1. 15/08/2022

Brons voor baansprintster Van Riessen

Laurine van Riessen heeft zich bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in München verzekerd van een bronzen medaille op het onderdeel sprint. De 35-jarige voormalige schaatsster versloeg Lea Sophie Friedrich in de strijd om de derde plek. Van Riessen was in zowel de eerste als tweede race sneller dan de Duitse, zodat een derde en beslissende wedstrijd niet nodig is.

Van Riessen was aangewezen op de 'troostfinale' nadat ze eerder op maandag werd uitgeschakeld door Emma Hinze. De Duitse was in beide halve finales sterker.

Een jaar geleden kwam Van Riessen bij de Olympische Spelen in Tokio hard ten val op het onderdeel keirin. De Leidse brak onder meer enkele ribben en een sleutelbeen. "In het ziekenhuis kreeg ik de motivatie om zo snel als mogelijk weer op de fiets te stappen", aldus Van Riessen na haar bronzen medaille tegen de NOS. Het betekende voor de baanrenster haar eerste individuele medaille op een groot toernooi. "We hebben de laatste twee jaar vanwege het coronavirus weinig wedstrijden gehad. Ik ben hier heel erg blij mee."

Het goud ging naar Hinze, die in de finale in de derde en beslissende race afrekende met Mathilde Gros uit Frankrijk.

Op het onderdeel omnium (scratch, temporace, afvalkoers en puntenkoers) eindigde de Nederlandse Maike van der Duin als vijfde. Ze behaalde 133 punten. Het goud ging naar de Italiaanse Rachele Barbierei, die op 174 punten uitkwam. De Française Clara Copponi (171 punten) en de Poolse Daria Pikulik (167 punten) eindigden ook op het podium. De Belgische Lotte Kopecky werd vierde.

Instanews image
    © AP
  2. 15/08/2022

Eerland trekt zich terug

Tafeltennisster Britt Eerland komt bij de Europese kampioenschappen in München niet meer in actie. De Nederlandse heeft zich op advies van haar fysiotherapeute teruggetrokken uit het toernooi.

Eerland deed dit weekeinde nog wel mee in het gemengd dubbel, maar in die wedstrijd merkte ze dat ze niet voluit kon spelen omdat een oude blessure opspeelde. Eerland was bij de EK automatisch zeker van een plek in het hoofdtoernooi.

3. 15/08/2022

Van Riessen loopt finale mis

Laurine van Riessen is er bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in München niet in geslaagd de finale van de sprint te bereiken. De Nederlandse moest in de halve eindstrijd haar meerdere erkennen in Emma Hinze. De Duitse was in beide halve finales sterker dan Van Riessen.

Later op de dag strijdt Van Riessen om een bronzen medaille. Daarin is Lea Sophie Friedrich haar opponente. De Duitse verloor in de andere halve finale van de Française Mathilde Gros.

4. 15/08/2022

Marathon mannen

De Duitser Richard Ringer heeft voor eigen publiek de marathon bij de mannen gewonnen. De 33 jaar oude Ringer klopte, tot groot genoegen van de mensen bij de finish, de Israëliër Maru Teferi na een knappe eindsprint. Ringer kwam tot 2.10.21. De derde plek was voor Gashau Ayale (2.10.29), een landgenoot van Teferi.

,,Het publiek voelde als een derde been voor mij", zei Ringer na afloop. ,,De hitte was voor mij geen probleem. Toen ik hier aankwam, begon ik te trainen in een lange broek. Die keuze was beslissend voor mij."

De Nederlandse atleten vervulden een bijrol. Tom Hendrikse werd 40ste in 2.19.21 en Ronald Schröer 42ste in 2.19.40.