokken om zich vervolgens aan te sluiten bij de blokkade bij de AH in Nieuwegein.
© Persbureau Heitink — Boeren blokkeren het distributiecentrum van Albert Heijn aan de Randweg in Geldermalsen. Volgens een journalist van de Leeuwarder Courant is de boerenblokkade bij de Lidl in Heerenveen opgeheven. Daarmee is de laatste blokkade van distributiecentra opgeheven.
,,De boeren hebben hun punt nu gemaakt. Wij hebben uitgebreid gesproken en zij hebben hun standpunten met betrekking tot het stikstofbeleid bekendgemaakt”, zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan tegen de krant.
Vandaag blokkeerden zij met onder meer trekkers net als gisteren het distributiecentrum. Gisteravond kwam de ME in actie bij manifestaties in Heerenveen en Sneek toen de boeren weigerden te vertrekken. Daarbij werd onder meer traangas gebruikt. De politie hield in de Friese plaatsen gisteravond acht personen aan voor onder meer openlijke geweldpleging en het niet voldoen aan een bevel of vordering.
De boeren willen misschien nog weken blijven protesteren. Maar trekt een land dat? En heeft het nog zin? Arco Timmermans, bijzonder hoogleraar Public Affairs van de Universiteit Leiden, denkt van niet. ,,De houdbaarheidsdatum van dit protest is al lang verstreken", vertelt hij.
De boerendemonstranten die de aanrijroute van afvalverwerker Twence in Hengelo al sinds maandagochtend blokkeerden, zijn dinsdag vertrokken na ,,een constructief gesprek" met het bedrijf. De actievoerders vertrokken uiteindelijk zonder optreden van de politie of ME, laat een woordvoerder van het bedrijf weten.
Ook Drenthe keert zich tegen een deel van de stikstofaanpak van minister Christianne van der Wal. Het college van Gedeputeerde Staten laat weten dat het de veelbesproken 'stikstofkaart' niet gaat gebruiken en roept tegelijkertijd het kabinet op tot 'realisme en perspectief'. Drenthe schaart zich daarmee in een groeiende lijst van provincies die onderdelen van het landelijke stikstofbeleid naast zich neerleggen of daar zeer kritisch over zijn.
Ook Gelderland, Limburg, Overijssel, Brabant en Zeeland hebben bezwaren. De ene provincie verwoordt die scherper dan de andere. Hun standpunt is belangrijk, omdat het uiteindelijk de provincies zijn die bepalen hoe de doelen van het kabinet bereikt moeten worden. Drenthe ziet onder meer niks in de kaart waarin de minister een 'indicatie' gaf van de stikstofvermindering die per gebied moet worden gerealiseerd. Zo'n kaart 'met kleurtjes en percentages' is 'geen geschikt uitgangspunt voor het Drentse proces'.
'U moet nu weg anders wordt er geweld gebruikt', kregen de protestboeren in Nijkerk te horen. Nadat de ME arriveerde bij het enige distributiecentrum van supermarktketen Boni besloten de demonstranten te vertrekken. Volgens een verslaggever ter plekke hoefden er geen boeren aangehouden te worden. Daarmee komt een einde aan de blokkade bij Boni die maandagochtend begon.
© AD — De ME is gearriveerd in Nijkerk. Door de blokkades zijn er lege schappen te vinden in Woerden.
Pieter van Vollenhoven heeft dinsdag op Twitter hard uitgehaald naar de protestboeren die in Stroe een stuk natuurgebied hebben vernield.
'Als je je steun wilt verliezen, dan gaat het je op deze manier zeker lukken!!', schrijft de man van prinses Margriet. Staatsbosbeheer heeft laten weten aangifte te doen van vernieling tegen de groep boerendemonstranten. Zij reden maandag met tractoren een braakliggend stukje natuur bij Stroe op de Veluwe plat. De actievoerders hebben er ook mest uitgestrooid. Het gebied behoort tot het Natura 2000-gebied op de Veluwe.
Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal noemt de actie 'belachelijk'. Zij ziet liever ludieke protestacties.
Landbouwminister Henk Staghouwer en stikstofminister Christianne van der Wal maken zich zorgen over de gevolgen van de blokkades bij distributiecentra van supermarkten. Boerendemonstranten blokkeren deze centra al enkele dagen met trekkers. Vanuit daar worden levensmiddelen naar supermarkten vervoerd. ,,Ik heb ook de blokkades gezien en ik maak me daar echt wel zorgen over", zegt Staghouwer.
Volgens Van der Wal komt de voedselvoorziening niet in gevaar. ,,Waar ik wél zorgen over heb, is bijvoorbeeld ziekenhuizen en verzorgingstehuizen", aldus Van der Wal. ,,Die zijn natuurlijk ook afhankelijk van bevoorrading."
Gevolg van de blokkades zijn lege schappen in de supermarkt, ziet Staghouwer. ,,Dat moeten we echt niet willen", vindt de bewindsman. Een aantal boerendemonstranten zegt dat de voedselvoorziening in het geding komt door de stikstofplannen. ,,Daar ben ik het niet mee eens", aldus Staghouwer. Hij benadrukt dat het Nederlandse voedselsysteem deel uitmaakt van een Europees en wereldwijd systeem.
© ANP — Christianne van der Wal-Zeggelink, minister voor Natuur en Stikstof, en Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De blokkade van een distributiecentrum van supermarktketen Plus in Haaksbergen is voorbij. Vanmiddag zijn de actievoerende boeren 'in goed overleg' vertrokken, aldus de manager van het distributiecentrum. ,,Ze hebben alles keurig achtergelaten en zich netjes gedragen." Het was in Haaksbergen niet nodig om te dreigen met inzet van de ME.
Eerder vanmiddag braken de boeren een blokkade bij het distributiecentrum van Jumbo In Raalte op. Daar was een noodverordening voor nodig, maar de actievoerders vertrokken uiteindelijk zonder optreden van de politie of ME. Voor zover bekend duurt de blokkade bij afvalverwerker Twence in Hengelo (Overijssel) nog voort.
Bij het enige distributiecentrum van supermarktketen Boni in Nijkerk is nog altijd een blokkade van protesterende boeren. Daardoor wordt de voorraad in de 46 winkels van de keten steeds minder, vooral die van hardlopende producten als bananen, brood en melk.
Concreet zicht op een einde aan de blokkade is er volgens een woordvoerder van Boni nog niet. De gemeente Nijkerk heeft een dringend beroep gedaan op actievoerende boeren om uit eigen beweging te vertrekken bij de locatie, waar zij sinds maandagochtend zijn. Boni wil niet zeggen hoeveel schade het bedrijf lijdt.
Alle boerenclubs zullen aanschuiven voor een gesprek onder leiding van Johan Remkes, die werd aangewezen als bemiddelaar door het kabinet. Dat verwacht stikstofminister Christianne van der Wal. ,,Ik ga er ook vanuit dat ze uiteindelijk allemaal aan tafel gaan zitten in augustus." Ze kan zich 'niet voorstellen' dat er organisaties zijn die er genoegen mee nemen dat er óver hen wordt gesproken in plaats van mét hen.
Een aantal boerenclubs had harde kritiek op de keuze voor Remkes als gespreksleider. Remkes was immers informateur van het huidige kabinet, en hij schreef een belangrijk stikstofrapport op basis waarvan de doelen zijn vastgesteld. Volgens Van der Wal is het juist goed dat Remkes bekend is met dit dossier en zich 'niet nog helemaal moet inwerken'.
De weerstand tegen de keuze voor Remkes verrast haar niet. ,,Welke naam je ook neerlegt, er is altijd kritiek op." Remkes is juist de aangewezen persoon, denkt Van der Wal, die erop wijst dat sommige boerenorganisaties juist graag met Remkes in gesprek willen. ,,Hij is echt heel goed in staat om op een onafhankelijke manier het gesprek te leiden en partijen bij elkaar aan tafel te krijgen." Het is volgens de minister vooral belangrijk dat het gesprek op gang wordt gebracht, ook om de rust in het stikstofdossier terug te laten keren.
© ANP / ANP — Johan Remkes. Alle trekkers zijn nu van het industrieterrein in Raalte verdwenen. De politie ruimt met een shovel de laatste resten van de barricade voor het distributiecentrum van Jumbo op.
© Sandra Veltmaat — In Raalte zijn de boeren vertrokken en wordt opgeruimd. De bevoorrading van supermarkten van Albert Heijn is weer opgestart na boerenblokkades van distributiecentra. Die zorgen er sinds maandagochtend voor dat in het hele land het leveren van producten aan supermarkten veel lastiger is geworden. Daardoor zijn vooral versproducten moeilijker verkrijgbaar. Ook dinsdagochtend werden door het hele land nog meer dan tien distributiecentra van verschillende supermarkten geblokkeerd.
,,Het winkelbeeld is divers. Sommige winkels zijn gewoon bevoorraad, andere minder, en kan in de loop van de dag en per regio verschillen", meldt een woordvoerster van Albert Heijn.
Vroeg op de dinsdag meldde Albert Heijn dat er toen geen blokkades waren bij zijn distributiecentra. Op verdere vragen, zoals over de geleden schade en in hoeverre de bevoorrading was ontregeld, wil de keten niet ingaan. ,,Onze prioriteit ligt bij het bevoorraden van onze winkels."
Na een laatste waarschuwing van de politie zijn de actievoerders in Raalte nu ook vertrokken. Thomas, één van de actievoerders, vindt dat hun bezetting resultaat heeft gehad. ,,Dat ze gisteren al gingen hamsteren in de supermarkten is een goed teken. Dan zie je hoe belangrijk onze rol is in het land", zegt hij tegen de Stentor.
,,We hebben afgesproken zonder protest te gaan als de ME zou komen. Mooi dat het allemaal netjes is verlopen." De woordvoerster van de 'trekkergroep' meldt dat iedereen netjes vertrekt. ,,We willen geen problemen."
Alle zes verdachten die gisteravond werden aangehouden bij het beëindigen van een boerenblokkade in Zwolle zitten op dit moment nog vast.
Van de zes aangehouden mannen komen er drie uit Zwolle. Twee van hen zijn 20 jaar, de ander is 37 jaar. De andere personen die werden opgepakt zijn een 20-jarige man uit Amersfoort, een 23-jarige man uit Kampen en een 28-jarige man uit Doornspijk. Er zijn beelden gemaakt van de ongeregeldheden, die nader bestudeerd worden door de politie. Meerdere aanhoudingen worden daarom niet uitgesloten.
De blokkade in Zwolle eindigde nadat er een noodverordening werd afgekondigd door burgemeester Peter Snijders. Dit deed hij omdat er volgens hem veel alcohol werd gedronken en vernielingen werden gepleegd.
Sommige boerenacties worden volgens een politiewoordvoerder 'gekaapt door andere mensen', maar onbekend is op welke schaal.
Volgens de politie bestond in Sneek gisteren de grootste groep aanwezigen uit mensen die zich gedurende de dag hadden aangesloten bij het protest, maar zelf geen actievoerders waren. De woordvoerder van de korpsleiding laat weten dat het hier bijvoorbeeld gaat om mensen die de overheid wantrouwen. ,,Gisteren speelde het in Friesland en ook op andere plekken zijn mensen aangetroffen die zelf geen boer zijn, maar die we kennen van eerdere protesten."
Het gaat hier bijvoorbeeld om deelnemers aan coronaprotesten.
De boeren weigeren hun blokkade bij Boni in Nijkerk op te heffen, zoals door de politie gesommeerd. Er komen zelfs steeds meer nieuwe trekkers ter plaatse.
Bij bakkerij Schuld in Oldebroek merken ze de gevolgen van de boerenprotesten. Maar dan in positieve zin. Dankzij de blokkades van de distributiecentra kreeg hij flinke extra orders van de supermarkten waaraan hij levert.
© Freddy Schinkel — Tot vreugde van supermarktmanager Jurriën de Ruiter van de Plus in Wezep brengt Bjorn van de Wetering van bakkerij Schuld een extra levering brood. Supermarkten hebben na anderhalve dag van boerenblokkades bij distributiecentra al tientallen miljoenen euro's schade geleden. Dat komt door misgelopen omzet doordat producten niet geleverd worden en omdat deze producten tegelijkertijd bederven in de distributiecentra, meldt een woordvoerster van supermarktkoepel CBL.
Eerder sprak het CBL van minimaal enkele miljoenen euro's schade door de boerenblokkades, die maandagochtend in het hele land begonnen. Alleen al supermarktketen Coop verwacht een schade in de miljoenen euro's.
De boeren die protesteren bij het distributiecentrum van de Boni in Nijkerk hebben een ultimatum gekregen. Ze kregen rond 14 uur de boodschap om weg te gaan, anders grijpt de politie in. Tijdens hun actie hebben de boeren bezoek gekregen van burgemeester Renkema en directeur Frank Klöter van de Boni.
Er lopen volgens de politie ook demonstranten tussen die niets met de boerenzaak te maken hebben.
Boeren hebben hun blokkade van het distributiecentrum van Lidl in Almere dinsdag aan het begin van de middag beëindigd. Ze reden weg met hun voertuigen nadat de politie de actievoerders kort na 13.30 uur kwam vertellen dat er een noodverordening was afgekondigd en dat de boeren binnen een uur moesten vertrekken.
De ME was ter plaatse toen de boeren hun actie beëindigden. Door de vele ME-busjes moesten de boeren wel met hun voertuigen door de berm om weg te kunnen rijden. Voordat ze vertrokken veegden de boeren het terrein waar ze actie hadden gevoerd aan en zetten ze hun bierflesjes in kratten. Ook klapten ze hun campingstoelen in en doofden ze de vuurtjes die ze hadden gemaakt.
Nederlandse vlaggen die ondersteboven worden opgehangen; bij vrijwel ieder boerenprotest zie je ze voorbijkomen. Maar waarom eigenlijk? ,,De boodschap nu is vaak: ik draai de vlag om, want ons land is in nood", zegt Davied van Berlo, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde. Lees hier meer.
© ANP — De Nederlandse vlag ondersteboven bij een boerenprotest. De blokkades van distributiecentra door boeren zijn volgens justitieminister Dilan Yeşilgöz 'niet oké'. Maar handhaving is altijd een lokale afweging, benadrukt de minister.
Yeşilgöz ziet dat burgemeesters steeds meer handhaven 'in de zin van, nu moet het klaar zijn'. De minister heeft er begrip voor dat ze de situatie eerder even aankeken. ,,Maar ga niet andere ondernemers dwarszitten, ga niet andere mensen in de problemen brengen. Dat heeft niet meer zoveel met demonstreren te maken."
Volgens de minister is de voedselveiligheid bovendien nog niet in gevaar. ,,Het is goed om daar ook niet heel erg alarmerend over te zijn, dat is niet wat er aan de hand is."
De blokkade voor het distributiecentrum van de Aldi in Drachten is vanmiddag rond half twee beëindigd. Agenten deelden brieven uit aan de boeren waarin stond dat ze de demonstratie moesten beëindigen. Ook de Mobiele Eenheid was ter plaatse op het industrieterrein. De boeren gingen daarop uit eigen beweging weg.
Boeren die aanwezig waren bij de inmiddels opgeheven blokkade bij de Jumbo in Nieuwegein, sluiten zich inmiddels aan bij de blokkade in Nijkerk. Daar wordt vandaag voor de tweede dag met tientallen trekkers en andere landbouwvoertuigen het distributiecentrum van de Boni geblokkeerd. De politie heeft inmiddels gesommeerd te vertrekken. De ME is achter de hand.
Grote veevoederbedrijven steunen de boerenblokkades van distributiecentra van supermarkten niet. Landbouwcoöperatie Agrifirm laat weten alleen 'publieksvriendelijke acties' te ondersteunen en veevoerbedrijf ForFarmers roept op tot 'waardige acties'. Sinds maandag worden locaties geblokkeerd door boeren die protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet.
ForFarmers betreurt de toenemende polarisatie. ,,We hopen dat er constructieve gesprekken kunnen gaan plaatsvinden tussen de verschillende belanghebbenden op basis van respect", zegt een woordvoerster. Veevoerbedrijf De Heus was niet bereikbaar voor commentaar.
,,Vanuit Agrifirm ondersteunen we alleen publieksvriendelijke acties", zegt een woordvoerster van het bedrijf. ,,Zoals de actiedag op 22 juni in Stroe, aan die actie hebben we een financiële bijdrage geleverd en daar waren we aanwezig met een bulkwagen." Ze benadrukt dat Agrifirm geen belangenbehartiger is van de sector. ,,Dat laten we over aan de vertegenwoordigers van de primaire sector. Zoals LTO."
Branchevereniging LTO riep boeren die distributiecentra blokkeren maandagavond op daarmee te stoppen voordat de voedselvoorziening in gevaar komt. ,,Mogelijk is dat acties rond distributiecentra de voedselvoorziening raken en ook ouderen en kwetsbaren raken die geen boodschappen ontvangen", zei voorzitter Sjaak van der Tak. ,,Zet deze actie niet te lang door."
De 'trekkergroep' die nu in Raalte het distributiecentrum van Jumbo blokkeert is niet van plan om weg te gaan, zegt een woordvoerder van de actievoerders.
,,Op grond waarvan? Wij hebben niets op papier gekregen, wij weten dus niet van een noodverordening. Laat staan dat we weten op welke gronden wij hier weg zouden moeten. Wij doen niets verkeerd."
De vrouw zegt verder dat ze hun advocaat erop gezet hebben. ,,Die moet nu snel reageren. Dat wachten we wel af.''
© Sandra Veltmaat — Actievoerende boeren in Raalte, waar zojuist een noodverordening is uitgevaardigd. Supermarktketen Coop verwacht miljoenenschade door protesterende boeren. Daardoor is het hele distributienetwerk van het bedrijf platgelegd, meldt een woordvoerster. ,,Hoe langer de blokkades duren, hoe meer lege schappen dit tot gevolg zal hebben."
,,Wij zijn voor het opheffen hiervan afhankelijk van de landelijke en lokale instanties en teleurgesteld dat dit nog niet tot een oplossing heeft geleid", aldus de zegsvrouw. ,,Zoals het er nu naar uitziet lopen we een miljoenenschade op, wat onze zelfstandig ondernemers binnen hun eigen zaak direct raakt."
Eerder waarschuwde supermarktkoepel CBL al voor miljoenen euro's aan schade in de branche als geheel door de blokkades. Coop heeft meer dan driehonderd winkels, maar is daarmee veel kleiner dan bijvoorbeeld Albert Heijn of Jumbo. Onder meer het distributiecentrum van Coop in Deventer werd geblokkeerd, maar daar zijn de boeren eerder vanmiddag vertrokken.
Protesterende boeren voor het gebouw van Kuehne + Nagel Logistics op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. Het bedrijf is een wereldwijd opererende logistieke dienstverlener.
© De Stentor — Boeren op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle. Hoewel er op veel plekken in het land lege schappen zijn door de boerenblokkades, zijn die problemen er niet overal. In Tilburg zijn de schappen van de Albert Heijn XL en een Jumbo-filiaal goed gevuld. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld de AH in Leiderdorp en vestigingen van hetzelfde bedrijf in het centrum van Leiden en nabij Den Haag Centraal. Ook de Aldi in Rhenen en de DEKA in IJmuiden hebben geen last van lege schappen.
Sommige supermarktketens ondervinden helemaal geen hinder van de acties. Bij de zuidelijke keten Jan Linders, die vooral in Brabant en Limburg vestigingen heeft, zijn bijvoorbeeld geen blokkades geweest.
Er zijn nog een handvol blokkades bij distributiecentra. Lidl ziet zijn centra in Almere en Heerenveen nog geblokkeerd. In Heerenveen dumpen de boeren gras, maar dat wordt dan steeds weer weggehaald door de supermarktketen. In Almere dreigt de burgemeester met ingrijpen als de boeren vandaag niet vertrekken.
Van Jumbo is alleen nog het distributiecentrum in Raalte geblokkeerd. Daar is een noodverordening afgegeven en moeten boeren voor 13:30 uur vertrekken. In Haaksbergen ziet het Plus-distributiecentrum nog steeds trekkers voor de in- en uitgang.
In Nijkerk is er nog een boerenprotest aan de gang bij Boni. Twee kilometer verderop zijn er hierdoor al lege schappen. Bij filialen van Boni is het effect snel te zien, omdat het geblokkeerde distributiecentrum in Nijkerk het enige is voor alle Bonisupermarkten in het land.
Boeren blokkeren ook nog steeds het distributiecentrum van de Aldi in Drachten. Niet lang meer, liet burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland rond half een ‘s middags weten, schrijft de Leeuwarder Courant. ,,De grens is bereikt, het moet nu klaar zijn."
De politie Friesland heeft gisteravond niet zeven, maar acht personen aangehouden na de onrust in Sneek en Heerenveen. Het gaat om drie mannen (26, 27 en 30 jaar) uit de gemeente Opsterland, vier mannen (22, 50, 51, 55 jaar) uit de gemeente Súdwest-Fryslân en een 26-jarige man uit de gemeente Heerenveen.
In Raalte geldt vanaf vanmiddag 13:30 uur een noodverordening om de blokkades bij de distributiecentra van de Jumbo aan de Aakstraat en de Heesweg/Kotterstraat te beëindigen.
Gisteren deden de burgemeesters van Zwolle, Raalte en Deventer al een dringende oproep aan de protesterende boeren om de blokkades om 20.00 uur op te heffen. Daar werd geen gehoor aangegeven, ook niet in Raalte.
De politie geeft de boeren de mogelijkheid om uit eigen initiatief met hun trekkers te vertrekken. Mocht hier geen gehoor aan gegeven worden, dan kan de politie op basis van de noodverordening ingrijpen om de blokkades op te heffen.
Boeren die het Jumbo-distributiecentrum in Woerden blokkeerden, zijn vertrokken na ingrijpen van de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie (OM). De boeren blokkeerden sinds maandagochtend met hun trekkers het distributiecentrum aan de Finse Golf. Vrachtwagens konden hierdoor niet het terrein op of af. ,,Het langer duren van deze blokkade was niet wenselijk”, zegt de gemeente Woerden. Lees hier meer.
Ook vandaag weer blokkeren boeren verschillende distributiecentra van supermarkten. In sommige filialen zal dat voor lege schappen zorgen. Moeten we gaan hamsteren? Lees hier deze en andere prangende vragen.
Cateraars hebben last van de blokkades van distributiecentra door actievoerende boeren. Cateraar Vermaat kon daardoor het bezoekers- en personeelsrestaurant van het ziekenhuis Isala in Zwolle dinsdagochtend niet bevoorraden. Vermaat levert geen patiëntenvoeding aan ziekenhuizen, aldus een woordvoerder.
De cateraar werkt samen met Sligro. Een distributiecentrum van die groothandel in Deventer werd dinsdagochtend nog geblokkeerd, maar inmiddels is de blokkade opgeheven. Sligro laat weten dat het nu zaak is om producten alsnog te leveren. Volgens Vermaat gebeurt dat inderdaad 's middags, maar bij die levering zitten geen versproducten.
Cateraar Albron meldt ook 'hinder' te ondervinden bij de bevoorrading van 'een aantal locaties', als gevolg van de blokkades van distributiecentra door actievoerende boeren. Welke organisaties de cateraar minder kan bevoorraden is onduidelijk. Albron verzorgt ook catering in onder meer ziekenhuizen. De hinder is 'tot op heden minimaal', aldus een woordvoerster van het bedrijf. ,,Het is voor ons niet duidelijk hoelang dit gaat duren en welke impact dit gaat hebben. We doen er alles aan om onze gasten een zo compleet mogelijk assortiment aan te bieden."
Ook het boerenprotest bij de Jumbo in Nieuwegein zit erop.
Ook bij de Coop in Deventer ruimen de actievoerders zelf de hooibalen op van straat. Na een id-controle door de politie kunnen zij vervolgens vertrekken. Ongeveer twintig trekkers geven daar gehoor aan en rijden weg, ziet de verslaggever van De Stentor ter plaatse.
Jesper, één van de actievoerders, is tevreden over het protest. Hij zegt nu veertig uur in touw geweest te zijn. ,,Dat het allemaal netjes verlopen is. Dat is mooi."
De blokkade van een distributiecentrum van groothandel Sligro in Deventer is voorbij. Dat meldde een woordvoerder van Sligro. Volgens hem werd daarbij de ME ingezet. In Deventer is een noodverordening ingesteld om blokkades van distributiecentra door boeren te beëindigen.
Volgens RTV Oost is er iemand aangehouden bij het beëindigen van de blokkade, maar de politie kan dat niet bevestigen.
Door de maandagochtend begonnen blokkade met tractoren waren poorten voor in- en uitgang van het distributiecentrum van Sligro afgesloten. Vanuit dat centrum bezorgt Sligro producten aan klanten. Leveringen konden daardoor niet doorgaan. Volgens de woordvoerder is het nu zaak dat die producten alsnog worden bezorgd. Hij kon nog niks zeggen over eventuele schade door de blokkade.
Een groep van zo'n twintig demonstrerende boeren zijn met de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma in gesprek gegaan, nadat ze rond 11.00 uur met ruim tien trekkers het Jaarbeursplein bij Utrecht Centraal waren opgereden.
De actievoerende boeren blokkeerden niets op het plein. Op beelden was te zien dat er trekkers geparkeerd stonden bij bushaltes, maar op dat stuk reden al een tijd geen bussen meer. Rond 12.15 uur vertrokken de boeren weer.
De boeren zeiden onder meer tegen de burgemeester dat ze zich beraden op volgende acties. ,,Jullie gaan nog meer van ons horen", zo klonk het. Dijksma benadrukte daarop dat de boerenacties over de inhoud zouden moeten gaan, en niet over de gevolgen van de acties. ,,Zorg dat het ludiek is, en niet grimmig wordt."
De groep boeren is dezelfde groep die dinsdagochtend korte tijd de ingang van het Utrechtse distributiecentrum van onlinesupermarkt Picnic aan de Neutronweg blokkeerde. Daar vertrok de groep na een gesprek met de politie weer. "We gaan nu andere acties bedenken", laat een van de boeren weten.
De boerenblokkade van een distributiecentrum van Jumbo in Nieuwegein is dinsdag rond het middaguur opgeheven. De boeren zijn vertrokken, nadat ze van de politie de oproep kregen voor 12.00 uur weg te gaan. Na die tijd zou er worden opgetreden, maar dat was dus niet nodig.
Circa veertig trekkers blokkeerden het terrein. Een aantal boeren zegt nu naar een boerenactie bij het Stadskantoor in Utrecht te gaan, waar ook trekkers staan geparkeerd. Naast landbouwvoertuigen hadden de actievoerders ook touringcars meegenomen voor het vervoer. Meegebrachte spullen als barbecues en picknicktafels werden in allerijl opgeruimd.
Bij het distributiecentrum van de Aldi in Deventer is de boerenblokkade opgeheven. De medewerkers van de supermarktketen zijn meteen weer aan de slag gegaan. Zo wordt onder meer de achtergelaten rommel opgeruimd.
© Paul Nolens — Bij de Aldi in Deventer wordt de rommel opgeruimd na het boerenprotest. Door de boerenprotestacties kan het zijn dat post en pakketten iets langer onderweg zijn. Daarvoor waarschuwt PostNL in zijn app voor klanten. Bij PostNL was niet direct een woordvoerder bereikbaar voor commentaar.
Meerdere landbouwvoertuigen zijn dinsdagochtend het Jaarbeursplein bij Utrecht Centraal opgereden. De politie is ter plaatse. Op beelden is onder meer te zien dat er trekkers geparkeerd staan bij bushaltes.
© Rick van der Zweth / Twitter — Trekker bij StadskantoorUtrecht Bij de Aldi in Deventer heeft de politie protesterende boeren vijf minuten de tijd gegeven om te vertrekken. Anders worden zij aangehouden en wordt hun trekker in beslag genomen. Meerdere boeren geven gehoor aan die oproep en gaan weg.
Boeren hebben gisteren een beschermd natuurgebied bij Stroe bewerkt met trekkers. De actievoerders hebben er ook mest uitgestrooid. Het gebied behoort tot het Natura 2000-gebied op de Veluwe. Dat bevestigt Staatsbosbeheer aan deze site na berichtgeving van Omroep Gelderland. De boeren zijn boos op Staatsbosbeheer, omdat de organisatie volgens hen niet goed aan natuurbeheer doet.
Staatsbosbeheer gaat aangifte doen van vernieling. ,,Het is gelukkig maar een klein stuk, van 18 bij 40 meter, en het is geen kwetsbaar gebied, maar ze zijn wel een grens overgegaan", zegt een woordvoerder. ,,En het bewerken van een natuurterrein verhelpt het stikstofprobleem niet."
Vanwege onvrede over het landelijk stikstof- en visserijbeleid roepen de boeren, vissers en burgers op Texel de onafhankelijkheid uit. Dit doen zij vrijdag 8 juli. Daarbij zullen zij paspoorten en andere materialen onthullen die bij de onafhankelijkheid passen.
LTO Noord afdeling Texel noemt het een 'publieksvriendelijke actie' om aandacht te vragen voor 'de volledige verwoesting van de landbouw, economie en leefbaarheid op Texel'. ,,Er is geen sprake van een echte afscheiding."
De Texelaars hebben een kabinet gevormd. Dit kabinet wordt vrijdag 8 juli gepresenteerd. De minister-president is een bekende Nederlander. De naam van de minister-president blijft voorlopig geheim, maar zal een grote verrassing zijn. Vrijdag 8 juli zal dit bekend worden gemaakt.
Actievoerende boeren die sinds maandag een distributiecentrum van Jumbo blokkeren in Nieuwegein hebben tot 12.00 uur de tijd gekregen van de politie om te vertrekken. Na die tijd wordt er opgetreden. De boeren die met circa veertig trekkers het terrein blokkeerden, lijken gehoor te geven aan die oproep. Meegebrachte zaken als barbecues en picknickbankjes worden in allerijl opgeruimd.
Aanwezige boeren bevestigen dat ze vertrekken en er klinkt muziek op de achtergrond terwijl de boel wordt ingepakt. De actievoerders hebben naast landbouwvoertuigen ook touringcars meegenomen voor het vervoer.
Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld-Schouten van Almere zegt dat de actievoerende boeren dinsdag weg moeten bij het distributiecentrum van Lidl. Als ze dat niet uit eigen beweging doen, grijpt de politie in.
Bijleveld liet maandag al via de politie weten dat de boeren moeten vertrekken bij het distributiecentrum, laat haar woordvoerster weten. ,,Demonstreren mag, blokkades niet." Het contact met de Flevolandse boeren, die met tractoren voor de ingang staan, is volgens de woordvoerster vooralsnog goed. ,,Er is een groot aantal boeren uit eigen beweging vertrokken. Wanneer de overgebleven boeren vandaag niet vertrekken, dan zal de politie genoodzaakt zijn in te grijpen."
De boeren staan sinds maandagochtend vroeg voor het distributiecentrum. Dinsdag staan er een kleine twintig tractoren en een caravan en zijn er zo'n 25 actievoerders. Op het parkeerterrein van het distributiecentrum staan enkele tientallen vrachtwagens, onder meer uit Duitsland, Roemenië en Polen, waarvan sommige met draaiende motoren omdat ze hun waren niet kunnen lossen.
De Koninklijke Marechaussee is dinsdag uit voorzorg aanwezig op de toegangswegen richting Maastricht Aachen Airport. Dat meldt 1Limburg. De marechaussee staat er om eventuele boerenprotesten tegen te houden. Het is niet bekend of de er aanwijzingen zijn voor zo’n protest. Daarover kan de marechaussee niks zeggen.
Niet alleen de Lidl heeft last van leveringsproblemen. Zo zijn bij Jumbo Langerak in Woerden zijn meerdere schappen al helemaal leeg. ,,Vooral groente en vlees begint op te raken. Het is zolang de voorraad strekt”, vertelt manager Jurgen Langerak. Niet-verse producten, zoals hagelslag en pindakaas zijn er op dit moment nog genoeg. Lees hier het hele verhaal.
Meer dan tweehonderd supermarkten van Lidl zijn getroffen door boerenblokkades van distributiecentra. Veel versproducten zijn daar minimaal of niet beschikbaar door het uitblijven van leveringen, meldt een woordvoerster. Dat komt door blokkades bij centra in Almere en Oosterhout (die inmiddels voorbij is). In Heerenveen is het distributiecentrum door protesterende boeren soms wel en soms niet in werking.
Die locaties werden maandag al geblokkeerd door boeren, die protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dinsdag eindigde de blokkade bij het distributiecentrum in Oosterhout na een noodbevel van de gemeente. De locatie in Heerenveen is soms wel en soms niet bereikbaar door de aanwezigheid van protesterende boeren.
De keten met meer dan vierhonderd vestigingen in Nederland kan nog niet zeggen hoe hoog de schade uitvalt en of deze ergens gaat worden verhaald.
Een blokkade van distributiecentra van Lidl en Albert Heijn en van de logistieke bedrijven LSPB Nabuurs en AG Logistics Services in Oosterhout bij Nijmegen is dinsdagochtend opgeheven. Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos (gemeente Overbetuwe) kondigde een noodbevel af. Actievoerende boeren die de locaties sinds maandagochtend met trekkers blokkeerden gingen uiteindelijk uit eigen beweging rustig weg.
Het ging in totaal om zo'n tachtig demonstranten die de centra blokkeerden. Rond 10.00 uur waren zowel actievoerders als politie weg. In het geval van Albert Heijn betrof het de vestiging van eCommerce HomeShop, een centrum van waaruit bezorgingen worden geregeld. Een woordvoerder zegt namens de vertrokken boeren dat ze 'geen zin hadden om de situatie uit de hand te laten lopen'. Een aantal zou zich aansluiten bij een blokkade van een distributiecentrum in Deventer.
Hoytink-Roubos vaardigde het noodbevel uit, omdat 'geen opvolging werd gegeven aan aanwijzingen van de politie noch aan herhaaldelijke waarschuwingen om een einde te maken aan deze situatie'. Volgens haar was er sprake van 'ernstige wanordelijkheden en verstoringen van de openbare orde of in ieder geval de ernstige vrees voor het ontstaan daarvan'.
De actievoerders bestrijden dat er wanordelijkheden zouden ontstaan. Volgens Gert Jan Geessink, die vanaf maandagochtend in Oosterhout was, is de blokkade netjes en geweldloos verlopen. Hij wijst erop dat de boerenacties op diverse plaatsen relschoppers aantrekken, die niets met het doel van de demonstraties te maken hebben. De politie ziet dat ook, zei een woordvoerster eerder al.
Ook dinsdagochtend worden distributiecentra geblokkeerd door demonstrerende boeren. Er zijn nog protestacties gaande bij zeker negen distributiecentra: van Coop, Aldi en Sligro in Deventer, Aldi in Drachten, PLUS in Haaksbergen, Lidl in Almere en Heerenveen, Jumbo in Nieuwegein, Woerden en Raalte en Boni in Nijkerk.
Volgens RTV Drenthe was ook een distributiecentrum van Jumbo in Beilen geblokkeerd, maar de boeren vertrokken daar dinsdagochtend na een gesprek met de burgemeester. Ook in Gieten is een distributiecentrum van Coop rond 10.00 uur weer vrij na een blokkade, aldus RTV Drenthe.
Een woordvoerder van Aldi laat weten dat de situatie bij de distributiecentra ongewijzigd is ten opzichte van maandag. ,,Twee van de zes distributiecentra zijn nog steeds geblokkeerd, namelijk Drachten en Deventer." De in- en uitgang van de verdeelcentra van Coop, Aldi en Sligro worden sinds maandag geblokkeerd. De gemeente Deventer heeft daarom sinds 10.30 uur een noodverordening afgekondigd om de blokkades bij de centra te beëindigen.
Albert Heijn laat weten dat er geen distributiecentra worden geblokkeerd. Eerder op de dag werden in Oosterhout bij Nijmegen nog een verdeelcentrum voor boodschappenbezorgingen van AH en ook een distributiecentrum van Lidl geblokkeerd, maar daar zijn de boeren na een noodbevel van de gemeente vertrokken.
De politie in Gelderland legt op Twitter uit hoe en waar er wordt ingegrepen bij de boerenprotesten.
De politie in Noord-Nederland heeft maandag meerdere keren moeten ingrijpen bij boerenprotesten. Zo hadden op de A37 bij Zwartemeer actievoerders de weg in beide richtingen geblokkeerd en reden ze met trekkers spook op de snelweg, meldt de politie dinsdag. Meerdere rijbewijzen zijn hier in beslag genomen.
De actievoerders zorgden maandagmiddag voor een urenlange file in beide richtingen, zo schetst de politie. Meerdere trekkers zouden tegen de rijrichting in hebben gereden. Toen agenten het gesprek wilden aangaan 'ontstond er een grimmige sfeer. Zo hebben actievoerders de banden van een dienstvoertuig leeg laten lopen.'
Na een laatste waarschuwing en bij het zien van de ter plaatse gekomen mobiele eenheid (ME) werd de blokkade opgeheven. Een aantal betogers is kort hierna opnieuw de A37 opgegaan. De politie heeft rijbewijzen ingevorderd van spookrijders.
Een groep boeren die sinds maandagochtend vroeg de ingang van het distributiecentrum van Lidl in Almere blokkeert, is voorlopig niet van plan te vertrekken. Voor de ingang staan dinsdagochtend een kleine twintig tractoren en een caravan en rond de 25 mensen zitten gemoedelijk rondom een vuurtje.
Op een aanhanger staat met grote letters: 'Als de boer sterft, wordt honger geboren' en 'Burgers, boeren en vissers in verzet, wij zijn klaar met dit kabinet!'
Enkele boeren, die anoniem willen blijven, vertellen dat ze nog geen verzoek hebben gehad van het distributiecentrum om te vertrekken. Hoe lang ze blijven, zeggen ze niet, maar ze zijn ook nog niet van plan weg te gaan. Af en toe komt volgens hen de politie langs voor een praatje. ,,Gisteravond was het hier een stuk drukker, toen hadden we een barbecue en waren we wel met 150 man en stond het hier vol met trekkers", zegt een van hen.
Dat er door de blokkade minder producten in de supermarkten liggen, zien ze niet als een probleem. ,,Je kunt ook naar landwinkels en de bakker en groenteboer hebben genoeg", zegt een van hen. ,,Rutte had duidelijk gezegd dat er geen honger komt in Nederland, maar daar denken wij anders over."
Tussen de tractoren staat een vrachtwagen die een lading melk komt lossen. De chauffeur zegt dat hij er al een uur staat en hoopt dat hij er zo door mag, maar spreekt al wel het vermoeden uit dat hij straks weer rechtsomkeert kan maken.
Een blokkade van distributiecentra van Lidl en Albert Heijn in Oosterhout bij Nijmegen is dinsdagochtend opgeheven nadat de ME ter plaatse kwam. Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos (gemeente Overbetuwe) kondigde een noodbevel af. De boeren die de locaties sinds maandagochtend met trekkers blokkeerden gingen uiteindelijk uit eigen beweging rustig weg.
Het ging in totaal om zo'n tachtig boeren die de centra blokkeerden. Rond 10.00 uur waren zowel boeren als politie weg. In het geval van Albert Heijn betrof het een centrum van waaruit bezorgingen worden geregeld. Een woordvoerder zegt namens de vertrokken boeren dat ze 'geen zin hadden om de situatie uit de hand te laten lopen'. Een aantal zou zich aansluiten bij een blokkade van een distributiecentrum in Deventer.
© Rolf Hensel — Na het krijgen van de noodverordening vertrekken de tractors in Oosterhout. Onlinesupermarkt Picnic probeert de vertragingen die vanochtend zijn ontstaan door een boerenprotest bij een distributiecentrum in Utrecht nog in te halen. Volgens medeoprichter Michiel Muller is het nog te vroeg om te zeggen of dat gaat lukken, nadat het bedrijf gisteren door een protest in Zaandam een paar duizend orders moest annuleren. Die bestellingen kunnen niet meer worden ingehaald.
Zo heeft de keten al zeker tienduizenden euro's schade geleden, aldus Muller. Het is volgens hem nog te vroeg om te zeggen of Picnic die schade ergens gaat verhalen. ,,Dat zijn zorgen voor morgen. We zijn nu bezig om alles te herstellen en de vertraging in te halen, maar op tijd gaat niet meer lukken."
Muller wil het protest in Utrecht geen blokkade noemen. ,,Het was meer om een punt te maken. We hadden wel wat moeite om bijvoorbeeld vrachtwagens in en uit te rijden." Dat is inmiddels weer mogelijk, nadat de politie daartoe had verzocht.