Laatste update: dit live-blog over de boerenprotesten is afgesloten. Voor alle verdere en laatste ontwikkelingen houd onze website in de gaten!
De blokkade van afvalverwerkingsbedrijf Attero in het Drentse Wijster is kort na 20.00 uur beëindigd, zegt de burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe. De demonstranten vertrokken na een telefonisch gesprek met burgemeester Cees Bijl. Er hoefde niet door de politie ingegrepen te worden.
Actievoerders hadden de ingang van het bedrijventerrein sinds vrijdagochtend geblokkeerd met landbouwvoertuigen vanwege de landelijke stikstofwetgeving. De burgemeester was vrijdagmiddag al naar de demonstranten gegaan om met ze te praten. In beide gesprekken heeft Bijl gezegd dat de gemeente Midden-Drenthe voor aanpassing van de huidige stikstofplannen van de regering is. ,,Er moet meer perspectief komen voor de boeren."
De demonstranten die het industrieterrein in het Gelderse Eerbeek blokkeerden zijn rond 18.00 uur begonnen met het opruimen van de blokkades. Het boerenprotest tegen de stikstofwetgeving is daar beëindigd, nadat het industrieterrein bijna de hele dag was geblokkeerd.
De toegangswegen werden vrijdagochtend geblokkeerd door ongeveer vijftien tractors en hooibalen. De boeren spraken volgens een woordvoerder van de gemeente Brummen rond 17.00 uur met aanwezige journalisten en vertrokken daarna. De burgemeester zei toen ook dat hij vond dat het genoeg was geweest en dat ze weg moesten. Het protest werd redelijk lang getolereerd, omdat de openbare veiligheid niet in het geding was.
De burgemeester is vrijdagmiddag met de boeren in gesprek geweest en heeft beloofd hun zorgen door te geven aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.
© Arjan Gotink Door het hele land vinden ook vandaag nog diverse acties plaats. Zoals in het Twentse Goor waar boeren hun trekkers voor een producent van vleesvervangers hebben geparkeerd. De boeren zijn het oneens met bepaalde passages op de website van de producent.
En in Raalte stappen boeren naar de rechter, omdat ze de ingestelde noodverordening van tafel willen hebben. Ze willen zonder belemmeringen kunnen gebruikmaken van hun recht op demonstratie op deze belangrijke locatie voor de boeren
Supermarktketen Boni raamt de schade van de boerenblokkades de afgelopen dagen op enkele tonnen. Financieel directeur Frank Klören van het supermarktconcern legt uit dat dit bedrag alleen gaat om de derving van de verkoop van verse producten zoals brood, vlees en zuivel. De omzetschade en het extra moeten uitbetalen van personeel dat extra heeft gewerkt, zit daar bijvoorbeeld nog niet bij.
Boni benadrukt in een verklaring dat er tot op heden veel aandacht is voor de positie van de boeren. Na vier dagen van blokkades bij het distributiecentrum van Boni is het tijd om aandacht te vragen voor de gevolgen van de blokkades, zo klinkt het. Het optreden van de boeren zou op sommige momenten voor het personeel intimiderend zijn geweest. Ook zijn de autobanden van een van de medewerkers van Boni lekgestoken.
Alle verdachten die betrokken waren bij de uit de hand gelopen boerenprotesten in Stroe en Kootwijkerbroek en van wie de politie beelden had gepubliceerd, hebben zich gemeld. ,,De laatste twee verdachten die gezocht werden hebben contact gezocht met de politie en melden zich binnenkort op het bureau. Zij worden verdacht van openlijk geweld", zo maakt de politie vrijdag bekend.
De politie heeft de beelden van hen inmiddels verwijderd. Bij de ongeregeldheden in Kootwijkerbroek en Stroe werden agenten belaagd en in het nauw gedreven. Ook werden er vernielingen aangericht.
Boeren hebben sinds vanmorgen de toegangswegen naar een industrieterrein in het Gelderse Eerbeek geblokkeerd. Er staan trekkers op de weg en er zijn hooibalen neergelegd, zegt een woordvoerder van de gemeente Brummen. De boeren blokkeren volgens hem onder meer papierfabrieken op het terrein.
Het gaat om zo'n vijftien trekkers. ,,De situatie is vooralsnog rustig en er is op dit moment geen noodzaak om in te grijpen", aldus de woordvoerder. Hoelang de boeren willen blijven staan, is niet duidelijk.
De burgemeester is met de boeren in gesprek geweest en heeft beloofd om hun zorgen door te geven aan de gemeenteraad en het college van wethouders. ,,Het gaat ook om boeren uit de buurt. Reden te meer voor de burgemeester om goed naar hun zorgen te luisteren", aldus de woordvoerder.
Het terrein, Eerbeek-Zuid, ligt bij een natuurgebied dat volgens regionale media niet is meegenomen in de stikstofplannen van het kabinet. In die plannen is berekend dat de stikstofuitstoot in de buurt van bepaalde natuurgebieden fors teruggedrongen moet worden. Dat heeft grote gevolgen voor boeren.
Minister-president Mark Rutte roept boeren op toch om tafel te gaan met bemiddelaar Johan Remkes. ,,Ik zou tegen de boeren willen zeggen: geef deze man een kans.” Lees hier meer.
Het verkeer op de A6 rijdt weer nadat ditvoor korte tijd werd gestremd door boerendemonstranten. Verschillende trekkers en personenauto's blokkeerden de Ketelbrug, de verbindingsader tussen Lelystad en de Noordoostpolder. Rijkswaterstaat meldt dat de politie ter plaatse kwam nadat demonstranten de rijbaan tijdens een brugdraaiing wisten te blokkeren.
Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat staan de tractoren nog wel parallel aan de Ketelbrug, maar wordt het verkeer niet meer gestremd. De ANWB adviseerde reizigers eerder om over de A28 via Zwolle om te rijden, dit advies is met het beëindigen van de demonstratie komen te vervallen.
Het verkeer op de A6 richting het noorden staat vast boven Lelystad-Noord door een demonstratie op de Ketelbrug, de verbindingsader met de Noordoostpolder. Rijkswaterstaat meldt dat demonstranten de rijbaan tijdens een brugdraaiing hebben geblokkeerd en dat mensen op de weg lopen die folders uitdelen. Het is onduidelijk of het om boeren gaat.
Rijkswaterstaat geeft aan niet te weten wanneer het verkeer er weer langs kan, de politie is onderweg. De ANWB adviseert reizigers over de A28 om te rijden via Zwolle.
Zo'n 100 trekkers hebben zich vrijdag verzameld bij het provinciehuis van Zeeland in Middelburg. De demonstratie is een steunbetuiging aan het provinciebestuur, dat de stikstofplannen van het kabinet afwijst, aldus organisator van de demonstratie ZLTO Walcheren. Tegelijk willen de boeren met de demonstratie nog eens benadrukken dat ze het niet eens zijn met de stikstofplannen.
Een woordvoerder van de provincie laat weten dat het 'gezellig druk' zal worden op het plein voor het provinciehuis, maar verwacht een 'vreedzaam protest'. De commissaris van de Koning zal in gesprek gaan met de boeren. Die zullen rond 14.00 uur weer vertrekken uit Middelburg. Dan begint de vergadering over de brief die het provinciebestuur in juni stuurde naar Provinciale Staten, waarin ze de stikstofdoelen van het kabinet afwijzen.
Actievoerende boeren hebben in Nijkerk een grens overschreden door zich te richten op de privésfeer van gemeentelijke bestuurders en door bedrijven met blokkades te dreigen, als die een verklaring niet willen ondertekenen. Dat stellen de gezamenlijke fracties van de gemeenteraad van Nijkerk in een vrijdagochtend gepubliceerde verklaring.
,,We hebben begrip voor de zorgen die de boeren hebben over het beleid dat is gepresenteerd. Veel boeren zitten al langere tijd in onzekerheid over hun toekomst, hebben gebrek aan perspectief en voelen zich niet gehoord. Wij begrijpen deze zorgen, en snappen dat dit een grote impact heeft op bedrijven en families. Dat zij daarover hun mening kenbaar maken, is natuurlijk geoorloofd’’, schrijven ze.
,,Maar intimideren en dreigen zijn niet de juiste methodes om steun te verwerven. Wij doen daarom een dringend beroep op alle betrokkenen om daarmee te stoppen.''
Een groep van zo’n 50 tot 100 boze Twentse boeren vertrok vrijdagochtend in alle vroegte voor een actie bij transportbedrijf Müller in Holten. Daar bleken ze echter al op de hoogte van de komst van de boze boeren en stond een ‘blokkade’ klaar.
In het Drentse Wijster is sinds vrijdagochtend de weg naar afvalverwerkingsbedrijf Attero geblokkeerd door boeren. Bij RTV Drenthe is te zien dat boeren grind en puin op het wegdek hebben gestort en ook een tiental trekkers hebben geparkeerd. Burgemeester Cees Bijl van Midden-Drenthe zou een noodverordening hebben afgegeven, maar dat kon een gemeentewoordvoerster nog niet bevestigen.
De boeren beschouwen het bedrijf als een grote uitstoter van stikstof, melden lokale media. Het Dagblad van het Noorden stelt dat de boeren willen blijven totdat de burgemeester hen garandeert dat de stikstofplannen van het kabinet ook op Attero worden toegepast. De industrie blijft volgens hen nu te veel buiten schot in de plannen voor het terugbrengen van de stikstofuitstoot.
Het kabinet wil geen andere bemiddelaar in het conflict met de boeren over de stikstofplannen. Dat zei minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) vrijdag voor het begin van de ministerraad. Bemiddelaar Johan Remkes begint volgende week met zijn werk.
Verscheidene organisaties hebben al laten weten niet aan tafel te willen gaan zitten met Remkes, omdat het kabinet blijft vasthouden aan de doelen van het stikstofplan. Het gaat onder meer om Farmers Defence Force, Agractie, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.
Minister Van der Wal denkt dat alle partijen uiteindelijk wel aanschuiven bij Remkes. ,,Ik vertrouw erop dat LTO gewoon aan tafel komt." Volgens de planning moeten kabinet, bemiddelaar en boerenorganisaties medio augustus met elkaar gaan praten. Premier Mark Rutte zei eerder deze week ook nog 'heel veel vertrouwen' te hebben in Remkes als bemiddelaar.
Ook minister Henk Staghouwer (Landbouw) zegt ervan uit te gaan dat de partijen aan tafel willen komen. ,,Ik denk dat dit de enige manier is om goed met elkaar in gesprek te gaan en naar de toekomst van de agrarische sector te kijken."
De politie heeft woensdag een 52-jarige man uit Kootwijkerbroek aangehouden op verdenking van het bedreigen van stikstofminister Christianne van der Wal. Achterop de vrachtwagen van de man stond onlangs een boodschap waarin de naam van de minister genoemd werd achter die van de vermoorde Pim Fortuyn en Theo van Gogh.
Van der Wal deed aangifte vanwege die tekst. Naast bedreiging is de man ook opruiing ten laste gelegd. Hij is inmiddels vrijgelaten en moet later voor de rechter verschijnen.
,,Rondom de boerenprotesten spelen de emoties soms hoog op", stelt de politie in een verklaring. ,,Maar er is een grens. Als meningen en actievoeren omslaan in bedreigingen, dan wordt er opgetreden."
Boze boeren zijn vanmorgen vroeg begonnen met het blokkeren van alle toegangswegen tot bedrijventerrein Eerbeek-Zuid. Het terrein ligt naast een Natura 2000 gebied dat niet is meegenomen in de stikstofplannen van de overheid.
Boeren zijn voorlopig niet meer welkom met hun tractoren bij het distributiecentrum van Jumbo in Woerden. Per vandaag wordt een noodverordening van kracht. Wie toch hier verschijnt, riskeert een boete.
Burgemeester Victor Molkenboer heeft dat vrijdagochtend bekendgemaakt. ,,Met een noodverordening kunnen we eerder ingrijpen’’, zei hij na overleg met de politieleiding en het Openbaar Ministerie (OM).
Vanochtend stonden weer protesterende boeren bij het distributiecentrum in Woerden. In alle vroegte blokkeerden ze met trekkers de poorten. Relatief lang duurde de protestactie deze keer niet.
De familie van Jouke (16) doet vrijdag aangifte tegen de agent die dinsdag op hem schoot bij het boerenprotest in Heerenveen. De moeder van Jouke laat dat weten. Donderdag had de advocaat van de familie al gesuggereerd dat Jouke mogelijk aangifte zou doen, maar dat dit een 'persoonlijke afweging' betreft.
De moeder van Jouke laat weten dat het 'logisch' is dat de familie aangifte gaat doen. ,,Er is op mijn kind geschoten, zo simpel is dat." De aangifte zal vrijdag in de loop van de dag worden gedaan bij het politiebureau in Heerenveen.
In de loop van volgende week staat er ook een gesprek gepland tussen de familie van Jouke en de agent die in de richting van de 16-jarige bestuurder van de tractor schoot. In dat gesprek wil de familie duidelijk krijgen waarom er zo gehandeld is door de schietende agent.
Met de agent die schoot gaat het niet goed, stelt hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Noord-Nederland Gery Veldhuis. Hij zit ziek thuis. ,,Hij heeft ook niet gewild dat Jouke in zo'n situatie zou zijn gekomen dat hij gewond zou zijn geraakt, of erger."Lokale media meldden donderdagavond dat de agent in kwestie vanwege bedreigingen zou zijn ondergedoken. Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie konden dit echter niet bevestigen.
Op de A37 ter hoogte van Hoogeveen heeft donderdagavond een 'protestactie' plaatsgevonden, meldt de politie. Daar stonden meerdere auto's op de weg stil. Tegen het einde van de avond werd de actie beëindigd. Agenten hebben de kentekens van een tiental voertuigen genoteerd.
Volgens de politie zorgde de actie voor gevaarlijke situaties op de weg, doordat automobilisten omkeerden of uitstapten. Iedereen werd opgeroepen om niet te gaan spookrijden. Op foto's is te zien hoe meerdere voertuigen stilstonden met mensen ernaast.
Boeren protesteren op dit moment in Nijmegen, op het Keizer Karelplein. Met een aantal trekkers rijden ze langzaam rondjes over het bekende plein. Het verkeer staat grotendeels vast, de politie heeft de omliggende wegen afgesloten.
Een aantal boeren laat weten dat het een ‘spontane actie’ betreft. Vooralsnog lijkt het te gaan om een bliksembezoek aan de stad. Een verslaggever ter plaatste meldt dat de laatste trekkers van het Keizer Karelplein worden geleid.
Boerenactivisten hebben vanavond kortstondig de snelweg A7 bij het Friese Tijnje geblokkeerd, meldt Rijkswaterstaat. In de rijrichting naar Drachten waren alle rijstroken dicht. Op de locatie was ook sprake van een bermbrand.
Verkeersdeelnemers moesten hun snelheid aanpassen en rekening houden met beperkt zicht door de rook van de brand, luidde het advies van Rijkswaterstaat.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de zaak tegen de 16-jarige Jouke uit Akkrum geseponeerd. Hij werd dinsdag tijdens een protestactie langs de snelweg bij Heerenveen aangehouden en woensdag door het OM op vrije voeten gesteld.
‘Op basis van een zorgvuldig en tegelijkertijd snel onderzoek komt het OM achteraf bezien tot de conclusie dat er geen aanknopingspunten zijn voor het vervolgen van deze jongeman’, aldus het OM in een persbericht.
De beslissing om Jouke niet te vervolgen, staat los van een conclusie over het vuurwapengebruik door de politie. Dat wordt onderzocht door de Rijksrecherche.
De Europese Commissie steunt de zoektocht naar een compromis met boeren die protesteren tegen het Nederlandse stikstofbeleid. Verantwoordelijk Eurocommissaris Janusz Wojciechowski gaat de kritiek van de boeren ook goed bekijken, laat hij weten.
De Eurocommissaris sprak vandaag met landbouwminister Henk Staghouwer en voorman Sjaak van der Tak van boerenbelangenorganisatie LTO Nederland. Tegenover de minister heeft hij 'het belang van een vriendelijke dialoog met de boeren onderstreept', zegt hij. 'En mijn steun voor het bereiken van een compromis.'
Wojciechowski beloofde Van der Tak dat hij 'serieus en grondig zal bestuderen' wat die over het stikstofbeleid aandroeg. LTO verzet zich tegen de manier waarop het kabinet de Europese stikstofregels uitlegt en toepast. Dat kost boeren volgens de organisatie onnodig de kop.
Dat er aan de Europese regels zelf wat verandert is volgens ingewijden nog altijd ondenkbaar.
© ANP — Minister Henk Staghouwer (Landbouw) ,,Demonstreren mag, blokkeren niet.” Dat was het motto van de Nieuwegeinse burgemeester Frans Backhuijs, toen het distributiecentrum van de Jumbo in zijn stad maandag en dinsdag door de boeren werd geblokkeerd. Toch greep hij, in tegenstelling tot andere burgervaders, in eerste instantie niet in, en liet zijn gezicht niet zien. Hoe kijkt hij hierop terug? We spraken hem uitgebreid.
Ook het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), een organisatie voor jonge boeren en tuinders in Nederland, gaat niet in gesprek met bemiddelaar Johan Remkes. Hij is door het kabinet aangewezen als gespreksleider tussen boeren en regering, over de stikstofplannen.
De jonge boeren en tuinders zien in de uitgangspunten en doelstellingen van het kabinet rond stikstof een groot probleem. ,,Hiermee zegt het kabinet onder andere dat over de stikstofkaart en de kritische depositiewaarde in de doelstelling niet gesproken kan worden. Zolang dit het geval is, heeft praten met een bemiddelaar geen zin'', aldus het NAJK.
Als het aan de LTO had gelegen, was niet Johan Remkes maar oud-SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf bemiddelaar geworden tussen boeren en het kabinet. Dat staat in de brief die de boerenorganisatie vanochtend naar minister Van der Wal heeft gestuurd. 'Helaas is een eenzijdige keuze vanuit het kabinet gemaakt', staat daarin te lezen.
De LTO kan niet leven met het feit dat de bemiddelaar alleen is aangesteld om begrip te kweken. Er moet volgens de organisatie ook wat veranderen aan de stikstofwet. 'Pas als serieus kan worden gesproken over doel, tijdspad en invulling van maatregelen is praten zinvol.'
LTO Nederland gaat niet in gesprek met Johan Remkes. Dat heeft de landbouworganisatie bekendgemaakt. Andere boerenorganisaties zeiden eerder al hetzelfde. Het is daarmee hoogst onzeker of er iets terechtkomt van de bemiddelingsplannen van het kabinet. Dat wees Remkes vorige week aan als bemiddelaar of 'gespreksleider'.
'Er kan wat het kabinet betreft niet over doelen en uitgangspunten worden gesproken, het vormt géén onderdeel van het mandaat van de heer Remkes. Daarmee blijven de kernbezwaren van LTO overeind; het geheel blijft een dictaat en we vrezen met dergelijke grootschalige ingrepen op korte termijn kaalslag op het platteland', laat LTO weten.
Eerder lieten de boerenorganisaties Farmers Defence Force en Agractie al weten niets te voelen voor overleg met Remkes, die eerder dit kabinet formeerde en als voorzitter van het Adviescollege Stikstofproblematiek adviseerde om vergaande maatregelen te nemen. Remkes is nu nog met vakantie en zou volgende week beginnen aan zijn klus.
© ANP / ANP — Johan Remkes. De negentien mensen die vanmorgen werden opgepakt bij een demonstratie in Bleiswijk zijn weer op vrije voeten. De tien volwassenen onder hen hebben een boete gekregen wegen het overtreden van de wet openbare demonstraties. De negen minderjarigen worden later nog verhoord.
De groep werd vanmorgen rond 03.00 uur uit hun tractoren gehaald, nadat ze voor de derde dag op rij de wegen rond het distributiecentrum van Hoogvlieg blokkeerden. Hun tractoren zijn weggereden en kunnen later, tegen betaling van de onkosten, worden opgehaald.
Burgemeester Servaas Stoop van West Betuwe heeft een noodverordening afgekondigd voor de plaatsen Geldermalsen en Meteren in zijn gemeente. De burgemeester wil geen blokkades, betogingen of demonstraties van boerenactievoerders meer rond het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen. De noodverordening geldt voor een week en geeft de politie meer armslag om op te treden.
Stoop verbiedt in de noodverordening onder meer het vervoeren van strobalen, betonblokken en vuurwerk. Ook vermommingen als bivakmutsen en mondkapjes zijn verboden, net als het meenemen of gebruiken van alcohol.
In de afgelopen week was het distributiecentrum in Geldermalsen telkens doelwit van blokkades en protesten. Maandag was het distributiecentrum tot ver in de middag geblokkeerd. Dinsdagavond gebeurde hetzelfde. Eerder stonden er ook al boeren met tractoren voor de hekken van het bevoorradingscentrum van AH.
,,De boeren blijven hun weg vinden naar het distributiecentrum. Afgelopen week is het op meerdere plaatsen in het land flink geëscaleerd door vernielingen en geweld tegen de politie en andere hulpdiensten. Hierdoor is sprake van onrust in de omgeving van Geldermalsen", aldus Stoop.
De 16-jarige Jouke uit Akkrum reed dinsdagavond ‘van de schrik door’ toen hij bij het boerenprotest in Heerenveen door de politie werd beschoten. Dat heeft hij tijdens zijn verhoor verklaard, zo vertelt zijn advocaat.
De moeder van Jouke laat weten aangifte van poging doodslag te willen doen tegen de betrokken agenten. ,,We laten het hier absoluut niet bij zitten.” De jongen heeft aan het incident een piepend oor overgehouden.
In een schriftelijke verklaring, waar deze site met toestemming uit mag citeren, stelt de 16-jarige Jouke dat hij het ‘onbegrijpelijk’ vindt dat de politie heeft geschoten. ‘Op de beelden is ook zeer goed te zien dat ik niks fout doe. Ik mag van geluk spreken dat ik het overleefd heb’.
© ANP / ANP — De politie heeft dinsdag gericht geschoten bij een boerenprotest in Heerenveen. Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse politiebond wil dat de politiek beter in gesprek gaat met ontevreden burgers. In tv-programma Op1 sprak hij gisteren over een 'veenbrand in de maatschappij'. ,,Ga in godsnaam werken aan oplossingen, want de politie loopt op zijn tandvlees", zegt hij tegen politici.
De politie staat nu tussen de politiek en de ontevreden burgers en voelt de boosheid in de samenleving, stelt Struijs. ,,Ga in gesprek, maar breng dan ook wat mee."
Op meerdere plekken in het land waren woensdagavond demonstraties van boeren. Zo stonden actievoerders op een viaduct boven de A67 bij Liessel, waar ze een hooibaal in brand staken.
De opgepakte minderjarige boeren in Bleiswijk zijn rond de 16 en 17 jaar oud. Op beelden van actievoerders zelf is te dien hoe de arrestatie van de negentien actievoerders bij het distriebutiecentrum van Hoogvliet verloopt. Zo'n tien minuten na de aankomst van de boeren vertellen agenten dat ze moeten vertrekken. Weer tien minuten later arriveert de Mobiele Eenheid.
Agenten van de ME halen de boeren uit de tractoren, laten hen zitten op de weg en brengen hen even later weg met busjes. De tractoren die gebruikt werden voor de blokkade van de wegen zijn afgevoerd. Daarbij kreeg de politie hulp van Defensie, die met een dieplader enkele tractoren heeft weggebracht.
© Screenshot video / Donna van der Horst — De tractoren die gebruikt werden bij de blokkade zijn met een dieplader van Defensie weggebracht. Dankzij de boerenprotesten doet de Vlissingse ondernemer Thomas Siahaya goede zaken met zijn app Lekkerder bij de Boer. De applicatie schoot deze week van plek 197 naar nummer 1 in de categorie Winkelen in de appstore. ,,Dit gaat door het dak!", zegt hij.
Hij zag de app rap stijgen na de eerste boerenprotesten tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Mogelijk spelen ook de blokkades van voedseldistributiecentra een rol, waardoor mensen naar alternatieven zoeken als ze een leeg schap in de supermarkt treffen. ,,Een eenduidige verklaring is er niet, maar het is duidelijk dat de acties van boeren een flinke rol spelen in de gestegen populariteit van Lekkerder bij de Boer.”
Bij het opheffen van een boerenprotest bij Bleiswijk zijn vanochtend vroeg rond 05.00 uur negentien mensen aangehouden. Onder hen zijn negen minderjarigen. Het gaat om nagenoeg alle boeren die op dat moment meededen aan de blokkade. Volgens de politie in Rotterdam heeft de ME op verzoek van de burgemeester ingegrepen, omdat de boeren zelf niet wilden vertrekken. De sfeer zou gemoedelijk zijn geweest.
Het was de derde avond op rij dat de boeren distributiecentra aan de Facetlaan en de Laan van Mathenesse blokkeerden. Daar staan onder meer distributiecentra van supermarkten Albert Heijn en Hoogvliet. De twaalf tractoren van de boeren zijn niet in beslag genomen, maar wel naar een andere plek gebracht. Daar kunnen ze volgens de politie later worden opgehaald, tegen betaling van de onkosten.
Bleiswijkse boeren lieten zich woensdagavond ook horen langs de snelweg A12. Ze hingen een spandoek op voor de toen nog vastzittende boerenzoon Jouke (16) en staken hooibalen in brand. De rook trok over de snelweg.
© Regio15 — Boeren eisen vrijlating van 16-jarige Jouke door hooibalen in brand te steken langs de A12 bij Bleiswijk Gelderland wil vasthouden aan zijn eigen stikstofmaatregelen en wil van het Rijk geld om die uit te voeren. Een voorstel met die strekking is woensdagavond aangenomen door een meerderheid van de Provinciale Staten.
Voor de vergadering woensdag waren zo'n tweehonderd boeren naar het Gelderse provinciehuis in Arnhem gekomen. Volgens burgemeester Ahmed Marcouch was de sfeer gemoedelijk. Aan het einde van de avond vertrokken de boeren weer.
De motie 'Gelderland verdient een Gelderse aanpak stikstof' werd gesteund door zowel conservatieve (CDA, VVD, SGP, 50PLUS en ChristenUnie) als progressieve partijen (GroenLinks, PvdA, D66 en SP). Ze werd ingediend door de SGP.
Het provinciebestuur meldde vorige maand al dat het zich niet kon vinden in een deel van de stikstofaanpak van minister Christianne van der Wal. En dan met name in de genoemde percentages waarmee de stikstofuitstoot van de landbouw in de Gelderse Vallei en op en rond de Veluwe omlaag moet, waardoor veel boerderijen naar verwachting moeten verdwijnen.
De provincie is eerder al met een eigen stikstofaanpak gekomen. Volgens gedeputeerde Peter Drenth worden daarin de landelijke doelen voor stikstofreductie gehaald. De Gelderse partijen roepen het provinciebestuur nu op vast te houden aan de eigen aanpak en bij de minister aan te dringen op meer geld voor de uitvoering.
Een groep boeren heeft zich woensdagavond opnieuw verzameld voor het distributiecentrum van de Jumbo in Nieuwegein. Het zou gaan om ongeveer vijftig trekkers. Volgens een woordvoerder van de gemeente willen de boeren een petitie aanbieden aan burgemeester Frans Backhuijs. Hij is om die reden ook ter plaatse.
Boeren zijn opnieuw aan het demonstreren bij een distributiecentrum van supermarktketen Boni in Nijkerk. Er stonden tientallen trekkers en andere landbouwvoertuigen die ervoor zorgen dat de af- en aanvoer van het distributiecentrum niet kan plaatsvinden. Een woordvoerder van de politie kan nog niets melden over eventueel ingrijpen.
Eerder deze week vonden ook al boerenacties plaats bij het distributiecentrum. De Nijkerkse burgemeester Gerard Renkema kondigde daarom maandagavond al een noodverordening af 'om de boerenprotesten in te dammen'.
Boeren zijn vanavond aanwezig bij het Gelderse provinciehuis om daar te protesteren tegen het stikstofbeleid. De provincie vergadert daar onder meer over de Gelderse stikstofmaatregelen. Daarbij maakt Gelderland nadrukkelijk de keuze om haar eigen beleid te voeren, dat veel minder harde doelen stelt dan het kabinet. Naar schatting zijn bijna 100 trekkers aanwezig op het parkeerterrein voor het provinciehuis.
Het Gelderse bestuur wil geen enkele boer verplicht uitkopen en denkt het dat in de Gelderse Vallei de uitstoot van stikstof met 40 procent terug moet en niet met 58 procent, zoals stond ingetekend op het kaartje van minister Christianne van der Wal. Volgens boerenvoorman Rutger van Lier zijn er zo’n 300 trekkers onderweg naar het provinciehuis.
Een aantal boeren gaat het gesprek aan met gedeputeerde Peter Drenth. Hij probeert een groepje boeren gerust te stellen en laat weten dat de provincie vanavond nog niks besluit over de aanpak van stikstof.