Volgens Nord Stream was er sprake van aanzienlijke drukval als gevolg van het maandag geregistreerde gaslek op beide lijnen van de gaspijpleiding. ,,Dit doet sterk vermoeden dat de pijpleiding fysieke schade heeft opgelopen", aldus de exploitant. Uit het onderzoek van Nord Stream moet onder andere de oorzaak van de schade duidelijk worden.
Nord Stream heeft de betrokken kustwachten onmiddellijk in kennis gesteld van het lek. De posities van twee vermoedelijke beschadigingen zijn geïdentificeerd. Ze bevinden zich ten noordoosten van Bornholm, in respectievelijk de Zweedse en Deense wateren. De Zweedse en Deense maritieme autoriteiten hebben een veiligheidszone van 5 mijl ingesteld rond de vastgestelde locaties.
© AFP — Noorwegen voert de beveiliging van zijn olie- en gasinstallaties op na gaslekken in de Oostzee en meldingen van drone-activiteiten in de Noordzee. Dat zei de Noorse minister van Energie vandaag
Europa onderzoekt de oorzaak van grote lekken in twee Russische pijpleidingen die sinds vandaag gas in de Oostzee spuwen. Zweden is al een vooronderzoek gestart naar mogelijke sabotage van de infrastructuur middenin een energieconflict. ,,Op basis van de informatie die we tot nu toe hebben gezien, wijst veel op sabotage", zei de Noorse minister van Olie en Energie Terje Aasland in een verklaring. De regering is in overleg met strijdkrachten en exploitanten van olie- en gasinstallaties, zowel op het land als op zee, zei hij.
Gisteren drong de Noorse autoriteit voor de veiligheid van olie en gas al aan op grotere waakzaamheid vanwege ongeïdentificeerde drones die in de buurt van Noorse offshore olie- en gasplatforms waren gezien. Daarbij werd gewaarschuwd voor een groter risico op ongelukken of opzettelijke aanvallen.
Na de scherpe daling van de Russische gasleveringen dit jaar als gevolg van de oorlog in Oekraïne, is Noorwegen nu de grootste gasleverancier van Europa. Het land is ook een belangrijke olieproducent, met een gecombineerde productie van meer dan 4 miljoen vaten olie-equivalent per dag.
Gassco, de beheerder van het Noorse gasleidingsysteem, zei dat het de situatie 'zorgvuldig' volgt. ,,We krijgen voortdurend bijgewerkt advies van de autoriteiten", aldus een woordvoerder.
De Deense premier zegt de lekkages van de Nord Stream-gaspijleidingen - op zo'n 70 à 80 meter diepte - als 'opzettelijke acties' te beschouwen. Mette Frederiksen verwijst daarmee naar sabotage van de leidingen, er is geen sprake van ongelukken. ,,De grootte van de gaten in de leidingen toont dat van ongelukken geen sprake kan zijn, zoals ankers van schepen'', zegt de Deense minister van Klimaat en Energie Dan Jørgensen.
Van enige militaire dreiging tegen Denemarken is volgens premier Frederiksen geen sprake.
Volgens de Deense ministerJørgensen ggaat het zeker een week duren om de lekken te dichten. Exploitant Nord Stream zelf wilde daar vanavond nog geen tijdspad op plakken. Volgens de in Zwitserland gevestigde onderneming is de inzet momenteel gericht op onderzoek en het beoordelen van de schade.
Volgens Zweden is de schade zeer vermoedelijk veroorzaakt door sabotage. Stockholm sluit nog geen enkel scenario uit. Verder staan de Zweden klaar om militaire middelen vrij te spelen, mocht dat nodig zijn. Volgens premier Magdalena Andersson is er geen sprake van een aanval op Zweden. Het land staat over de ontwikkelingen in nauw contact met partners als de NAVO en buurlanden als Denemarken en Duitsland.
Het Duitse weekblad Der Spiegel meldt dat Berlijn door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA weken geleden al gewaarschuwd zou zijn voor mogelijke aanvallen op de gaspijpleidingen.
© AP — De Deense premier Mette Frederiksen. De Denen en Zweden hebben opnieuw van zich laten horen aangaande de lekken in de gaspijleidingen Nord Stream 1 en 2. Volgens de Deense seismische dienst komen de momenten en locaties waarop de onderzeese explosies werden geregistreerd overeen met het moment dat de lekken in de pijpleidingen werden gezien, en met de plekken van die lekken. Dat meldt persbureau Reuters.
Een seismoloog van de universiteit in het Zweedse Uppsala meldt op zijn beurt dat de explosies in het water van de Oostzee plaatsvonden en niet in de bodem van de zee. De seismoloog is er vrijwel zeker van dat het om explosies gaat en niet om aardbevingen of landverschuivingen. De tweede explosie was de zwaarste en kwam volgens de seismoloog overeen met een explosie veroorzaakt door meer dan 100 kilo dynamiet.
© AD Denemarken en Zweden voeren crisisoverleg over de lekkages van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 die lopen van Rusland naar Duitsland via de Oostzee. Er gaan speculaties dat er sabotage is gepleegd aan de pijpleidingen. Nord Stream 1 en 2 zijn niet in gebruik, maar bevatten wel gas.
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde heeft gesproken met haar Deense collega Jeppe Kofod over de zaak. Volgens Linde staan er voor later op de dag onlinebijeenkomsten gepland waar meerdere ministeries en overheidsinstellingen aan mee zullen doen.
Linde wil niet speculeren over de oorzaak. ,,Je moet er vrij zeker van zijn wat er is gebeurd en hoe dat onze veiligheid raakt." De Deense premier Mette Frederiksen had eerder al gezegd opzet te vermoeden. ,,Het is zeldzaam dat er drie lekkages op enige afstand van elkaar zijn. Daarom is het moeilijk voor te stellen dat dit per ongeluk is gebeurd."
Denemarken stuurt een oorlogsschip naar het gebied. De Zweedse kustwacht heeft een vliegtuig gestuurd. Het scheepsverkeer moet afstand houden van het gebied.
De Zweedse nationale omroep meldde dat er gisteren krachtige ontploffingen zijn gemeten bij de pijplijnen door de Zweedse seismologische dienst in de buurt van het Deense eiland Bornholm.
Volgens de eerste uitslagen van de referenda in de bezette Oekraïense gebieden die bij Russische staatsmedia verschijnen, hebben de inwoners voor toetreding tot Rusland gestemd. In de regio's Loehansk, Cherson en Zaporizja zou met een overweldigende meerderheid van meer dan 85 procent zijn gestemd voor toetreding tot de Russische Federatie. De zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk heeft nog geen voorlopige uitslag gepubliceerd.
In Cherson is 76 procent van de stemmen geteld en daarvan zou 86 procent hebben gestemd voor toetreding tot Rusland. In Zaporizja heeft 92,9 procent van de inwoners voor gestemd, na het tellen van 71 procent van de stemmen. De inwoners van Loehansk stemden met 98,5 procent voor toetreding, nadat 57,7 procent is geteld. Volgens exitpolls zou dat percentage in Donetsk op kunnen lopen tot 99 procent.
De stembussen sloten vandaag om 16.00 uur lokale tijd, nadat inwoners vijf dagen de tijd hadden om te stemmen. In de regio's Loehansk en Zaporizja werd bekendgemaakt dat de opkomst hoog zou zijn geweest. Meer dan 90 procent van de stemgerechtigden zou hebben gestemd.
Oekraïne en de westerse bondgenoten gaan ervan uit dat de referenda doorgestoken kaart zijn en dat de uitslag al vaststond. De volksraadplegingen zouden zijn georganiseerd om de Russische invasie van Oekraïne te rechtvaardigen. Bij inlijving van de vier bezette gebieden heeft Rusland zo'n 20 procent van Oekraïne in handen, inclusief de Krim.
Als Poetin de regio's annexeert, kan hij iedere Oekraïense beschieting zien als een directe aanval op Russisch grondgebied. De president heeft afgelopen week gezegd kernwapens te kunnen gebruiken om zijn territorium te verdedigen. Russische staatsmedia verwachten dat Poetin vrijdag de annexatie van de gebieden officieel zal aankondigen in een toespraak in het Russische parlement.
© REUTERS — Een medewerker van een van de stembureaus gaat door de ingevulde stembiljetten. Seismische meetstations in Zweden en Denemarken hebben vandaag, op het moment dat de lekkages in de Nord Stream gaspijpleidingen bekend werden, onderzeese explosies gemeten. Die werden gemeten op de plekken waar ongeveer de lekken in de pijpleidingen zitten, meldt de directeur van de Zweedse nationale seismische dienst zojuist tegen Zweedse nationale omroep SVT.
Volgens directeur Björn Lund kan er geen twijfel over bestaan dat het om explosies gaat. Er wordt over gespeculeerd dat er sabotage is gepleegd aan Nord Stream 1 en 2, die vanuit Rusland via de Oostzee gas vervoeren naar Duitsland. Momenteel zijn de leidingen niet in gebruik, maar ze bevatten wel gas.
SVT meldt dat het Zweedse nationale seismische netwerk dat aardbevingen meet, twee ontploffingen heeft gedetecteerd. Een had een kracht van 2.3 en werd geregistreerd door wel dertig meetstations in het zuiden van Zweden. De eerste ontploffing werd gemeten om 02.03 uur maandagnacht en de tweede om 19.04 uur op maandagavond, aldus SVT.
De ontploffingen werden gemeten in de buurt van het Deense eiland Bornholm, waarlangs Nord Stream 1 en 2 lopen. De drie lekkages kwamen aan het licht door een sterke daling van de druk in de pijpleidingen.
Volgens Lund werd in 2016 voor het laatst in hetzelfde gebied een vergelijkbare seismische gebeurtenis gemeten. Hij zegt dat het een gebied is waar niet vaak wordt getraind door het leger en dat doorgaans informatie wordt gegeven aan de seismologische dienst over ontploffingen onder zee. Dat is nu niet gebeurd, aldus Lund. De gegevens over de explosies zijn overgedragen aan het Zweedse leger.
Het Deense leger heeft beelden vrijgegeven die zijn gemaakt door een helikopter van bubbels in het water als gevolg van de gaslekkages. Het gaat om een gebied met een diameter van een kilometer en een kleiner gebied met een diameter van 200 meter. Denemarken stuurt een oorlogsschip naar het gebied.
© AFP — Een plek in de Oostzee boven een van de lekken in de Nord Stream-gaspijpleidingen. De zee 'borrelt' er. De Russische president Vladimir Poetin wil de mensen 'redden' in de bezette Oekraïense gebieden waar referenda worden gehouden over aansluiting bij Rusland. Op de laatste dag dat de mensen kunnen stemmen, zei Poetin op televisie dat 'de hele Russische maatschappij' gefocust is op die redding.
Hij begon de invasie in februari ook al, om de mensen uit de Donbas te beschermen tegen een 'genocide', die het Oekraïense bewind zou uitvoeren. Sinds afgelopen vrijdag kunnen de inwoners van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk, maar ook de mensen in de regio's Cherson en Zaporizja, stemmen of ze willen dat hun gebied zich aansluit bij de Russische Federatie. Als Rusland die gebieden annexeert, heeft het zo'n 20 procent van Oekraïne in handen, inclusief de Krim.
De Oekraïense regering en haar bondgenoten denken dat de volksraadplegingen doorgestoken kaart zijn en dat de uitslag al vaststaat. Als Poetin de regio's annexeert, kan hij iedere Oekraïense beschieting zien als een directe aanval op Russisch grondgebied. De president heeft gedreigd kernwapens te kunnen gebruiken om zijn territorium te verdedigen.
De stembussen in de vier Oekraïense bezette gebieden sluiten vandaag. Het Britse ministerie van Defensie verwacht dat Poetin vrijdag definitief de annexatie bekend zal maken tijdens een toespraak in het parlement.
© ANP / EPA — De Russische president Vladimir Poetin. De Deense strijdkrachten hebben op sociale media een video gedeeld van een plek in de Oostzee waar een van de twee lekken zou zitten in de Nord Stream gaspijpleidingen. Het gaat om beelden van het grootste gaslek.
De Denen melden dat op die plek het wateroppervlak van de zee is verstoord. Op de beelden is een plek te zien met een diameter van zo'n één kilometer, menden de Denen, waarin de zee 'borrelt en kookt'.
De gaspijpleidingen Nord Stream 1 en Nord Stream 2, die via de Oostzee van Rusland naar Duitsland lopen, zijn op meerdere plekken lek. In totaal hebben nu drie onderzeese pijpleidingen op één dag 'ongekende' schade opgelopen, meldt exploitant Nord Stream.
De lekkages kwamen aan het licht nadat de druk in de leidingen was gedaald. Beide leidingen zijn op dit moment niet in gebruik, maar bevatten wel gas. Het is volgens Nord Stream nog niet te voorspellen wanneer het gasleidingenstelsel weer operationeel is. De Deense marine en Duitse specialisten doen nog altijd onderzoek naar de oorzaak van het wegvallen van de druk.
Russen die naar het buitenland willen om de mobilisatie te ontlopen, zijn van harte welkom in de Verenigde Staten. Het Witte Huis zei dinsdag dat alle Russische dienstweigeraars asiel kunnen aanvragen in het land.
Volgens het Witte Huis is de oorlog van de Russische president Vladimir Poetin 'onpopulair' bij de bevolking. Veel mensen zouden vluchten naar het buitenland om niet te worden opgeroepen voor het leger. De Verenigde Staten zullen 'ongeacht de nationaliteit, iedere asielaanvraag los beoordelen'.
Al bijna 100.000 Russen zijn naar buurland Kazachstan gereisd, sinds hun president Vladimir Poetin de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland afkondigde. Volgens de autoriteiten heeft het land moeite om alle mensen op te vangen die de Russische mobilisatie in het buitenland willen ontlopen.
Doordat alle extra Russen op zoek zijn naar onderdak, zouden veel Kazachse hotels en hostels zijn volgeboekt en zijn de huren in het land sterk gestegen. Sommige Kazachen roepen op de grens met Rusland tijdelijk te sluiten, maar dat is president Kassim-Jomart Tokajev niet van plan. ,,De meesten zijn gedwongen te vertrekken door de wanhopige situatie", zei hij in een toespraak. ,,We moeten voor hen zorgen en hun veiligheid garanderen."
Tokajev gaat de situatie wel bespreken met Moskou. Zijn binnenlandminister heeft aangegeven de tijd te willen verkorten dat Russen zonder visum of paspoort in Kazachstan kunnen verblijven. Kazachstan en Rusland delen een grens van 7600 kilometer, de op een na langste grens ter wereld. Er woont een grote Russische minderheid in de voormalige Sovjetstaat en het Russisch wordt er veel gesproken. Toch stelt Kazachstan zich terughoudend op als het gaat om de oorlog in Oekraïne.
Veel Russen proberen het land te verlaten na de aankondiging van een gedeeltelijke militaire mobilisatie door president Vladimir Poetin vorige week. Onder meer aan de grens met buurland Georgië veroorzaakt dat lange files. Dat bewijzen ook beelden van satellietbedrijf Maxar Technologies. Dagelijks komen er nu zo'n 10.000 Russen aan, eerder waren dat er 5000 tot 6000. Dat heeft de Georgische minister van Binnenlandse Zaken Vakhtang Gomelauri bekendgemaakt.
Het Amerikaanse bedrijf kon zondag een file van circa 16 kilometer vastleggen aan de Russisch-Georgische grens. Volgens Russische staatsmedia stonden er die dag 3.000 vrachtwagens en auto’s aan te schuiven om de grens met Georgië over te steken. Het buurland is erg in trek bij vluchtende Russen, omdat ze voor een inreis geen visum nodig hebben. Volgens de Britse nieuwszender Sky News liepen de wachttijden zondag op tot maar liefst 48 uur.
Het Kremlin ziet de landgenoten niet graag vertrekken. Russische media melden dat de regering de landsgrenzen zou willen sluiten om de uittocht te stoppen van mannen die aan de militaire mobilisatie willen ontsnappen, maar Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov ontkent dat. ,,Op dit moment is daarover geen enkel besluit genomen”, zei hij gisteren.
© AFP — Grote files voor de grens met Georgië. Duitsland heeft voor het eerst meer dan 84 miljoen inwoners. Het nieuwe record is tot stand gekomen door de komst van honderdduizenden vluchtelingen uit Oekraïne, blijkt uit nieuwe cijfers van het Duitse instituut voor statistiek.
Duitsland had eind juni 843.000 inwoners meer dan op het peilmoment eind vorig jaar, wat een stijging van 1 procent is. De bevolking van Duitsland, het in inwonersaantal grootste land van de Europese Unie, groeide in heel 2021 met slechts 0,1 procent.
Het overgrote deel van de nieuwe inwoners dit jaar komt uit Oekraïne. In het eerste helft van 2022 is het aantal Oekraïners in het land toegenomen met ongeveer 750.000. Duitsland had in dezelfde periode te maken met meer sterfgevallen dan geboorten: er stierven 161.000 mensen meer dan er werden geboren.
Het statistiekbureau meldt dat de komst van de Oekraïners, die vluchten voor de Russische agressie in hun eigen land, vergelijkbaar is met drie immigratiestromen waar Duitsland eerder mee te maken had. Naast de Duitse hereniging van 1990 kwamen er in 1992 ook veel mensen vanwege de oorlog in Joegoslavië en in 2015 vanwege de oorlog in het Midden-Oosten.
De gaspijpleiding Nord Stream 1, die via de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt, is op twee plaatsen lek. Dat meldt de Deense minister van Klimaat en Energie in een verklaring aan persbureau AFP.
De lekkage kwam aan het licht na onderzoek, nadat de druk in de leiding was gedaald. Dinsdag werd ook bekend dat de Nord Stream 2, die dezelfde route volgt, kampt met een lekkage. Beide leidingen zijn niet in gebruik, maar bevatten wel gas.
De Deense marine en Duitse specialisten doen nog altijd onderzoek naar de oorzaak van het wegvallen van de druk. Die is volgens ingewijden die spraken met persbureau DPA nog altijd niet bekend, maar verwacht wordt dat het probleem door de lekkage komt.
De Nord Stream 1 ligt al een tijdje stil. Volgens Rusland heeft dat te maken met technische problemen. De Duitse regering denkt dat Rusland energie als chantagemiddel inzet vanwege westerse steun aan Oekraïne.
De gaslekken in de pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zullen waarschijnlijk geen grote impact hebben op de energieweerbaarheid van Europa, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.
De pijpleidingen van Rusland naar Duitsland door de Oostzee zijn niet in gebruik, maar bevatten wel gas. Er wordt vermoed dat er sabotage is gepleegd. Blinken zei op een persconferentie in Washington met zijn Indiase ambtgenoot dat de Verenigde Staten nog geen bewijzen hebben gezien van sabotage. Blinken stelt wel dat als er sabotage gepleegd zou zijn dat dan in niemands belang zou zijn.
De Britse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat Poetin vrijdag de toetreding van de regio's Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson bij Rusland wil aankondigen in het parlement. Dat meldt het ministerie van Defensie in de dagelijkse update.
Dat Poetin die dag het parlement toespreekt is al aangekondigd en volgens de Britten heeft het er alle schijn van dat de bezette regio's dan officieel geannexeerd worden. De uitslag van het referendum wordt mogelijk vanavond en anders woensdag verwacht. Vandaag kan voor het laatst worden gestemd.
Het referendum wordt buiten Rusland niet erkend en er zijn veel aanwijzingen dat het oneerlijk verloopt. Niemand twijfelt eraan dat de uitslag - al dan niet gemanipuleerd - in het voordeel uitpakt van de Russische bezetters.
De ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Maksym Kononenko, is ontslagen. Het kantoor van president Volodimir Zelenski heeft dat dinsdag naar buiten gebracht, zonder een reden te geven.
Kononenko bood op 16 februari zijn geloofsbrieven aan koning Willem-Alexander aan, bij het begin van zijn ambassadeurschap. Kort erna viel Rusland zijn land binnen. Als ambassadeur onderhield hij toen contact met het Nederlandse kabinet.
De gemelde lekken in de Nord Stream 1 en 2 gaspijpleidingen, die van Rusland naar Europa lopen, zijn waarschijnlijk veroorzaakt door een 'terroristische aanval' door Moskou. Die beschuldiging uitte Oekraïne. ,,Het grootschalige 'gaslek' van Nord Stream is niets meer dan een door Rusland geplande terroristische aanval en een daad van agressie jegens de EU", zei de presidentiële adviseur van Kiev, Mikhaylo Podolyak, op Twitter.
De lekkages kwamen aan het licht nadat de druk in de leidingen was gedaald. Beide leidingen zijn op dit moment niet in gebruik, maar bevatten wel gas. Het is volgens Nord Stream nog niet te voorspellen wanneer het leidingenstelsel weer operationeel is.
De Zweedse nationale seismologische dienst zei eerder via meetstations in Zweden en Denemarken krachtige onderzeese ontploffingen te hebben gemeten in dezelfde gebieden waar lekkages zijn aan de gaspijpleidingen. De Zweedse politie is een onderzoek gestart naar 'grove sabotage'.
De meerdaagse referenda in bezette Oekraïense gebieden gaan hun slotdag in. Inwoners stemmen over de vraag of hun regio's zich moeten aansluiten bij Rusland dat aanstuurt op annexatie. De Oekraïense regering en haar westerse bondgenoten zien de volksraadpleging als een schijnvertoning waarvan de uitslag al vaststaat en die kan leiden tot verdere escalatie van het conflict.
De referenda worden sinds vrijdag gehouden in Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson. Daar zijn veel inwoners gevlucht. De autoriteiten gingen in eerste instantie van deur naar deur om stembiljetten te verzamelen. Op de slotdag worden ook stembureaus geopend. De uitslagen worden mogelijk al vanavond of in de loop van woensdag bekendgemaakt.
Als Rusland de gebieden inlijft, kan dat zowel diplomatiek als militair grote gevolgen hebben. Aanvallen op die delen van Oekraïne zouden dan aanvallen op de Russische Federatie worden. ,,Als de territoriale integriteit van ons land wordt bedreigd, zullen we alle beschikbare middelen gebruiken om onze mensen te beschermen'', waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin onlangs. Hij leek daarmee te zinspelen op het gebruik van kernwapens.
Bij de gaspijpleiding Nord Stream 2, die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee, is een lek geconstateerd waarbij gas vrijkomt. Hoewel Nord Stream 2 op het moment niet in gebruik is, bevat de leiding nog wel gas. Het lek werd ontdekt toen uit metingen bleek dat de druk in de pijplijn sterk was gedaald. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de lekkage.
Denemarken heeft schepen vast gewaarschuwd het gebied rond het eiland Bornholm te mijden, omdat daarlangs de pijpleiding loopt. Rond Bornholm is nu een veiligheidszone gevormd omdat het gas gevaarlijk kan zijn voor de scheepvaart.
Het plan was om de Nord Stream 2-pijplijn begin dit jaar in gebruik te nemen, maar een paar dagen voordat de Russische invasie van Oekraïne begon eind februari, besloot Duitsland het goedkeuringsproces stop te zetten. Met de komst van Nord Stream 2 kon de hoeveelheid Russisch gas naar Duitsland worden verdubbeld.
Ook de druk in de gaspijplijn Nord Stream 1 is gedaald. De oorzaak hiervan wordt onderzocht. Volgens het Duitse ministerie van Economische Zaken vormt de situatie geen gevaar voor de Duitse energieveiligheid.
De Nord Stream 1 die eveneens loopt tussen Rusland en Duitsland via de Oostzee ligt ook al enige tijd stil. Volgens Moskou heeft dat te maken met technische problemen. Berlijn zegt dat Rusland energie als chantagemiddel inzet vanwege de westerse steun aan Oekraïne.
De Zweedse politie heeft bekend gemaakt een vooronderzoek te zijn gestart naar mogelijke 'grove sabotage' van de Nord Stream 1-gaspijpleiding in de Oostzee. De pijpleiding kamt net als Nord Stream 2 met enkele lekkages, zo werd vandaag bekend.
Gisteren zijn door Zweedse en Deense seismische meetstations onderzeese explosies geregistreerd rond de plekken waar de leidingen lek zijn. Geruchten om sabotage gaan daarom rond.
© AP — Een plek waar de Nord Stream-gaspijpleidingen gas lekken in de Oostzee. Moskou legt mogelijk sancties op aan het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz. Daarvoor waarschuwde het Russische Gazprom. Het dreigement zorgde voor beroering op de gasmarkt. De Europese gasprijs steeg kort voor de sluiting van de beurs met bijna 20 procent.
Als de sancties worden doorgevoerd, zou Naftogaz geen doorvoerrechten meer kunnen betalen. Daardoor zou de gasstroom van Rusland via Oekraïne naar Europa mogelijk stil komen te vallen. De waarschuwing komt te midden van een juridisch geschil over de doorvoer, en enkele uren na het ontstaan van lekken in de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee, een incident waarbij mogelijk sprake is van sabotage.
De gasprijzen sprongen omhoog. De prijs voor een megawattuur gas op de Amsterdamse gasbeurs noteerde dik 19 procent hoger, op 207 euro.
De Europese Commissie wil deelnemers aan de organisatie van de Russische referenda in de bezette delen van Oekraïne op de sanctielijst van de EU zetten. Ook 'internationale waarnemers' die Moskou voor de volksstemming over aansluiting bij Rusland naar Oekraïne heeft gestuurd, komen volgens de woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell in aanmerking voor strafmaatregelen.
Het dagelijks EU-bestuur bereidt een nieuw sanctiepakket voor vanwege de recente ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne, zoals de Russische oproep van reservisten, de dreiging met het gebruik van kernwapens door president Vladimir Poetin en de referenda in de bezette delen van Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. De EU denkt dat de uitslag van de referenda doorgestoken kaart is en al vaststaat.
Sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 sanctioneert de EU personen en entiteiten (bijvoorbeeld bedrijven) voor het niet respecteren van de Oekraïense territoriale integriteit. Op die sanctielijst staan momenteel 1206 personen en 108 entiteiten, maar als het aan de Commissie ligt wordt die lijst uitgebreid. De voorstellen van de Commissie voor een nieuw sanctiepakket worden binnenkort verwacht.
Volgens EU-bronnen liggen onder meer een invoerverbod van Russische diamanten en een uitvoerverbod naar Rusland van elektronische componenten die in wapens kunnen worden gebruikt op tafel. Daarnaast is sprake van een prijsplafond voor Russische olie, maar volgens ingewijden zijn de 27 landen het hier niet over eens. De sancties moeten unaniem worden goedgekeurd.
De militaire doelen van Oekraïne zullen op geen enkele manier veranderen door de referenda over Russische annexatie van vier Oekraïense regio's. ,,Deze acties van Poetin zullen geen invloed hebben op de politiek, de diplomatie en de acties van Oekraïne op het slagveld", zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba vandaag tijdens een persconferentie met zijn Franse collega Catherine Colonna.
Volgens de eerste uitslagen van de referenda hebben de inwoners van de regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja voor toetreding tot Rusland gestemd. Oekraïne en de westerse bondgenoten gaan ervan uit dat de uitslag van tevoren al vaststond om de Russische invasie van Oekraïne te rechtvaardigen.
Persbureau DPA meldt dat de Oekraïense vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties spreektijd heeft aangevraagd voor president Volodimir Zelenski tijdens de vergadering van de Veiligheidsraad die voor vandaag op de agenda staat. Deze bijeenkomst staat in het teken van de referenda.
© AFP — De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba tijdens de persconferentie. Na de afkondiging van een gedeeltelijke mobilisatie in Rusland blijft het grensverkeer richting Finland toenemen. Volgens de Finse autoriteiten zijn dit weekend bijna 17.000 Russen de grens overgestoken.
Dat is een stijging van 80 procent ten opzichte van het weekend ervoor. Het grensverkeer is maandag vroeg wat rustiger geworden, maar het is nog steeds drukker dan in voorgaande weken, zegt Taneli Repo, kapitein van het Finse grensagentschap in het zuidoosten van het land. De Finse regering maakte vrijdag bekend dat Russische burgers binnenkort de toegang tot toeristenvisa zou worden geweigerd.
Een Russische zakenman met nauwe banden met het Kremlin heeft maandag toegeven dat hij de paramilitaire Wagner Group oprichtte. Dat deed Yevgeny Prigozhin in 2014 naar eigen zeggen met het oog op de strijd in het oosten van Oekraïne. Pro-Russische separatisten riepen er in mei dat jaar de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk uit.
In een bericht op sociale media van zijn bedrijf Concord zei Prigozhin dat hij de groep oprichtte om bekwame strijders naar de Donbas-regio te sturen vanwege 'de genocide' op Russische bevolking. 'Op 1 mei 2014 werd een groep patriotten geboren die de naam van het tactische bataljon Wagner aannam ', luidt het in een verklaring.
De paramilitaire organisatie, die huurlingen naar conflictgebieden stuurt, wordt al jaren verdacht van het uitvoeren van het vuile werk voor het Kremlin, wat Moskou altijd heeft ontkend. Prigozhin erkent de aanwezigheid van zijn groep in met name Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.
De 61-jarige Prigozhin werd er door veel westerse mogendheden en Russische media van beschuldigd de financier te zijn van de Wagner Group, wiens mannen vooral in Syrië, Libië, Oekraïne en de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn gezien.
De in Sint-Petersburg geboren Rus was geruime tijd een van de keukenleveranciers van het Kremlin, wat hem de bijnaam 'Poetins kok' opleverde. Het Kremlin heeft altijd ontkend banden te hebben met paramilitaire groepen.
De Amerikaanse veiligheidsdienst FBI looft een beloning uit van maximaal 250.000 dollar voor informatie die leidt tot de arrestatie van Prigozhin. Hij wordt gezocht voor de vermeende Russische inmenging in de verkiezingen van 2016 in de verenigde Staten.
De gouverneur van de regio Loehansk in het oosten van Oekraïne meldde medio augustus dat Oekraïense soldaten het geheime hoofdkwartier van de Wagner Group hadden vernietigd. Onder de ruim honderd doden zou ook de plaatsvervanger van Prigozhin zijn geweest.
De 27 EU-landen hebben de Europese Commissie gevraagd om richtsnoeren te geven voor het toelaten van Russische mannen die in de Europese Unie hun toevlucht zoeken om niet te hoeven vechten in Oekraïne. Volgens ingewijden staan twee groepen landen tegenover elkaar en zijn ze er na crisisberaad in Brussel niet uitgekomen.
De ene groep landen houdt de deur potdicht voor Russische deserteurs, de andere groep, waartoe Nederland behoort, wil dat bij voorbaat niet. Lidstaten die aan Rusland grenzen, met name de drie Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) en Polen, weigeren visa af te geven. Zij vrezen onder meer dat ook mogelijke spionnen onder valse voorwendselen de EU proberen binnen te komen. De Europese Commissie waarschuwde hen vorige week dat zij zich wel aan internationale verdragen over vluchtelingen moeten houden.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei vrijdag Russische mannen die in Nederland aankloppen omdat ze niet in Oekraïne willen vechten 'zeker' niet terug te willen sturen. ,,Want dan weten we in ieder geval dat ze daar vervolgd zullen worden." Gevluchte reservisten kunnen een asielaanvraag indienen en kunnen in Nederland blijven zolang deze wordt beoordeeld. In Duitsland is er sprake van dat alle Russische deserteurs en dienstweigeraars zich mogen melden als vluchteling.
Tsjechië, dat tijdelijk EU-voorzitter is en de agenda beheert, had de EU-ambassadeurs, de Europese Commissie en de EU-buitenlanddienst maandag in Brussel bijeengeroepen om de ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland te bespreken en maatregelen te coördineren. De vergadering ging ook over hoe de EU Oekraïne kan helpen de winter door te komen, en dan met name de elf miljoen ontheemden in het door oorlog geteisterde land.
© ANP — Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) komt aan op het Binnenhof voorafgaand aan de ministerraad. In een Siberisch mobilisatiecentrum waar het Russische leger rekruten registreert, is een officier neergeschoten. De schutter is gearresteerd, melden plaatselijke media. Het slachtoffer was Alexandr Yeliseev, hoofd van de rekruteringscommissie.
De 25-jarige verdachte Ruslan Zinin zou voor zijn daad volgens ooggetuigen gezegd hebben: 'nu gaan we allemaal naar huis'. Volgens zijn moeder was hij boos dat zijn beste vriend was opgeroepen om te gaan vechten in Oekraïne. Die vriend zou geen militaire ervaring hebben terwijl de autoriteiten zeggen dat ze alleen reservisten onder de wapenen roepen.
De schietpartij vond plaats in Oest-Ilimsk, ten noorden van Irkoetsk, in het kantoor waar rekruten worden geregistreerd. Aanvankelijk werd gemeld dat het hoofd van het mobilisatiecentrum was doodgeschoten. De man is echter niet overleden, maar is volgens plaatselijke autoriteiten wel levensgevaarlijk gewond geraakt.
Rusland heeft 300.000 reservisten opgeroepen zich voor militaire dienst te melden om te gaan vechten in Oekraïne.
Kazachstan, een belangrijke partner van Rusland, zal de uitkomst niet erkennen van de omstreden referenda die momenteel worden gehouden in vier bezette gebieden in Oekraïne. Het Kazachse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de 'territoriale integriteit' en 'soevereiniteit' van landen gerespecteerd moeten worden.
In delen van de regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja moeten inwoners invullen of ze vinden dat de door Russen en pro-Russische separatisten bezette gebieden bij de Russische Federatie moeten komen. De Oekraïense regering en haar westerse bondgenoten zien dat als een schijnvertoning waarvan de uitkomst al vaststaat. Rusland beschuldigt juist de pro-westerse regering in Kiev ervan de rechten van Russischtalige Oekraïners niet te respecteren.
Het Kazachse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het zorgen voor stabiliteit, in de regio en wereldwijd, het belangrijkste is. De terughoudende opstelling van de voormalige Sovjetstaat is een tegenvaller voor Rusland. De landen hebben nauwe banden. President Vladimir Poetin stuurde begin dit jaar nog troepen naar Kazachstan om een einde te maken aan de onrust in het zuidelijke buurland.
De Kazachse president Kassim-Jomart Tokajev bedankte Poetin in februari voor die steun, maar viel zijn bondgenoot enkele maanden later publiekelijk af tijdens een bezoek aan Rusland. Hij weigerde de onafhankelijkheid te erkennen van de rebellenstaatjes die in Oost-Oekraïne waren uitgeroepen door pro-Russische separatisten. Moskou deed dat wel, maar volgens Tokajev zou het 'chaos' worden als overal in de wereld nieuwe landen opduiken.
De referenda in Oekraïne begonnen afgelopen vrijdag en duren nog tot dinsdag. De autoriteiten gaan van huis naar huis om stembiljetten op te halen. Dat gebeurt naar verluidt onder toezicht van militairen.
Volgens het Oekraïense leger hebben Russische troepen met twee drones op militaire doelen in de regio Odessa geschoten. Er brak een grote brand uit en munitie ontplofte, meldde het zuidelijke commando van de Oekraïense strijdkrachten via berichtendienst Telegram. Tot nu toe is er geen informatie over slachtoffers, de burgerbevolking is in veiligheid gebracht.
Het zou gaan om drones van het type Geran-2 van Iraanse makelij.
Minstens honderd mensen zijn zondag gearresteerd toen zij protesteerden in de Russische deelrepubliek Dagestan tegen de mobilisatie van militaire reservisten, meldt burgerrechtenorganisatie OVD-Info. Eerder kwamen al berichten naar buiten dat de politie waarschuwingsschoten had afgevuurd in Dagestan om demonstranten uiteen te drijven.
De arrestaties vonden plaats in de regionale hoofdstad Machatsjkala. Tientallen video's op sociale media tonen hoe de politie ingrijpt terwijl demonstranten 'Nee tegen de oorlog!' roepen. De beelden zijn door persbureau Reuters niet te verifiëren. Ook de politie in Dagestan bleek niet te bereiken. OVD-Info zegt bezorgd te zijn over de beelden van de 'zeer hardhandige aanhoudingen.'
Sinds de aankondiging vorige week van een gedeeltelijke mobilisatie in de Russische oorlog tegen Oekraïne is er op veel plekken in Rusland geprotesteerd. Dagestan, waar vooral etnische moslims wonen, is volgens waarnemers een van de Russische regio's waar momenteel de meeste mannen worden opgeroepen. Activisten stellen dat vooral leden van minderheidsgroeperingen een oproep krijgen binnen de Russische mobilisatiecampagne.
Het Kremlin erkent dat er iets misgaat bij de mobilisatie van 300.000 reservisten om in Oekraïne te vechten. ,,Er zijn inderdaad gevallen waarbij in strijd met de instructies van president Poetin wordt opgetreden bij de mobilisatie", aldus een woordvoerder.
Er worden incidenten gemeld waarbij dwang en geweld worden toepast om te rekruteren. Ook zouden mensen worden gesommeerd zich als reservist te melden die helemaal geen reservist zijn. Ondertussen verlaten tienduizenden mannen die vrezen te worden opgeroepen gehaast het land.
De woordvoerder erkende onder meer dat er fouten zijn gemaakt bij het versturen van oproepen en hoopt dat de fouten snel kunnen worden gecorrigeerd. Het Kremlin laat weten dat er nog geen besluit is genomen over de sluiting van de grenzen voor alle weerbare mannen ofwel de mannen die wegens hun leeftijd als reservist oproepbaar zijn.
© AP — Het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk heeft gezegd dat Russische soldaten die sneuvelen in de oorlog tegen Oekraïne 'zullen worden gereinigd van al hun zonden'. Dat zegt hij daags nadat president Vladimir Poetin opdracht gaf tot de eerste mobilisatie van het land sinds de Tweede Wereldoorlog.
Patriarch Kirill is een belangrijke bondgenoot van Poetin en steunt de invasie. Hij roept de Russen op om zich rond het Kremlin te scharen. ,,Velen sterven op de velden van interne oorlogsvoering", zegt Kirill. ,,De kerk bidt dat deze strijd zal zo snel mogelijk zal eindigen, zodat zo min mogelijk broeders elkaar doden in deze broederoorlog."
© AP — Het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk Patriarch Kirill. Het Poolse leger biedt alle burgers tussen 18 en 65 jaar een militaire training aan. Tijdens de eendaagse cursus leren ze omgaan met een vuurwapen, krijgen ze schietles en worden ze getraind in man-tegen-mangevechten en oriëntatie in het veld.
Dat heeft het ministerie van Defensie maandag in Warschau bekendgemaakt. De trainingen vinden plaats op zaterdagen in oktober en november op 17 Poolse legerlocaties. Voorwaarde voor deelname is het Poolse staatsburgerschap.
Polen is al lang van plan om het aantal van zijn strijdkrachten uit te breiden. Onlangs is een vrijwillige militaire basisdienst ingevoerd. De medewerkers van de Poolse Post worden ook opgeroepen om door verenigingen van binnenlandse veiligheid (WOT) getraind te worden in het omgaan met het wapen.
Het Poolse leger heeft momenteel 110.000 soldaten, plus 30.000 mannen en vrouwen in de binnenlandse veiligheid. Een personeelsuitbreiding tot 250.000 beroepsmilitairen en 50.000 leden van de binnenlandse veiligheid is gepland. Polen en Oekraïne zijn met elkaar verbonden door een grens van meer dan 500 kilometer lang.
De Europese Unie heeft 'ernstige vragen' over het aanhalen van de banden tussen Servië en Rusland. Een land dat lid wil worden van de EU kan niet optrekken met Rusland alsof er niets aan de hand is, onderstreept de Unie.
De EU heeft al langer zorgen over de kandidaat-lidstaat, een oude bondgenoot van Rusland. Servië weigert sinds de Russische inval in Oekraïne voluit partij te kiezen voor Kiev en het Westen. De regering in Belgrado doet ook niet mee met de westerse sancties tegen Rusland, terwijl aspirant-leden worden geacht hun buitenlandbeleid op dat van de EU af te stemmen. De buitenlandminister van Servië sprak vrijdag juist af om nauwer te gaan overleggen met zijn Russische collega.
,,Dat heel heldere signaal roept ernstige vragen op", zegt de woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell. De EU is volgens hem 'heel duidelijk geweest' dat zeker kandidaat-leden 'niet op de oude voet' verder kunnen met 'dit regime dat zoveel misdaden en wreedheden pleegt'. Rusland heeft nota bene vorige week nog aangekondigd het conflict verder op de spits te drijven, brengt hij in herinnering.
Meerdere Europarlementariërs hebben opgeroepen de toetredingsonderhandelingen met Servië te staken. Daarop gaat de Europese buitenlanddienst niet in, maar de woordvoerder wijst er wel op dat de Servische hoop op EU-lidmaatschap 'aansluiting bij het Europees beleid impliceert, het buitenlandbeleid inbegrepen'. Daarom 'nemen we dit heel serieus en houden we dit in de gaten'.
Russische troepen hebben de grensovergang met Georgië bereikt waarlangs duizenden Russen proberen te vluchten, kennelijk om te voorkomen dat ze moeten gaan vechten in Oekraïne. De militairen zijn bezig met het opzetten van een wegblokkade, melden buitenlandse journalisten op basis van ooggetuigenverklaringen.
De Russische president Vladimir Poetin kondigde vorige week dinsdag per direct een gedeeltelijke mobilisatie af. Daarmee hoopt hij 300.000 extra manschappen te verzamelen voor de strijd in Oekraïne.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de autonome republiek Noord-Ossetië meldde zaterdag dat voor de grensovergang van Verchni Lars een file van 2300 voertuigen stond en dat het passeren van de douane 'lastig' was.
Het verantwoordelijke ministerie riep de Russen op het land niet te verlaten en kondigde aan meer politie te zullen inzetten ten behoeve van de verkeersveiligheid. Het vertelde niet hoeveel Russische wagens de Georgische grens overstaken op een normale dag, voordat president Vladimir Poetin de gedeeltelijke mobilisatie afkondigde.
Behalve bij de grens met Georgië zijn de wachttijden ook enorm toegenomen bij de grenzen met Kazachstan en Mongolië.
Op verschillende Russische media zijn beelden opgedoken van een wanhopige man die zichzelf in brand steekt, omdat hij niet wil gaan vechten aan het oorlogsfront in Oekraïne. ,,Ik wil niet naar het front”, zou de man geroepen hebben, voor hij door de hulpdiensten werd afgevoerd.
Het gruwelijke tafereel speelde zich zondag af in de stad Ryazan, op zo’n 200 kilometer van Moskou. Volgens de nieuwswebsite Progorod62 worden in die regio mannen geronseld voor de gedeeltelijke militaire mobilisatie die president Vladimir Poetin vorige week afkondigde.
Een bron bij de hulpdiensten verklaarde aan de verboden Russische krant Novaya Gazeta dat het slachtoffer op 90 procent van het lichaam brandwonden heeft. De beelden, die door verschillende Russische media gebracht worden, tonen hoe de man de inhoud van een fles over zich heen kiept, zichzelf in brand steekt en daarna in paniek rondrent. Nadat de vlammen gedoofd waren, is het slachtoffer naar een ambulance gebracht. Hij zou in het ziekenhuis een speciale zuurstofbehandeling gekregen hebben.
Eerder doken al meer verhalen op van Russische mannen die zichzelf verwonden in de hoop dat ze zo kunnen vermijden dat ze naar Oekraïne gestuurd worden. Na de speech waarin Poetin de mobilisatie afkondigde, schoot volgens Google Trends onder meer de zoekopdracht ‘Hoe breek ik mijn arm’ steil omhoog.
Het kabinet gaat de steun aan Oekraïne intensiveren, schrijft premier Mark Rutte op Twitter. ,,Meer wapens, meer sancties, meer isolatie van Rusland." Daarmee reageert het kabinet op de mobilisatie van troepen in Rusland en de schijnreferenda die Rusland hield in bezet gebied in Oekraïne.
,,De bescherming van Europa is voor onze veiligheid cruciaal", aldus de premier. Vorige week zei hij bij de Verenigde Naties dat Poetin ,,en zijn agressieoorlog moet worden gestopt".
De Oekraïense president Volodimir Zelenski schrijft op Twitter een 'productief' gesprek met Rutte gehad te hebben. Nederland en Oekraïne zijn het volgens hem 'unaniem' eens dat extra sancties tegen Rusland nodig zijn na het houden van de schijnreferenda.
Wat het kabinet precies gaat uittrekken voor wapens of andere middelen, maakte de premier niet bekend. Het kabinet deelt informatie daarover slechts spaarzaam, om zo Rusland niet wijzer te maken dan nodig.
De Russische veiligheidsdienst FSB heeft de Japanse consul in de havenstad Vladivostok aangehouden op verdenking van spionage. Volgens het staatspersbureau Ria Novosti werd Motoki Tatsunori op heterdaad betrapt toen hij tegen betaling geheime informatie vergaarde over de gevolgen van de westerse sancties op de economische situatie in het verre oosten van de Russische Federatie.
De vertrouwelijk info betrof onder meer de Russische samenwerking met een niet bij name genoemd Aziatisch-Pacifisch land. Rusland heeft bij de Japanse regering protest aangetekend. De diplomaat, die in een video van de FSB toegaf de Russische wet te hebben overtreden, is tot ongewenst persoon verklaard en zal het land worden uitgezet. Tokio heeft nog niet gereageerd.
Russen die de komende dagen nog naar een buitenlandse bestemming willen vliegen, moeten daarvoor diep in de buidel tasten. De ticketprijzen voor een directe vlucht liggen tussen de 800 en 12.000 euro voor een enkele reis. Dat blijkt uit een analyse van beschikbare gegevens en prijzen op Google Flights, een site waarop beschikbare vluchtopties worden bijgehouden.
Veel westerse landen hebben hun luchtruim vanwege de internationale sancties tegen Rusland gesloten. Het aantal directe bestemmingen vanuit Moskou is daardoor een stuk beperkter dan voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Vanuit de Russische hoofdstad zijn in de laatste dagen van september alleen tickets beschikbaar naar enkele Turkse steden als Istanbul en Antalya, Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten, steden in de Kaukasus en bestemmingen in Centraal-Azië. Wel zijn deze tickets veel duurder dan normaal. De kosten voor een enkele reis naar de Armeense hoofdstad Jerevan lopen op tot zo'n 11.000 euro en een enkeltje naar een bestemming in Centraal-Azië gaat voor 1000 tot 4000 euro weg.
Vorige week maakte de Russische president Poetin bekend ruim 300.000 reservisten te willen rekruteren om te vechten in Oekraïne. Als gevolg daarvan zou de drukte bij grensovergangen van Russische buurlanden die per auto bereikbaar zijn flink zijn toegenomen. Armenië en Georgië meldden eerder al massale aankomsten van Russen die per auto de grens over willen steken. Deze bestemmingen zijn vooral populair omdat Russen in deze landen geen visum nodig hebben. Ook Finse grenswachten spraken afgelopen vrijdag van een ruime verdubbeling van het verkeer vanuit Rusland en bij de grens van Mongolië werden volgens mediaberichten ook lange rijen opgemerkt.
Als Rusland de gebieden onder zijn controle zou annexeren, dan zijn onderhandelingen geen optie meer. Dat heeft de Oekraïense president Zelenski verklaard in een interview met de Amerikaanse tv-zender CBS News.
Sinds vrijdag lopen er referenda in vier Oekraïense gebieden die door Rusland worden bezet. Het gaat om de pro-Russische separatistische gebieden Donetsk en Loehansk in het oosten en de gebieden Cherson en Zaporizja in het zuiden. De referenda lopen nog tot dinsdag. Verwacht wordt dat de Russische president Vladimir Poetin de gebieden tegen vrijdag al kan annexeren.
© Videostill — De Oekraïense president Zelenski De politie in de Russische Republiek Dagestan heeft waarschuwingsschoten afgevuurd om mensen die protesteerden tegen de mobilisatie van militaire reservisten uiteen te drijven. Dat melden lokale activisten op sociale media, waar video's tonen hoe agenten in de lucht schieten. Ook zijn er beelden van schermutselingen tussen burgers en politie.
In het Dagestaanse dorp Endirej blokkeerden demonstranten een straat om de autoriteiten de toegang te ontzeggen, aldus de website van burgerrechtenorganisatie OVD-Info. Het protest was een reactie op het feit dat 110 mannen uit het dorp zijn opgeroepen om mee te vechten in Oekraïne, melden lokale media. Sinds de aankondiging vorige week van een gedeeltelijke mobilisatie in de Russische oorlog tegen Oekraïne zijn er in het hele land protesten geweest.
Dagestan, dat vooral wordt bewoond door etnische moslims, is volgens waarnemers een van de Russische regio's waar momenteel de meeste mannen worden opgeroepen. Activisten stellen dat vooral leden van minderheden het doelwit zijn van de Russische mobilisatiecampagne.
De Brit Aiden Aslin, die deze week is vrijgelaten uit Russisch gevangenschap, heeft in een interview met de krant The Sun on Sunday verteld dat hij 'als een beest' is behandeld. Aslin woonde al vier jaar in Oekraïne en diende sinds voor de oorlog in het leger. Hij werd in april gevangengenomen toen hij tegen de Russen vocht in Marioepol.
Naar eigen zeggen is hij in Russisch gevangenschap neergestoken door een officier. ,,Wil je een snelle of een mooie dood?" werd hem daarbij gevraagd. Daarnaast werd hij mentaal gemarteld. Zo moest hij keer op keer staan en het Britse volkslied meezingen. Deed hij dat niet, werd hij in zijn gezicht geslagen.
,,Ik dacht dat ik hier nooit uit zou komen", zei Aslin. Tot hij eerder deze week werd geruild tegen Russische gevangenen, samen met onder meer vier andere Britten en twee Amerikanen.
© AP — Aiden Aslin toen hij gevangen zat in Dontsk. Zanger Roger Waters ontkent dat zijn optredens in april volgend jaar in Polen zijn afgelast. De Poolse afdeling van Live Nation maakte gisteren bekend dat de twee geplande concerten niet doorgaan, omdat er in Polen een debat woedt om de voormalig zanger van Pink Floyd persona non grata te verklaren.
Rogers schreef eerder deze maand een open brief, waarin hij stelde dat het Westen moet stoppen met het leveren van wapens aan Oekraïne. Ook riep hij president Zelenski op om de oorlog te stoppen en beschuldigt hij de Oekraïense leider dat hij ultranationalisme toelaat in het land.
In Oekraïne, maar ook in Polen is de brief zeer slecht gevallen. De gemeente Krakow, waar de concerten in april gepland staan, denkt na over het weren van Roger Waters uit de stad. En raadslid Lukasz Wantuch roept stadsgenoten op om het concert sowieso te boycotten.
De voorzitters van het Russische lager- en hogerhuis hebben zondag hun zorgen geuit over de chaos die is ontstaan bij de door president Poetin afgekondigde mobilisatie. Het regent klachten over de campagne. De Poetingetrouwe voorzitters hebben regionale bestuurders opgedragen de 'excessen' snel uit te bannen.
De eerste mobilisatie in Rusland sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geleid tot een reeks protesten in het hele land, waarbij volgens mensenrechtenorganisaties meer dan 2000 mensen zijn opgepakt. Mannen van militaire leeftijd proberen massaal het land te ontvluchten. Berichten dat ook mensen zonder enige militaire ervaring worden opgeroepen, zorgen voor extra onrust.
De voorzitter van de Federatieraad, het hogerhuis van het Russische parlement, Valentina Matvijenko, gaf via Telegram aan ervan op de hoogte te zijn dat mannen die ongeschikt zijn, toch worden opgeroepen. ,,Zulke excessen zijn absoluut onacceptabel. En het is in mijn opinie terecht dat er in de maatschappij scherp op wordt gereageerd."
Ze stelt de regiogouverneurs verantwoordelijk voor het verloop van de mobilisatie, zo liet ze weten in een boodschap aan hen. ,,Zorg ervoor dat de gedeeltelijke mobilisatie wordt uitgevoerd in overeenstemming met de geschetste criteria, zonder één enkele fout."
Doemavoorzitter Vijatsjeslav Volodin heeft eenzelfde boodschap. ,,Als er een vergissing wordt begaan, is het nodig die recht te zetten. De autoriteiten op alle niveaus moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden."
Volgens de officiële lezing heeft president Poetin bij de mobilisatie 300.000 mensen opgeroepen. Berichten in onafhankelijke Russische media dat het in werkelijkheid zal gaan om meer dan een miljoen mannen, zijn tot twee keer toe door het Kremlin ontkend.
Het Japanse autoconcern Mazda overweegt nu ook een definitief vertrek uit Rusland. Zijn fabriek in de oostelijke stad Vladivostok ligt door de oorlog in Oekraïne al maanden stil en het bedrijf zou volgens Japanse media inmiddels geen mogelijkheid meer zien om de productie opnieuw op te starten.
Een woordvoerder van Mazda laat weten dat het bedrijf de situatie momenteel bespreekt met Sollers, zijn lokale partner in Rusland. Over de toekomst van het Russische personeel is nog geen knoop doorgehakt. Mazda verkocht in 2021 nog ongeveer 30.000 auto's in Rusland.
Het Russische parlement heeft een wetsontwerp ingediend voor een eenmalige bonus van 300.000 roebel (zo'n 5350 euro) voor militairen die worden gemobiliseerd voor de strijd in Oekraïne. Dat heeft het staatspersbureau Ria Novosti zaterdag bekendgemaakt.
Het voorstel werd gedaan door een viertal afgevaardigden van Verenigd Rusland, de partij van president Vladimir Poetin en de Communisten. Dit samenwerkingsverband bezet 381 van de 450 zetels in het parlement.
De Russische autoriteiten hebben toegegeven dat de stroom auto's op weg naar Georgië 'aanzienlijk' is. Vermoedelijk proberen de inzittenden te voorkomen dat ze moeten gaan vechten in Oekraïne. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de autonome republiek Noord-Ossetië zei zaterdag dat er voor de grensovergang van Verchni Lars een file staat van 2300 voertuigen. De douane passeren is moeilijk.
Het verantwoordelijke ministerie riep de Russen op het land niet te verlaten en kondigde aan meer politie te zullen inzetten ten behoeve van de verkeersveiligheid. Het vertelde niet hoeveel Russische wagens de Georgische grens overstaken op een normale dag, voordat president Vladimir Poetin de gedeeltelijke mobilisatie afkondigde.
Behalve bij de grens met Georgië zijn de wachttijden bij de grenzen met Kazachstan en Mongolië ook enorm toegenomen.
Russische ordetroepen hebben zaterdag zeker 730 mensen opgepakt die protesteerden tegen de oorlog in Oekraïne en het besluit van president Vladimir Poetin een deel van de bevolking te mobiliseren voor de strijd. Dat meldde de Russische burgerrechtenorganisatie OVD-Info. De organisatie liet weten dat in zeker 32 steden is gedemonstreerd.
OVD-Info meldde op gezag van ooggetuigen dat de politie met onder meer knuppels insloeg op betogers. De Britse zender Sky News berichtte dat er een bus vol mensen is aangehouden in Sint-Petersburg.
Ook in onder meer Moskou en steden in Siberië waaronder Novosibirsk and Tomsk, hebben de ordetroepen actievoerders opgepakt.
Poetin wil 300.000 reservisten met militaire ervaring oproepen voor wat het de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne noemt. Zo hoopt Poetin het initiatief in de oorlog met Oekraïne weer naar zich toe te trekken.
De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag de wetswijzigingen ondertekend die voorzien in gevangenisstraffen tot tien jaar voor soldaten die weigeren te vechten tijdens de mobilisatie, zoals momenteel het geval is. Op deserteren, het niet opvolgen van bevelen en zonder toestemming overgeven aan de vijand, staat dezelfde straf. Wie zich schuldig maakt aan plunderingen hangt vijftien jaar cel boven het hoofd.
Het Russische parlement en de Federatieraad stemden afgelopen week in met de wijzigingen in het Wetboek van Strafrecht. Het Kremlin publiceerde ze vandaag, waarmee de wetswijzigingen in werking traden.
De wetswijzigingen volgen op de afkondiging van een gedeeltelijke mobilisatie door Poetin, afgelopen woensdag. Zo'n 300.000 reservisten worden volgens de autoriteiten opgeroepen voor de strijd in Oekraïne, waar de Russische troepen de afgelopen weken nederlagen leden. De mobilisatie heeft onrust veroorzaakt onder veel Russische mannen, van wie sommigen ervoor kozen het land te verlaten.
Poetin ondertekende zaterdag ook een wet die het verkrijgen van de Russische nationaliteit vergemakkelijkt voor buitenlanders die dienst nemen in het Russische leger. Volgens deze wet, eveneens gepubliceerd op het juridische portaal van de regering, kunnen buitenlanders die voor minstens een jaar tekenen de nationaliteit aanvragen, zonder dat ze vijf jaar op Russisch grondgebied moeten hebben verbleven zoals anders.
Deze maatregel lijkt vooral gericht op immigranten uit de voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië, die in grote steden zoals Moskou het vuilste werk opknappen.
In meerdere steden in Rusland zijn mensen zaterdag opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen het besluit van president Vladimir Poetin een deel van de bevolking te mobiliseren voor de strijd in Oekraïne. Burgerrechtenorganisaties meldden dat de ordetroepen actievoerders hebben opgepakt, maar ze noemden geen aantallen.
De betogingen zijn onder meer in steden in het uiterste oosten van het land, zoals Novosibirsk, Tomsk en Irkoetsk. De actievoerders lopen met borden met daarop teksten als 'wij zijn geen vlees'. Voor later op zaterdag zijn ook betogingen in Moskou en Sint-Petersburg gepland.
De Russische burgerrechtenorganisatie OVD-Info meldde na betogingen tegen de mobilisatie woensdag dat in 38 steden in totaal 1386 mensen waren opgepakt. Vooral in Sint-Petersburg (541 arrestaties) en Moskou (509 aanhoudingen) zou zijn gedemonstreerd tegen de beslissing van Poetin om 300.000 reservisten op te roepen.
Zeven maanden na het begin van de Russische militaire invasie van Oekraïne heeft Rusland onderminister van Defensie Dmitri Boelgakov ontslagen. Hij zat al jarenlang op die post. Boelgakov wordt als onderminister vervangen door de hoge generaal Michail Misinzev. Die speelde een hoofdrol bij de belegering van de zuidelijke havenstad Marioepol, die in mei in handen viel van Rusland.
Bij de militaire operatie van Rusland tegen Marioepol kwamen duizenden burgers om en werd een groot deel van de stad verwoest. Het leverde Misinzev de bijnaam 'slachter van Marioepol' op.
Misinzev wordt als onderminister verantwoordelijk voor de logistieke operaties van het Russische leger. Het is niet bekend waarom Boelgakov wordt vervangen. Volgens een officiële verklaring krijgt hij een andere post, maar het is niet duidelijk om wat voor functie het gaat.
De Russische president Vladimir Poetin bemoeit zich steeds nadrukkelijker met de militaire strategie voor de oorlog in Oekraïne, zeggen Amerikaanse overheidsfunctionarissen tegen The New York Times. Zo zou Poetin recent nog verzoeken om troepen terug te trekken uit de Zuid-Oekraïense stad Cherson hebben afgewezen.
Het Oekraïense leger is bezig aan een tegenoffensief om de grotendeels door Rusland bezette stad en regio Cherson te heroveren. Volgens The New York Times zou het Russische leger door zich terug te trekken tot over de rivier de Dnjepr mankracht en uitrusting kunnen besparen, maar wil Poetin daar niets van weten.
Cherson is de enige grote stad die de Russische strijdkrachten hebben veroverd ten westen van de Dnjepr, die midden door Oekraïne stroomt. Een terugtrekking zou mogelijk gezichtsverlies betekenen voor Poetin en een groot succes voor Oekraïne, verklaart de krant.
Volgens Amerikaanse inlichtingen heeft Poetin zijn bevelhebbers gezegd dat hij de knopen voor het strijdplan in Oekraïne doorhakt. Functionarissen in Washington stellen dat die toegenomen bemoeienis van Poetin voor spanningen zorgt tussen hem en de Russische legertop. Bovendien zou het de moraal van de troepen in Cherson geen goed hebben gedaan dat zij onder geen beding de aftocht mogen blazen.
Rusland heeft volgens de Britse inlichtingendiensten eerder deze week een stuwdam in het noordoosten van Oekraïne aangevallen, waarschijnlijk met raketten. Mogelijk wil het Russische leger de sluisdeuren uitschakelen om oversteekplaatsen van het Oekraïense leger te laten overstromen, aldus de Britten.
De Russen voerden volgens Londen woensdag en donderdag aanvallen uit op de Petsjenihy-dam, die in de buurt van Charkov ligt in de rivier Severski Donets. Volgens het Britse ministerie van Defensie rukken Oekraïense troepen verder op langs de rivier. Het leger heeft in het noordoosten recent veel terrein heroverd op de Russen.
De regering in Kiev meldde dat een van de sluisdeuren van de dam vernietigd was bij de aanvallen, maar de situatie zou onder controle zijn. Eerder deze maand viel het Russische leger ook een dam aan bij de centraal gelegen stad Kryvy Rih. Inwoners werden opgeroepen te evacueren. Volgens Oekraïne lekte er water uit de stuwdam en trad de rivier Inhoelets daardoor buiten zijn oevers.
Het is volgens de Britten onwaarschijnlijk dat de Oekraïense strijdkrachten veel last hebben van de aanvallen op beide dammen. Daarvoor zouden die te ver weg liggen van de gebieden waar momenteel gevochten wordt.
Het lijstje met omgekomen prominente Russen is weer wat langer geworden. Afgelopen woensdag overleed Anatoly Gerashchenko op 72-jarige leeftijd na de val van een trap in Moskou. Gerashchenko stond jarenlang aan het hoofd van het Moscow Aviation Institute (MAI).
De staatsuniversiteit voor luchtvaarttechnologie heeft banden met het Russische ministerie van Defensie en heeft het overlijden bevestigd. Buitenlandse media merken op dat het gaat om het zoveelste onverwachte overlijden van een hooggeplaatste Rus sinds de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari.
In een verklaring op de website van het Luchtvaartinstituut van Moskou staat dat de oud-rector is gestorven 'bij een ongeval' op 21 september. Gerashchenko gleed uit en viel 'van grote hoogte van een trap', meldt het MAI.
Zeker tien oligarchen en andere Russische hooggeplaatsten overleden dit jaar al onder verdachte omstandigheden. Deze maand alleen al lieten vier prominenten met de Russische nationaliteit het leven, inclusief Gerashchenko.
Sinds de aankondiging van Vladimir Poetin dat alle jonge mannen met enige militaire ervaring moeten gaan strijden in Oekraïne, tonen beelden hoe Russen overal in het land worden gemobiliseerd. Na amper twee weken training moeten ze al naar het front, zo blijkt nu. Bovendien zouden de autoriteiten ook ‘ongeschikte’ kandidaten oproepen.
Een 63-jarige man uit de regio Volgograd werd ook opgeroepen, meldde de onafhankelijke Russische nieuwssite The Insider. De man, alleen geïdentificeerd als Yermolaev, heeft diabetes en een hersenaandoening. De Rus had eerder in het leger gediend en is met pensioen. Donderdag werd hij naar verluidt ontboden in een medisch onderzoekscentrum waar hij van artsen te horen kreeg dat hij ‘voldoende fit is om naar het front te gaan’.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de 'pseudoreferenda' die momenteel gehouden worden in vier door de Russen bezette Oekraïense regio's te veroordelen. In zijn dagelijkse toespraak zei Zelenski ervan overtuigd te zijn dat 'de wereld met de grootste rechtvaardigheid zal reageren op pseudoreferenda'.
Burgers in de bezette gebieden kregen van Zelenski ook een waarschuwing voor mobilisatie door het Russische leger. ,,Verberg je tegen elke prijs voor de Russische mobilisatie. Vermijd de dienstplicht", aldus de president. Wie al door het Russische leger werd ingelijfd, moet vijandelijke activiteiten saboteren, aan Kiev rapporteren en vervolgens zo snel mogelijk vluchten.
Sinds het begin van het Oekraïense offensief konden de soldaten al 9000 vierkante meter en vierhonderd dorpen bevrijden. De president benadrukte dat dat ook kon dankzij de hulp van de plaatselijke bevolking.
De opmars van de voorbije weken heeft de internationale positie van Oekraïne tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties versterkt, zei Zelenski. ,,Oekraïne heeft aangetoond dat we niet alleen de waarheid aan onze kant hebben, maar ook de kracht."
China heeft Oekraïne en Rusland opgeroepen door diplomatieke inspanningen de oorlog die de Russen voeren tegen het buurland binnen de perken te houden. Buitenlandminister Wang Yi drong er zaterdag tijdens de Algemene Vergadering van de VN bij alle betrokken partijen op aan te voorkomen dat de 'crisis' verder uitbreidt.
Een vreedzame oplossing van het conflict is noodzakelijk, zei Yi, die eraan toevoegde dat besprekingen tussen Kiev en Moskou nodig zijn die rekening houden met de 'gerechtvaardigde bezorgdheid over de veiligheid'.
Rusland begon de invasie van Oekraïne op 24 februari. Sinds vrijdag zijn in de bezette gebieden in het oosten en zuiden van Oekraïne haastig georganiseerde referenda gaande over aansluiting bij de Russische Federatie. VN-chef António Guterres heeft de annexatie van de regio's Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja een schending van de internationale rechtsorde genoemd.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, die na Yi het woord voerde, wuifde de kritiek op de volksraadplegingen weg. Volgens Sergej Lavrov is die woede daarover niet terecht omdat de voorouders van de inwoners daar al eeuwen in Rusland leven. Hij beschuldigde het Westen, de VS voorop, ervan de wereld in blokken te willen verdelen. ,,Je bent voor of je bent tegen ons". Lavrov waarschuwde de Amerikanen bovendien 'met vuur te spelen' inzake Taiwan.
Als Moskou overgaat tot de annexatie van Oekraïens grondgebied, dan zullen de Verenigde Staten 'met hun bondgenoten en partners samenwerken om snelle en strenge extra economische sancties te treffen'. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden vrijdag gezegd, op de eerste dag van de omstreden referenda in een aantal door Rusland bezette delen van Oekraïne.
,,De Russische referenda zijn een schijnvertoning, een vals voorwendsel om te proberen delen van Oekraïne met geweld te annexeren", hekelde de Amerikaanse president. Net als de Europese Unie vaardigden ook de Verenigde Staten verschillende sanctiepakketten uit tegen het regime in Moskou.
Eerder had Bidens woordvoerder gezegd dat Washington weet dat met deze referenda geknoeid zal worden. Vanuit Oekraïne hadden ambtenaren al laten weten dat mensen hun regio niet uit mogen tot de stemming, die vier dagen duurt, afgelopen is. Er zijn ook berichten over gewapende groepen die huizen binnendrongen om mensen te verplichten te gaan stemmen.
De referenda worden vanaf vrijdag tot 27 september gehouden in de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk en de gebieden Cherson en Zaporizja.
De referenda doen denken aan de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014. Dat gebeurde eveneens na een referendum, dat internationaal niet wordt erkend. Ook nu sloten Kiev en het Westen uit de resultaten van de als schijnreferenda gehekelde volksraadplegingen te zullen erkennen.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft het Westen ervan beschuldigd de wereld weer in blokken te willen verdelen. ,,Onder de slogan van een op regels gebaseerde orde, introduceert het Westen overal scheidslijnen die neerkomen op een confrontatie tussen blokken: je bent voor ons of tegen ons", zei Lavrov zaterdag tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.
Een derde optie is volgens hem niet mogelijk omdat er geen compromissen zijn. Kennelijk wil het Westen Rusland 'ruïneren en in stukken hakken'.
,,Ze aarzelen niet om te verklaren dat ze niet alleen van plan zijn ons land een militaire nederlaag toe te brengen, maar ook om Rusland te vernietigen”, aldus Lavrov, spottend met westerse veroordelingen van de 'referenda' in vier door Rusland gecontroleerde regio’s van Oekraïne over de vraag of ze willen toetreden tot Rusland.
“Door zichzelf als overwinnaar in de Koude Oorlog te verklaren, heeft Washington zich bijna opgeworpen als Gods gezant op aarde, zonder enige plicht, maar met het heilige recht om ongestraft overal en altijd op te treden”, aldus de buitenlandminister. Hij onderstreepte ook dat de Amerikanen proberen 'van de hele wereld hun achtertuin te maken'.
Lavrov verdedigde ook de referenda over annexatie die deze dagen plaatsvinden en benadrukte dat 'het Westen momenteel wel een beroerte zal hebben'.
De integratie van de door Rusland gecontroleerde Oekraïense gebieden Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja wordt vermoedelijk eind deze maand doorgevoerd. Dat heeft het staatspersbureau TASS te horen gekregen van een bron in de Doema, het Russische parlement.
Volgens de zegsman kan gezien de voorlopige resultaten van de volksraadplegingen die gaande zijn de officiële toetreding van de desbetreffende regio's tot de Russische Federatie op 30 september plaatsvinden. De kans is groot dat president Vladimir Poetin daarbij een prominente rol zal spelen.
De westerse landen en Oekraïne betitelen de referenda steevast als falsificaties en volkomen doorgestoken kaart, slechts bedoeld om tot annexatie over te gaan en het nieuwe territorium met alle middelen te verdedigen. Er kan tot dinsdag worden gestemd.
Het hoofd van de mensenrechtencommissie van het Kremlin, Valeri Fadejev, heeft het leger bekritiseerd voor de mobilisatie van reservisten die moeten gaan vechten in Oekraïne. President Vladimir Poetin gaf daar deze week opdracht voor.
Fadejev riep de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe op een eind te maken aan de nietsontziende manier waarop veel rekruteringsbureaus in het land te werk gaan. Zelfs mannen die geen enkele ervaring hebben met de gewapende strijd kregen het bevel hun dienstplicht te vervullen.
Ongeveer 300.000 personen moeten worden gemobiliseerd. Tijdens de procedure gaat van alles mis. De leider van de Siberische republiek Jakoetië, Aisen Nikolajev, gaf toe dat er fouten zijn gemaakt. ,,Er zijn reservisten ten onrechte onder de wapenen geroepen, zij moeten worden teruggestuurd. Daaraan wordt al gewerkt'', zei hij.
Op sociale media in Rusland circuleren eveneens berichten over mensen zonder enige militaire achtergrond die toch een oproep hebben gekregen. Hetzelfde geldt voor oude of chronisch zieke reserveofficieren.
Gespecialiseerde reddingswerkers hebben in totaal 436 lichamen geborgen die in het massagraf lagen in de buurt van de Oost-Oekraïense stad Izjoem. De meeste lijken vertonen sporen van geweld. Dat heeft het Oekraïense persbureau Interfax bekendgemaakt met een verwijzing naar berichtgeving van de gouverneur van de provincie Charkov, Oleh Sinjehoebov.
Volgens de gouverneur is het overgrote deel van de slachtoffers, onder wie 21 militairen, een gewelddadige dood gestorven. In dertig gevallen is sprake van foltering. Er zijn stoffelijke resten van mensen gevonden met touwen om de nek, vastgebonden handen, gebroken ledematen en met schotwonden.
,,Bij verscheidene mannen is het geslachtsdeel afgesneden. Dat alles is het bewijs van de verschrikkelijke martelingen waaraan de bezetters de inwoners van Izjoem hebben onderworpen", schreef Sinjehoebov op Instagram. Hij zei dat in totaal 200 forensisch deskundigen, politieagenten en medewerkers van nationale hulpdienst betrokken waren bij de opgravingen, die een week hebben geduurd.
,,Bedankt voor het psychisch zware, maar noodzakelijke werk. Elk van de aangetroffen lichamen vertelt een apart verhaal. We zullen de omstandigheden van de dood van ieder slachtoffer achterhalen zodat hun familie en vrienden de waarheid zullen leren kennen. De moordenaars zullen worden gestraft."
Sinjehoebov voegde er nog aan toe dat dit niet het enige massagraf in de regio Charkov is. Op zeker drie andere plaatsen zijn vergelijkbare plekken gevonden. De omgeving daarvan worden momenteel ontdaan van mijnen en onderzocht. Hij beloofde alles nauwgezet te documenteren en de schuldigen te laten boeten.
Volgens de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov bedreigt Rusland niemand met kernwapens, melden Russische staatspersbureaus. Rjabkov zei ook dat een openlijke confrontatie met de Verenigde Staten en de NAVO niet in het belang van Rusland is.
Nagenoeg gelijktijdig zei de Russische ambassadeur in de VS, Anatoli Antonov, te hopen dat Moskou en Washington niet op het punt staan in de 'afgrond van een nucleair conflict' te vallen, aldus persbureau Ria Novosti.
Poetin beschuldigde het Westen woensdag in een televisietoespraak van 'nucleaire chantage' en zei dat Rusland 'veel wapens' heeft om mee terug te slaan.
Volgens het Kremlin kan een positieve uitslag van de referenda in de bezette delen van Oekraïne snel leiden tot de annexatie van die gebieden. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zei vrijdag dat de procedures snel kunnen verlopen. Aanvallen op die delen van Oekraïne zouden dan aanvallen op de Russische Federatie worden.
In het zuiden en oosten van Oekraïne kunnen de inwoners van provincies die gedeeltelijk onder Russische controle zijn gekomen zich tot dinsdag in referenda uitspreken of ze wel of niet tot de Russische federatie willen behoren. De Russische regering gaat hierbij naar eigen zeggen uit 'van het zelfbeschikkingsrecht van de volkeren' en rekent op een 'ja' van de kiezers die worden bereikt. Westerse waarnemers spreken van schijnreferenda waarvan de uitslag al vaststaat.
De referenda die Rusland nu in Oekraïne heeft georganiseerd, zijn in veel minder evident pro-Russische landsdelen, waar bovendien Oekraïners zijn gevlucht of waar door de strijd een stembusgang onmogelijk is. De chaotische referenda zijn ook uitsluitend in delen van provincies die militair bezet zijn. In de rest van de vier provincies Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson wordt niemand de vraag gesteld of ze graag bij Rusland willen horen.
Finland blijft voorlopig open voor vluchtende Russen, al hebben die wel een visum nodig. Het land beraadt zich op strengere visumregels en heeft het aantal consulaire afspraken met Russen al teruggebracht. Premier Sanna Marin zei donderdag dat de regering naar manieren kijkt om het doorreizen vanuit Rusland sterk te verminderen. De Baltische landen hebben de grenzen al vrijwel volledig dichtgegooid en willen geen Russische deserteurs opvangen.
Volgens het Kremlin zijn de berichten van vertrekkende Russen overdreven en is er geen sprake van een exodus bij de grenzen en op vliegvelden.
© REUTERS — Sanna Marin. Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties concludeert dat er in 'het conflict in Oekraïne oorlogsmisdaden zijn gepleegd'. De commissie werd in mei gevormd om Russische gevechtshandelingen in Oekraïne te onderzoeken en stelt nu dat er Russische bombardementen op burgerdoelen zijn geweest, executies zijn uitgevoerd en er is gemarteld en gruwelijk seksueel geweld is gepleegd.
De Noorse commissievoorzitter Erik Møse zei tegen de Mensenrechtenraad van de VN dat er genoeg bewijzen zijn verzameld voor de stelling. Het was de eerste update van het onderzoek van de driekoppige commissie voor de VN-raad. Het onderzoek was geconcentreerd op de regio's Kiev, Tsjernihiv, Charkov en Soemi, maar moet verdergaan in andere streken.
Møse zei dat Rusland explosief materiaal inzet dat een grote uitwerking heeft in gebieden waar burgers wonen. ,,Dit is de bron van enorm veel leed en pijn onder burgers."
De Russische strijdkrachten hebben ook aanvallen op doelen uitgevoerd waarbij geen onderscheid werd gemaakt tussen strijders en burgers. Er zijn volgens Møse opvallend veel mensen geëxecuteerd en er is veel melding gemaakt van mishandelingen, folteringen en onrechtmatige arrestaties waarbij soms gevangenen werden meegevoerd en wekenlang in Russische gevangenissen werden opgesloten.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zegt Russische mannen die in Nederland aankloppen omdat ze niet in Oekraïne willen vechten 'zeker' niet terug te willen sturen. ,,Want dan weten we in ieder geval dat ze daar vervolgd zullen worden."
De afgelopen dagen is het druk aan de Russische grenzen met Georgië en Mongolië. Dat komt onder meer omdat mannen het land ontvluchten die zijn opgeroepen om te vechten in Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin heeft 300.000 reservisten opgeroepen.
Van der Burg zegt dat mensen uit Rusland die zich hier melden sowieso niet worden teruggestuurd gezien de situatie in Oekraïne en deserteurs zeker niet. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft van dat laatste nog geen meldingen ontvangen, zegt de staatssecretaris.
Eind juni besloot Van der Burg dat Russische dienstplichtigen die weigeren te vechten in Oekraïne of deserteren tot zeker eind 2022 mogen blijven. Daarmee koopt het kabinet tijd om te beoordelen hoe met deze groep moet worden omgegaan. Of Russen die niet willen vechten asiel krijgen, wordt per geval beoordeeld.
Donderdag zeiden meerdere Duitse ministers in de pers dat alle Russische deserteurs of dienstweigeraars zich mogen melden als vluchteling. Een dergelijke mededeling is in Nederland vooralsnog niet gedaan.
© ANP — Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie). Door de volksraadplegingen die vandaag beginnen kan Rusland zo'n 15 procent van het Oekraïense grondgebied formeel annexeren. In gebieden waar vanaf vandaag gestemd kan worden zijn veel inwoners gevlucht en wordt ook nog gevochten.
Russische media hebben bericht dat vanwege de tijdsdruk en het gebrek aan apparatuur niet elektronisch gestemd kan worden. De autoriteiten zouden aanvankelijk van deur naar deur gaan om stembiljetten op te halen. Pas op de slotdag worden stembureaus geopend.
Het is niet de eerste keer dat dergelijke referenda worden gehouden. Dat gebeurde ook in aanloop naar de annexatie van het schiereiland De Krim in 2014. Daar stemde volgens de officiële uitslag zo'n 97 procent van de kiezers voor aansluiting bij Rusland.
© AP — Het stembureau in Donetsk. Het satirische item van Arjen Lubach over het Russische referendum in Oekraïne is binnen anderhalve dag vele miljoenen keren bekeken. Het filmpje heeft zeker ook Russische kijkers bereikt, vooral dankzij een bericht op Twitter van journalist Olaf Koens.
Het referendumfilmpje is het grootste onlinesucces van Lubach sinds hij begon met De Avondshow, bevestigt producent Human Factor TV.
Rusland is van plan om met 'referenda' grote stukken Oekraïens grondgebied in te lijven. Die beginnen vanaf vandaag tot 27 september. Naast Donetsk en Loehansk, waar pro-Russische separatisten al jaren grotendeels de dienst uitmaken, start Rusland dergelijke referenda in de gebieden Zaporizja en Cherson. Geen van die regio's is volledig in handen van Russische troepen.
De Oekraïense regering en westerse leiders spraken eerder van 'schijnreferenda'.
Vladimir Poetin roept 300.000 extra soldaten op en dreigt met een nucleaire oorlog. Is hij een kat in het nauw, en moeten we zijn boude dreigementen nu extra serieus nemen? Of is het een beeld dat hij van zichzelf schept?
© AP — Poetin tijdens een militaire parade. De mobilisatie van Russische reservisten is een zware dreun voor de mannen die naar Oekraïne worden gestuurd. Maar ook hun moeders, echtgenotes en vriendinnen zullen deze oproep niet snel vergeten. President Vladimir Poetin had hen - op Internationale Vrouwendag nota bene - nog beloofd dat alleen beroepsmilitairen zouden vechten in Oekraïne.
De Britse publieke omroep ‘BBC’ heeft een speciale afdeling die de Russische staatsmedia in de gaten houdt. Dus toen Poetin woensdag de mobilisatie van 300.000 reservisten aankondigde, meende journalist Francis Scarr zich te herinneren dat het Russische staatshoofd eerder in een speciale videoboodschap juist had beloofd dat niet te zullen doen.
Onderstaande video werd uitgezonden op 8 maart, Internationale Vrouwendag. De Russische inval was toen krap twee weken oud. In de boodschap probeert het Russische staatshoofd de vrouwen van zijn land gerust te stellen: ,,Aan alle moeders, vrouwen, zussen, verloofden en vriendinnen van soldaten en officieren die nu aan het strijden zijn en Rusland beschermen tijdens deze speciale militaire operatie. Ik begrijp dat jullie je zorgen maken over jullie naasten en dierbaren. Jullie - net zoals de rest van het land - zijn trots op hen en geven om hen.”
Daarna doet Poetin de belofte waar hij nu, een half jaar later, op terugkomt vanwege de tegenvallende resultaten aan het front. ,,Laat het duidelijk zijn: soldaten die in verplichte militaire dienst zijn, doen niet mee - en zullen niet deelnemen - aan de gevechten. Ook zullen er geen reservisten opgeroepen worden. Alleen beroepsmilitairen doen mee aan deze uitdaging. Ik vertrouw erop dat zij de veiligheid en vrede voor het Russische volk zullen verzekeren”
Donderdag, een dag na de afgekondigde gedeeltelijke mobilisatie in Rusland, is de drukte bij de grenzen met de buurlanden toegenomen. Bij de Russische grenzen met Georgië en Mongolië staan volgens mediaberichten lange rijen. Eerder meldde de Finse grenswacht dat het aantal Russen aan de grens 'duidelijk is gestegen'.
Volgens het Kremlin is dat overdreven en is er geen sprake van een exodus bij de grenzen en op vliegvelden. Maar aan de Russische grens met Georgië meldt de BBC 'kilometerslange' files en urenlange wachttijden, veroorzaakt onder meer door mannen die het land ontvluchten. Georgië is een van de weinige buurlanden van Rusland waar Russen zonder visum binnen mogen.
Tegen de Britse krant The Guardian vertellen ooggetuigen dat ook de grens met Mongolië 'overrompeld' wordt door verkeer.
Volgens de Finse grenswacht was het donderdag 'uitzonderlijk' druk aan de grensovergangen met Rusland. Ook Finland blijft voorlopig open voor Russen, al hebben die wel een visum nodig. Het land beraadt zich op strengere visaregels. De Baltische landen hebben de grenzen al vrijwel volledig gesloten en willen geen Russische deserteurs opvangen.
De Russische president Vladimir Poetin riep woensdag 300.000 reservisten op om mee te vechten in Oekraïne. Vrijwel meteen stegen de prijzen van vliegtickets waarmee Russen het land kunnen verlaten en veel vluchten naar bestemmingen zoals Istanboel, Dubai, Belgrado en Bakoe werden volgeboekt. Op donderdag gaven verschillende Duitse ministers aan dat het land Russische deserteurs zou opvangen.
Turkije is bereid de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne te verdedigen. Dat heeft de woordvoerder van president Recep Tayyip Erdogan vrijdag laten weten in een interview op de Turkse televisie.
Turkije staat achter Oekraïne in de oorlog met Rusland, aldus deze Ibrahim Kalin. Het land zal de uitslag van de Russische referenda over annexatie van Oekraïense gebieden niet erkennen, meldde de zegsman.
Turkije heeft een bemiddelende rol op zich genomen in de al zeven maanden durende crisis die de Russische aanval op Oekraïne heeft veroorzaakt. Kalin merkte in het interview op dat Turkije 'het enige land is dat zich inzet om de oorlog te beëindigen'.
Oekraïne heeft besloten de diplomatieke betrekkingen met Iran af te schalen en de ambassadeur zijn accreditatie af te pakken. Ook wordt het aantal medewerkers van de Iraanse diplomatieke dienst in Kiev gereduceerd. Reden daarvoor is de 'onvriendelijke' beslissing van Teheran de Russische strijdkrachten drones te leveren.
Kiev zei eerder op de dag vier in Iran gefabriceerde onbemande kamikaze-vliegtuigjes uit de lucht te hebben geschoten. President Volodimir Zelenski deed zijn beklag over de aantasting van de Oekraïense soevereiniteit en het toebrengen van letsel onder zijn burgers. Ook de VS heeft gezegd dat Iran dit wapentuig levert aan de Russen. Teheran ontkent dat.
De Verenigde Staten zijn bereid in overleg met bondgenoten nieuwe economische sancties te treffen tegen Rusland als Moskou doorgaat met het annexeren van delen van Oekraïne. Dat heeft het Witte Huis laten weten.
De Russen zijn bezig met wat Washington omschrijft als 'pseudo-volksraadplegingen', slechts bedoeld als de volgende stap om Oekraïens grondgebied in het zuiden en oosten definitief in te lijven. ,,We weten dat met deze referenda zal zijn geknoeid", zei persvoorlichter Karine Jean-Pierre.
De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft vlak voor de parlementsverkiezingen in zijn land voor ophef gezorgd met uitspraken over Vladimir Poetin. De 85-jarige mediamagnaat zei donderdag in een tv-interview onder meer dat Poetin 'gedwongen werd' Oekraïne binnen te vallen.
,,Poetin werd door het Russische volk, door zijn partij en door zijn ministers aangespoord deze speciale operatie uit te voeren", zei Berlusconi tegen de publieke zender Rai. Berlusconi is bevriend met de Russische president en aarzelde lang om de invasie te veroordelen nadat de oorlog uitgebroken was. Nog altijd karakteriseert hij die oorlog, net als de Russen, als een 'speciale militaire operatie'.
Berlusconi heeft begrip voor Poetin, die volgens hem in een 'echt moeilijke en dramatische situatie is beland'. Zo zouden de twee zelfverklaarde republieken in de Donbas, Donetsk en Loehansk, hem gevraagd hebben in te grijpen omdat Oekraïne de twee gebieden met steeds feller geweld aanviel. Een andere motivatie van Poetin Oekraïne binnen te vallen was volgens de Italiaan om de regering van Volodimir Zelenski te vervangen door een 'regering van fatsoenlijke mensen'.
Berlusconi is de partijleider van Forza Italia, dat als onderdeel van een blok van rechtse partijen aan de verkiezingen van zondag deelneemt. Dat blok, dat als andere kopstukken Lega Nord-leider Matteo Salvini en de nationaliste Giorgia Meloni heeft, maakt volgens de peilingen goede kans een meerderheid te krijgen. Ook Salvini was jarenlang positief over Poetin en bekritiseert de westerse sancties tegen Moskou.
© AFP — Silvio Berlusconi is de partijleider van Forza Italia, dat als onderdeel van een blok van rechtse partijen aan de verkiezingen van zondag deelneemt. De gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne is volgens de Turkse president Erdogan 'een belangrijke stap richting het beëindigen van de oorlog'. Hij zei dat de deal het resultaat is van het 'geloof in de kracht van dialoog en diplomatie'.
Turkije bemiddelde tussen de twee oorlogvoerende landen, die daarop tot een akkoord kwamen over het ruilen van meer dan 200 Oekraïense militairen tegen 55 Russische militairen en Viktor Medvedtsjoek, een rijke Oekraïense zakenman en politicus die bevriend is met de Russische president Poetin. Die zat sinds april vast. Hij had zijn huisarrest geprobeerd te ontvluchten. Medvedtsjoek wordt in Oekraïne verdacht van hoogverraad.
Het optimisme van Erdogan staat in contrast tot de toespraak van Poetin van woensdag. De Russische president kondigde een gedeeltelijke mobilisatie aan, waarmee hij duidelijk maakte dat het einde van de strijd voor hem ver weg is.
Minister-president Mark Rutte sprak tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen ook over de oorlog in Oekraïne. Hij zei dat Rusland deze oorlog niet mag winnen en Nederland Oekraïne zal blijven steunen met militaire middelen:
Een dag na de afgekondigde gedeeltelijke mobilisatie in Rusland, is de drukte bij de grenzen met de buurlanden toegenomen. De Finse grenswacht zegt dat het aantal Russen aan de grens 'duidelijk is gestegen'.
De Russische president Vladimir Poetin riep woensdag 300.000 reservisten op om mee te vechten in Oekraïne. Vrijwel meteen stegen de prijzen van vliegtickets waarmee Russen het land kunnen verlaten en veel vluchten naar het buitenland werden volgeboekt.
Finland deelt een grens van 1300 kilometer met Rusland. Volgens de grenswacht is het druk, maar is de situatie nog onder controle. De Finse grens is een van de weinige plekken waar Russen nog via land het Westen kunnen bereiken. De Baltische landen hebben de grenzen al vrijwel volledig dichtgegooid en willen geen Russische deserteurs opvangen. Finland beraadt zich ook op strengere visaregels.
Bij de Russische grens met Georgië staan volgens mediaberichten inmiddels ook lange rijen. Volgens het Kremlin is dat overdreven en is er geen sprake van een exodus bij de grenzen en op vliegvelden.
© AFP — Ondanks de afgekondigde gedeeltelijke mobilisatie, wil Rusland de situatie in Oekraïne nog geen oorlog noemen. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zei dat het nog altijd een 'speciale militaire operatie' betreft.
President Vladimir Poetin riep woensdag 300.000 reservisten op om mee te vechten in Oekraïne. Normaal gesproken maakt een land dat (gedeeltelijk) mobiliseert zich op voor een oorlog. In Rusland is het nog altijd strafbaar om te spreken over de 'oorlog' of 'invasie' in Oekraïne.
De laatste keer dat Rusland mobiliseerde was aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.
© Anadolu Agency via Getty Images — Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zei dat het nog altijd een 'speciale militaire operatie' betreft. Beschietingen door het Oekraïense leger hebben volgens pro-Russische separatisten zeker zes levens geëist in Donetsk. Een projectiel kwam volgens de lokale autoriteiten neer op een markt in de oostelijke stad. Nog eens zes mensen raakten gewond, stelde een lokale bestuurder.
Donetsk is de hoofdstad van de gelijknamige regio. Separatisten grepen er in 2014 de macht. Ze organiseren vanaf vrijdag een referendum over aansluiting bij Rusland. Die stembusgang is volgens westerse landen en de regering in Kiev illegaal en doorgestoken kaart.
Het kan maanden duren voordat opgeroepen Russische reservisten gevechtsklaar zijn. Het Britse ministerie van Defensie verwacht dat het Russische leger veel tijd nodig heeft voordat de afgekondigde mobilisatie effect zal hebben in de strijd in Oekraïne.
De Russische president Vladimir Poetin riep woensdag 300.000 reservisten op voor een gedeeltelijke mobilisatie. Het Britse defensieministerie zegt te twijfelen aan Poetins vermogen om die mensen überhaupt op te trommelen. ,,Het zal voor Rusland waarschijnlijk een logistieke en administratieve uitdaging zijn om 300.000 man te verzamelen."
De Britten denken dat Poetin een aanzienlijk risico heeft genomen met zijn besluit, omdat 'zelfs een beperkte mobilisatie zeer onpopulair is onder een deel van de bevolking'. Het defensieministerie legt deze beslissing dan ook uit als een bewijs van het personeelstekort bij het Russische leger. ,,Rusland heeft geen vrijwilligers meer over die willen vechten in Oekraïne."
Op Twitter worden beelden gedeeld van een Russische journalist die de zoon van Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov aan de lijn zou hebben. Peskov maakt duidelijk dat hij niet van plan is om mee te vechten aan het front, omdat hij het 'wel zal oplossen op een ander niveau'.
De 22-jarige Nikolay Peskov - ook bekend als Nikolay Choles - diende in het verleden in het Russische leger bij de Strategische Raketkrachten die verantwoordelijk zijn voor Ruslands intercontinentale ballistische raketten. Zijn vader, Dmitri Peskov, is Poetins woordvoerder en vertrouweling.
Gisteren kreeg Nikolay Peskov een telefoontje van een journalist die zich voordoet als militair en hem vraagt waarom hij nog niet gereageerd heeft op zijn oproepingsbrief voor de mobilisatie. De journalist vertelt hem dat hij zich morgenochtend om 10 uur moet melden aan het militair commissariaat. ,,Ik kom morgenochtend om 10 uur uiteraard niet”, antwoordt de stem aan de andere kant van de telefoon. ,,Je moet begrijpen dat ik Mr. Peskov ben en dat het niet juist is voor mij om daar te zijn. Ik zal dit oplossen op een ander niveau”, voegt hij eraan toe.
De video werd op Twitter gedeeld door onder andere @wartranslated, het project van de in Estland wonende Dmitri Masinski, die befaamd is voor zijn onderzoek en vertalingen van Russische bronnen.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Russen opgeroepen zich te verzetten tegen de gedeeltelijke mobilisatie in het land. ,,Protesteer! Vecht! Ren weg! Of wordt Oekraïense krijgsgevangene! Dit zijn jouw opties om te overleven", zei hij donderdagavond in zijn dagelijkse videotoespraak. Volgens hem sneuvelden tot nu toe al 55.000 Russische soldaten in Oekraïne.
Zelenski richtte zich ook tot de moeders en echtgenotes van de opgeroepenen. ,,Twijfel er geen moment aan dat kinderen van de leiders van uw land niet zullen vechten in de oorlog tegen Oekraïne. Degenen die in uw land beslissingen nemen, beschermen hun kinderen. En jullie kinderen worden niet eens begraven", zei hij.
Tegen zijn landgenoten zei Zelenski dat de mobilisatie in Rusland een teken is van de kracht van Oekraïne. Met de beslissing daartoe zal de oorlog voor de Russen niet langer een televisiegebeurtenis zijn, maar het echte leven binnendringen. Voor de Oekraïners daarentegen verandert er volgens hem niets. Ze zullen blijven vechten voor de bevrijding van hun land, daarvan is hij overtuigd. zei hij overtuigd. Verwijzend naar de Algemene Vergadering van de VN, verklaarde de Oekraïense president dat Oekraïne nu de steun heeft van een nog grotere kring van staten in de internationale gemeenschap.
Bij een gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland, zijn 205 Oekraïense soldaten die vochten om de havenstad Marioepol en de belegerde Azovstaalfabriek vrijgelaten. Ook tien buitenlandse strijders die met het Oekraïense leger meevochten, zijn door Rusland vrijgelaten. Dat melden verschillende bronnen op Twitter, onder wie het kabinetshoofd van de Oekraïense president Zelenski.
Oekraïne heeft de gevangengenomen pro-Russische Oekraïense zakenman en politicus Viktor Medvedtsjoek geruild voor 200 Oekraïense soldaten, onder wie zwangere vrouwelijke militairen en soldaten die de fabriek van Azovstal in Marioepol verdedigden. Daarnaast heeft Oekraïne 55 Russische soldaten geruild voor vijf commandanten die de belegerde Azovstalfabriek verdedigden. ,,President Zelenski gaf ons een duidelijke taak: onze krijgsgevangenen terugkrijgen uit Rusland”, tweette Zelenski’s kabinetshoofd Andri Jermak. ,,Het resultaat: onze helden zijn vrij.”
Europa wil meer wapens naar Oekraïne sturen en komt mogelijk met nieuwe sancties tegen Rusland. De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die deel uitmaken van de Europese Unie hebben dat in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) besproken, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell in New York tegen verslaggevers.
Na de tv-toespraak van de Russische president Vladimir Poetin woensdagochtend, riep Borrell de 27 Europese ministers bijeen in een informele spoedvergadering. Voorafgaand aan die bijeenkomst vroeg Borrell om 'een gecoördineerde reactie' op Poetin zijn 'onacceptabele' bedreigingen. De Russische president verweet het Westen in zijn speech 'nucleaire chantage'.
Details over eventuele nieuwe wapenleveringen of sancties tegen Rusland heeft Borrell niet bekendgemaakt. De EU-chef zei eerder dat hij donderdag de VN-Veiligheidsraad toespreekt en dat 'nieuwe sancties en wapenleveringen daar zeker op tafel liggen'.
De nieuwe lichting dienstplichtigen, in Rusland wordt elk half jaar de volgende opgeroepen, bestaat uit 120.000 man. ,,Burgers die zijn opgeroepen voor militaire dienst zullen niet worden ingezet bij de speciale militaire operatie in Oekraïne", verzekerde Vladimir Tsimlyansky, hoofd van de mobilisatieafdeling van de legerleiding, donderdag tegenover staatspersbureau Interfax. Dienstplichtigen wiens dienstplicht er nu op zit, worden teruggestuurd naar hun woonplaats. In Rusland duurt de reguliere dienstplicht een jaar.
De nieuwe lichting rekruten is kleiner dan de vorige. ,,Maar dit aantal dekt de behoefte van de staatsveiligheidsinstanties volledig, ondanks de uitvoering van speciale militaire operatie", zei Tsimlyansky.
De officiële instanties in Moskou noemen de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne nog steeds een 'speciale militaire operatie', hoewel president Vladimir Poetin onlangs 300.000 reservisten heeft gemobiliseerd voor gevechtsoperaties in het buurland vanwege het gebrek aan succes.
Noord-Korea zegt nooit wapens naar Rusland te hebben geëxporteerd en ontkracht daarmee 'geruchten over wapenhandel'. Ook zouden er volgens het regime van Kim Jong-un geen plannen zijn om in de toekomst wapens aan het Kremlin te leveren.
De verklaring van Noord-Korea volgt op de onthulling van de Amerikaanse inlichtingendiensten eerder deze maand dat Moskou artilleriemunitie van de Noord-Koreanen geleverd kreeg. Volgens het Noord-Koreaanse regime is deze bewering 'onwaar'.
In de verklaring die donderdag door Noord-Koreaanse staatsmedia is verspreid, waarschuwt het regime de Verenigde Staten 'hun mond te houden' en te stoppen met het 'verspreiden van geruchten die het imago van het land aantasten'.
De Amerikaanse inlichtingendiensten gaven eerder nauwelijks details over de wapenlevering van Noord-Korea aan Rusland, het was alleen duidelijk dat het onder meer om artilleriegranaten en raketten ging. Ook spraken de VS de verwachting uit dat Rusland nog meer van dit soort wapentuig van Noord-Korea zou kopen.
Het Witte Huis heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman bedankt voor hun bemiddeling die ervoor zorgde dat Rusland woensdag tien krijgsgevangenen vrijliet. Twee Amerikanen kunnen 'weer worden herenigd met hun familieleden', schrijft Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van president Joe Biden, op Twitter.
Eerder op de dag werd duidelijk dat Rusland tien krijgsgevangen vrijliet, onder wie twee Amerikaanse staatsburgers, de 39-jarige Alexander Drueke en de 27-jarige Andy Huynh. De twee mannen uit Alabama werden in juni gevangengenomen terwijl ze in Oost-Oekraïne aan de zijde van Oekraïense troepen vochten tegen de Russen. Eind juni liet Moskou nog doorschemeren dat de twee 'huurlingen' zouden worden berecht voor hun 'misdaden'.
Waarom de verschillende krijgsgevangenen, die naast de Amerikaanse ook de Britse, Zweedse, Kroatische en Marokkaanse nationaliteit zouden hebben, zijn vrijgelaten is niet duidelijk.
Dat er woensdag 205 Oekraïense en tien buitenlandse krijgsgevangenen door Rusland werden vrijgelaten, komt volgens een Oekraïense functionaris door een ruil met onder meer een pro-Russische politicus die Oekraïne maanden geleden al arresteerde. Oekraïne zou op zijn beurt 55 Russische krijgsgevangenen hebben vrijgelaten.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski is woensdag (lokale tijd) begonnen met zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In een vooraf opgenomen videoboodschap zegt Zelenski dat hij vrede wil voor zijn land. Ook vraagt hij de bij de VN aangesloten landen om Rusland te 'bestraffen' vanwege het misdrijf dat het Russische leger heeft begaan.
Zelenski wil onder meer dat het vetorecht dat Rusland als permanent lid van de VN geniet, wordt ingetrokken. De agressor zou volgens de Oekraïense president geen deel meer uit mogen maken van de besluitvorming bij internationale organisaties.
Ook vraagt hij om een tribunaal dat de Russische misdaden kan bestraffen en wil hij een fonds om alle geleden schade mee te kunnen herstellen. Verder blijven aanhoudende sancties voor Rusland belangrijk om vrede te kunnen bereiken, aldus de Oekraïense president. Zelenski benadrukt dat een neutrale positie voor zijn land geen optie is.
Zelenski is de enige regeringsleider die de VN-vergadering op afstand toespreekt. Eerder op de dag gaf de Russische president Vladimir Poetin nog een tv-toespraak, waarin een gedeeltelijke mobilisatie werd aangekondigd. Poetin zelf is niet aanwezig bij de Algemene Vergadering in New York.
Bepaalde bevolkingsgroepen kunnen een vrijstelling krijgen voor de gedeeltelijke militaire mobilisatie die de Russische president Vladimir Poetin woensdag heeft afgekondigd, meldt het Russische ministerie van Defensie.
Het gaat om werknemers in de wapenindustrie, mensen die tijdelijk ongeschikt zijn bevonden, mensen die zorgen voor een familielid dat regelmatige zorg nodig heeft of iemand met een beperking, mensen die vier of meer kinderen jonger dan 16 jaar hebben en mensen van wie de moeder vier of meer andere kinderen heeft die jonger zijn dan 8 jaar en die opvoeden zonder man.
Poetin kondigde woensdag een gedeeltelijke mobilisatie af, de eerste sinds de Tweede Wereldoorlog. Het ministerie van Defensie wil zo'n 300.000 reservisten met militaire ervaring oproepen voor wat Rusland de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne noemt. Zo hoopt Poetin het initiatief weer naar zich toe te trekken. De afgelopen tijd heeft het Oekraïense leger een flink gebied in het noordoosten heroverd.
In de door Rusland gecontroleerde gebieden van Oekraïne beginnen vrijdag ondanks internationale protesten zogenaamde referenda over aansluiting bij de Russische Federatie. Het gaat om vier gebieden: de zelfverklaarde en door Rusland erkende Volksrepublieken Donetsk en Loeshansk in het oosten en de regio's Cherson en Zaporizja in het zuiden.
De volksraadplegingen vinden plaats tot en met 27 september. In Donetsk wordt de eerste dagen 'om veiligheidsredenen' huis-aan-huis gestemd, aldus de kiesautoriteit. De stembureaus zouden pas opengaan op dinsdag, de laatste dag.
Met betrekking tot de door de pro-Russische autoriteiten aangekondigde 'referenda', zei de voormalige Russische president en vice-voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad Dmitri Medvedev woensdag dat de regio's 'zich bij Rusland zullen aansluiten'.
Veel van de Oekraïense krijgsgevangenen die zijn vrijgelaten na een gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland zijn gemarteld. Dat stelt het hoofd van de militaire inlichtingendienst in Kiev. Hij noemde geen exacte aantallen, maar zei dat het percentage van de militairen dat in Russische detentie martelingen moest ondergaan 'nogal hoog' is. De beschuldigingen konden niet onafhankelijk geverifieerd worden.
Enkele van de vrijgelaten Oekraïners zijn in ziekenhuizen opgenomen, voegde de minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrskyi er tijdens dezelfde persconferentie aan toe.
De krijgsgevangenen kwamen vrij doordat de strijdende landen na bemiddeling door Turkije en Saudi-Arabië een deal sloten. In totaal kwamen hierdoor zo'n driehonderd mensen vrij. Het was een van de grootste uitwisselingen van krijgsgevangenen sinds het begin van de oorlog. Rusland liet 205 Oekraïense strijders vrij, onder wie ruim 180 die maandenlang de staalfabriek van Azov in de havenstad Marioepol verdedigden. Oekraïne liet 55 Russische strijders gaan. Lees hier het volledige artikel.
© ANP / EPA — De vrijgelaten Oekraïense strijder Denys Prokopenko (tweede van rechts) in gesprek met minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrskyi (M). De Europese Unie werkt aan een maximumprijs voor Russische olie en meer sancties voor personen en organisaties met een aandeel in de Russische oorlogsmachinerie. De plannen zijn een reactie op het opvoeren van de Russische oorlogsinspanningen. Wel zijn er twijfels over de haalbaarheid van nieuwe strafmaatregelen, zeggen EU-bronnen.
De Europese Commissie kondigde al aan nieuwe sancties voor te bereiden en die aan de EU-landen voor te willen leggen. Buitenlandchef Josep Borrell noemde 'economische' strafmaatregelen en sancties tegen specifieke personen en organisaties. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen repte over sancties voor 'civiele technologie', Van eerdere maatregelen die Rusland van chips verstoken moeten laten heeft het land veel last, zegt de commissie.
De EU broedt ook op het aanpakken van de Russische olie-inkomsten. Rusland verdient nu nog flink aan de olie die het aan Europese landen verkoopt, al komt daaraan begin december een eind. Net als de zeven belangrijke westerse economieën van de G7 zou de unie volgens de commissie een prijsplafond moeten instellen zodat de Russische oorlogskas de komende maanden minder volstroomt.
Maar het is de vraag of alle EU-landen nieuwe strafmaatregelen zullen steunen, zoals is vereist. De oude Russische bondgenoot Hongarije, die steeds harder tegenstribbelt, heeft zich er al tegen uitgesproken. Ook Italië kan weleens gaan dwarsliggen als daar na de verkiezingen van zondag een waarschijnlijk meer Russischgezinde regering aantreedt.
EU-diplomaten waarschuwen dat de commissie mogelijk weer te ver voor de troepen uitloopt. Ze hadden liever minder beloofd en vervolgens meer waargemaakt, mopperen ze. Maar anderen wijzen erop dat de commissie ditmaal geen heel precieze voorstellen heeft gepresenteerd maar ruimte voor uitwerking en onderhandeling heeft geschapen. Dat ging bij het zesde sanctiepakket, waartoe de EU voor de zomer na eindeloos getouwtrek besloot, juist mis. Onder anderen premier Mark Rutte deed daarover toen zijn beklag.
De commissie scherpt de leidraad voor EU-landen hoe ze de sancties tegen Rusland moeten toepassen mogelijk toch weer aan, zeggen ingewijden. Eerder deze week werd die juist versoepeld. Dat moest voorkomen dat de handel in voedsel en andere producten die voor bijvoorbeeld Afrikaanse landen van levensbelang zijn er onbedoeld onder lijdt. Moskou wijt zulke invoerproblemen aan de westerse sancties en probeert zo landen aan zijn kant te krijgen.
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba hoorde in de veelbesproken toespraak van Vladimir Poetin van woensdag een aankondiging van het verlies dat Rusland volgens hem te wachten staat. ,,Poetin heeft de mobilisering aangekondigd, maar wat hij werkelijk ten overstaan van de hele wereld heeft aangekondigd, is de nederlaag", zei Koeleba in de algemene vergadering van de VN-Veiligheidsraad.
,,Je kunt nog 300.000 of 500.000 mensen inzetten, maar je gaat deze oorlog nooit winnen", aldus de Oekraïense minister. Hij zei verder dat Rusland geen enkele interesse in vredesbesprekingen toont. ,,De Russische leiding zoekt uitsluitend naar een militaire oplossing."
Koeleba reageerde ook op het optreden van zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov, die anderhalf uur na het begin van de vergadering pas de zaal binnenkwam en die direct na zijn eigen toespraak weer verliet. ,,Ik heb vandaag gezien dat Russische diplomaten net zo slecht vluchten als Russische soldaten", schamperde hij.
© AFP — De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba tijdens zijn toespraak in de VN-Veiligheidsraad in New York. De Russische president Vladimir Poetin heeft de internationale orde 'verscheurd' en daar mag hij 'niet mee wegkomen'. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd tijdens de algemene vergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York.
Volgens Blinken moet de wereld Poetin ter verantwoording roepen voor de invasie van Oekraïne. Hij noemde Russische pogingen om Oekraïens grondgebied in te lijven bij Rusland 'opnieuw een gevaarlijke escalatie'. Geen enkele Russische claim kan Oekraïne het recht ontnemen om zich te verdedigen, zei hij. Russische dreigementen met de mogelijke inzet van kernwapens noemde Blinken 'roekeloos'.
Blinken bespeurt zelfs bij landen die nauwe banden met Moskou blijven onderhouden 'serieuze bedenkingen' over de invasie en de oorlog.
Rusland was ook aanwezig bij de vergadering, hoewel de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov pas veel later arriveerde. Hij wees alle beschuldigingen over oorlogsmisdaden door Russische militairen van de hand. Hij beschuldigde op zijn beurt de Oekraïense regering van misdaden. ,,De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben met medewerking van internationale mensenrechtenorganisaties de misdaden van het regime in Kiev bedekt", stelde Lavrov. Oekraïne zou aan 'Russofobie' doen, onder meer door de eigen taal verplicht te stellen.
De Russische minister, die pas 90 minuten na het begin van de vergadering was aangekomen, verliet de zaal direct na zijn eigen bijdrage weer.
Lavrov kreeg onder meer weerwoord van de aanklager van het Internationaal Strafhof, Karim Khan. ,,Toen ik in Boetsja was en achter de Sint Andreas-kerk ging kijken, waren de lichamen die ik daar zag niet nep", verwees hij naar de moorden op burgers die tijdens de Russische bezetting in de Oekraïense plaats zijn begaan.
© REUTERS — De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Bijna 10.000 Russische mannen hebben zich de afgelopen 24 uur aangemeld voor het offensief in Oekraïne. Dat meldde de legerleiding donderdag.
,,Tijdens de eerste dag van de gedeeltelijke mobilisatie arriveerden ongeveer 10.000 burgers vrijwillig op de militaire politiebureaus, zonder te wachten op hun oproep", verzekerde woordvoerder Vladimir Tsimlianski tegenover het staatspersbureau Interfax.
Foto's en filmpjes op sociale media zouden de mobilisatie tonen op verschillende plaatsen, waaronder Moskou en een plaats in Jakoetsk in het Russische Verre Oosten. Te zien zijn mannen met ernstige gezichten die hun geliefden omhelzen, sommigen in tranen, voordat ze aan boord van een bus stappen.
In nachtelijke afbeeldingen geplaatst door het populaire Telegram-kanaal Mash is een rij mannen te zien voor een troepentransportvliegtuig op een luchthaventerrein. Een video die zou zijn opgenomen in Tsjetsjenië, een autonome deelrepubliek in de Russische federatie, toonde tientallen marcherende jongemannen omringd door politieagenten.
Het ministerie van Defensie zond geen officieel beeld uit van de mobilisatie en gaf geen cijfers over het aantal mannen dat een oproep kreeg om zich te melden bij het leger.
De Russische president Vladimir Poetin kondigde woensdagmorgen per direct een 'gedeeltelijke mobilisatie' aan voor zo'n 300.000 reservisten met 'militaire ervaring'. Veel Russen vrezen echter een algehele mobilisatie. Rusland hoopt met de extra manschappen het initiatief in de oorlog weer naar zich toe te trekken. De afgelopen tijd heeft het Oekraïense leger een flink gebied in het noordoosten heroverd.
In heel Rusland zijn woensdag meer dan 1.300 mensen gearresteerd tijdens geïmproviseerde demonstraties tegen de mobilisatie.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Europese voetbalbond UEFA per brief bedankt voor de steun in de afgelopen maanden. De UEFA besloot onder meer om de Champions League-finale weg te halen uit Sint-Petersburg nadat Russische militairen Oekraïne waren binnengevallen.
Ook zette de UEFA het sponsorcontract met Gazprom stop en werden Russische clubs en nationale ploegen uitgesloten van deelname aan internationale toernooien. Zo mochten de Russische voetbalsters afgelopen zomer niet meedoen aan het EK.
VN-secretaris-generaal António Guterres heeft aangedrongen op een onderzoek naar wat hij noemde een 'catalogus van wreedheden' die mogelijk begaan zijn in de sinds februari woedende oorlog in Oekraïne. Guterres deed die oproep toen hij een speciale zitting van de Veiligheidsraad over de oorlog in Oekraïne opende. Bij die zitting waren ook Russische en Amerikaanse topdiplomaten aanwezig.
Rapporten van de mensenrechtenorganisatie van de VN tonen 'een catalogus van wreedheid - standrechtelijke executies, seksueel geweld, marteling en andere onmenselijke en vernederende behandeling van burgers en krijgsgevangenen', zei Guterres.
Ook sprak Guterres zich uit over de door Rusland gesteunde referenda in verschillende gebieden van Oost-Oekraïne, waarbij hij vooruitliep op eventuele annexatie van die gebieden door Rusland op basis van die referenda. ,,Elke annexatie van het grondgebied van een staat door een andere staat vanwege de dreiging met of het gebruik van geweld is een schending van het VN-Handvest en het internationaal recht", zei Guterres.
Tegelijkertijd benadrukte Guterres, verwijzend naar de nauwelijks verhulde nucleaire dreigingen van de Russische president Vladimir Poetin: ,,Het idee van een nucleair conflict, ooit ondenkbaar, is een onderwerp van discussie geworden. Dit is niet acceptabel."
Duitsland staat open voor de opname van Russische deserteurs, gaven verschillende Duitse ministers donderdag aan. Zij reageren daarmee op berichten over Russen die de woensdag door president Vladimir Poetin aangekondigde mobilisatie willen ontvluchten.
,,Deserteurs die met ernstige repressie worden bedreigd, kunnen in de regel internationale bescherming krijgen in Duitsland", zei bijvoorbeeld minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser, tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Minister van Justitie Marco Buschmanne trok de Duitse bereidheid Russen op te nemen zelfs nog wat breder. ,,Blijkbaar verlaten veel Russen hun thuisland, degenen die het pad van Poetin haten en van de liberale democratie houden, zijn welkom in Duitsland", twitterde hij.
Russische deserteurs hebben het recht om asiel aan te vragen in de EU, zei ook woordvoerder Anita Hipper van de Europese Commissie donderdag, want: ,,Dit is een ongekende situatie". Ze voegde er wel aan toe dat aanvragen 'van geval tot geval' worden bekeken. Ook zei Hipper dat de EU-lidstaten werken aan een gezamenlijke aanpak.
Premier Mark Rutte is niet onder de indruk van de uitspraken van Vladimir Poetin die een gedeeltelijke mobilisatie heeft afgekondigd. Bij Poetin heerst 'volgens mij paniek', zei Rutte. ,,Je ziet natuurlijk dat Oekraïne tegen de Russische agressie met succes begint op te treden met westerse steun."
Hij denkt niet dat het gevaar vanuit Rusland is toegenomen. ,,Het is ook niet in het belang van Rusland om rare dingen te doen. Dan hebben ze ook een heel groot probleem."
,,Het laat ons redelijk Siberisch om in Russische termen te blijven", zei Rutte over de uitspraken van Poetin. ,,Maar feit is wel dat er nog een gebied zo groot als Hongarije bezet is door de Russen. Het is zeker niet voorbij. We moeten scherp blijven, we moeten Oekraïne blijven steunen."
Rutte is ook niet onder de indruk van de Russische retoriek dat de oorlog in Oekraïne mogelijk uitmondt in het gebruik van nucleaire wapens. Dat is volgens hem 'ook een soort retoriek dat we vaker hebben gehoord'. De premier vindt dat 'enige rust' op zijn plek is.
De premier deed zijn uitspraken voorafgaand aan de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Het parlement debatteert over de plannen die het kabinet dinsdag heeft aangekondigd op Prinsjesdag.
De Duitse politie is woensdagmorgen binnengevallen in villa's van de Russische oligarch Alisher Oesmanov aan de Tegernsee in de zuidelijke deelstaat Beieren. Dat meldt Der Spiegel. De doorzoekingen hebben volgens het onderzoeksmagazine te maken met een onderzoek naar belastingontduiking en witwassen.
Oesmanov geldt als een van de rijkste Russen en een vriend van president Vladimir Poetin. De naam van de miljardair staat op de EU-sanctielijst. In het kader van die sancties werd in maart bij een Hamburgse scheepswerf beslag gelegd op het superjacht Dilbar. Het 156 meter lange vaartuig is volgens de federale recherche eigendom van Oesmanov.
Het superjacht, een van de grootste ter wereld, lag sinds oktober voor ombouw in een dok bij Blohm+Voss in Hamburg. Twee sleepboten trokken het schip met een waarde van 594 miljoen dollar (ruim 540 miljoen euro) er dinsdagavond uit, meldde de NDR. Dat gebeurde volgens de Noord-Duitse publieke omroep omdat de werkzaamheden door de sancties werden stopgezet en de scheepswerf het bewuste dok nodig heeft voor een ander schip. De Dilbar is via de Elbe onderweg naar het moederbedrijf van Blohm+Voss in Bremen, aldus de omroep.
Onder de ruim 111 opgegraven lichamen in het massagraf bij de door Oekraïne heroverde stad Izjoem, zijn twee kinderen. Dat verklaarde forensisch expert Antonyi S. (48) tegen een verslaggever van Het Laatste Nieuws. die naar de verwoeste stad in de regio Charkov trok.
Minstens tien lichamen vertonen tekenen van martelingen. De meesten hebben verwondingen gelinkt aan mortieraanvallen, artilleriegeschut en bomaanvallen. De opgravingen zullen nog minstens de hele week in beslag nemen, aldus de forensisch expert. Lees hier het volledige artikel.
© via REUTERS De aankondiging van de militaire mobilisatie in Rusland leidt direct tot zorgen in het Westen. De Amerikaanse ambassadeur Bridget Brink in Kiev zegt Oekraïne te blijven steunen "zolang dat nodig is".
Ze ziet de gedeeltelijke mobilisatie die de Russische president Vladimir Poetin heeft afgekondigd als een teken van zwakte van zijn leger. De Verenigde Staten zullen volgens haar 'nooit Ruslands claim op geannexeerd Oekraïens grondgebied erkennen'.
De Duitse vicekanselier Robert Habeck ziet Poetins aankondiging als 'een verdere escalatie'. ,,Het is een volgende slechte en verkeerde stap van Rusland en we zullen kijken hoe we hierop moeten reageren."
De Britse onderminister Gillian Keegan denkt dat het Westen Poetins dreigementen over kernwapens serieus moet nemen. 'Het is een zorgelijke situatie. Wij hebben de controle niet, ik weet niet eens of hij de controle heeft.'
De gedeeltelijke militaire mobilisatie die de Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd, laat zien dat de oorlog in Oekraïne niet volgens plan gaat. Dat zegt adviseur Michailo Podoljak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski.
'Alles gaat nog steeds volgens plan, toch? Het leven heeft een geweldig gevoel voor humor', zo schreef de topfunctionaris op Twitter. Hij wees ook op de gevolgen waar Russen mee te maken hebben sinds Russische troepen Oekraïne in februari binnenvielen, bijvoorbeeld economische sancties.
De mobilisatie komt volgens Podoljak niet onverwachts. Tegen persbureau Reuters zegt hij dat de andere opmerkingen van Poetin retorisch zijn en bedoeld om de schuld van de oorlog en de verslechterde Russische economie op het Westen af te schuiven.
De gedeeltelijke mobilisatie in Rusland geldt voor zo'n 300.000 reservisten. Zij zullen worden ingelijfd bij de Russische strijdkrachten, zo maakte minister van Defensie Sergej Sjojgoe na afloop van Poetins toespraak bekend. Alle opgeroepenen krijgen een militaire training voordat ze naar Oekraïne worden gestuurd.
Het aantal opgeroepenen vertegenwoordigt volgens hem slechts een klein deel van de beschikbare middelen van Rusland. Studenten en degenen die hun dienstplicht al hebben vervuld, zullen niet onder de wapenen worden geroepen. Rusland had volgens tot wel twee miljoen mensen kunnen oproepen bij een volledige mobilisatie.
Sjojgoe gaf ook een update over het aantal gesneuvelde Russische militairen in Oekraïne. Dat zijn er volgens hem 5.937 tegenover 1.351 in de eerste officiële update op 25 maart.
Westerse inlichtingendiensten denken dat het werkelijke aantal gesneuvelde Russische soldaten veel hoger is.
© REUTERS — President Vladimir Poetin met minister van Defensie Sergej Sjojgoe. De Russische president Vladimir Poetin heeft een gedeeltelijke militaire mobilisatie aangekondigd die vandaag in gaat. Het decreet voor die mobilisatie is al ondertekend. ,,We hebben het over gedeeltelijke mobilisatie, dat wil zeggen, alleen reservisten zullen onder de wapenen worden geroepen. Vooral degenen die in de strijdkrachten hebben gediend want zij beschikken over een bepaalde militaire specialiteit en relevante ervaring", benadrukte Poetin.
Doel van de mobilisatie is volgens Poetin de bevrijding van de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne. ,,Het Westen heeft geprobeerd de inwoners van Oekraïne in kanonnenvoer te veranderen. en wilde geen vrede tussen Rusland en Oekraïne. Daarom heb ik de regering opdracht gegeven een juridische status te geven aan vrijwilligers die vechten in de Donbas. De meeste inwoners in deze historische gebieden willen niet onder het juk van neo-Nazi's leven. We hebben het morele recht niet om deze mensen op te geven.''
Het besluit tot een gedeeltelijke mobilisatie is volgens Poetin 'volledig adequaat gelet op de bedreigingen waarmee we worden geconfronteerd, namelijk om ons thuisland, zijn soevereiniteit en territoriale integriteit te beschermen, om de veiligheid van onze mensen en mensen in de bevrijde gebieden te waarborgen.'
Over de door pro-Russische separatistenleiders aangekondigde referenda in vier bezette gebieden zei Poetin: ,,Wij steunen deze mensen.'' Inwoners van de zelfverklaarde pro-Russische volksrepublieken Donetsk en Loehansk alsook van de bezette delen van de regio's Cherson en Zaporizja moeten antwoord geven op de vraag of hun regio bij Rusland moet gaan horen.
Het Westen is volgens Poetin betrokken in 'nucleaire chantage tegen ons'. Hij nam naar eigen zeggen nota van 'verklaringen van enkele hooggeplaatste vertegenwoordigers van de leidende Navo-staten over de mogelijkheid om kernwapens voor massavernietiging tegen Rusland te gebruiken.'
,,Degenen die zich dergelijke uitspraken over Rusland permitteren, wil ik eraan herinneren dat ons land ook verschillende vernietigingsmiddelen heeft voor afzonderlijke componenten en moderner dan die van de Navo-landen.'' Hij waarschuwde het Westen dat 'het geen bluf is' dat Rusland alle beschikbare middelen zal gebruiken 'als de territoriale integriteit van ons land wordt bedreigd'. De regering moet volgens hem 'fondsen verstrekken' om de wapenproductie op te voeren.
© AP — President Poetin tijdens zijn tv-toespraak. Het oligarchenjacht 'Dilbar' dat sinds maart aan de ketting lag in de haven van Hamburg, is onderweg naar een scheepswerf in Bremen. Dat meldt de Noord-Duitse publieke omroep NDR. Het jacht, volgens de federale recherche eigendom van de Russische miljardair Alisher Oesmanov, verliet Hamburg omdat de scheepswerf Blohm+Voss het dok waarin het jacht sinds oktober voor ombouw lag, nodig heeft voor een ander schip.
Omdat het 156 meter lange superjacht met een waarde van 594 miljoen dollar (ruim 540 miljoen euro) eigenlijk niet mocht vertrekken vanwege de EU-sancties tegen Russische oligarchen, trokken twee sleepboten het dinsdagavond uit het dok. Als 'dood schip' zonder eigen voortstuwing en bemanning verhuist het naar het moederbedrijf van de Blohm+Voss-werf in Bremen, aldus de NDR.
Dat moederbedrijf, Lürssen, zou lange tijd achter de schermen en in het grootste geheim met de autoriteiten hebben onderhandeld over de verplaatsing van het jacht. Voor de zekerheid zou het transport over de Elbe-rivier begeleid worden door een derde sleepboot met aan boord douanebeambten die de boel in de gaten houden.
Het is volgens de Duitse omroep onduidelijk wat er verder met het jacht gaat gebeuren. Voor de beslaglegging op de 'Dilbar' waren in andere Europese landen waaronder Spanje, Frankrijk en Italië, ook al jachten van Russische miljardairs aan de ketting gelegd.
De Russische president Vladimir Poetin zal straks naar verwachting een nationale tv-toespraak houden - zijn eerste sinds de invasie van Oekraïne. Russische media speculeerden dinsdagavond dat de toespraak om 20 uur Moskouse tijd zou plaatsvinden maar dat gebeurde niet en later evenmin. Een reden werd niet gegeven.
De verwachte toespraak, die nu om 09.00 Moskouse tijd (uur eerder bij ons) zou worden uitgezonden, komt na de aankondiging van referenda door pro-Russische separatistenleiders in vier door hen en/of Rusland bezette regio's in Oost-Oekraïne. Inzet is de vraag over toetreding van deze gebieden tot Rusland.
Van Poetin wordt verwacht dat hij de stap verdedigt, die de weg na zeven maanden oorlog zou vrijmaken voor de formele annexatie van delen van het grondgebied.
De zelfverklaarde Volksrepublieken van Donetsk (DPR) en Loehansk (LPR), die Poetin vlak voor de invasie op 24 februari erkende als onafhankelijke staten, kondigden aan dat ze de referenda van vrijdag tot dinsdag zullen houden.
De regio's Cherson en Zaporizja, die nog niet door Rusland zijn erkend als onafhankelijke staten, hebben ook gezegd dat ze eigen volksraadplegingen zullen houden.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft in zijn dagelijkse videoboodschap gereageerd op de aangekondigde 'referenda' in vier door Russen en pro-Russische separatisten bezette gebieden in Oekraïne. Hij zei dat 'onze standpunten niet zullen veranderen', ongeacht deze 'aankondigingen'. ,,Ze zijn duidelijk en bekend.''
De situatie aan het front geeft volgens hem duidelijk aan dat het initiatief in het conflict toebehoort aan Oekraïne. ,,Onze verdedigers vervullen zeer zorgvuldig en zeer dapper de taken die door hun commandanten zijn gesteld.'' Zelenski bedankte in het bijzonder de 81ste luchtaanvalsbrigade vanwege 'haar moed bij het bevrijden van nederzettingen in de regio Donetsk.' Hij had ook lof voor de 93e gemechaniseerde brigade 'voor de heroïsche verdediging' van Bachmoet en Soledar. ,,Bedankt! Dank aan al onze helden!''
De president riep opnieuw op tot meer steun voor de strijdkrachten van Oekraïne, voor (militaire) inlichtingen, voor de speciale eenheden, voor de veiligheidsdienst van Oekraïne, voor de Nationale Garde, voor de politie, voor de grenswachten. ,,Voor iedereen die geleidelijk onze territoriale integriteit herstelt. Glorie aan iedereen die onze staat verdedigt!''
Propagandisten van de Russische regering dreigen het Westen op sociale media de terreinwinst van Rusland te accepteren of een 'volwaardige oorlog' te riskeren.
Hoofdredacteur Margarita Simonian van de Russische tv-zender RT, in de EU uit de lucht gehaald wegens desinformatie en propaganda, schreef: 'Vandaag een referendum, morgen erkenning als deel van de Russische Federatie, overmorgen zullen de aanvallen op Russisch grondgebied veranderen in een volwaardige oorlog tussen Oekraïne en Navo en Rusland, waarin Ruslands handen niet meer gebonden zijn.'
De voormalige Russische president en vice-voorzitter van Poetins Veiligheidsraad Dmitry Medvedev zei op sociale media: ,,Het binnendringen van Russisch grondgebied is een misdaad die je in staat stelt om alle krachten van zelfverdediging te gebruiken.'
De situatie in de Oekraïense kerncentrale van Zaporizja 'verslechtert verder', waarschuwt directeur-generaal Rafael Grossi van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). ,,We kunnen het ons niet veroorloven te wachten tot er iets rampzaligs gebeurt", zei Grossi na een vergadering over Zaporizja met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron. ,,Zolang de bombardementen doorgaan, zijn de risico's enorm."
Woensdag werd de kerncentrale opnieuw beschoten, meldt het IAEA, zoals de afgelopen weken al vaker gebeurd is. Daarvan beschuldigen Kiev en Moskou elkaar over en weer. Bij de meest recente beschietingen raakten de kabels beschadigd die een van de zes reactoren van elektriciteit voorzien, waardoor die reactor zo'n veertig minuten op door dieselgeneratoren opgewekte energie moest vertrouwen. De schade aan de kabels is inmiddels hersteld. Hoewel het stralingsniveau in de buurt van de kerncentrale volgens Oekraïense autoriteiten nog binnen de norm ligt, zei Grossi 'ernstig bezorgd' te zijn over de situatie.
De IAEA-topman zei dat hij de situatie in Zaporizja besproken heeft met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Grossi zei 'spoedig' naar Oekraïne te willen reizen om ter plekke de veiligheidssituatie omtrent de centrale te bespreken.
Automobilisten zullen morgen als gevolg van Poetins speech en alle onrust daardoor een cent extra moeten aftikken voor euro95 en super. Dat meldt consumentencollectief UnitedConsumers. Diesel blijft in prijs gelijk. De bescheiden stijging maakt een einde aan de recente dalingen van de pompprijzen. Momenteel ligt de adviesprijs op 2,09 euro per liter euro95.
Directeur Paul van Selms sluit niet uit dat de adviesprijs weer richting de 2,50 per liter euro95 schiet. ,,De olie en gasprijzen zijn vandaag flink gestegen, Poetin heeft voor flinke onrust in de markt gezorgd."
Lees hier meer over de duurdere benzine en andere prijsstijgingen.
Rusland heeft woensdag tien krijgsgevangenen vrijgelaten die in Oekraïne waren gevangengenomen. Dat gebeurde na bemiddeling door de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Volgens een functionaris in Saudi-Arabië staan er Amerikaanse, Britse, Zweedse, Kroatische en Marokkaanse staatsburgers op de lijst.
Een vliegtuig met vrijgelaten gevangenen is in het koninkrijk geland. Hoe de deal tot stand is gekomen en wat Rusland in ruil krijgt, is onduidelijk.
Onder de vrijgelaten gevangenen bevinden zich twee Amerikaanse staatsburgers, de 39-jarige Alexander Drueke en de 27-jarige Andy Huynh, vertelde een familievertegenwoordiger. De twee mannen uit Alabama werden in juni gevangengenomen terwijl ze in Oost-Oekraïne aan de zijde van Oekraïense troepen vochten tegen de Russen. Eind juni liet Moskou nog doorschemeren dat de twee 'huurlingen' zouden worden berecht voor hun 'misdaden'.
De Britse premier Liz Truss noemde de vrijlating van vijf Britse onderdanen die in Oekraïne waren gevangengenomen 'hoogst welkom'. Op Twitter schreef ze ook nog dat Rusland 'een einde moet maken aan de meedogenloze uitbuiting van krijgsgevangenen en burgergevangenen voor politieke doeleinden'.
© AP — Alexander Drueke In diverse steden in Rusland is woensdag geprotesteerd tegen het besluit van president Vladimir Poetin een deel van de bevolking te mobiliseren voor de strijd in Oekraïne. Daarbij zijn volgens de Russische burgerrechtenorganisatie OVD-Info zeker 525 mensen aangehouden.
De onafhankelijke organisatie zei weet te hebben van arrestaties in minstens 23 steden, waaronder Moskou en Sint-Petersburg. Journalisten zagen hoe in Moskou zeker vijftig mensen werden gearresteerd in een van de belangrijkste straten van de hoofdstad. In Sint-Petersburg voerde de politie in het centrum een bus vol arrestanten af. De manifestanten scandeerden leuzen tegen de oorlog en mobilisatie.
Dergelijke protesten zijn illegaal in Rusland.
D66 wil dat het kabinet meer doet voor Oekraïne. Fractievoorzitter Jan Paternotte vroeg het kabinet tijdens het debat over de begroting een 'stevig pakket nieuwe wapensteun' aan Oekraïne toe te zeggen. ,,Oekraïne heeft nu het offensief, laten we doorzetten."
Paternotte vindt ook dat het kabinet meer moet doen om Nederlanders te doordringen van het belang van de steun aan de regering in Kiev want de komende winters zullen moeilijk worden. ,,Doet het kabinet voldoende om mensen bewust te maken waarom wij dit doen?" vroeg de fractievoorzitter.
Steun voor de Oekraïners in de strijd tegen Rusland moet worden voortgezet. ,,Zonder hulp van buitenaf hadden wij het niet gered tegen tegen Spaanse, Franse en Duitse overheersing", zei Paternotte.
Al sinds het begin van de oorlog op 24 februari stuurt Nederland wapens richting Oekraïne. Er is inmiddels voor meer dan 222 miljoen euro aan militair materieel gestuurd. Die steun gaat ook door zolang de oorlog duurt, zegt het kabinet voortdurend.
De toespraak waarin president Poetin een gedeeltelijke mobilisatie aankondigde, klonk bij vlagen als een oorlogsverklaring aan het Westen. Wat zei hij precies? Lees hier de belangrijkste passages.
De Russische president Vladimir Poetin zal zijn 'imperialistische ambities' alleen opgeven na een nederlaag in Oekraïne, waarschuwde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Om de wereld veiliger te maken moet Oekraïne daarom met man en macht geholpen worden de Russische aanval af te slaan. Een door Rusland gedicteerde vrede is volgens Scholz onacceptabel.
Scholz zei dat Poetin met zijn oorlog riskeert om zowel Oekraïne als Rusland te vernietigen. Volgens de bondskanselier dreigt hij de wereld 'terug te katapulteren' naar een verleden waarin 'oorlog een normaal politiek middel' is en waarin 'de sterken de zwakken overheersen'. Hij riep de VN op te voorkomen dat die wereld werkelijkheid wordt. Volgens de bondskanselier moet de VN daarvoor ook zelf veranderen en een grotere stem geven aan armere landen.
Scholz kondigde eveneens aan dat Duitsland op 25 oktober in Berlijn een internationale conferentie houdt voor de wederopbouw van Oekraïne. Duitsland zal Oekraïne ook financieel en materieel bijstaan bij de wederopbouw.